StoryEditorOCM
Splitcheck-in

Split ruši turističke rekorde: sudeći po eVisitoru i u kolovozu je bio jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija

Piše M. G.
6. rujna 2023. - 08:08

Split je tijekom kolovoza, ako je suditi po broju noćenja, bio jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija u Hrvatskoj uz Rovinj, Vir, Medulin, Umag, Poreč, Crikvenicu i, naravno, Dubrovnik. Aktualni podaci sustava eVisitor, navode u Hrvatskoj turističkoj zajednici (HTZ), pokazuju kako je u kolovozu ostvareno 31,5 milijuna noćenja.

Hrvatski turizam je u prvih osam mjeseci zabilježio 16,2 milijuna dolazaka ostvarivši tako rast od osam posto u odnosu na lanjske rezultate. Evidentirano je 88,5 milijuna noćenja što je, u usporedbi s prošlom godinom, više za dva posto. Navedene brojke, kažu u HTZ-u, predstavljaju izjednačenje s onima iz 2019..

Najviše dolazaka je u tom razdoblju ostvareno u Istri, potom Splitsko-dalmatinskoj županiji, Kvarneru, Zadarskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Šibensko-kninskoj, te Ličko-senjskoj županiji. U Zagrebu je ostvareno 1,6 milijuna noćenja što je 15 posto više nego lani, dok je na ostatku kontinenta ostvareno više od 1,9 milijuna noćenja što je 14 posto više nego lani.

Uzimajući u obzir destinacije Split je, po broju noćenja tijekom prvih osam mjeseci, također u vrhu - najviše ih je, izuzev u gradu pod Marjanom, ostvareno u Rovinju, Dubrovniku, Poreču i Umagu. U istom je razdoblju najveći broj noćenja zabilježen s tržišta Njemačke (18,8 milijuna noćenja), Hrvatske (10,6 milijuna noćenja), Slovenije (9 milijuna noćenja), Austrije (6,6 milijuna noćenja) i Poljske (5,7 milijuna noćenja).

Prema podacima sustava eVisitor, koji objedinjava turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew), u Hrvatskoj je od siječnja do kraja kolovoza realizirano 16,2 milijuna dolazaka i 88,5 milijuna noćenja.

"Turistički promet ostvaren u samoj špici sezone, odnosno u srpnju te sada u kolovozu potvrđuje uočene trendove prema kojima naši gosti ostvaruju više dolazaka u našim destinacijama, ali se pritom zadržavaju nešto kraće. Ovakva dinamika prometa je i logična ako znamo da su tijekom prošle godine globalna putovanja i dalje bila najintenzivnija u glavnim ljetnim mjesecima, dok je ovo prva godina nakon pandemije u kojoj ne postoje restrikcije i ograničenja u putovanjima te prva godina u kojoj se u potpunosti vratila sva naša konkurencija. Kada na sve to dodamo utjecaj globalne inflacije te i dalje prisutni sukob u Ukrajini, možemo zaključiti kako je Hrvatska unatoč svim okolnostima ostvarila odličan rezultat“, izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. srpanj 2024 04:42