StoryEditorOCM
Slanoslatke ili slane

Pogačice iz tave gotove za čas: nisu masne kao uštipci, nema dizanja, a neodoljivo su meke zahvaljujući ovom sastojku...

Piše Spiza SD
16. studenog 2023. - 07:10

Volite li dan započeti pekarskim proizvodima, nema potrebe da svakog jutra navraćate do pekare. Dovoljno vam je zapamtiti ovaj recept i izdvojiti desetak miunuta vremena pa ćete kad god se zaželite neodoljivog mirisa i okusa svježeg peciva u njemu moći i uživati u vlastitoj kuhinji.

Neće biti potrebe za paljenjem pećnice jer ove se pogačice pripremaju u tavi. Nema potrebe ni za dizanjem tijesta jer se rade s praškom za pecivo. Nema šanse da će vam biti tvrde i žilave jer se prave uz dodatak svinjske masti, dodatka koji, što god vi možda mislili o njemu, jamči mekan i sočan kruh i peciva.

Okus im je dosta neutralan pa vam mogu poslužiti kao podloga za slane i slatke nadjeve. Donosimo recept za pola kilograma brašna, no vi ga možete i prepoloviti, ovisno o potrebama.

Mekane pogačice iz tave

Sastojci:

500 g brašna
100 g svinjske masti ili 90 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
200 ml vode
2,5 g praška za pecivo 
2 žlice mlijeka 
2 žličice soli

Priprema:

Promiješajte brašno, sol i prašak za pecivo pa ih prosijte na radnu površinu. Dodajte im mast ili ulje sobne temperature pa promiješajte prstima.

Počnite pomalo dodavati vodu i mlijeko, uzimajući svaki put malo brašna sa strane i miješajući vilicom, pa ga premijesite rukama da se lijepo sjedini. Ako je jako ljepljivo, dodajte još malo brašna. 

Snažno mijesite tijesto dok ne postane glatko i elastično pa ga podijeliti na 8-10 jednakih loptica. 

Loptice zatim tanko razvaljajte na pobrašnjenoj radnoj površini pa ih nabockajte vilicom.

Zagrijte tavu koja se ne lijepi pa ih pecite sa svake strane dok ne uhvate boju.

Poslužite uz priloge i nadjeve po želji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 13:40