StoryEditorOCM
Splitdruštvo s matejuške

Jere i ekipa nešto su najautentičnije u turizmom pregaženom Splitu. Guštali smo s njima, poslušajte ih!

Piše Lucija Vujnović
23. srpnja 2023. - 20:49

Oće to bit u Slobodnoj?! U novinama?! Pa kako ću čut snimku? – pita Jerko Marević, kojeg svi zovu Jere, nakon što je na gitari odsvirao pjesmu na šentadi Trumbićeve obale, pored Matejuške. Dok je on svirao, ekipa lokalnih umirovljenika pratila ga je pjevajući. 

image
Lucija Vujnović/sd//

Ova splitska ekipa već je postala zaštitni znak, svojevrsna atrakcija grada. Zahvaljujući raspjevanoj skupini umirovljenika, zadržava se još malo onog tradicionalnog, splitskog duha koji nam polako s godinama izmiče. Prilagodbom grada željama i potrebama turista riskiramo da izgubimo i ono malo lokalnog šarma što nam je ostalo.

Jere je izrazio želju da vidi snimku jer ga, kaže, snimaju turisti iz cijeloga svijeta. 

– Znate vi koliko ‘judi nas je tu snimalo, prođu pa izvade kameru. Te su snimke obišle cili svit, kažen van ja... Puno tih snimki dođe i prođe, a ja to ništa ni ne vidin... Ja san uvjeren da su ti videozapisi otišli na sve strane svita. Javljali su mi se iz Kanade, iz ovih arapskih zemalja – govori pa nastavlja:

– Evo ovako ću ti reć. Ja vodin ekipu amatera iz Udruge "Mi" i tu se okupljaju sve stariji ljudi, umirovljenici, vole pivat i eto. Ima i drugih koji nisu u tu udrugu... Mi smo počeli dolazit ovde, ali tu su i prije mene bili dvojica gitarista koji su to počeli, a obojica su, nažalost, pokojni. Ja sam im se bija priključija da to bude malo punije – govori Jere koji je nastavio tradiciju. 

Okupljaju se gotovo svaki dan, osim ako se "nešto ne namisti, ili loše vrime ili neki događaj".  

– Ja jedini ode iman neku muzičku naobrazbu, a svi ostali su amateri. Oni ne znaju koji su glasovi, ali pivaju! Ima i onih šta ne znaju pivat, ima onih šta znaju, ali bitno da se piva. Imamo i jednoga šta svira harmoniku, ja gitaru, onda imamo dva instrumenta. Ima jedan šta je svira i mandolinu, ali ne dolazi više. 

– Dođu nan nekad i ova dvojica tamo zapivat, oni su klapski pivači i kad se oni uključe, onda stvarno muzika ima svoj sklad – ubacio se i Ante, koji također voli zapivat. 

Glavni motiv im je zabava.

– Dolazimo tu da se zabavimo, a usput se zabave i ovi oko nas. Sviramo svašta, dalmatinske, šlagere... Svašta.

Tko god se zatekne u blizini ovih veselih penzionera, rado će ih primiti u svoju skupinu da svi skupa zapivaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 17:46