StoryEditorOCM
Splitdan za zaborav

Ima li gore stvari nego zaglaviti u liftu kad nestane struje? Splitski vatrogasci to najbolje znaju, ovako to rade...

Piše Ivica Marković
21. lipnja 2024. - 23:18

Ima li išta gore nego kada neka osoba ostane u liftu, za vrijeme nestanka elektične energije i to po mogućnosti na vanjskoj temperaturi od oko 40 stupnjava Celzijusa? Još je i dobro, ako je osoba sama u liftu, pa može sav zrak iz lifta koristiti samo za sebe. Ali, zamislite situaciju kada je, recimo u malom liftu četvero osoba, koje pokušavaju u toj "mikrovalnoj pećnici" disati na škrge.

A, takvih je slučajeva danas, za vrijeme nestanka elaktrične energije, u Splitu bilo najmanje 25. Zašto najmanje 25? Pa upravo iz razloga jer su spliski vatrogasci imali toliko intervencija "izvlačenja zaglavljenih".

- Ne znamo koliko je točno bilo intervencija. Mi smo ih imali 25, a ostatak intervencija, ako ih je bilo, odradili su serviseri liftova koji također, u ovakvim situacijama izlaze na teren. Imali smo 25 poziva i naši su djelatnici izišli na teren pomoći tim ljudima - rekao nam je Ivan Kovačević, županijski vatrogasni zapovijednik.

image

Ivan Kovačević
 

Nikola Vilić/Cropix

Zanimalo nas je kako "zaglavljene" vade iz liftova kada nema struje?

- Imamo ključeve s kojima odemo u strojarnicu i prebacimo na ručni rad, odnosno ručno upravljanje i onda lift preko ručnog upravljanja dovedemo do kata, ručno, uz pomoć ključa otvorimo vrata i tada ljudi mogu napustiti lift - pojasnio je Kovačević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2024 23:34