StoryEditorOCM
Slanozimnica

Domaći kečap neusporedivo zdraviji i ukusniji od kupovnog: uštedjet ćete i pritom uživati, a svi će vas pitati za recept

Piše Spiza SD
12. rujna 2023. - 08:10

Ako ste u posljednje vrijeme zaokupljeni pripremom zimnice, činite pravu stvar jer ne samo da ćete si osigurati zalihu hrane za zimu nego šćete vjerojatno i poprilično uštedjeti. A ako vam je na popisu želja i kečap, učinit ćete puno i za zdravlje, jer je domaći kečap neusporedivo zdraviji od kupovnog, koji je nakrcan umjetnim sastojcima. U mnoštvu recepata za domaći kečap ovaj uvelike odskače jer zahvaljujući pomno biranim i balansiranim začinima jamči perfektan okus. Isprobajte!

Domaći kečap

Sastojci:

2 kg rajčica
4 glavice luka
250 g celera
​200 g smeđeg šećera
5 žlica biljnog ili maslinovog ulja
4 češnja češnjaka
1 žličica mljevenog korijandera
1 kratki štapić cimeta
1 žličica pimenta
½ žličice mljevenog crnog papra
2 žličice celerove soli
3 žlice koncentrata rajčice
½ žličice tabasco umaka
200 ml bijelog vinskog octa

Priprema:

Usitnite luk i celer u multipraktiku pa ih stavite na zagrijano ulje u lonac dovoljno velik za sve sastojke. Pirjajte pet minuta pa dodajte usitnjeni češnjak pa pirjajte još pet minuta. Dodajte začine, pirjajte oko minutu pa dodajte ostale sastojke i pustite da zavrije. Neka se kuha na laganoj vatri, bez poklopca, oko 1 sat.

Izvadite štapić cimeta pa sve skupa usitnite štapnim mikserom dok ne postane glatko, a zatim procijedite u zdjelu. Kečap će se malo zgusnuti kada se ohladi, ali ako vam se čini da je jako tekući (to će ovisiti o sočnosti vaših rajčica), vratite ga na vatru i kuhajte još malo uz često miješanje dok se ne reducira.

Prebacite ga u sterilizirane posude i čuvajte u hladnjaku do 6 mjeseca, a možete ga i zamrznuti. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 15:21