stdClass Object ( [id] => 1300942 [title] => Zgodni Hrvat oduševljava New York našim specijalitetima: spretno spaja kuhanje i manekenstvo, ima stvarno super plan [alias] => zgodni-hrvat-odusevljava-new-york-nasim-specijalitetima-spretno-spaja-kuhanje-i-manekenstvo-ima-stvarno-super-plan [catid] => 485 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Postoji predrasuda da stranci Hrvate, u gastronomskom smislu, doživljavaju kroz ćevape i burgere, a ta predrasuda, nažalost, nije daleko od istine. Međutim, to bi se uskoro moglo promijeniti, jer imamo svoga gastroambasadora u New Yorku, a taj se trudi ispromovirati pravu, domaću spizu, poput punjenih paprika, sarme, kiflića, pogača i pita. Šalimo se tek donekle, jer Tom Žalac, 30-godišnji Slavonac, iza Instagram profila "Kora za pitu", koji prati više od 140 tisuća ljudi, živi i radi u New Yorku, gdje se bavi gastronomijom.

Osim što putem spomenutog Instagram profila, među čijim pratiteljima su i pjevač Sam Smith te glumac Jesse Tyler Ferguson iz serije "Moderna obitelj", promovira naše specijalitete, Tom prema narudžbama peče i prodaje hrvatske pekarske proizvode, povremeno u newyorškim kafićima održava pop-up bakery, odnosno privremenu ponudu pekarskih proizvoda, a uz to radi kao glavni kuhar u kompaniji "Afro Experience" koja organizira bruncheve.

---

image

Nedavno se na Instagramu pohvalio pravom gozbom koju je priredio od naše domaće spize

---

A pored svega navedenoga je i zapažen model. Može se pohvaliti suradnjom s Bruceom Weberom, fotografom koji je snimao neke od najvećih modnih kampanja u povijesti, do koje je došlo, vjerovali ili ne, upravo zahvaljujući spomenutom Instagram profilu: dok je netko iz Weberova ureda proučavao Tomov profil, Bruce je prošao, zapazio fotografije i odlučio da se Toma pozove na sastanak. Tijekom trodnevnog snimanja na kojem mu je partnerica bila Dree Hemingway, praunuka kultnog pisca, Weber mu je dao puno korisnih smjernica, a Toma je to motiviralo da se preseli u Hollywood. Međutim, tamo je, suprotno onome što biste možda sad očekivali pročitati, umjesto u glumačku krenuo u kulinarsku školu.

Pitate li se kako je momak iz Slavonskog Broda uopće završio u Velikoj jabuci, pripremite se na dobru priču: Tom je odmalena trenirao akrobatski rock ‘n‘ roll, natjecao sam se po cijeloj Europi, a 2010. smo ga imali priliku gledati u "Supertalentu", gdje je dospio do polufinala. Ples ga je odveo do Grčke, živio je na Rodosu te, među ostalim, nastupao u mjuziklu "Mamma Mia!", a zatim je počeo raditi na kruzeru jedne američke kompanije kao voditelj performansa. O New Yorku je sanjao od djetinjstva, a kad je dovoljno uštedio, taj san mu se ostvario.

---

image

Tom je zapeo za oko i slavnom fotografu Bruceu Weberu

---

Ovaj nam je filmski i na momente nevjerojatan spoj slavonske spize, New Yorka, plesa, modelinga pa i "afro iskustva" zazvučio tako neobično da smo mu se morali javiti da nam sve to skupa barem malo pojasni, a simpatični Tom nam je spremno odgovorio na sva pitanja.

Za razliku od mnogih koji se nisu usudili, vi ste se odvažili pokušati uloviti "američki san". Kako ste prešli onaj najteži korak, od dečka koji se uzdržava konobareći do mladića kojem su se počela otvarati vrata u svijetu mode?

– Od dolaska sam imao ideju baviti se modelingom, a moram reći da sam imao sreće jer su me našli na cesti. Moja prva agencija bila je dvije minute hoda od restorana u kojem sam radio kao konobar. Tada mi je, u ranim danima moga boravka u New Yorku, konobarenje bilo prihvatljivije od kuhanja, jer još nisam bio spreman baciti se u newyorške kuhinje. Želio sam se najprije upoznati s njihovim načinom rada, jer kuhinje su ovdje puno intenzivnije od onih u Hrvatskoj.

Kakvu biste pouku iz toga prvog iskustva u svijetu mode mogli prenijeti onima koji sanjaju o tome da pokušaju ostvariti karijeru modela?

– Moj im je savjet da ostanu ustrajni i ne daju se obeshrabriti. Ako vaš trud ne daje rezultata, promijenite okolinu ili okolnosti. Ako cvijet ne cvjeta u hladu, pomaknite ga na sunce (smijeh).

---

image
---

Nakon snimanja s legendarnim Bruceom Weberom, zaputili ste se u Kaliforniju, gdje ste, suprotno onome što bi možda bilo za očekivati, umjesto glumačke upisali kuharsku školu. Što je motiviralo takav potez?

– Motivirala me moja želja da se bavim pekarstvom; ona kod mene postoji oduvijek. Kad sam malo istražio sadržaje oko svoga novog doma, shvatio sam da je škola od mene udaljena svega 10 minuta i upisao se na ljetni program.

Što je najvažnije što ste naučili u ljetnoj kulinarskoj školi u Kaliforniji?

– U toj sam školi svladao kulinarsku matematiku te sam se upoznao sa svom opremom i mašinerijom velikih kuhinja. Kuhati doma i kuhati u profesionalnoj kuhinji dva su sasvim različita svijeta. Osim toga, kako u Kaliforniji živi jako velika populacija Meksikanaca, od kojih su neki također išli sa mnom u školu, imao sam priliku dosta se dobro upoznati i s tom kuhinjom.

Kad već spominjete internacionalne kuhinje, postoje li kakve poveznice između kuhanja u Afro Expirienceu i hrvatske gastronomije?

– Ne! (smijeh) To su dva vrlo različita svijeta.

Vi ste trenutno, ako tako možemo reći, najveći ambasador hrvatske kuhinje u Sjedinjenim Državama. Na koja naša jela Amerikanci najbolje reagiraju?

– Kad to tako sročite, stvori mi se pritisak! (smijeh) Šalim se. Volim predstavljati naše pekarske proizvode i još neke mediteranske stvari, poput moje focaccie. Trenutno su najveći hit kiflice. Ponekad ih malo prilagodim američkom okusu pa sam tako nedavno, recimo, radio S‘mores kiflice, a riječ je o popularnoj kombinaciji keksa, marshmallowa i čokolade.

---

image

Želja mu je, priznaje nam, još bolje upoznati Amerikance s našim specijalitetima...

---

Uh, to bismo rado kušali (smijeh). Postoji li neko od naših jela koja ste pripremili u Americi a da je naišlo na loše reakcije?

– U posljednjih nekoliko godina ovdje je jako hvaljena mediteranska prehrana i na glasu je kao najzdravija dijeta, tako da su ljudi trenutno dosta pozitivno nastrojeni prema našim namirnicama i jelima.

Što volite kuhati ili peći za svoj gušt?

– Kao pravi zaljubljenik u pekarstvo, uvijek ću se rado opredijeliti za domaći kruh i bilo kakva peciva punjena slatkim punjenjem. Uvijek sam grabio slatka peciva prije nego kremaste kolače (smijeh). Također jako volim domaću tjesteninu.

Hoćete li nam dati recept?

– Hajde može, izdiktirat ću vam poslije moj najdraži recept za domaću tjesteninu.

Imate li neko autorsko jelo na koje ste osobito ponosni?

– Da, imam jedno tijesto koje sam razvio. Proces je trajao godinu dana, a peciva od tog tijesta bila su mi najpopularniji proizvod u restoranu!

Kako se razvijala vaša karijera chefa i što vam je na tom putu bio najveći izazov, a što najveći užitak?

– Krenuo sam raditi u pekarama kao pekar dok nisam došao do chefa. Najveći izazov je definitivno raspored. Smjene su jako duge, većinom se uvijek radi vikendom i često više od 10 sati dnevno. A najveći užitak je moj tim. Bez njih ništa ne bih mogao!

---

image

Tom je glavni kuhar u "Afro Experienceu"

---

U kojem biste smjeru voljeli razvijati svoju karijeru chefa?

– Sljedeći korak koji želim ostvariti je otvorenje moje pekare u New Yorku!

Od srca vam želimo da vam se to i ostvari. Jeste li se našli u situaciji da morate odabrati između posla modela i karijere u gastronomiji? Može li se to dvoje uskladiti?

– Jesam i uvijek bih odabrao gastronomiju. Doduše ta se dva poziva mogu i uskladiti, ali samo s dosta truda. Trenutno više radim u freelance rasporedu i sam kreiram svoj raspored, tako da dosta toga uspijem odraditi, ali često zbog toga radim sedam dana tjedno...

Vaš Instagram profil nazvali ste "Kora za pitu". Zašto ste se odlučili na taj naziv?

– Dugo sam razmišljao kako bih nazvao profil i jednog dana mi je pala na pamet kora za pitu. Jaka je, čvrsta i teško puca, što me nekako podsjeća na mene.

Kao neskriveni ljubitelj kora za pite, možete li nam otkriti svoj omiljeni recept za kore i/ili pitu?

– Ja svoj još ne dijelim, ali moj "go to" recept je onaj od Aleksandre s kanala "Moja Mala Kuhinja".

---

image

Njegovim specijalitetima Njujorčani ne mogu odoljeti

---

Kakve planove imate za ovo ljeto?

– Za ljeto radim do osmog mjeseca, a onda uzimam šest tjedana slobodno i "dižem sidro". Najprije je na redu Italija, točnije Amalfi, pa Hrvatska, zatim Južna Afrika, a na kraju povratak u New York i natrag na posao!

Tomova domaća tjestenina

Sastojci:

300 g brašna

190 grama jaja i vode (uzmu se 2 jaja + 3 žumanjka pa se doda vode dok ne dobijete 190 grama)

Priprema:

Od navedenih sastojaka umijesite glatko tijesto; ako vam je toplo ili vlažno u kuhinji i tijesto se lijepi, dodajte još malo brašna. Dobro mijesite ručno nekih 8-10 minuta ili mikserom 5-7. Ostavite tijesto da odmori u hladnjaku barem pola sata prije nego počnete oblikovati tjesteninu.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kakav zaplet! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => kakav zaplet! 2 0 8201 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-23 19:48:34 [created_by] => 3242 [created_by_alias] => Tea Sumić Miletić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-24 09:10:47 [modified_by] => 3242 [publish_up] => 2023-06-24 09:02:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 65 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 485 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Hrana [menu-meta_keywords] => Hrana [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Priče [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Zgodni Hrvat oduševljava New York našim specijalitetima: spretno spaja kuhanje i manekenstvo, ima stvarno super plan [metakey] => tom žalac, pecivo, pita, kuhari, kora za pitu [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/23\/25152558.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/23\/25086064.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/23\/25085277.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/23\/25085278.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/23\/25085279.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/23\/25085280.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/23\/25085281.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/23\/25085282.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/23\/25086062.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/23\/25086063.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/23\/25086132.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Tom je glavni kuhar u \u201dAfro Experienceu\u201d<\/p>","

Tom je ponosan na svoja peciva i\u00a0foccacie<\/p>","

Njegovim specijalitetima Njujor\u010dani ne mogu odoljeti<\/p>","

Na svom Instagramu rado dijeli fotogtrafije svojih kola\u010da, peciva i pita<\/p>","

Nedavno se na Instagramu pohvalio pravom gozbom koju je priredio od na\u0161e doma\u0107e spize<\/p>","

Tko bi odolio ovalkvom pecivu?<\/p>","

\u017delja mu je, priznaje nam, jo\u0161 bolje upoznati Amerikance s na\u0161im specijalitetima...<\/p>","

Tom je zapeo za oko i slavnom fotografu Bruceu Weberu<\/p>","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","46:36","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1317","hd_25152558_1920.jpg":"1920x1080","k_25152558_1280.jpg":"1280x1280","k_25152558_1024.jpg":"1024x1024","k_25152558_640.jpg":"640x640","k_25152558_480.jpg":"480x480","k_25152558_340.jpg":"340x340","k_25152558_220.jpg":"220x220","o_25152558_1280.jpg":"1280x878","o_25152558_1024.jpg":"1024x702","o_25152558_640.jpg":"640x439","o_25152558_480.jpg":"480x329","o_25152558_340.jpg":"340x233","o_25152558_220.jpg":"220x150","h_25152558_1280.jpg":"1280x854","h_25152558_1024.jpg":"1024x683","h_25152558_640.jpg":"640x427","h_25152558_480.jpg":"480x320","h_25152558_340.jpg":"340x227","h_25152558_220.jpg":"220x147","pp_25152558_1280.jpg":"1280x1628","pp_25152558_1024.jpg":"1024x1303","pp_25152558_640.jpg":"640x814","pp_25152558_480.jpg":"480x611","pp_25152558_340.jpg":"340x432","pp_25152558_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x1544","hd_25086064_1920.jpg":"1920x1080","k_25086064_1280.jpg":"1280x1280","k_25086064_1024.jpg":"1024x1024","k_25086064_640.jpg":"640x640","k_25086064_480.jpg":"480x480","k_25086064_340.jpg":"340x340","k_25086064_220.jpg":"220x220","o_25086064_1280.jpg":"1280x1544","o_25086064_1024.jpg":"1024x1235","o_25086064_640.jpg":"640x772","o_25086064_480.jpg":"480x579","o_25086064_340.jpg":"340x410","o_25086064_220.jpg":"220x265","h_25086064_1280.jpg":"1280x854","h_25086064_1024.jpg":"1024x683","h_25086064_640.jpg":"640x427","h_25086064_480.jpg":"480x320","h_25086064_340.jpg":"340x227","h_25086064_220.jpg":"220x147","pp_25086064_1280.jpg":"1280x1628","pp_25086064_1024.jpg":"1024x1303","pp_25086064_640.jpg":"640x814","pp_25086064_480.jpg":"480x611","pp_25086064_340.jpg":"340x432","pp_25086064_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1080x1350","hd_25085277_1920.jpg":"1920x1080","k_25085277_1280.jpg":"1280x1280","k_25085277_1024.jpg":"1024x1024","k_25085277_640.jpg":"640x640","k_25085277_480.jpg":"480x480","k_25085277_340.jpg":"340x340","k_25085277_220.jpg":"220x220","o_25085277_1280.jpg":"1280x1600","o_25085277_1024.jpg":"1024x1280","o_25085277_640.jpg":"640x800","o_25085277_480.jpg":"480x600","o_25085277_340.jpg":"340x425","o_25085277_220.jpg":"220x275","h_25085277_1280.jpg":"1280x854","h_25085277_1024.jpg":"1024x683","h_25085277_640.jpg":"640x427","h_25085277_480.jpg":"480x320","h_25085277_340.jpg":"340x227","h_25085277_220.jpg":"220x147","pp_25085277_1280.jpg":"1280x1628","pp_25085277_1024.jpg":"1024x1303","pp_25085277_640.jpg":"640x814","pp_25085277_480.jpg":"480x611","pp_25085277_340.jpg":"340x432","pp_25085277_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1080x1350","hd_25085278_1920.jpg":"1920x1080","k_25085278_1280.jpg":"1280x1280","k_25085278_1024.jpg":"1024x1024","k_25085278_640.jpg":"640x640","k_25085278_480.jpg":"480x480","k_25085278_340.jpg":"340x340","k_25085278_220.jpg":"220x220","o_25085278_1280.jpg":"1280x1600","o_25085278_1024.jpg":"1024x1280","o_25085278_640.jpg":"640x800","o_25085278_480.jpg":"480x600","o_25085278_340.jpg":"340x425","o_25085278_220.jpg":"220x275","h_25085278_1280.jpg":"1280x854","h_25085278_1024.jpg":"1024x683","h_25085278_640.jpg":"640x427","h_25085278_480.jpg":"480x320","h_25085278_340.jpg":"340x227","h_25085278_220.jpg":"220x147","pp_25085278_1280.jpg":"1280x1628","pp_25085278_1024.jpg":"1024x1303","pp_25085278_640.jpg":"640x814","pp_25085278_480.jpg":"480x611","pp_25085278_340.jpg":"340x432","pp_25085278_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1080x1325","hd_25085279_1920.jpg":"1920x1080","k_25085279_1280.jpg":"1280x1280","k_25085279_1024.jpg":"1024x1024","k_25085279_640.jpg":"640x640","k_25085279_480.jpg":"480x480","k_25085279_340.jpg":"340x340","k_25085279_220.jpg":"220x220","o_25085279_1280.jpg":"1280x1570","o_25085279_1024.jpg":"1024x1256","o_25085279_640.jpg":"640x785","o_25085279_480.jpg":"480x588","o_25085279_340.jpg":"340x417","o_25085279_220.jpg":"220x269","h_25085279_1280.jpg":"1280x854","h_25085279_1024.jpg":"1024x683","h_25085279_640.jpg":"640x427","h_25085279_480.jpg":"480x320","h_25085279_340.jpg":"340x227","h_25085279_220.jpg":"220x147","pp_25085279_1280.jpg":"1280x1628","pp_25085279_1024.jpg":"1024x1303","pp_25085279_640.jpg":"640x814","pp_25085279_480.jpg":"480x611","pp_25085279_340.jpg":"340x432","pp_25085279_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1080x1350","hd_25085280_1920.jpg":"1920x1080","k_25085280_1280.jpg":"1280x1280","k_25085280_1024.jpg":"1024x1024","k_25085280_640.jpg":"640x640","k_25085280_480.jpg":"480x480","k_25085280_340.jpg":"340x340","k_25085280_220.jpg":"220x220","o_25085280_1280.jpg":"1280x1600","o_25085280_1024.jpg":"1024x1280","o_25085280_640.jpg":"640x800","o_25085280_480.jpg":"480x600","o_25085280_340.jpg":"340x425","o_25085280_220.jpg":"220x275","h_25085280_1280.jpg":"1280x854","h_25085280_1024.jpg":"1024x683","h_25085280_640.jpg":"640x427","h_25085280_480.jpg":"480x320","h_25085280_340.jpg":"340x227","h_25085280_220.jpg":"220x147","pp_25085280_1280.jpg":"1280x1628","pp_25085280_1024.jpg":"1024x1303","pp_25085280_640.jpg":"640x814","pp_25085280_480.jpg":"480x611","pp_25085280_340.jpg":"340x432","pp_25085280_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1080x1162","hd_25085281_1920.jpg":"1920x1080","k_25085281_1280.jpg":"1280x1280","k_25085281_1024.jpg":"1024x1024","k_25085281_640.jpg":"640x640","k_25085281_480.jpg":"480x480","k_25085281_340.jpg":"340x340","k_25085281_220.jpg":"220x220","o_25085281_1280.jpg":"1280x1377","o_25085281_1024.jpg":"1024x1101","o_25085281_640.jpg":"640x688","o_25085281_480.jpg":"480x516","o_25085281_340.jpg":"340x365","o_25085281_220.jpg":"220x236","h_25085281_1280.jpg":"1280x854","h_25085281_1024.jpg":"1024x683","h_25085281_640.jpg":"640x427","h_25085281_480.jpg":"480x320","h_25085281_340.jpg":"340x227","h_25085281_220.jpg":"220x147","pp_25085281_1280.jpg":"1280x1628","pp_25085281_1024.jpg":"1024x1303","pp_25085281_640.jpg":"640x814","pp_25085281_480.jpg":"480x611","pp_25085281_340.jpg":"340x432","pp_25085281_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1080x1301","hd_25085282_1920.jpg":"1920x1080","k_25085282_1280.jpg":"1280x1280","k_25085282_1024.jpg":"1024x1024","k_25085282_640.jpg":"640x640","k_25085282_480.jpg":"480x480","k_25085282_340.jpg":"340x340","k_25085282_220.jpg":"220x220","o_25085282_1280.jpg":"1280x1541","o_25085282_1024.jpg":"1024x1233","o_25085282_640.jpg":"640x770","o_25085282_480.jpg":"480x578","o_25085282_340.jpg":"340x409","o_25085282_220.jpg":"220x265","h_25085282_1280.jpg":"1280x854","h_25085282_1024.jpg":"1024x683","h_25085282_640.jpg":"640x427","h_25085282_480.jpg":"480x320","h_25085282_340.jpg":"340x227","h_25085282_220.jpg":"220x147","pp_25085282_1280.jpg":"1280x1628","pp_25085282_1024.jpg":"1024x1303","pp_25085282_640.jpg":"640x814","pp_25085282_480.jpg":"480x611","pp_25085282_340.jpg":"340x432","pp_25085282_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1448x2172","hd_25086062_1920.jpg":"1920x1080","k_25086062_1280.jpg":"1280x1280","k_25086062_1024.jpg":"1024x1024","k_25086062_640.jpg":"640x640","k_25086062_480.jpg":"480x480","k_25086062_340.jpg":"340x340","k_25086062_220.jpg":"220x220","o_25086062_1280.jpg":"1280x1920","o_25086062_1024.jpg":"1024x1536","o_25086062_640.jpg":"640x960","o_25086062_480.jpg":"480x720","o_25086062_340.jpg":"340x510","o_25086062_220.jpg":"220x330","h_25086062_1280.jpg":"1280x854","h_25086062_1024.jpg":"1024x683","h_25086062_640.jpg":"640x427","h_25086062_480.jpg":"480x320","h_25086062_340.jpg":"340x227","h_25086062_220.jpg":"220x147","pp_25086062_1280.jpg":"1280x1628","pp_25086062_1024.jpg":"1024x1303","pp_25086062_640.jpg":"640x814","pp_25086062_480.jpg":"480x611","pp_25086062_340.jpg":"340x432","pp_25086062_220.jpg":"220x280"},{"size0":"900x1260","hd_25086063_1920.jpg":"1920x1080","k_25086063_1280.jpg":"1280x1280","k_25086063_1024.jpg":"1024x1024","k_25086063_640.jpg":"640x640","k_25086063_480.jpg":"480x480","k_25086063_340.jpg":"340x340","k_25086063_220.jpg":"220x220","o_25086063_1280.jpg":"1280x1792","o_25086063_1024.jpg":"1024x1433","o_25086063_640.jpg":"640x896","o_25086063_480.jpg":"480x672","o_25086063_340.jpg":"340x476","o_25086063_220.jpg":"220x308","h_25086063_1280.jpg":"1280x854","h_25086063_1024.jpg":"1024x683","h_25086063_640.jpg":"640x427","h_25086063_480.jpg":"480x320","h_25086063_340.jpg":"340x227","h_25086063_220.jpg":"220x147","pp_25086063_1280.jpg":"1280x1628","pp_25086063_1024.jpg":"1024x1303","pp_25086063_640.jpg":"640x814","pp_25086063_480.jpg":"480x611","pp_25086063_340.jpg":"340x432","pp_25086063_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1080x1059","hd_25086132_1920.jpg":"1920x1080","k_25086132_1280.jpg":"1280x1280","k_25086132_1024.jpg":"1024x1024","k_25086132_640.jpg":"640x640","k_25086132_480.jpg":"480x480","k_25086132_340.jpg":"340x340","k_25086132_220.jpg":"220x220","o_25086132_1280.jpg":"1280x1255","o_25086132_1024.jpg":"1024x1004","o_25086132_640.jpg":"640x627","o_25086132_480.jpg":"480x470","o_25086132_340.jpg":"340x333","o_25086132_220.jpg":"220x215","h_25086132_1280.jpg":"1280x854","h_25086132_1024.jpg":"1024x683","h_25086132_640.jpg":"640x427","h_25086132_480.jpg":"480x320","h_25086132_340.jpg":"340x227","h_25086132_220.jpg":"220x147","pp_25086132_1280.jpg":"1280x1628","pp_25086132_1024.jpg":"1024x1303","pp_25086132_640.jpg":"640x814","pp_25086132_480.jpg":"480x611","pp_25086132_340.jpg":"340x432","pp_25086132_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 485 [name] => Priče [alias] => price [description] => [parent] => 483 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"483","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"1","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7304206 Threads: 2 Questions: 1520410634 Slow queries: 4622311 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110378130 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/spiza/price ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 485 [name] => Priče [alias] => price [parent] => 483 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/spiza/price ) ) [link] => /mozaik/spiza/price/zgodni-hrvat-odusevljava-new-york-nasim-specijalitetima-spretno-spaja-kuhanje-i-manekenstvo-ima-stvarno-super-plan-1300942 [printLink] => /mozaik/spiza/price/zgodni-hrvat-odusevljava-new-york-nasim-specijalitetima-spretno-spaja-kuhanje-i-manekenstvo-ima-stvarno-super-plan-1300942?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 720870 [name] => tom žalac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-24 11:02:31 [main_article_id] => 0 [alias] => tom-zalac [link] => /tag/tom-zalac ) [1] => stdClass Object ( [id] => 630552 [name] => pecivo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-02-10 09:11:27 [main_article_id] => 0 [alias] => pecivo [link] => /tag/pecivo ) [2] => stdClass Object ( [id] => 505650 [name] => pita [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pita [link] => /tag/pita ) [3] => stdClass Object ( [id] => 314263 [name] => kuhari [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kuhari [link] => /tag/kuhari ) [4] => stdClass Object ( [id] => 720871 [name] => kora za pitu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-24 11:02:31 [main_article_id] => 0 [alias] => kora-za-pitu [link] => /tag/kora-za-pitu ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kakav zaplet! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zgodni Hrvat oduševljava New York našim specijalitetima: spretno spaja kuhanje i manekenstvo, ima stvarno super plan [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3242 [name] => Tea Sumić Miletić [username] => tea.sumic [email] => tea.sumic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$KFHqP694ipYnFwy9WRCFzuHPf2MJ51KZAfr7Pd0b2WbTCCs5s1Om. [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/tea-sumic-miletic-3242 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1757 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a8969c4b53c0b1333ee04669632693e6?s=100&default=https%3A%2F%2Ff03.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/23/25152558.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/23/25152558.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/23/25086064.jpg [title] =>

Tom je glavni kuhar u ”Afro Experienceu”

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/23/25085277.jpg [title] =>

Tom je ponosan na svoja peciva i foccacie

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/23/25085278.jpg [title] =>

Njegovim specijalitetima Njujorčani ne mogu odoljeti

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/23/25085279.jpg [title] =>

Na svom Instagramu rado dijeli fotogtrafije svojih kolača, peciva i pita

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/23/25085280.jpg [title] =>

Nedavno se na Instagramu pohvalio pravom gozbom koju je priredio od naše domaće spize

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/23/25085281.jpg [title] =>

Tko bi odolio ovalkvom pecivu?

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/23/25085282.jpg [title] =>

Želja mu je, priznaje nam, još bolje upoznati Amerikance s našim specijalitetima...

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/23/25086062.jpg [title] =>

Tom je zapeo za oko i slavnom fotografu Bruceu Weberu

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/23/25086063.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/23/25086132.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Postoji predrasuda da stranci Hrvate, u gastronomskom smislu, doživljavaju kroz ćevape i burgere, a ta predrasuda, nažalost, nije daleko od istine. Međutim, to bi se uskoro moglo promijeniti, jer imamo svoga gastroambasadora u New Yorku, a taj se trudi ispromovirati pravu, domaću spizu, poput punjenih paprika, sarme, kiflića, pogača i pita. Šalimo se tek donekle, jer Tom Žalac, 30-godišnji Slavonac, iza Instagram profila "Kora za pitu", koji prati više od 140 tisuća ljudi, živi i radi u New Yorku, gdje se bavi gastronomijom.

Osim što putem spomenutog Instagram profila, među čijim pratiteljima su i pjevač Sam Smith te glumac Jesse Tyler Ferguson iz serije "Moderna obitelj", promovira naše specijalitete, Tom prema narudžbama peče i prodaje hrvatske pekarske proizvode, povremeno u newyorškim kafićima održava pop-up bakery, odnosno privremenu ponudu pekarskih proizvoda, a uz to radi kao glavni kuhar u kompaniji "Afro Experience" koja organizira bruncheve.

---

image

Nedavno se na Instagramu pohvalio pravom gozbom koju je priredio od naše domaće spize

---

A pored svega navedenoga je i zapažen model. Može se pohvaliti suradnjom s Bruceom Weberom, fotografom koji je snimao neke od najvećih modnih kampanja u povijesti, do koje je došlo, vjerovali ili ne, upravo zahvaljujući spomenutom Instagram profilu: dok je netko iz Weberova ureda proučavao Tomov profil, Bruce je prošao, zapazio fotografije i odlučio da se Toma pozove na sastanak. Tijekom trodnevnog snimanja na kojem mu je partnerica bila Dree Hemingway, praunuka kultnog pisca, Weber mu je dao puno korisnih smjernica, a Toma je to motiviralo da se preseli u Hollywood. Međutim, tamo je, suprotno onome što biste možda sad očekivali pročitati, umjesto u glumačku krenuo u kulinarsku školu.

Pitate li se kako je momak iz Slavonskog Broda uopće završio u Velikoj jabuci, pripremite se na dobru priču: Tom je odmalena trenirao akrobatski rock ‘n‘ roll, natjecao sam se po cijeloj Europi, a 2010. smo ga imali priliku gledati u "Supertalentu", gdje je dospio do polufinala. Ples ga je odveo do Grčke, živio je na Rodosu te, među ostalim, nastupao u mjuziklu "Mamma Mia!", a zatim je počeo raditi na kruzeru jedne američke kompanije kao voditelj performansa. O New Yorku je sanjao od djetinjstva, a kad je dovoljno uštedio, taj san mu se ostvario.

---

image

Tom je zapeo za oko i slavnom fotografu Bruceu Weberu

---

Ovaj nam je filmski i na momente nevjerojatan spoj slavonske spize, New Yorka, plesa, modelinga pa i "afro iskustva" zazvučio tako neobično da smo mu se morali javiti da nam sve to skupa barem malo pojasni, a simpatični Tom nam je spremno odgovorio na sva pitanja.

Za razliku od mnogih koji se nisu usudili, vi ste se odvažili pokušati uloviti "američki san". Kako ste prešli onaj najteži korak, od dečka koji se uzdržava konobareći do mladića kojem su se počela otvarati vrata u svijetu mode?

– Od dolaska sam imao ideju baviti se modelingom, a moram reći da sam imao sreće jer su me našli na cesti. Moja prva agencija bila je dvije minute hoda od restorana u kojem sam radio kao konobar. Tada mi je, u ranim danima moga boravka u New Yorku, konobarenje bilo prihvatljivije od kuhanja, jer još nisam bio spreman baciti se u newyorške kuhinje. Želio sam se najprije upoznati s njihovim načinom rada, jer kuhinje su ovdje puno intenzivnije od onih u Hrvatskoj.

Kakvu biste pouku iz toga prvog iskustva u svijetu mode mogli prenijeti onima koji sanjaju o tome da pokušaju ostvariti karijeru modela?

– Moj im je savjet da ostanu ustrajni i ne daju se obeshrabriti. Ako vaš trud ne daje rezultata, promijenite okolinu ili okolnosti. Ako cvijet ne cvjeta u hladu, pomaknite ga na sunce (smijeh).

---

image
---

Nakon snimanja s legendarnim Bruceom Weberom, zaputili ste se u Kaliforniju, gdje ste, suprotno onome što bi možda bilo za očekivati, umjesto glumačke upisali kuharsku školu. Što je motiviralo takav potez?

– Motivirala me moja želja da se bavim pekarstvom; ona kod mene postoji oduvijek. Kad sam malo istražio sadržaje oko svoga novog doma, shvatio sam da je škola od mene udaljena svega 10 minuta i upisao se na ljetni program.

Što je najvažnije što ste naučili u ljetnoj kulinarskoj školi u Kaliforniji?

– U toj sam školi svladao kulinarsku matematiku te sam se upoznao sa svom opremom i mašinerijom velikih kuhinja. Kuhati doma i kuhati u profesionalnoj kuhinji dva su sasvim različita svijeta. Osim toga, kako u Kaliforniji živi jako velika populacija Meksikanaca, od kojih su neki također išli sa mnom u školu, imao sam priliku dosta se dobro upoznati i s tom kuhinjom.

Kad već spominjete internacionalne kuhinje, postoje li kakve poveznice između kuhanja u Afro Expirienceu i hrvatske gastronomije?

– Ne! (smijeh) To su dva vrlo različita svijeta.

Vi ste trenutno, ako tako možemo reći, najveći ambasador hrvatske kuhinje u Sjedinjenim Državama. Na koja naša jela Amerikanci najbolje reagiraju?

– Kad to tako sročite, stvori mi se pritisak! (smijeh) Šalim se. Volim predstavljati naše pekarske proizvode i još neke mediteranske stvari, poput moje focaccie. Trenutno su najveći hit kiflice. Ponekad ih malo prilagodim američkom okusu pa sam tako nedavno, recimo, radio S‘mores kiflice, a riječ je o popularnoj kombinaciji keksa, marshmallowa i čokolade.

---

image

Želja mu je, priznaje nam, još bolje upoznati Amerikance s našim specijalitetima...

---

Uh, to bismo rado kušali (smijeh). Postoji li neko od naših jela koja ste pripremili u Americi a da je naišlo na loše reakcije?

– U posljednjih nekoliko godina ovdje je jako hvaljena mediteranska prehrana i na glasu je kao najzdravija dijeta, tako da su ljudi trenutno dosta pozitivno nastrojeni prema našim namirnicama i jelima.

Što volite kuhati ili peći za svoj gušt?

– Kao pravi zaljubljenik u pekarstvo, uvijek ću se rado opredijeliti za domaći kruh i bilo kakva peciva punjena slatkim punjenjem. Uvijek sam grabio slatka peciva prije nego kremaste kolače (smijeh). Također jako volim domaću tjesteninu.

Hoćete li nam dati recept?

– Hajde može, izdiktirat ću vam poslije moj najdraži recept za domaću tjesteninu.

Imate li neko autorsko jelo na koje ste osobito ponosni?

– Da, imam jedno tijesto koje sam razvio. Proces je trajao godinu dana, a peciva od tog tijesta bila su mi najpopularniji proizvod u restoranu!

Kako se razvijala vaša karijera chefa i što vam je na tom putu bio najveći izazov, a što najveći užitak?

– Krenuo sam raditi u pekarama kao pekar dok nisam došao do chefa. Najveći izazov je definitivno raspored. Smjene su jako duge, većinom se uvijek radi vikendom i često više od 10 sati dnevno. A najveći užitak je moj tim. Bez njih ništa ne bih mogao!

---

image

Tom je glavni kuhar u "Afro Experienceu"

---

U kojem biste smjeru voljeli razvijati svoju karijeru chefa?

– Sljedeći korak koji želim ostvariti je otvorenje moje pekare u New Yorku!

Od srca vam želimo da vam se to i ostvari. Jeste li se našli u situaciji da morate odabrati između posla modela i karijere u gastronomiji? Može li se to dvoje uskladiti?

– Jesam i uvijek bih odabrao gastronomiju. Doduše ta se dva poziva mogu i uskladiti, ali samo s dosta truda. Trenutno više radim u freelance rasporedu i sam kreiram svoj raspored, tako da dosta toga uspijem odraditi, ali često zbog toga radim sedam dana tjedno...

Vaš Instagram profil nazvali ste "Kora za pitu". Zašto ste se odlučili na taj naziv?

– Dugo sam razmišljao kako bih nazvao profil i jednog dana mi je pala na pamet kora za pitu. Jaka je, čvrsta i teško puca, što me nekako podsjeća na mene.

Kao neskriveni ljubitelj kora za pite, možete li nam otkriti svoj omiljeni recept za kore i/ili pitu?

– Ja svoj još ne dijelim, ali moj "go to" recept je onaj od Aleksandre s kanala "Moja Mala Kuhinja".

---

image

Njegovim specijalitetima Njujorčani ne mogu odoljeti

---

Kakve planove imate za ovo ljeto?

– Za ljeto radim do osmog mjeseca, a onda uzimam šest tjedana slobodno i "dižem sidro". Najprije je na redu Italija, točnije Amalfi, pa Hrvatska, zatim Južna Afrika, a na kraju povratak u New York i natrag na posao!

Tomova domaća tjestenina

Sastojci:

300 g brašna

190 grama jaja i vode (uzmu se 2 jaja + 3 žumanjka pa se doda vode dok ne dobijete 190 grama)

Priprema:

Od navedenih sastojaka umijesite glatko tijesto; ako vam je toplo ili vlažno u kuhinji i tijesto se lijepi, dodajte još malo brašna. Dobro mijesite ručno nekih 8-10 minuta ili mikserom 5-7. Ostavite tijesto da odmori u hladnjaku barem pola sata prije nego počnete oblikovati tjesteninu.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>


Tom je glavni kuhar u ”Afro Experienceu”


Tom je ponosan na svoja peciva i foccacie


Njegovim specijalitetima Njujorčani ne mogu odoljeti


Na svom Instagramu rado dijeli fotogtrafije svojih kolača, peciva i pita


Nedavno se na Instagramu pohvalio pravom gozbom koju je priredio od naše domaće spize


Tko bi odolio ovalkvom pecivu?


Želja mu je, priznaje nam, još bolje upoznati Amerikance s našim specijalitetima...


Tom je zapeo za oko i slavnom fotografu Bruceu Weberu



[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/spiza/price/zgodni-hrvat-odusevljava-new-york-nasim-specijalitetima-spretno-spaja-kuhanje-i-manekenstvo-ima-stvarno-super-plan-1300942 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5174a44ef4b82bc19cb9ed26ca5a2957ec1c9c32 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Zgodni+Hrvat+odu%C5%A1evljava+New+York+na%C5%A1im+specijalitetima%3A+spretno+spaja+kuhanje+i+manekenstvo%2C+ima+stvarno+super+plan&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fspiza%2Fprice%2Fzgodni-hrvat-odusevljava-new-york-nasim-specijalitetima-spretno-spaja-kuhanje-i-manekenstvo-ima-stvarno-super-plan-1300942 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fspiza%2Fprice%2Fzgodni-hrvat-odusevljava-new-york-nasim-specijalitetima-spretno-spaja-kuhanje-i-manekenstvo-ima-stvarno-super-plan-1300942 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kakav zaplet! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Pričekakav zaplet!

Zgodni Hrvat oduševljava New York našim specijalitetima: spretno spaja kuhanje i manekenstvo, ima stvarno super plan

Piše Tea Sumić Miletić
24. lipnja 2023. - 11:02

Postoji predrasuda da stranci Hrvate, u gastronomskom smislu, doživljavaju kroz ćevape i burgere, a ta predrasuda, nažalost, nije daleko od istine. Međutim, to bi se uskoro moglo promijeniti, jer imamo svoga gastroambasadora u New Yorku, a taj se trudi ispromovirati pravu, domaću spizu, poput punjenih paprika, sarme, kiflića, pogača i pita. Šalimo se tek donekle, jer Tom Žalac, 30-godišnji Slavonac, iza Instagram profila "Kora za pitu", koji prati više od 140 tisuća ljudi, živi i radi u New Yorku, gdje se bavi gastronomijom.

Osim što putem spomenutog Instagram profila, među čijim pratiteljima su i pjevač Sam Smith te glumac Jesse Tyler Ferguson iz serije "Moderna obitelj", promovira naše specijalitete, Tom prema narudžbama peče i prodaje hrvatske pekarske proizvode,...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 22:12