StoryEditorOCM
SplitVELIK INTERES

U Županijskoj komori održana radionica o novim europskim standardima izvještavanja: od 1. siječnja stupila nova pravila

Piše Ana Pivčević
29. travnja 2024. - 12:58

U HGK- Županijskoj komori Split u ponedjeljak je održana radionica ESG akademije pod nazivom "Izvještavanje o održivom poslovanju prema novim europskim standardima (ESRS)", a interes poduzetnika bio je izvrstan. Riječ je o jedinstvenoj prilici za usvajanje ključnih saznanja i praksi potrebnih za učinkovitu implementaciju regulative o održivosti. Nakon niza uspješnih radionica održanih u Zagrebu, ovo je prva koja se održava u Splitu.

- Iznimno smo zadovoljni odazivom tvrtki koje su se prijavile. Nažalost, ili možda na sreću, morali smo određeni broj poduzetnika odbiti jer nije bilo slobodnog mjesta, ali s obzirom na interes ćemo u naredno vrijeme ponoviti radionicu. Riječ o ESG akademiji što je jedna novina, ako govorimo o poslovanju, odnosno o etičkom razmišljanju i etičkom poslovanju. U tom etičkom poslovanju riječ je i o ekologiji, održivosti i odnosu prema zaposlenicima, dobavljačima, klijentima, ali i o samom upravljanju unutar tvrtke. To je jedna šira priča i iznimno smo zadovoljni što su je poduzetnici Splitsko-dalmatinske županije prepoznali - kazao je Joze Tomaš, predsjednik HGK - Županijske komore Split.

image

Joze Tomaš

Joško Šupić/Cropix

Integracija ESG-a

Radionica će sudionicima omogućiti da se upoznaju s hrvatskim i EU regulatornim okvirom za ESG s naglaskom na direktivu CSRD i ESRS standarde, da razumiju značaj ESG faktora, osposobe se za integraciju ESG principa u poslovanje te razmijene iskustva i najbolje prakse.

Predavačica na ESG akademiji Antonija Zorić je objasnila da su do 1. siječnja 2024. godine tvrtke koje su izvještavale i bile obveznice toga imale više načina kako su to mogle napraviti, a jedan od načina su bili međunarodni standardi.

- Od 1. siječnja 2024. godine Europska unije je donije svoje ESRS standarde i Direktivu o korporativnom izvještavanju o održivosti. Poanta je da sada postoje unificirani standardi izvještavanja kako za financijsko tako i za nefinancijsko izvještavanje. Zakonodavac na razini Europske unije i na razini Hrvatske ne prepoznaje razliku između njih te smatra da podaci u okviru oba izvještaja imaju jednaku važnost. Iz tog će razloga u narednom periodu biti integrirani. Svrha je cjelokupnog okvira da sve kompanije na jednak način i u jednakom roku izvještavaju. Do 1. siječnja 2024. godine oko 120 kompanija je imalo obvezu nefinancijskog izvještavanja, a od ove godine značajno će se povećati taj broj - objasnila je Zorić i dodala da će revizori kontrolirati nefinancijske izvještaje.

image

 Antonija Zorić

Joško Šupić/Cropix

Izvještaji o održivosti

Napomenula je da će se u srpnju 2024. godine sukladno Direktivi koja je stupila na snagu s prvim danom 2024. godine promijeniti i Zakon o računovodstvu i Zakon o reviziji.

AD Plastik Grupa o održivosti izvještava još od 2012. godine.

- Održivo poslovanje moralna je obveza svake kompanije, ali i preduvjet uspješnog poslovanja u budućnosti. AD Plastik Grupa izvještava o održivosti od 2012. godine, unaprjeđujući kontinuirano svoja znanja i aktivnosti u tom području. S obzirom na nove regulative EU i daljnji napredak u području održivosti, nužno je podizati svijest i prenositi znanja unutar cijele organizacije. Upravo su zato ovakve radionice vrlo korisne i nužne, zato zahvaljujemo HGK – Županijskoj komori Split na organizaciji radionice o izvještavanju u Splitu - kazao je Josip Divić, član Uprave AD Plastik Grupe.

image

Joze Tomaš, Lucia Ana Tomić, Antonija Zorić i Josip Divić
 

Joško Šupić/Cropix
image
Joško Šupić/Cropix
image
Joško Šupić/Cropix
image
Joško Šupić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. lipanj 2024 23:26