StoryEditorOCM
Splittanka je linija

Kako Split stoji sa zalihama krvi? Ravnatelj gradskog Crvenog križa upozorava: ‘Pred nama je najgori dio godine...‘

Piše SPLIT SD
29. svibnja 2024. - 08:19

Pred nama je period godine kada rijeke ljudi iz svih dijelova svijeta stižu u naš grad pa je iznimno bitno da u bolnicama bude dovoljno zaliha krvi jer iz godine u godinu svjedoci smo da su zbog brojnih nesreća tijekom turističke sezone te zalihe od životne važnosti.

Trenutno je, kako nam govori ravnatelj splitskog Crvenog križa Tomislav Gojo, situacija dobra.

image

Tomislav Gojo 

Joško Šupić/Cropix

- Za sada situacija nije loša, nismo dobili puno apela, što je odličan znak. Imali smo ovih dana sastanak sa Zavodom za transfuzijsku medicinu i možemo reći da trenutno ne fali zaliha, točno smo tu negdje na granici - otkriva ravnatelj.

No, uvijek treba biti oprezan jer dovoljna je samo jedna nesreća i sve zalihe mogu nestati.

- Vidjeli ste sada prometnu nesreću u Brnazama, dovoljna je samo jedna takva nesreća i možemo ostati bez svih zaliha pa smo onda u opasnoj situaciji dođe li do ikakve nove povrede. Zbog toga treba uvijek pozivati ljude da daruju krv jer nikad ne znamo što se može dogoditi - rekao nam je Gojo.

image
Saša Burić/Cropix

Proteklih tjedana održane su brojne akcije darivanja krvi, a posebno vrijedi istaknuti akciju Kluba dobrovoljnih darivatelja krvi Policijske uprave splitsko-dalmatinske, na kojoj je prikupljena čak 191 doza krvi.

Za ovaj mjesec u odnosu na prošlu godinu prikupljeno je 250 doza više, što je odlična brojka, ali najgori dio sezone što se zaliha krvi tiče, a to su srpanj i kolovoz, tek slijedi.

- Prošle godine imali smo kampanju 12 minuta za tri života, a i ove godine imamo nešto u planu kako bismo potaknuli građane da daruju krv da budemo što spremniji za, što se zaliha tiče, najgori dio sezone - otkriva nam.

image
Jakov Prkić/Cropix

Na stranicama HCK možete pronaći kalendar s datumima održavanja akcija darivanja krvi te svi koji možete odazovite se i darujte jer svaka kapljica je bitna i može spasiti nekome život.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 12:00