Neki recepti gotovo preko noći postanu zvijezde, najednom svi postanu njima opsjednuti, svi ih rade ili barem komentiraju... a zatim isto tako, gotovo preko noći padnu u zaborav. Evo jednog s kojim niije takav slučaj. Dogodilo mu se, doduše, da je naglo stekao ogromnu slavu, ali ima već barem dvije godine da se pojavio, a još uvijek ga svi rade. Čini nam se da mu slava, zapravo, samo još više raste. Uskoro će vam postati jasno zašto je tako.
Ukucate li u pretraživač crinkle cake, harmonika cake, acordion cake ili nešto slično, dobit ćete manje više isti rezultat: kolač od brižno nagrišpanih kora za pite prelivenih nekom vrstom kreme. Kao dodatni elementi mogu se pojaviti sjeckane pistacije, bobičasto voće, kriške naranče ili nešto tome slično, a ako bolje pogledate primijetit ćete da slastica u pravilu pliva u slatkom šerbetu.
Ovaj se kolač radi zaista kao od šale: potrebno je nagrišpati kore za pite, kao kad smo kao djeca radili lepeze, a zatim tako pripremljene kore preliti maslacem i zapeći. Hrskave kore potom se preliju kremom na bazi jaja i mlijeka, dodaju im se sastojci po želji pa ase sve zapeče. Vrući se kolač zalije šećernim sirupom i u tom trenu nastupa jedini težak dio: treba pričekati da se sirup upije i kolač malo ohladi da bi ga se moglo jesti.
Pogledajte kako ovaj kolač radi blogerica koju možete pratiti na YouTubeu CookingwithGloria, a u nastavku ćete pronaći i recept.
Recept smo isprobali i mi pa ćemo vam savjetovati da stavite otprilike upola manje maslaca, da skuhate otprilike upola manje sirupa, ali da u smjesu s jajima i mlijekom dodate nekih 100 g šećera.
Ako nemate kondenzirano mlijeko, kao što ga mi nismo imali pri ruci, obično mlijeko možete pojačati mlijekom u prahu ili kremu malo zgusnuti gustinom (ne brinite se što je rijetka, kad se zapeče bit će dobra).
Crinkle kolač
Sastojci:
220 g maslaca
200 g šećera
240 ml mlijeka
240 ml kondenziranog mlijeka
120 ml vode
2 jaja
1 paket kora za pite
1 žlica paste od vanilije
1 limun
pistacije
Priprema:
Kore za pite zužvajte kao da radite lepezu pa ih stavite u kalup za pečenje. Maslac otopite. Premažite maslacem kore pa ih zapecite 20-ak minuta na 175 stupnjeva Celzija.
Izvadite kolač iz pećnice pa ga zalijte mješavinom mlijeka, kondenziranog mlijeka, paste od vanilije i jaja. Pecite na 175 stupnjeva Celzija oko 40 min.
Skuhajte sirup od šećera, vode i soka limuna. Nakon desetak minuta na laganoj vatri bit će dovoljno gusto. Ohladite ga.
Zalijte vreli kolač ohlađenim sirupom, pospite zdrobljenim pistacijama i pričekajte da se sirup upije.