StoryEditorOCM
Receptikakav spoj!

Za zdrav i ukusan doručak trebaju vam samo dva sastojka. Jeste li znali da ova namirnica štiti od raka i diže imunitet?

Piše T. S. M.
4. ožujka 2024. - 07:05

Što pojesti za doručak, a da je zdravo i ukusno? Čini se da je upravo ovo pitanje ono što najviše muči one koji počnu paziti što unose u organizam, jer dobrih opcija za ručak i večeru zaista ne nedostaje. Zdravi doručak, međutim, mnogima je bolna tema. Kao, jeli bi nešto zdravo, ali sve što im pada napamet nimalo ih ne privlači. Zobene, kažete? Auf... Chia pudding? Eh, treba ga se sjetiti. Zdrava peciva? Pa tko ih ima pri ruci u ponedjeljak ujutro?

image
Shutterstock

Idući put kad se nađete u sličnoj nedoumici, sjetite se ovog recepta. Potrebna su vam samo dva sastojka, a jedan od njih tu je samo onako, iz gušta. Drugi je dovoljno zdrav već sam po sebi. A taj drugi je  - sasvim obična mrkva.

Na mrkvu često gledamo kao na hranu za zečeve i druge ljubimce ili kao na sastojak neophodan za kuhanje juha, variva i točeva, ali mrkva je puna vrlo vrijednih sastojaka i trebali bismo je jesti što češće.

image
Sigrid Olsson/Photoalto Via Afp

Ta bi nam navika mogla donijeti brojne dobrobiti jer mrkva, koju upućeniji cijene kao zaštitnika zdravog vida, može pomoći uravnotežiti šećer u krvi, pomoći u kontroli tjelesne težine, smanjiti rizik od raka, regulirati krvni tlak, smanjiti rizik od bolesti srca, poboljšati imunitet i poboljšati zdravlje mozga. 

A tek kad vidite kakav doručak s njom možete napraviti, postat će vam još draža.

Sve što trebate napraviti je uzeti dvije mrkve, oguliti ih gulilicom, narezati na kolutiće i skuhati ih u malo vode - kako bi se sačuvalo što više vrijednih sastojaka.

image
Tim Macpherson/Cultura Creative Via Afp

Kad kolutići mrkve omekšaju, ali im fali još "dz" da se skuhaju, u tavu s neprijanjajućim dnom ćete usuti otprilike pola vrećice ribanog parmezana, ili, još bolje, naribati neih 30-40 grama parmezana u komadu. Možete staviti i malo više, neće biti na odmet, osim ako pazite na kalorije. Neka vas masnoća ne plaši, nužna nam je jer se vitamini iz mrkve tope se u mastima. 

Čim je mrkva potpuno skuhana, prebacite kolutiće na parmezan i lijepo ih rasporedite pa ih zatim zgnječite dnom čaše (nered će biti manji ako mrkvu poklopite papirom za pečenje).

Upalite vatru  ispod tave i pričekajte da se sir počne topiti. Čim se sir otopio, presavijte "omlet" popola, u oblik polumjeseca i izvadite ga iz tave. Jedite vruće, ali dobro je i kad se malo ohladi. Ako želite, mrkvi za vrijeme kuhanja možete dodati malo začina i soli, ali nije nužno jer je sir dovoljno slan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 14:59