StoryEditorOCM
ObalaZLOKOBNA NAJAVA

Erika iz Vranjica je preneražena: ‘Moj susjed je pismeno najavio strašnu stvar, a onda me sablaznio odgovor policajca!‘

Piše Tanja Šimundić Bendić
10. rujna 2024. - 08:37

Brojne ljubitelje životinja s područja Solina i Splita na noge je digla najava Vranjičanina što je na ogradi kuće najavio kako će se 10. rujna, u Krešimirovoj 7 zbog povećanog broja mačaka koje rade štetu, postaviti otrovni mamci. Na gnjusnu najavu mučenja i ubijanja životinja objavljenu na tri isprinta postavljenih unutar njegovog dvorišta, reagirala je susjeda Erika Mikačić, koja je u nedjelju u jutarnjim satima, na blagdan Male Gospe, odmah nazvala solinsku policiju kako bi prijavila slučaj. Otvoreno nam je priznala kako ju je sablaznio odgovor dežurnog policajca koji je, javivši se na telefon, rekao upravo ono što je najmanje očekivala.

image

Najavljeno je trovanje mačaka

Fb.../Slobodna Dalmacija

- Nazvala me susjeda u nedjelju ujutro i rekla mi je Erika brzo dolazi, zatvorila sam ti mačka u garažu, susjed je na svoju ogradu stavio najavu da će otrovati mačke. Ja imam jednu kućnu mačku, ona nekoliko njih koje je odmah zatvorila u kuću kako bi ih spasila od mučne smrti. Rekla mi je uznemireno, brzo ga uzmi i zatvori, ne puštaj ga na ulicu, nek stoji u kući makar tjedan dana, bacit će otrove. Sklonila sam svoga u kuću, i odmah sam nazvala solinsku policiju, službeniku koji se javio na telefon prijavila problem. A znate što mi je on na moju prijavu kazao, nećete vjerovati, nisam ni ja mogla. Rekao mi je da osoba koja je stavila najavu o trovanju, ima to pravo napraviti ako to radi u svom dvorištu! I da mačak, moj ili od susjeda, nema pravo ulaziti u njegovo dvorište. A ako uđe, a on ga otruje jer na svom vlasništvu to ima pravo napraviti, to samo znači da ga nisam dovoljno dobro čuvala. Ja ne mogu vjerovati da sam to čula – veli Erika Mikačić.

Obaviještene  su sve instance

Ne može vjerovati jer zna da se mučenje i ubijanje životinja tretira kao kazneno djelo. Nezadovoljna reakcijom i odgovorom naziva 112, policijskoj službenici koja se javila opisuje cijelu situaciju i reakciju njenog kolege. Nedugo nakon toga stiže policija, i u drugom navratu pronalazi tvorca obavijesti. Riječ je o čovjeku u kasnim 70-ima, koji potom skida najave s ograde. Naša sugovornica nije stala samo na tome, obavijestila je Odsjek za komunalne poslove grada Solina. A oni su saznajemo iz tog Odsjeka, promptno po dojavi obavijestili policiju i Veterinarsku inspekciju.

image

Kako  pomoći uličnim macama?

Goran Šebelić/Ilustracija/Cropix

- Problem su mačići koje je netko u kolovozu očito tu donio i izbacio na ulicu. Jadne životinje bi ugibale u mukama po onoj vrućini da im susjedi ne dajemo vodu, hranu. Znamo da su problem, da ih treba sterilizirati, udomiti. Ali u kaštelanskom azilu za njih mjesta nema, već sam ih u kolovozu zvala. Nemoćni smo, i ne možemo ništa napraviti. Njihova nazočnost u kvartu je zasmetala susjedu koji ih je odlučio otrovati – veli Erika.

Obratili smo se splitskoj policiji zbog navedenog slučaja, očekujemo njihove odgovore. Na potezu je i Veterinarska inspekcija, upoznati su sa svim potankostima. Brojni ljubitelji životinja su nakon objave ovog slučaja burno reagirali, na društvenim mrežama tražeći reakcije nadležnih institucija. Postaviti najavu o trovanju života, to već spada u domenu i sami znate koju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2024 23:00