StoryEditorOCM
Splitteške optužbe

Splitski vijećnik iznosi skandalozne stvari o HNK, optužuje i intendanta: ‘Ili ću ja u zatvor ili će tamo bit otkaza!‘

Piše split sd
22. prosinca 2023. - 10:10

li ću ja završiti u zatvoru ako sve što budem iznosio nije istina, ili će slijediti otkazi, podizanje kaznenih prijava i vraćanje koruptivno stečenog novca u javni proračun. Tvrdi tako Mostov gradski vijećnik Josip Markotić u svom priopćenju kojeg ćemo objaviti u cijelosti u nastavku:

" Kako sam i najavio, krećem sa serijom objava kojima ću do kraja razgolititi kako se godinama gradila klijentelistička i koruptivna mreža u instituciji koju građani financiraju s 10 milijuna eura godišnje.

Unutar najveće i najvažnije kulturne institucije u gradu i jednoj od najvažnijih u državi, Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu, stvorio se paralelni sustav djelovanja u rasponu od kokošarenja i šibicarenja pa sve do ozbiljnih klijentelističkih i koruptivnih radnji.

Muljanje sa stanovima, iskorištavanje braniteljskih povlastica od osoba koje nemaju nikakve veze s braniteljima i Domovinskim ratom, kršenje radničkih prava, protuzakoniti dvostruki ugovori, plaćanje za poslove kojih uopće nema u sistematizaciji, ogromni honorari, aneksi ugovora… samo su dio koruptivne i klijentelističke mreže koja se duboko ukorijenila u splitski HNK i koja je godinama izvlačila goleme novce pljačkajući porezne obveznike.

U isto vrijeme većina kvalitetnih i poštenih ljudi zaposlenih u kazalištu za malu plaću savjesno radi svoj posao i prisiljena je gledati kako kasta odabranih i dobro umreženih likova namješta sebi i svojim jatacima poslove, honorare, angažmane i međusobno dijeli novac. Najveće žrtve su mladi i kvalitetni zaposlenici koji su prisiljeni šutjeti i raditi za „kikiriki“ ili se prikloniti ovoj kasti nadajući se da će i oni dobiti poneku mrvicu s njihovog koruptivnog stola.

Šutnja

Jedino tragičnije od same korupcije i izvlačenja novca jest nevjerojatna šutnja, ignoriranje i nezainteresiranost svih odgovornih institucija i službi, počevši od službe za reviziju, inspekcije… koji su godinama zatvarali oči pred korupcijom ispred njihovih vrata.

Iako aktualni intendant Vicko Bilandžić opstruira moj rad i oteže s dostavljanjem dokumenata pozivajući se na tajnost podataka i zauzetošću drugim obvezama, niti on niti itko drugi neće me spriječiti da pokažem kako se kao pijani milijunaši razbacaju s novcem poreznih obveznika.

image

Josip Markotić

Duje Klarić/Cropix

MORH je dodijelio stanove HNK-u Split još u vrijeme Domovinskog rata s točno određenom svrhom: za izvanredni angažman djelatnika ovoga Kazališta tijekom Domovinskog rata kako bi se ublažio težak socijalni položaj zaslužnih djelatnika HNK-a Split koji su dali svoj doprinos u ratu.

HNK Split ne samo da nije poštivao kriterije i uvjete od strane MORH-a, nego je svih ovih godina dodjeljivao te stanove osobama koje nemaju nikakve veze s doprinosom u Domovinskom ratu niti imaju ikakve vojne činove, nego su te stanove dobivali isključivo po političkoj i klijentelističkoj liniji, a neki od korisnika tih stanova dobili su još i od grada Splita stan na korištenje.

Dok se branitelje izbacuje i deložira iz stanova, dok mnogi od njih još uvijek čekaju na rješavanje svog stambenog i egzistencijalnog pitanja, HNK Split godinama u maniri najgoreg ratnog profiterstva brutalno iskorištava žrtvu branitelja i stanove daje onima koji ih po nijednom kriteriju ne bi trebali dobiti.

I aktualni intendant umjesto da prekine takvu situaciju, nastavlja s ovakvom praksom i iznosi neistine u medijima kako je u jednom od stanova pričuvni časnik HV-a. Kad sam od njega zatražio dokaze da se radi o časniku i da mi dostavi dokaze o njegovom iznimnom doprinosu u Domovinskom ratu, priznao mi je da nema nikakvih dokaza te da osoba koja i dalje živi u tom stanu nema nikakve veze s ratom niti je dala ikakav doprinos u Domovinskom ratu, nego da se radi o običnom zaposleniku koji je osim stana dobio i još neke nezaslužene povlastice, o čemu će biti riječi idući put.

A ovo je samo početak priče.

Nakon što u narednom periodu iznesem sve što imam, ostat će samo jedna solucija. Ili ću ja završiti u zatvoru zbog ozbiljnih laži i kleveta ako sve što budem iznosio nije istina, ili će slijediti otkazi, podizanje kaznenih prijava i vraćanje koruptivno stečenog novca u javni proračun."

image

Josip Markotić

Duje Klarić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. lipanj 2024 17:34