StoryEditorOCM
SplitMOŽE LI SE TO?

Apel Gradu: ‘Mosor je jednako dio Splita kao i Riva. Pitajte onog pčelara iz Žrnovnice kako ga trebate zaštititi‘

Piše split sd
29. kolovoza 2024. - 18:03

Iz splitskog ogranka stranke Možemo osvrnuli su se na požar kod Žrnovnice, s kojim se vatrogasci već danima bore. Istaknuli su da nismo ništa naučili od katastrofalnog požara iz 2017. godine.

– Bio je dovoljan udar groma da shvatimo ono što se moglo naslutiti: ništa Split, Splitsko-dalmatinska županija i Hrvatska nisu naučili od onog katastrofalnog požara koji je 2017. ugrozio cijeli grad. Nažalost, shvatili smo to na teži način.

Ma koliko svi koji su bar jednom prošli prostorom oko Žrnovnice upozoravali da sedam godina tamo nastaje nova hrpa goriva, požar koji danima traje ili bar tinja na istočnim granicama Splita razotkrio je svu tugu zapuštenog zemljišta, neočišćenih poljoprivrednih površina, neuređenih vatrogasnih puteva i gradnje koja je skoro sasvim "začepila" prilaze.

A sjetimo se, nakon kataklizme 2017., decibeli su rasli od upozorenja da je prevencija veliki dio posla u protupožarnoj zaštiti. Gradsko je vijeće tada donijelo čak i odluku o izradi akcijskog plana, čija je realizacija trebala spriječiti da se takvo što nikad više ne dogodi. Sedam godina kasnije, vidimo posljedice "akcije".

I sjetimo se isto tako da su padine Mosora sve do njegova vrha jednako dio Splita kao što su to Riva i Marjan. I da se o planini koja nas natkriljuje s istoka trebamo brinuti na isti način. Pa i više, jer je potrebno samo nekoliko refula bure pa da plamen sa zapuštenih nekadašnjih polja stigne sve do centra grada. Tada bi možda neka suvisla ideja i uspjela prijeći mukotrpan put po leđima.

Ovako, jedino što se uspijeva napraviti jest u pravilnim vremenskim razmacima diviti se (s pravom) istinskom herojstvu vatrogasaca, od "pješaka" do pilota, koji čuvaju imovinu na istočnim dijelovima Splita, i na mnogo drugih mjesta. Umjesto da tu imovinu štitimo tako što će se granice njezine uređenosti pomaknuti dalje od vlastitog zida. Ako ne znaju kako, neka pitaju onog pčelara u žrnovničkom Vilaru kako se to radi.

Čudo kod Splita! Plamen je zaobišao samo ovu parcelu, vlasnik otkriva tajnu: ‘Napravio sam isto što i otac 2017.‘

Ili zamole za savjet ponekog odgovornog u onim dijelovima Hrvatske u kojima je požara neusporedivo manje nego u srednjoj Dalmaciji. To je puno efikasnije od povremenih obilazaka vatrogasaca na požarištima dok na uistinu sjajan način čiste posljedice nečijeg nečinjenja – napisali su iz splitskog ogranka stranke "Možemo".

image
Facebook/screenshot
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 12:46