StoryEditorOCM
Receptidjelotvorne metode

Jagode su slasne, ali mogu kriti nepoželjne sastojke: lako ih se riješiti, evo kako trebate postupiti. Tri su načina...

Piše T. S. M.
19. travnja 2024. - 18:48

Sočne i mirisne jagode mame nas da ih kupimo usprskos paprenim cijenama, no pokušajte odoljeti i ne gricnuti ih odmah pri kupovini - pričekajte dok ne dođete kući ipriuštite im potpuni tretman čišćenja, u protivnom biste s rumenim bobicama mogli konzumirati i štošta što zapravo ne biste htjeli pojesti.

Počevši od tragova zemlje, preko sitnih insekata do kemikalija, sve to na površini i tik ispod nje kriju primamljive jagode. Srećom, sve se to da srediti i to bez pretjeranog truda, ali uz ipak mrvicu više posla nego što ga iziskuje standardno ispiranje pod mlazom vode..

image
Silas Stein/Dpa Picture-alliance Via Afp

Jagode bi, zbog svega navedenog, trebalo prati puno temeljitije. Najbolje ih je potopiti u zdjelu punu hladne vode i pustiti ih da odstoje neko vrijeme. Riješit ćete se zemlje kao od šale. Ali za odstraniti one druge nepoželjne sastojke, trebat će vam još par dodataka.

Ako vas brinu bubice, u vodu ubacite žličicu soli i dobro je promiješajte prije nego dodate jagode. Bubice i crvići mrze sol i pobjeći će iz jagoda glavom bez obzira. Nakon namakanja u zasoljenoj vodi jagode isperite i osušite na kuhinjskom papiru.

Isti problem možete riješiti uz pomoć jabučnog octa i to u omjeru jedne žlice octa na litru vode. Pustite voće da odstoji u toj otopini 15-ak minuta pa ga isplahnite i osušite.

image
Shutterstock

Brinu li vas kemikalije, vodi dodajte sodu bikarbonu. Za otprilike litru vode bit će vam dovoljna žličica sode bikarbone, ubačena prije dodavanja jagoda, a voće bi u toj otopini trebalo stajati desetak minuta. Potom ih isperite pod mlazom hladne vode i osušite.

Imajte na umu da postoji opasnost od reakcije između ostataka kemikalija s octom i solju pa ako ste jako osjetljivi radije birajte sodu bikarbonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 18:48