StoryEditorOCM
ZagoraŽIVOT JE NA BLACAMA

HDZ-ova vlast pred vratima Splita prodaje ogromno zemljište, cijena je prava sitnica, kome će upasti sjekira u med?

Piše Split SD
5. srpnja 2024. - 16:01

Bez obzira je li povod sličnim transakcijama pokušaj punjenja lokalne blagajne ili (nagli) interes kupaca, situacije u kojima gradovi i općine prodaju svoje nekretnine uvijek izazivaju pojačano zanimanje javnosti, jer je, htio to netko priznati ili ne, riječ o imovini svih građana.

Upravo takav potez povukla je HDZ-ova koalicijska vlast u Solinu koja je na temelju suglasnosti gradskih vijećnika oglasila prodaju velikog zemljišta na samoj administrativnoj granici s Općinom Klis. Da bi cijela priča bila još zanimljivija, potencijalnim novim vlasnicima ponuđena je parcela površine čak 28.310 četvornih metara.

Teren se nalazi na sjevernom mjestu mjesta Blaca ili, bolje rečeno, na padinama brda Osoje koje gleda na Konjsko i autocestu A1. Premda je riječ o lokaciji u dubokom zaleđu Solina, posebice gledano iz perspektive središnjeg dijela grada, povijesno i katastarski mu pripada.

Kako bilo, kupcima je u sklopu javnog natječaja ponuđeno zemljište po početnoj cijeni od 751 tisuću eura ili za nešto manje od 27 eura po kvadratu, sve sukladno procjeni ovlaštenog sudskog vještaka za graditeljstvo od listopada 2023. godine.

Zemljište se nalazi unutar zone u kojoj je predviđena izgradnja Poduzetničke zone "Blaca 2", a prema urbanističkom planu, lokacija je unutar područja gospodarske namjene, pretežito proizvodno-poslovne.

Upravo takvo je i okruženje, jer se sa zapadne strane zemljišta koje se prodaje, već dugi niz godina nalazi asfaltna baza, a s istočne strane je velika parcela građevinske tvrtke "Gradina-mont" iz Vučipolja u Općini Hrvace.

Bit će stoga zanimljivo vidjeti tko će baciti oko na ponudu za kupnju velike parcele koja je u zemljišniku neosporno vlasnički uknjižena na Grad Solin, dok se u katastarskim knjigama vodi u "pretpotopnom" statusu - općenarodne imovine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. srpanj 2024 16:02