StoryEditorOCM
Savjetivrijedi isprobati

Sačuvajte krumpire od klijanja i propadanja uz jednostavan trik: ovo voće sadrži sastojak koji to dokazano zaustavlja

Piše T. S. M.
28. veljače 2024. - 07:05

Proklijani krumpir može biti opasan za konzumiranje, na to smo vas već upozorili i objasnili vam u kojim ga slučajevima ipak smijete pojesti, a kad ga je pametnije baciti (prisjetite se ovdje). No kako sačuvati krumpire od klijanja i propadanja? I na tu smo vam temu već dali par savjeta, počevši od čuvanja na prikladnoj temperaturi pa do toga u kakvoj bi ambalaži trebao biti. Sada imamo savjet koji će vas spasiti: dodate li im samo jedan sastojak, sačuvat ćete ih od klijanja kao od šale. Vrlo je jednostavno, a sve što vam treba je jedna jabuka.

image
Shutterstock

Za učinkovitost ovog trika postoje čak i znanstveni dokazi, a tajna je u etilenu, prirodnom biljnom hormonu koji proizvodi voće poput jabuka, banana i rajčica, a ima ključnu ulogu u procesu zrenja voća i starenja povrća. Teorija koja stoji iza trika s jabukom i krumpirom je da jabuke ispuštaju plin etilen, a pokazalo se da plin etilen sprječava nicanje krumpira u barem jednom laboratorijskom eksperimentu.

Studija objavljena u Journal of Food Science and Technology pokazala je da krumpir čuvan u hladnom skladištu i tretiran u vremenskim intervalima određenim dozama etilena klija puno sporije i u manjoj mjeri od onog koji nije čuvan na takav način.

image
Shutterstock

E, sad... Uvjeti u laboratoriju sasvim sigurno nisu jednaki onima u vašoj smočnici ili podrumu, kao što ni ciljano pušten etilen nije isto što i etilen koji će otpuštati jabuka koju ste dodali. Stoga vam preporučujemo da unatoč dodavanju jabuke pripazite na sve one stvari koje smo vam prethodno savjetovali - da je krumpir na mjestu udaljenom od izvora topline i svjetla, da nije u plastičnoj vrećici niti izložen vlazi i tako dalje. Budete li se držali svega spomenutog pa mu još dodate i jabuku, sigurni smo da će vam se krumpir očuvati puno bolje nego inače.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 09:50