stdClass Object ( [id] => 1323348 [title] => ‘Profesorica me srušila i rekla da od mene neće biti ništa. A došao sam do restorana s tri Michelinove zvjezdice...‘ [alias] => profesorica-me-srusila-i-rekla-da-od-mene-nece-biti-nista-a-dosao-sam-do-restorana-s-tri-michelinove-zvjezdice [catid] => 485 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Dok se u novoj sezoni “Masterchefa” gledatelji tek upoznavaju s kandidatima, ono najteže, ali i gledateljima najzanimljivije tek slijedi. To su kulinarski izazovi koje osmišljava 31-godišnji kuhar i food konzultant iz Omiša Mario Mandarić. Nakon kuhanja u Engleskoj, Tajlandu, Hrvatskoj, ali i humanitarnih akcija u Africi gdje je, prema njegovim riječima, sagradio 92 bunara, sa svojim timom se prvi put našao u ulozi “food directora” i kaže nam da u izazovima nastoji “interpretirati kuharstvo iz svog iskustva”:

- Emisija ide od osnova kuharstva do visokih tehnika gastronomije, a gosti će nam biti poznati kuhari iz Hrvatske i svijeta. Interpretirati kuharstvo je nešto novo i sve crpim iz svog iskustva jer sam radio u restoranima s tri Michelinove zvjezdice, prošao molekularnu kuhinju... Snimanja su u tijeku, kandidati su super, rade na sebi, uče jedan od drugog i ponašaju se kao jedan veliki tim.

Novi plan

Mario je Omišanin sa zagrebačkom adresom. Otvaranje vlastitog restorana bio je cilj mladom kuharu koji je počeo praksu odrađivati sa 16 i 17 godina na brodovima, pa je došao do restorana s jednom, a potom i tri Michelinove zvjezdice kao što je “Fat Duck” restoran u Maidenheadu u Engleskoj. Njegov novi projekt je na čekanju; trenutno prioritet ima “Masterchef”:

- Imam jedan mali prostor do 12 mjesta i htio sam raditi doručke do ranih popodnevnih sati. Radio bih za svoj gušt, ništa high-end. U njemu bih pripremao tradicionalna jela na novi način, kao miks novog i starog. Imamo svoju sol, svoje mlijeko - kaže nam Mandarić.

---

image

Mario Mandarić: Split je pun turističkih klopki

Neja Markičević/Cropix
---

Biste li se ikad vratili u Split zbog posla? Kao kuhar ili vlasnik restorana?

- Dva puta sam pokušao sa Splitom, ali Split nije spreman. Split mora početi dobro kuhati i imati što manje “turističkih klopki”.

”Turističkih klopki”? Što točno pod tim mislite?

- Split živi od sezone, a ja želim restoran cijelu godinu. Niti jedan restoran u Splitu nema potencijal dobiti Michelinovu zvjezdicu. Ne treba se hvatati uvijek toga, ali potrebno je imati određene posebnosti. Oni koji bi to htjeli, moraju znati da je to posebna vrsta rada restorana, to nije profitabilan restoran.

Iako se ne bi vratio, Mario i dalje ima “svoje kutke” u kojima voli dobro pojesti. Voli sve što vole mladi, kaže nam.

- Restoran “Bome” na Trsteniku je odličan i obožavam tamo jesti. Restoran “Kavana” ima odličan tim i savršenu hranu, iako su nesretno izgubili glavnog kuhara. Restoran “Šug” i “Krug” Jure Delića isto.

Janjetina, soparnik, peka...

Što volite jesti?

- Obožavam janjetinu, soparnik i peku – govori nam kroz smijeh.

Kod kuće ih ne sprema jer hranu priprema žena, dok je njemu mnogo puta bilo hrane i “preko glave”, osobito kada je bio mlađi. Kada mu netko skuha, najčešće žena, kaže nam da nije kritičan:

---

image

U Masterchefu je zadužen za osmišljavanje kulinarskih izazova 

Neja Markičević/Cropix
---

- Kada sam radio u restoranu “Fat Duck” u Engleskoj, nakon posla bi išli u “McDonald’s” jer ponekad kuhaš zato što moraš. Nikad ne ocjenjujem, ja sam najnezahtjevnija osoba što se toga tiče. Omiljeno jelo kod kuće mi je domaća juha od kokoši s griz knedlama. Još je žena iz Imotskog i kad stigne dobra kokoš, gdje ćeš bolje. Lagano počinjem kuhati doma - govori nam poznati kuhar.

Iako mu je hrane bilo i “preko glave”, njegovi su recepti, poput deserta od cvjetače, postali jako poznati. Na receptu radi mjesec do dva mjeseca. Kaže nam da su recepti “pokušaji savršenstva koji se nikako ne mogu dosegnuti”:

- Francuska kuhinja mi je baza. Jedan od mojih najpoznatijih recepata je desert od cvjetače, na kojem sam radio tri mjeseca. Ravioli od jastoga isto. Uvijek nešto mijenjamo da ne upadnemo u rutinu. Najbitnije nam je da ne stagniramo i uvijek stječemo nova znanja.

Ugostiteljsko savjetovanje

To biste preporučili i mladim kuharima?

- Mnogi mladi upišu srednju školu za kuhare jer nemaju dovoljno bodova. Poručio bih im da steknu osnove u srednjoj školi i ne budu kao ja. Neka stalno ulažu u sebe i nek rade u restoranima u kojima se čini nemoguće raditi. Uzmite listu 50 najboljih restorana, pošaljite im mail i barem njih 20 će vam odgovoriti. Takvi uvijek traže kuhare.

Kako mislite kao “ja”?

- Profesorica me u školi “srušila” i rekla da neće biti od mene nikad ništa. Ja sam se ispisao iz škole. Vidio sam da tu neću ništa naučiti. Počeo sam stažirati, kuhati po brodovima već sa 16-17 godina, i to ne preporučujem nikome.

I onda ste došli do restorana s Michelinovim zvjezdicama?

- Tko god se želi baviti ovim poslom, sada je “zlatno vrijeme” da se ide vani i radi kao šef kuhinje u takvim restoranima te vidi kako oni rade. Godinu dana sam radio kao šef kuhinje u restoranu s jednom zvjezdicom i nakon toga sam počeo raditi u “Fat Ducku”, najboljem svjetskom restoranu proglašenim od “World’s 50 best restaurants” 2005. Potom sam došao raditi u restoran “Noel” u Bujama, čiji je sestrinski restoran s istim imenom jedini restoran s Michelinovom zvjezdicom u Zagrebu. Tada sam shvatio da se može dobro zaraditi u Hrvatskoj i počeo sam se baviti food consultingom.

”Food consulting” kažete?

- To je ugostiteljsko savjetovanje. Kada netko otvara restoran ili hotel, nađem ljude, obučim ljude, uredim kuhinju, promijenim jelovnik.

- U Hrvatskoj nije teško pronaći radnu snagu, kaže nam. Biti kuhar više nije nešto što upisuješ jer “ne znaš što bi”. Percepcija kuhara i kuharstva kao posla se promijenila zahvaljujući televiziji i turizmu jer je posao kuhara za vrijeme sezone dobro plaćen za hrvatske prilike. Plaća nije nešto što na prvu privlači kuhare dok samo kuhanje dolazi na kraju ako želiš postati vrhunski kuhar, smatra Mario:

- Ljude privlači ovaj posao zbog kreativnosti i mogućnosti napredovanja. Potrebno je proći kroz restorane s dvije ili tri zvjezdice, ostati u restoranu najviše dvije godine, upoznati se s poslovanjem, a tek onda dolazi kuhanje. Prije svega, restoran mora biti profitabilan. Ta djeca moraju znati da ih čeka dugi put nakon srednje škole i nisu odmah “chefovi”.

Na svadbama sjedim

Kako objasniti mladima da ipak neće baš svi postati kuharske zvijezde?

- Gastronomija je u Hrvatskoj tek u razvoju, imamo desetak top restorana s jednom zvijezdom. U školama trebamo promijeniti način na koji se pristupa tim učenicima. Za kuharstvo je kriva ili zaslužna televizija i “showovi” koji rade od nas rock-zvijezde koje pincetom stavljaju p*******e na pijat – u šali nam objašnjava Mario Mandarić.

Da je vani drukčije, pokazuje i Mariov primjer. U inozemstvu je radio u najboljim restoranima i bio uvršten na listu “30 under 30” časopisa “Forbes” 2021., u kojem je Mario našao svoje mjesto u 30 nautjecajnijih osoba do 30. godine zbog, kako nam kaže, projekta “food waste awareness”:

---

image

Pilotiranje je jedan od njegovih hobija

PRIVATNI ALBUM
---

- Htio sam podići svijest o tome koliko se zapravo otpadaka hrane skupi u restoranima i kako ih bolje upotrijebiti. Četiri restorana s Michelinovim zvjezdicama skupili su 220 tisuća funti za Caritas i zato su me uvrstili.

Kako Hrvatska tu stoji i imate li savjete za one koji kuhaju kod kuće?

- Sve smo bolji i bolji. Održao sam predavanja, seminare i konferencije o boljem iskorištavanju otpada. Motivirati vas može ovo: zašto ne biste pretvorili ono što imate kod kuće u novce? Uvijek možete smiksati ili zamrznuti nešto, samo treba obratiti pažnju.

Kao mali odmak od kuhanja, Mario se okušao i na drugim poljima.

Tako je testirao svoje plesno umijeće u posljednjoj sezoni showa “Ples sa zvijezdama”. Kaže nam da do “Plesa sa zvijezdama” nije plesao na svadbama, a kamoli pred televizijskim kamerama, a svoje je umijeće opisao riječima: “Mislim da imam dvije lijeve noge”:

- To mi je bio prvi put da sam plesao uživo pred kamerama. Ne pijem alkohol i na pirevima sjedim.

Iako za sebe kaže da nije plesač, u showu je ostavio odličan utisak jer tim koji ga je pozvao u show “Ples sa zvijezdama” pozvao ga je i u “Masterchef”, te ponudio posao food directora.

Pilotska škola

Sjedite na pirovima? Znači, niste baš “duša zabave”?

- Posljednjih pet godina ne pušim i ne pijem. Bitno je izbjegavati rutine. Sada sam baziran na pilotsku školu. Još kada sam bio dijete obožavao sam pilote i uvijek mislio da je to za mene nešto nedostižno. Volim brzinu, automobile, motore i brodove.

---

image
Neja Markičević/Cropix
---

Što imate u garaži?

- A, uvijek je neki Harley Davidson “u điru”.

Gdje je veći adrenalin, u kuhinji ili za upravljačem aviona?

- U kuhinji. Da bi bio pilot, moraš biti miran i koncentriran. Kad počne servis u restoranu, ne zna se “tko pije, a tko plaća”.

Koje bi još zanimljivosti iz svog života htjeli podijeliti s nama?

- Za vrijeme epidemije koronavirusa sam otišao u Englesku i radio kod Gordona Ramsaya, ali sam odlučio vratiti se kada sam vidio da se restorani otvaraju i zatvaraju.

Kakav je Gordon Ramsay osobno? Dere li se i psuje kao ispred kamera?

- Vidio sam ga nekoliko puta u restoranu. Impresivna osoba, opušten, zafrkant. Ima tri Michelinove zvjezdice zadnjih 20 godina, a svaki restoran koji otvori ima minimalno jednu.

---

image


 

Ante Čizmić/Cropix
---

Omišanin nam je rekao da nakon “Masterchefa” ima opcija napretek:

- Sada se intenzivno bavim consultingom. Možda otvorim restoran u Zagrebu, što mi je želja, ili budem opet u “Masterchefu”. Ako bude uspješna sezona, zašto ne? Ma meni je teško planirati nekoliko tjedana unaprijed.

Iako nije čovjek od planiranja, Mario će sigurno “zakuhati” nešto dobro.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NOVI U MASTERCHEFU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => NOVI U MASTERCHEFU 2 0 9238 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-09-13 10:30:55 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Božidar Lončar [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-09-18 08:42:28 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2023-09-17 07:34:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 485 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Hrana [menu-meta_keywords] => Hrana [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Priče [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title='Profesorica me srušila i rekla da od mene neće biti ništa. A došao sam do restorana s tri Michelinove zvjezdice...' [metakey] => Mario Mandarić, MasterChef, kuhanje, Gordon Ramsay [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/09\/13\/25629645.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/13\/25629646.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/13\/25629637.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/13\/25629634.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/13\/25629635.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/13\/25629641.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/13\/25629632.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/13\/24688607.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/13\/24412162.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/13\/24448073.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/13\/24802410.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/13\/19575270.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Neja Marki\u010devi\u0107\/Cropix","Neja Marki\u010devi\u0107\/Cropix","Neja Marki\u010devi\u0107\/Cropix","Neja Marki\u010devi\u0107\/Cropix","Neja Marki\u010devi\u0107\/Cropix","Neja Marki\u010devi\u0107\/Cropix","Neja Marki\u010devi\u0107\/Cropix","PRIVATNI ALBUM","Ranko \u0160uvar\/Cropix","Nova Tv PRESS","Nova Tv\/ PRESS","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u2018Televizija je od nas kuhara napravila rock zvijezde\u2018<\/p>","

Mario Mandari\u0107: Split je pun turisti\u010dkih klopki<\/p>","

U Masterchefu je zadu\u017een za osmi\u0161ljavanje kulinarskih izazova\u00a0<\/p>","","

\u2018Volim brzinu, automobile, motore i brodove\u2018<\/p>","","","

Pilotiranje je jedan od njegovih hobija<\/p>","

Lani se oku\u0161ao i u plesanju, partnerica mu je bila Helena Naletili\u0107\u00a0<\/p>","

Mario Mandari\u0107 uz Helenu Naletili\u0107
\n\u00a0<\/p>","","


\n\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25629645_1920.jpg":"1920x1080","k_25629645_1280.jpg":"1280x1280","k_25629645_1024.jpg":"1024x1024","k_25629645_640.jpg":"640x640","k_25629645_480.jpg":"480x480","k_25629645_340.jpg":"340x340","k_25629645_220.jpg":"220x220","o_25629645_1280.jpg":"1280x853","o_25629645_1024.jpg":"1024x682","o_25629645_640.jpg":"640x426","o_25629645_480.jpg":"480x320","o_25629645_340.jpg":"340x226","o_25629645_220.jpg":"220x146","h_25629645_1280.jpg":"1280x854","h_25629645_1024.jpg":"1024x683","h_25629645_640.jpg":"640x427","h_25629645_480.jpg":"480x320","h_25629645_340.jpg":"340x227","h_25629645_220.jpg":"220x147","pp_25629645_1280.jpg":"1280x1628","pp_25629645_1024.jpg":"1024x1303","pp_25629645_640.jpg":"640x814","pp_25629645_480.jpg":"480x611","pp_25629645_340.jpg":"340x432","pp_25629645_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2879","hd_25629646_1920.jpg":"1920x1080","k_25629646_1280.jpg":"1280x1280","k_25629646_1024.jpg":"1024x1024","k_25629646_640.jpg":"640x640","k_25629646_480.jpg":"480x480","k_25629646_340.jpg":"340x340","k_25629646_220.jpg":"220x220","o_25629646_1280.jpg":"1280x1919","o_25629646_1024.jpg":"1024x1535","o_25629646_640.jpg":"640x959","o_25629646_480.jpg":"480x719","o_25629646_340.jpg":"340x509","o_25629646_220.jpg":"220x329","h_25629646_1280.jpg":"1280x854","h_25629646_1024.jpg":"1024x683","h_25629646_640.jpg":"640x427","h_25629646_480.jpg":"480x320","h_25629646_340.jpg":"340x227","h_25629646_220.jpg":"220x147","pp_25629646_1280.jpg":"1280x1628","pp_25629646_1024.jpg":"1024x1303","pp_25629646_640.jpg":"640x814","pp_25629646_480.jpg":"480x611","pp_25629646_340.jpg":"340x432","pp_25629646_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25629637_1920.jpg":"1920x1080","k_25629637_1280.jpg":"1280x1280","k_25629637_1024.jpg":"1024x1024","k_25629637_640.jpg":"640x640","k_25629637_480.jpg":"480x480","k_25629637_340.jpg":"340x340","k_25629637_220.jpg":"220x220","o_25629637_1280.jpg":"1280x853","o_25629637_1024.jpg":"1024x682","o_25629637_640.jpg":"640x426","o_25629637_480.jpg":"480x320","o_25629637_340.jpg":"340x226","o_25629637_220.jpg":"220x146","h_25629637_1280.jpg":"1280x854","h_25629637_1024.jpg":"1024x683","h_25629637_640.jpg":"640x427","h_25629637_480.jpg":"480x320","h_25629637_340.jpg":"340x227","h_25629637_220.jpg":"220x147","pp_25629637_1280.jpg":"1280x1628","pp_25629637_1024.jpg":"1024x1303","pp_25629637_640.jpg":"640x814","pp_25629637_480.jpg":"480x611","pp_25629637_340.jpg":"340x432","pp_25629637_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25629634_1920.jpg":"1920x1080","k_25629634_1280.jpg":"1280x1280","k_25629634_1024.jpg":"1024x1024","k_25629634_640.jpg":"640x640","k_25629634_480.jpg":"480x480","k_25629634_340.jpg":"340x340","k_25629634_220.jpg":"220x220","o_25629634_1280.jpg":"1280x1920","o_25629634_1024.jpg":"1024x1536","o_25629634_640.jpg":"640x960","o_25629634_480.jpg":"480x720","o_25629634_340.jpg":"340x510","o_25629634_220.jpg":"220x330","h_25629634_1280.jpg":"1280x854","h_25629634_1024.jpg":"1024x683","h_25629634_640.jpg":"640x427","h_25629634_480.jpg":"480x320","h_25629634_340.jpg":"340x227","h_25629634_220.jpg":"220x147","pp_25629634_1280.jpg":"1280x1628","pp_25629634_1024.jpg":"1024x1303","pp_25629634_640.jpg":"640x814","pp_25629634_480.jpg":"480x611","pp_25629634_340.jpg":"340x432","pp_25629634_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25629635_1920.jpg":"1920x1080","k_25629635_1280.jpg":"1280x1280","k_25629635_1024.jpg":"1024x1024","k_25629635_640.jpg":"640x640","k_25629635_480.jpg":"480x480","k_25629635_340.jpg":"340x340","k_25629635_220.jpg":"220x220","o_25629635_1280.jpg":"1280x1920","o_25629635_1024.jpg":"1024x1536","o_25629635_640.jpg":"640x960","o_25629635_480.jpg":"480x720","o_25629635_340.jpg":"340x510","o_25629635_220.jpg":"220x330","h_25629635_1280.jpg":"1280x854","h_25629635_1024.jpg":"1024x683","h_25629635_640.jpg":"640x427","h_25629635_480.jpg":"480x320","h_25629635_340.jpg":"340x227","h_25629635_220.jpg":"220x147","pp_25629635_1280.jpg":"1280x1628","pp_25629635_1024.jpg":"1024x1303","pp_25629635_640.jpg":"640x814","pp_25629635_480.jpg":"480x611","pp_25629635_340.jpg":"340x432","pp_25629635_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25629641_1920.jpg":"1920x1080","k_25629641_1280.jpg":"1280x1280","k_25629641_1024.jpg":"1024x1024","k_25629641_640.jpg":"640x640","k_25629641_480.jpg":"480x480","k_25629641_340.jpg":"340x340","k_25629641_220.jpg":"220x220","o_25629641_1280.jpg":"1280x1920","o_25629641_1024.jpg":"1024x1536","o_25629641_640.jpg":"640x960","o_25629641_480.jpg":"480x720","o_25629641_340.jpg":"340x510","o_25629641_220.jpg":"220x330","h_25629641_1280.jpg":"1280x854","h_25629641_1024.jpg":"1024x683","h_25629641_640.jpg":"640x427","h_25629641_480.jpg":"480x320","h_25629641_340.jpg":"340x227","h_25629641_220.jpg":"220x147","pp_25629641_1280.jpg":"1280x1628","pp_25629641_1024.jpg":"1024x1303","pp_25629641_640.jpg":"640x814","pp_25629641_480.jpg":"480x611","pp_25629641_340.jpg":"340x432","pp_25629641_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2879","hd_25629632_1920.jpg":"1920x1080","k_25629632_1280.jpg":"1280x1280","k_25629632_1024.jpg":"1024x1024","k_25629632_640.jpg":"640x640","k_25629632_480.jpg":"480x480","k_25629632_340.jpg":"340x340","k_25629632_220.jpg":"220x220","o_25629632_1280.jpg":"1280x1919","o_25629632_1024.jpg":"1024x1535","o_25629632_640.jpg":"640x959","o_25629632_480.jpg":"480x719","o_25629632_340.jpg":"340x509","o_25629632_220.jpg":"220x329","h_25629632_1280.jpg":"1280x854","h_25629632_1024.jpg":"1024x683","h_25629632_640.jpg":"640x427","h_25629632_480.jpg":"480x320","h_25629632_340.jpg":"340x227","h_25629632_220.jpg":"220x147","pp_25629632_1280.jpg":"1280x1628","pp_25629632_1024.jpg":"1024x1303","pp_25629632_640.jpg":"640x814","pp_25629632_480.jpg":"480x611","pp_25629632_340.jpg":"340x432","pp_25629632_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1464","hd_24688607_1920.jpg":"1920x1080","k_24688607_1280.jpg":"1280x1280","k_24688607_1024.jpg":"1024x1024","k_24688607_640.jpg":"640x640","k_24688607_480.jpg":"480x480","k_24688607_340.jpg":"340x340","k_24688607_220.jpg":"220x220","o_24688607_1280.jpg":"1280x976","o_24688607_1024.jpg":"1024x780","o_24688607_640.jpg":"640x488","o_24688607_480.jpg":"480x366","o_24688607_340.jpg":"340x259","o_24688607_220.jpg":"220x167","h_24688607_1280.jpg":"1280x854","h_24688607_1024.jpg":"1024x683","h_24688607_640.jpg":"640x427","h_24688607_480.jpg":"480x320","h_24688607_340.jpg":"340x227","h_24688607_220.jpg":"220x147","pp_24688607_1280.jpg":"1280x1628","pp_24688607_1024.jpg":"1024x1303","pp_24688607_640.jpg":"640x814","pp_24688607_480.jpg":"480x611","pp_24688607_340.jpg":"340x432","pp_24688607_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_24412162_1920.jpg":"1920x1080","k_24412162_1280.jpg":"1280x1280","k_24412162_1024.jpg":"1024x1024","k_24412162_640.jpg":"640x640","k_24412162_480.jpg":"480x480","k_24412162_340.jpg":"340x340","k_24412162_220.jpg":"220x220","o_24412162_1280.jpg":"1280x1920","o_24412162_1024.jpg":"1024x1536","o_24412162_640.jpg":"640x960","o_24412162_480.jpg":"480x720","o_24412162_340.jpg":"340x510","o_24412162_220.jpg":"220x330","h_24412162_1280.jpg":"1280x854","h_24412162_1024.jpg":"1024x683","h_24412162_640.jpg":"640x427","h_24412162_480.jpg":"480x320","h_24412162_340.jpg":"340x227","h_24412162_220.jpg":"220x147","pp_24412162_1280.jpg":"1280x1628","pp_24412162_1024.jpg":"1024x1303","pp_24412162_640.jpg":"640x814","pp_24412162_480.jpg":"480x611","pp_24412162_340.jpg":"340x432","pp_24412162_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24448073_1920.jpg":"1920x1080","k_24448073_1280.jpg":"1280x1280","k_24448073_1024.jpg":"1024x1024","k_24448073_640.jpg":"640x640","k_24448073_480.jpg":"480x480","k_24448073_340.jpg":"340x340","k_24448073_220.jpg":"220x220","o_24448073_1280.jpg":"1280x853","o_24448073_1024.jpg":"1024x682","o_24448073_640.jpg":"640x426","o_24448073_480.jpg":"480x320","o_24448073_340.jpg":"340x226","o_24448073_220.jpg":"220x146","h_24448073_1280.jpg":"1280x854","h_24448073_1024.jpg":"1024x683","h_24448073_640.jpg":"640x427","h_24448073_480.jpg":"480x320","h_24448073_340.jpg":"340x227","h_24448073_220.jpg":"220x147","pp_24448073_1280.jpg":"1280x1628","pp_24448073_1024.jpg":"1024x1303","pp_24448073_640.jpg":"640x814","pp_24448073_480.jpg":"480x611","pp_24448073_340.jpg":"340x432","pp_24448073_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24802410_1920.jpg":"1920x1080","k_24802410_1280.jpg":"1280x1280","k_24802410_1024.jpg":"1024x1024","k_24802410_640.jpg":"640x640","k_24802410_480.jpg":"480x480","k_24802410_340.jpg":"340x340","k_24802410_220.jpg":"220x220","o_24802410_1280.jpg":"1280x853","o_24802410_1024.jpg":"1024x682","o_24802410_640.jpg":"640x426","o_24802410_480.jpg":"480x320","o_24802410_340.jpg":"340x226","o_24802410_220.jpg":"220x146","h_24802410_1280.jpg":"1280x854","h_24802410_1024.jpg":"1024x683","h_24802410_640.jpg":"640x427","h_24802410_480.jpg":"480x320","h_24802410_340.jpg":"340x227","h_24802410_220.jpg":"220x147","pp_24802410_1280.jpg":"1280x1628","pp_24802410_1024.jpg":"1024x1303","pp_24802410_640.jpg":"640x814","pp_24802410_480.jpg":"480x611","pp_24802410_340.jpg":"340x432","pp_24802410_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2829","hd_19575270_1920.jpg":"1920x1080","k_19575270_1280.jpg":"1280x1280","k_19575270_1024.jpg":"1024x1024","k_19575270_640.jpg":"640x640","k_19575270_480.jpg":"480x480","k_19575270_340.jpg":"340x340","k_19575270_220.jpg":"220x220","o_19575270_1280.jpg":"1280x1886","o_19575270_1024.jpg":"1024x1508","o_19575270_640.jpg":"640x943","o_19575270_480.jpg":"480x707","o_19575270_340.jpg":"340x500","o_19575270_220.jpg":"220x324","h_19575270_1280.jpg":"1280x854","h_19575270_1024.jpg":"1024x683","h_19575270_640.jpg":"640x427","h_19575270_480.jpg":"480x320","h_19575270_340.jpg":"340x227","h_19575270_220.jpg":"220x147","pp_19575270_1280.jpg":"1280x1628","pp_19575270_1024.jpg":"1024x1303","pp_19575270_640.jpg":"640x814","pp_19575270_480.jpg":"480x611","pp_19575270_340.jpg":"340x432","pp_19575270_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 485 [name] => Priče [alias] => price [description] => [parent] => 483 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"483","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"1","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15104768 Threads: 3 Questions: 3160717676 Slow queries: 7069150 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235161360 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/spiza/price ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 485 [name] => Priče [alias] => price [parent] => 483 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/spiza/price ) ) [link] => /mozaik/spiza/price/profesorica-me-srusila-i-rekla-da-od-mene-nece-biti-nista-a-dosao-sam-do-restorana-s-tri-michelinove-zvjezdice-1323348 [printLink] => /mozaik/spiza/price/profesorica-me-srusila-i-rekla-da-od-mene-nece-biti-nista-a-dosao-sam-do-restorana-s-tri-michelinove-zvjezdice-1323348?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 354623 [name] => mario mandarić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mario-mandaric [link] => /tag/mario-mandaric ) [1] => stdClass Object ( [id] => 679299 [name] => MasterChef [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => masterchef [link] => /tag/masterchef ) [2] => stdClass Object ( [id] => 299824 [name] => kuhanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kuhanje [link] => /tag/kuhanje ) [3] => stdClass Object ( [id] => 450027 [name] => Gordon Ramsay [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gordon-ramsay [link] => /tag/gordon-ramsay ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NOVI U MASTERCHEFU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Profesorica me srušila i rekla da od mene neće biti ništa. A došao sam do restorana s tri Michelinove zvjezdice...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-04-57-03-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/13/25629645.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Neja Markičević/Cropix [mainImageDesc] =>

‘Televizija je od nas kuhara napravila rock zvijezde‘

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/13/25629645.jpg [title] =>

‘Televizija je od nas kuhara napravila rock zvijezde‘

Neja Markičević/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/13/25629646.jpg [title] =>

Mario Mandarić: Split je pun turističkih klopki

Neja Markičević/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/13/25629637.jpg [title] =>

U Masterchefu je zadužen za osmišljavanje kulinarskih izazova 

Neja Markičević/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/13/25629634.jpg [title] => Neja Markičević/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/13/25629635.jpg [title] =>

‘Volim brzinu, automobile, motore i brodove‘

Neja Markičević/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/13/25629641.jpg [title] => Neja Markičević/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/13/25629632.jpg [title] => Neja Markičević/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/13/24688607.jpg [title] =>

Pilotiranje je jedan od njegovih hobija

PRIVATNI ALBUM ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/13/24412162.jpg [title] =>

Lani se okušao i u plesanju, partnerica mu je bila Helena Naletilić 

Ranko Šuvar/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/13/24448073.jpg [title] =>

Mario Mandarić uz Helenu Naletilić
 

Nova Tv PRESS ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/13/24802410.jpg [title] => Nova Tv/ PRESS ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/13/19575270.jpg [title] =>


 

Ante Čizmić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Dok se u novoj sezoni “Masterchefa” gledatelji tek upoznavaju s kandidatima, ono najteže, ali i gledateljima najzanimljivije tek slijedi. To su kulinarski izazovi koje osmišljava 31-godišnji kuhar i food konzultant iz Omiša Mario Mandarić. Nakon kuhanja u Engleskoj, Tajlandu, Hrvatskoj, ali i humanitarnih akcija u Africi gdje je, prema njegovim riječima, sagradio 92 bunara, sa svojim timom se prvi put našao u ulozi “food directora” i kaže nam da u izazovima nastoji “interpretirati kuharstvo iz svog iskustva”:

- Emisija ide od osnova kuharstva do visokih tehnika gastronomije, a gosti će nam biti poznati kuhari iz Hrvatske i svijeta. Interpretirati kuharstvo je nešto novo i sve crpim iz svog iskustva jer sam radio u restoranima s tri Michelinove zvjezdice, prošao molekularnu kuhinju... Snimanja su u tijeku, kandidati su super, rade na sebi, uče jedan od drugog i ponašaju se kao jedan veliki tim.

Novi plan

Mario je Omišanin sa zagrebačkom adresom. Otvaranje vlastitog restorana bio je cilj mladom kuharu koji je počeo praksu odrađivati sa 16 i 17 godina na brodovima, pa je došao do restorana s jednom, a potom i tri Michelinove zvjezdice kao što je “Fat Duck” restoran u Maidenheadu u Engleskoj. Njegov novi projekt je na čekanju; trenutno prioritet ima “Masterchef”:

- Imam jedan mali prostor do 12 mjesta i htio sam raditi doručke do ranih popodnevnih sati. Radio bih za svoj gušt, ništa high-end. U njemu bih pripremao tradicionalna jela na novi način, kao miks novog i starog. Imamo svoju sol, svoje mlijeko - kaže nam Mandarić.

---

image

Mario Mandarić: Split je pun turističkih klopki

Neja Markičević/Cropix
---

Biste li se ikad vratili u Split zbog posla? Kao kuhar ili vlasnik restorana?

- Dva puta sam pokušao sa Splitom, ali Split nije spreman. Split mora početi dobro kuhati i imati što manje “turističkih klopki”.

”Turističkih klopki”? Što točno pod tim mislite?

- Split živi od sezone, a ja želim restoran cijelu godinu. Niti jedan restoran u Splitu nema potencijal dobiti Michelinovu zvjezdicu. Ne treba se hvatati uvijek toga, ali potrebno je imati određene posebnosti. Oni koji bi to htjeli, moraju znati da je to posebna vrsta rada restorana, to nije profitabilan restoran.

Iako se ne bi vratio, Mario i dalje ima “svoje kutke” u kojima voli dobro pojesti. Voli sve što vole mladi, kaže nam.

- Restoran “Bome” na Trsteniku je odličan i obožavam tamo jesti. Restoran “Kavana” ima odličan tim i savršenu hranu, iako su nesretno izgubili glavnog kuhara. Restoran “Šug” i “Krug” Jure Delića isto.

Janjetina, soparnik, peka...

Što volite jesti?

- Obožavam janjetinu, soparnik i peku – govori nam kroz smijeh.

Kod kuće ih ne sprema jer hranu priprema žena, dok je njemu mnogo puta bilo hrane i “preko glave”, osobito kada je bio mlađi. Kada mu netko skuha, najčešće žena, kaže nam da nije kritičan:

---

image

U Masterchefu je zadužen za osmišljavanje kulinarskih izazova 

Neja Markičević/Cropix
---

- Kada sam radio u restoranu “Fat Duck” u Engleskoj, nakon posla bi išli u “McDonald’s” jer ponekad kuhaš zato što moraš. Nikad ne ocjenjujem, ja sam najnezahtjevnija osoba što se toga tiče. Omiljeno jelo kod kuće mi je domaća juha od kokoši s griz knedlama. Još je žena iz Imotskog i kad stigne dobra kokoš, gdje ćeš bolje. Lagano počinjem kuhati doma - govori nam poznati kuhar.

Iako mu je hrane bilo i “preko glave”, njegovi su recepti, poput deserta od cvjetače, postali jako poznati. Na receptu radi mjesec do dva mjeseca. Kaže nam da su recepti “pokušaji savršenstva koji se nikako ne mogu dosegnuti”:

- Francuska kuhinja mi je baza. Jedan od mojih najpoznatijih recepata je desert od cvjetače, na kojem sam radio tri mjeseca. Ravioli od jastoga isto. Uvijek nešto mijenjamo da ne upadnemo u rutinu. Najbitnije nam je da ne stagniramo i uvijek stječemo nova znanja.

Ugostiteljsko savjetovanje

To biste preporučili i mladim kuharima?

- Mnogi mladi upišu srednju školu za kuhare jer nemaju dovoljno bodova. Poručio bih im da steknu osnove u srednjoj školi i ne budu kao ja. Neka stalno ulažu u sebe i nek rade u restoranima u kojima se čini nemoguće raditi. Uzmite listu 50 najboljih restorana, pošaljite im mail i barem njih 20 će vam odgovoriti. Takvi uvijek traže kuhare.

Kako mislite kao “ja”?

- Profesorica me u školi “srušila” i rekla da neće biti od mene nikad ništa. Ja sam se ispisao iz škole. Vidio sam da tu neću ništa naučiti. Počeo sam stažirati, kuhati po brodovima već sa 16-17 godina, i to ne preporučujem nikome.

I onda ste došli do restorana s Michelinovim zvjezdicama?

- Tko god se želi baviti ovim poslom, sada je “zlatno vrijeme” da se ide vani i radi kao šef kuhinje u takvim restoranima te vidi kako oni rade. Godinu dana sam radio kao šef kuhinje u restoranu s jednom zvjezdicom i nakon toga sam počeo raditi u “Fat Ducku”, najboljem svjetskom restoranu proglašenim od “World’s 50 best restaurants” 2005. Potom sam došao raditi u restoran “Noel” u Bujama, čiji je sestrinski restoran s istim imenom jedini restoran s Michelinovom zvjezdicom u Zagrebu. Tada sam shvatio da se može dobro zaraditi u Hrvatskoj i počeo sam se baviti food consultingom.

”Food consulting” kažete?

- To je ugostiteljsko savjetovanje. Kada netko otvara restoran ili hotel, nađem ljude, obučim ljude, uredim kuhinju, promijenim jelovnik.

- U Hrvatskoj nije teško pronaći radnu snagu, kaže nam. Biti kuhar više nije nešto što upisuješ jer “ne znaš što bi”. Percepcija kuhara i kuharstva kao posla se promijenila zahvaljujući televiziji i turizmu jer je posao kuhara za vrijeme sezone dobro plaćen za hrvatske prilike. Plaća nije nešto što na prvu privlači kuhare dok samo kuhanje dolazi na kraju ako želiš postati vrhunski kuhar, smatra Mario:

- Ljude privlači ovaj posao zbog kreativnosti i mogućnosti napredovanja. Potrebno je proći kroz restorane s dvije ili tri zvjezdice, ostati u restoranu najviše dvije godine, upoznati se s poslovanjem, a tek onda dolazi kuhanje. Prije svega, restoran mora biti profitabilan. Ta djeca moraju znati da ih čeka dugi put nakon srednje škole i nisu odmah “chefovi”.

Na svadbama sjedim

Kako objasniti mladima da ipak neće baš svi postati kuharske zvijezde?

- Gastronomija je u Hrvatskoj tek u razvoju, imamo desetak top restorana s jednom zvijezdom. U školama trebamo promijeniti način na koji se pristupa tim učenicima. Za kuharstvo je kriva ili zaslužna televizija i “showovi” koji rade od nas rock-zvijezde koje pincetom stavljaju p*******e na pijat – u šali nam objašnjava Mario Mandarić.

Da je vani drukčije, pokazuje i Mariov primjer. U inozemstvu je radio u najboljim restoranima i bio uvršten na listu “30 under 30” časopisa “Forbes” 2021., u kojem je Mario našao svoje mjesto u 30 nautjecajnijih osoba do 30. godine zbog, kako nam kaže, projekta “food waste awareness”:

---

image

Pilotiranje je jedan od njegovih hobija

PRIVATNI ALBUM
---

- Htio sam podići svijest o tome koliko se zapravo otpadaka hrane skupi u restoranima i kako ih bolje upotrijebiti. Četiri restorana s Michelinovim zvjezdicama skupili su 220 tisuća funti za Caritas i zato su me uvrstili.

Kako Hrvatska tu stoji i imate li savjete za one koji kuhaju kod kuće?

- Sve smo bolji i bolji. Održao sam predavanja, seminare i konferencije o boljem iskorištavanju otpada. Motivirati vas može ovo: zašto ne biste pretvorili ono što imate kod kuće u novce? Uvijek možete smiksati ili zamrznuti nešto, samo treba obratiti pažnju.

Kao mali odmak od kuhanja, Mario se okušao i na drugim poljima.

Tako je testirao svoje plesno umijeće u posljednjoj sezoni showa “Ples sa zvijezdama”. Kaže nam da do “Plesa sa zvijezdama” nije plesao na svadbama, a kamoli pred televizijskim kamerama, a svoje je umijeće opisao riječima: “Mislim da imam dvije lijeve noge”:

- To mi je bio prvi put da sam plesao uživo pred kamerama. Ne pijem alkohol i na pirevima sjedim.

Iako za sebe kaže da nije plesač, u showu je ostavio odličan utisak jer tim koji ga je pozvao u show “Ples sa zvijezdama” pozvao ga je i u “Masterchef”, te ponudio posao food directora.

Pilotska škola

Sjedite na pirovima? Znači, niste baš “duša zabave”?

- Posljednjih pet godina ne pušim i ne pijem. Bitno je izbjegavati rutine. Sada sam baziran na pilotsku školu. Još kada sam bio dijete obožavao sam pilote i uvijek mislio da je to za mene nešto nedostižno. Volim brzinu, automobile, motore i brodove.

---

image
Neja Markičević/Cropix
---

Što imate u garaži?

- A, uvijek je neki Harley Davidson “u điru”.

Gdje je veći adrenalin, u kuhinji ili za upravljačem aviona?

- U kuhinji. Da bi bio pilot, moraš biti miran i koncentriran. Kad počne servis u restoranu, ne zna se “tko pije, a tko plaća”.

Koje bi još zanimljivosti iz svog života htjeli podijeliti s nama?

- Za vrijeme epidemije koronavirusa sam otišao u Englesku i radio kod Gordona Ramsaya, ali sam odlučio vratiti se kada sam vidio da se restorani otvaraju i zatvaraju.

Kakav je Gordon Ramsay osobno? Dere li se i psuje kao ispred kamera?

- Vidio sam ga nekoliko puta u restoranu. Impresivna osoba, opušten, zafrkant. Ima tri Michelinove zvjezdice zadnjih 20 godina, a svaki restoran koji otvori ima minimalno jednu.

---

image


 

Ante Čizmić/Cropix
---

Omišanin nam je rekao da nakon “Masterchefa” ima opcija napretek:

- Sada se intenzivno bavim consultingom. Možda otvorim restoran u Zagrebu, što mi je želja, ili budem opet u “Masterchefu”. Ako bude uspješna sezona, zašto ne? Ma meni je teško planirati nekoliko tjedana unaprijed.

Iako nije čovjek od planiranja, Mario će sigurno “zakuhati” nešto dobro.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Neja Markičević/Cropix Neja Markičević/Cropix Neja Markičević/Cropix Neja Markičević/Cropix Neja Markičević/Cropix Neja Markičević/Cropix Neja Markičević/Cropix PRIVATNI ALBUM Ranko Šuvar/Cropix Nova Tv PRESS Nova Tv/ PRESS Ante Čizmić/Cropix
Neja Markičević/Cropix

‘Televizija je od nas kuhara napravila rock zvijezde‘

Neja Markičević/Cropix

Mario Mandarić: Split je pun turističkih klopki

Neja Markičević/Cropix

U Masterchefu je zadužen za osmišljavanje kulinarskih izazova 

Neja Markičević/Cropix

‘Volim brzinu, automobile, motore i brodove‘

PRIVATNI ALBUM

Pilotiranje je jedan od njegovih hobija

Ranko Šuvar/Cropix

Lani se okušao i u plesanju, partnerica mu je bila Helena Naletilić 

Nova Tv PRESS

Mario Mandarić uz Helenu Naletilić
 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/spiza/price/profesorica-me-srusila-i-rekla-da-od-mene-nece-biti-nista-a-dosao-sam-do-restorana-s-tri-michelinove-zvjezdice-1323348 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a3acfffd383ad0974c004a62f1af39d5b6434b26 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Profesorica+me+sru%C5%A1ila+i+rekla+da+od+mene+ne%C4%87e+biti+ni%C5%A1ta.+A+do%C5%A1ao+sam+do+restorana+s+tri+Michelinove+zvjezdice...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fspiza%2Fprice%2Fprofesorica-me-srusila-i-rekla-da-od-mene-nece-biti-nista-a-dosao-sam-do-restorana-s-tri-michelinove-zvjezdice-1323348 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fspiza%2Fprice%2Fprofesorica-me-srusila-i-rekla-da-od-mene-nece-biti-nista-a-dosao-sam-do-restorana-s-tri-michelinove-zvjezdice-1323348 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NOVI U MASTERCHEFU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
PričeNOVI U MASTERCHEFU

‘Profesorica me srušila i rekla da od mene neće biti ništa. A došao sam do restorana s tri Michelinove zvjezdice...‘

Piše Božidar Lončar
17. rujna 2023. - 09:34

Dok se u novoj sezoni “Masterchefa” gledatelji tek upoznavaju s kandidatima, ono najteže, ali i gledateljima najzanimljivije tek slijedi. To su kulinarski izazovi koje osmišljava 31-godišnji kuhar i food konzultant iz Omiša Mario Mandarić. Nakon kuhanja u Engleskoj, Tajlandu, Hrvatskoj, ali i humanitarnih akcija u Africi gdje je, prema njegovim riječima, sagradio 92 bunara, sa svojim timom se prvi put našao u ulozi “food directora” i kaže nam da u izazovima nastoji “interpretirati kuharstvo iz svog iskustva”:

- Emisija ide od osnova kuharstva do visokih tehnika gastronomije, a gosti će nam biti poznati kuhari iz Hrvatske i svijeta. Interpretirati kuharstvo je nešto novo i sve crpim iz svog iskustva jer sam radio u restoranima s tri Michelinove zvjezdice, prošao moleku...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 06:57