StoryEditorOCM
SplitVILA DALMACIJA

VIDEO Na fešti usred Marjana opet se ‘pucalo‘, poslušajte ovu buku! Pitali smo Grad što će poduzeti, ovo su nam rekli...

Piše Ana Pivčević
26. lipnja 2024. - 15:01

Stanari Meja nedavno su nam se požalili na vatromet koji se ispaljuje na vjenčanjima koja se održavaju u Vili Dalmaciji. Problematično im je što se vatromet dozvoljava usred Marjana. Zbog vatrometa pati fauna Marjana, ali postoji i realna opasnost da se pluća grada zapale.

Na redakcijski mail stigao nam je novi video vatrometa koji je ispaljen u sklopu slavlja koje se odvijalo u Vili Dalmaciji.

Slučaj vatrometa o kojem smo pisali sredinom lipnja odvijao se na moru, otprilike 200 metara od obale, saznali smo tada od Marka Pejnovića, ravnatelja Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan, koji je za zabranu vatrometa na ovom lokalitetu.

- U potpunosti se slažem s tim da bi i ovakva radnja trebala biti strogo zabranjena jer ugrožava, odnosno ometa postojeću faunu Marjana, a samo prekoračenje buke koje vatromet stvara ometa obližnje stanovništvo i nije sukladno Pravilniku o prekoračenju buke - rekao nam je tada ravnatelj Pejnović.

VIDEO Splićanin luduje zbog vatrometa na vjenčanju u Vili Dalmaciji: ‘Tko im je to dozvolio? Zapalit će cijeli Marjan!‘

Naglasio je da realno postoji opasnost da vatromet, makar se odvija nad morem, djelomično padne na prirodu koju JUPŠ Marjan štiti.

Napokon smo dobili i odgovor Grada Splita na ovu temu. Pitali smo ih je li potrebno tražiti posebna dopuštenja kako bi se održao vatromet, ali i jesu li razmišljali o zabrani vatrometa s obzirom na to da je riječ o lokaciji unutar park-šume?

Odgovorila nam je Marijana Bronzović, ovlaštena pročelnica Upravnog odjela za stanovanje i poslovne prostore.

- Grad ne dopušta upotrebu pirotehničkih sredstava i nikada niti jedan vatromet nije "ispaljen" iz kompleksa Vile. Vatromete korisnici dogovaraju izvan aranžmana s Gradom Splitom, s privatnom firmom koja ima sve dozvole za njihovo izvođenje, uključivo i dozvolu MUP-a, izvode se na moru, otprilike 200 metara od kopna i usmjereni su prema otvorenom moru, a ne prema kopnu.

Budući da Grad ne podržava ikakvu upotrebu pirotehničkih sredstava koja može imati kobne posljedice za park-šumu, vidjet ćemo da li, gledajući s pravnog aspekta, postoji ikakva pravna osnova da se u ugovore o korištenju Vile ugradi neka odredba koja će imati reperkusije na održavanje vatrometa na moru u blizini Vile (s obzirom na to da Grad nema ingerencije i ne upravlja morskim područjem) - odgovorila nam je pročelnica Bronzović. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 15:33