StoryEditorOCM
Županijaočekuju velike uštede

Solarni paneli na krovovima postaju sve češća pojava: Ove dvije škole na šibenskom području prepoznale moć sunca

Piše Šibenski.hr
5. listopada 2022. - 08:47

O energiji sve znaju učenici i djelatnici Tehničke škole u Šibeniku. To su znanje pretočili u praksu i povećali kapacitete solarnih panela, a na njih se ugledala i osnovna škola u Unešiću, piše HRT

- Postavljamo novu fotonaponsku elektranu snage 1,6 kw. Ona radi na princip da sunčeva svjetlost pada okomito na panel i preko panela se pune akumulatorske baterije koje će se kasnije preko inventora pretvarati u izmjeničnu struju, rekli su Šimun Vranjić i Branimir Antić, učenici 4. razreda Tehničke škole.

image

Industrijsko-obrtnička i Tehnička škola u Šibeniku.
 

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

A to nisu jedini solari. Na vrhu zgrade smjestila se elektrana s 96 panela.

- Ona je snage 10kw i mi smo bili među prvim povlaštenim proizvođačima električne energije, kaže Josip Belamarić, ravnatelj Tehničke škole Šibenik.

Moć sunca prepoznali su prije 10 godina, kada su prvi u Hrvatskoj krenuli i s edukacijom o obnovljivim izvorima energije.

- To najviše košta za investiciju, najduže treba da se sav taj novac vrati, ali gledajući koliko zapravo energije proizvede pokraj vodika i hidroelektrane to je jedan od najvećih načina za pridobiti energiju, rekao je Vilijam Grgas Tucilo, učenik 4. razreda Tehničke škole.

Tehnička škola ide i korak dalje. Europskim projektom instalirat će nove panele koji će napajati cijelu školu.

- Po proračunu ova nova elektrana snage 100 kw, godišnja ušteda bi trebala biti oko 160.000 kuna, ističe ravnatelj Belamarić.

image

 Osnovna skola Jakova Gotovca u Unešiću

Joško Šupić/Cropix/Cropix

Uštede ove zime očekuju i u Unešiću. Na krovu osnovne škole 24 panela.

- Naravno očekujemo veliku uštedu, zapravo očekujemo da dođemo blizu nule, da ne dugujemo HEP-u, da se grijemo i imamo dovoljno električne energije za svoje potrebe škole, rekao je Živko Bulat, ravnatelj OŠ Jakova Gotovca.

Manje troškova uz praktičnu edukaciju - ove dvije škole prepoznale su višestruku korist grijanja na sunce, zaključuje HRT

02. svibanj 2024 08:21