Izrada domaćeg kruha i peciva ponekad rezultira razočaranjem. Tijesto se loše digne, a kruh, odnosno pecivo, ispadne žilavo i tvrdo. Želite li doskočiti ovom problemu, pouzdajte se u savjet iskusnih pekara.
Stari majstori dobro znaju da za najbolje i najmekše tijesto koje se diže k‘o ludo standardnim sastojcima treba dodati još jedan. Sasvim običan ocat. Tajna je u tome što kvascu prija kiselkasta sredina pa se u njoj bolje aktivira.
Upravo zbog toga tijestu je uputno dodati malo octa, a sličan učinak ima i dodavanje limunovog soka, o čemu smo vam nedavno pisali. Jednako tako kvascu će prijati i jogurt pa je baš to razlog zašto ćete tu namirnicu pronaći među sastojcima brojnih recepata za mekana i fina peciva.
Neki recepti, poput ovog koji donosimo u nastavku, kombiniraju čak dvije kiselkaste namirnice, za još bolji rezultat. Isprobajte ga dobit ćete pahuljasto mekan kruh ili pecivo, a od iste smjese možete izraditi i kifliće, bublice, što god vam je drago.
Tijesto za najmekši kruh i peciva
Sastojci:
3,5 čaše brašna
1 čaša jogurta
2 jaja
3 žlice ulja
1 žlica octa
10 žličica šećera
2 žličice suhog kvasca
1 žličica soli
Priprema:
U zdjeli pomiješajte jogurt, žličicu šećera, suhi kvasac i 4 žlice brašna. Dobro promiješajte, poklopite i ostavite da odstoji 15 minuta. Zatim smjesi dodajte preostali šećer, sol i jaja.
Dobro promiješajte pa dodajte prosijano brašno, ulje i ocat. Umijesiti tijesto. Nauljite i ostavite poklopljeno u zdjeli da odstoji u hladnjaku 12 sati. Kada prođe 12 sati, izvadite tijesto iz hladnjaka i ostavite ga da odstoji pola sata na sobnoj temperaturi prije nego ga oblikujete u kruh, peciva ili kifliće.