StoryEditorOCM
Otocirodni brač

Matko Trebotić na svojoj zemlji u Milni gradi galeriju u kojoj će izložiti dio svog bogatog opusa: Vraćam se korijenima!

Piše IVICA RADIĆ
23. rujna 2024. - 15:20

Renomirani i nagrađivani splitski slikar i grafičar svjetskoga glasa Matko Trebotić  poklonio je u obliku donacije svom rodnom mjestu Milni na Braču grafičko-pjesničku mapu „Sakrament plovidbe“ koja se sastoji od 6 listova i isto toliko pjesama Jakše Fiamnege uz popratni tekst Tonka Maroevića.  Taj stvaralački trolist rascvjetao se na naša tri „škoja“ Braču, Komiži na Visu i Starome gradu na Hvaru pa mapa nosi snažan timbar otočne trojstvenosti.

Riječ je o bakropisima koji su potom od autorove ruke akvarelirani pa svaki list predstavlja unikat. Grafike Matka Trebotića karakteristični su hommmage povijesti sabiranja povlaštenih mjesta trajanja kao što su crkvice i grobišta, gajevi i sidrišta.

Na prigodnoj svečanosti Trebotićevu donaciju preuzela je Margareta Šimat, ravnateljica Maritimnog centra u Milni u čijim će prostorima biti izložena.

„Sakrament je svjesna prisega i posveta nečemu, u ovom slučaju plovidbi, a plovidba je sudbinski vezana uz more jer se ovdje živi uz more, s morem i od mora, i brojni naši preci ostavili su uz more i život. More je to koje guta i koje daje zato je ovoj  grafičko-pjesničkoj mapi „Sakrament plovidbe“ mjesto u našem Maritimnom centru koji najbolje svjedoči takav život Milnarana“- kazala je predstavljajući donaciju Margaeta Šimat, povjesničarka umjetnosti.

U ime svih stanovnika općine Milna riječi zahvale Matku Trebotiću uputio je „poteštat“ Frane Lozić te je tom prigodom istaknuo kako su u novom Prostornom planu stvorene prostorne pretpostavke da slikar Trebotić na svom zemljištu sagradi muzej u kojem bi Milni donirao dio slika iz njegovog bogatog stvaralačkog opusa. O njegovom je djelu tiskano pet monografija, a djela mu se nalaze u mnogim domaćim i stranim zbirkama i muzejima.

Donator grafičko-pjesničke mape Matko Trebotić je prisnažio kako ga trajno nadahnjuje podneblje iz kojega dolazi, a to je njegova Milna.  

„Čovjek, a pogotovo umjetnik, uvijek se vraća svojim korijenima“- nastavio je slikar  te je dodao kako je utemeljio Zakladu „Trebotić“ jer ima veliku želju da u svojoj rodnoj Milni u suradnji s općinstvom sagradi muzej odnosno galeriju koja će trajno čuvati njegov kompletni presjek  bogatog slikarskog stvaralaštva.

U svakom slučaju suradnja slikara Trebotić i njegove rodne Milne ide dalje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2024 15:21