StoryEditorOCM
ReceptiPunite ih po želji

Najbolji kiflići, a gotovi za čas: ne trebate čekati da se tijesto digne, a topit će vam se u ustima od mekoće

Piše T. S. M.
10. ožujka 2024. - 08:15

Neki recepti su toliko dobri da su naširoko poznati, a takav je recept za kifliće koji je i nama postao najdraži. Njegova je ljepota u jednostavnosti pripreme, ali i u savršenom rezultatu: neodoljivo mekanim kiflićima koji su toliko dobri da im punjenje ni ne treba, ali ga ipak izvrsno podnose, bilo da je riječ o slatkom ili slanom nadjevu.

Nama su najdraži sa slaninom, ali jako su dobri i s pestom, a kad se zaželimo slatkih, nema nam do Nutelle...

Spomenuli smo da je recept naširoko poznat i to je točno, godinam se prepisivao iz bilježnice u bilježnicu, zatim je stekao popularnost po forumima, a u posljednje je vrijeme hit na društvenim mrežama.

Ako se ubrajate u nestrpljivce kojima je uvijek "tlaka" čekati da tijesto naraste, ovo je recept za vas: iako se na popisu sastojaka nalazi kvasac, nećete morati čekati ni minute. Tajna je u tome što se uz kvasac koristi i prašak za pecivo, koji odradi prvi dio posla...

image
Shutterstock

Kiflići sa sezamom

Sastojci:

500 g glatkog brašna
180 ml kiselog vrhnja
180 ml mlijeka
80 ml ulja
1 jaje
1 instant suhi kvasac
1 vrećica praška za pecivo
1 žlica šećera
2 žličice soli
2 žličice sezama

Priprema:

Pomiješajte brašno, kvasac, prašak za pecivo, šećer i sol. Posebno izmiješajte ulje, vrhnje i toplo mlijeko. Dodajte smjesu s mlijekom u smjesu s brašnom pa umijesite glatko tijesto.

Podijelite tijesto na četiri dijela pa svaki razvaljajte u krug na otprilike pola centimetra debljine. Svaki krug zatim podijelite na trokute pa na najširi dio svakog trokuta stavite nadjev po izboru te zarolajte prema najužem dijelu.

Dobivene kifliće posložite na lim za pečenje prekriven papirom za pečenje pa ih premažite razmućenim jajem i pospite sezamom.

Pustite kifliće da odstoje dvadesetak minuta do pola sata pa ih pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva 20-25 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. ožujak 2024 10:10