StoryEditorOCM
ObalaPONUDA

Vrijedni kvadrati u Splitu, na Hvaru i na Šolti. Nudilo se svašta - od stana do njive, pogledajte...

Piše Sandra Barčot
21. rujna 2024. - 18:06

Splitsko-dalmatinska županija nastavlja, rekli bismo već i tradiciju, kako se ne namjerava koristiti pravom prvootkupa ponuđenih nekretnina na prodaju.

U „najfriškijem” slučaju radi se o četiri ponude i to prodaje kulturnih dobara - stana, kuće, oranice i vrta.

Idemo redom – u Splitu se prodaje tek jedan djelić nekretnine koja je kulturno dobro a radi se o stanu na drugom katu, površine 57,94 metara kvadratnih na adresi Ulica Vicka Andrića 1, u samom centru grada, u sjevernoistočnom dijelu Dioklecijanove palače.

image
Tom Dubravec/Cropix

Regionalna uprava u svom očitovanja na ponudu ne namjerava koristiti pravo provotkupa ponuđenog kulturnog dobra 20/58 dijela nekretnine označene kao čestica zgrade 2062, Z.U. 16025, preciznije suvlasnički dio s neodređenim omjerom etažnog vlasništva, stana broja 6.

Prema ponudi upućenoj Splitsko-dalmatinskoj županiji, vrijednost nekretnine iznosi 80 tisuća eura, no Županija odustaje od svog prava prvootkupa.

Ista odluka je i za kupovinu objekta s oznakom kulturnog dobra na otoku Šolti, a radi se o stojnoj kući s dvorom u Grohotama, čest.zgr. 160/2, Z.U. 2475. Suvlasnici Zlatko Mladinov, Dragan Mladinov i Maja Konta, uputili su ponudu regionalnoj upravi za prodaju nekretnine u vrijednosti 59 tisuća eura, no Županija ne želi koristiti svoje pravo prvootkupa.

Odbijena je i kupovina vrta u Grohotama površine 399 metara kvadratnih, čija je vrijednost 70 eura po kvadratu, a radi se o kulturnom dobru u Grohotama čest.zem. 173/4, Z.U. 395.

image

Grohote na otoku Šolt

Jakov Prkić/Cropix

Nudi se Županiji i još jedna zemlja i to u naravi oranica, no po znatno većoj cijeni – 15 tisuća eura po kvadratu, kako stoji u Zaključku Splitsko-dalmatinske županije o očitovanju na ponudu. „Zlatni” kvadrati su u Dolu, otok Hvar, čest.zem. 2202/1, Z.U. 712, no regionalna uprava ne želi iskoristiti svoje pravo prvootkupa ni za ovo kulturno dobro.

image

Dol na otoku Hvaru

Vladimir Dugandžić/Cropix

No, zato je izabran ponuditelj za kupnju nekretnine u vlasništvu Republike Hrvatske, a proces provodi Županija. Radi se o pašnjaku površine 2992 metara kvadratnih zk.č. 2778/5 u Primorskom Docu.

Početna cijena iznosila je 34.300 eura, za koju je trebalo uplatiti i jamčevinu u iznosu od 3.400 eura. Kako se javio tek jedan ponuđač, Ante Vidić iz Primorskog Doca, sa ponudom od 35 tisuća eura za pašnjak, Splitsko-dalmatinska županija prihvatila je njegovu ponudu i parcela je promijenila vlasnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2024 18:33