StoryEditorOCM
Receptiproljetni užitak

Bolji tiramisu od jagoda još niste probali! Evo kako će vam kremasta slastica ispasti najbolje ikad, pripazite na ovo...

Piše T. S. M.
8. travnja 2024. - 18:29

Prve, doduše uvozne, jagode mame nas s polica trgovina i moramo vam priznati da nisu loše. Mirišu kao "prave", a jednako su tako i slatke, a sad čime su ih sve polijevali bolje je ne razmišljati. Valjda nam ništa neće biti od jedne mjerice?

Ako ni vi niste odoljeli iskušenju prvih jagoda, nudimo vam recept za kremasti desert s mascarponeom i piškotama. To je ono što se naziva tiramisuom od jagoda, a Talijani na tu ideju ispaljuju na živce. Nek‘ se oni ljute, a mi idemo uživati!

image
Shutterstock

Pripazite prilikom pripreme ovog jednostavnog, a vrlo efektnog deserta: nipošto nemojte puno miksati mascarpone: samo ga malo izmutite mikserom, tek toliko da postane podatan, a kad mu budete dodavali žumanjke sa šećerom, taj dio odradite uz korištenje špatule ili kuhače. O tome da se snijeg od bjelanjaka u kremu dodajte bez korištenja miksera ne treba ni govoriti, zar ne?

Nadalje, pripazite da vam se keksi ne razmoče kad ih budete močili u mlijeko.Umakanje odradite brzinski, inače će vam se raspasti, što je tek dio problema, jer razmočeni keksi mogu u desert otpustiti višak tekućine i tako upropastiti kremu.

image
Shutterstock

Tiramisu s jagodama

Sastojci:

500 g jagoda
500 g mascarponea 
220 g piškota
175 g šećera
250 ml mlijeka
2 jaja
2 vanilin šećera
malo maraschina

Priprema:

Na banjamariji umutite žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom dok smjesa ne pobijeli. Pripazite, šećer se mora u potpunosti otopiti. Zatim stucite bjelanjke u snijeg.

U mascarpone dodajte žumanjke, promiješajte, a zatim pažljivo umiješajte snijeg od bjelanjaka.

Zagrijte mlijeko i dodajte mu maraschino pa u tu mješavinu brzo umačite kekse i slažite ih na dno prikladne posude. Prelijte polovicom kreme pa na kremu poslažite dio jagoda izrezanih na fetice i još namočenog keksa.

Prelijte ostatkom kreme i stavite u hladnjak da se stisne pa na vrh poslažite ostatak jagoda.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 10:42