StoryEditorOCM
Šibenikkamena ljepotica

Prije pet godina otvorena je obnovljena tvrđava: Barone svoj prvi jubilej slavi online, prava fešta na proljeće

Piše Marija Lončar
29. siječnja 2021. - 09:59

Tvrđava Barone nakon Tvrđave sv. Mihovila druga šibenska utvrda obnovljena novcem iz europskih fondova, ovoga petka, 29. siječnja, slavi petu godišnjicu svog otvorenja.

Tvrđava kulture, gradska kulturna ustanova koja upravlja tvrđavama, taj mali jubilej odlučila je obilježiti, s obzirom na važeće epidemiološke mjere, na jedini mogući način – online. Pravo slavlje, pak, odgođeno je za proljeće, a do tada na svim službenim kanalima Tvrđave kulture bit će prikazana mala videoretrospektiva događanja i novog života Tvrđave Barone od njezine obnove do danas.

Turistička atrakcija

Sve to, ističu u Tvrđavi kulture, bit će svojevrsni uvod u trodnevna događanja koja se planiraju u travnju, kada bi, nadaju se, mogle popustiti i epidemiološke mjere.

– U proteklih je pet godina Tvrđava kulture postala i kulturna i turistička atrakcija, europski prepoznat primjer dobre prakse u upravljanju kulturnom baštinom, mjesto koje povezuje lokalne poduzetnike i proizvođače, intimna pozornica pod zvijezdama koja privlači ljubitelje kvalitetnih večernjih programa, mjesto za učenje povijesti grada, mjesto za igru, uživanje u pogledu, kavi… Sva ta nova lica nadovezuju se i obogaćuju značaj koji je Tvrđava Barone imala za naše sugrađane kroz svoju 370-godišnju povijest – počevši od gradnje 1646. godine pa sve do njezine revitalizacije 2016. godine. Raznovrsnost aktivnosti i događanja organiziranih na tvrđavi u proteklih pet godina daleko su nadmašili smjernice zadane projektom obnove, o čemu svjedoči niz nagrada i priznanja koji su se doslovno redali od otvorenja – govori ravnateljica Tvrđave kulture Gorana Barišić Bačelić.

Tvrđavu Barone u proteklih je pet godina obišlo ukupno 204.256 posjetitelja. Ili, kako to u Tvornici kulture vole slikovito reći: cijeli jedan Šibenik s okolicom godišnje posjeti Barone. U toj brojci gotovo polovicu čine domaći posjetitelji, tj. nešto više od 92.000 dok je stranih turista bilo oko 112.000. Posebno veseli, dodat će Barišić Bačelić, to što je svaki treći domaći posjetitelj imao člansku iskaznicu Kluba prijatelja.

Ispunili zadani cilj

– To nam daje pravo da kažemo kako smo uspjeli ispuniti naš cilj da Tvrđava Barone uistinu postane i ostane više od kulturno-turističke atrakcije. Ona je mjesto za svakodnevne susrete i druženje naših sugrađana. Rado je obilaze turističke i školske grupe, a u proteklih pet godina bilo ih je oko 350. Većina tih posjeta događa se u toplijim mjesecima godine, no statistički gledano – svaki peti dan od otvorenja, Tvrđavu Barone obišla je po jedna grupa turista, učenika, studenata… Za njih kreiramo posebne programe; edukativne i kreativne radionice te prilagođena stručna vodstva – rekla je Barišić Bačelić, podsjećajući kako je upravo na Tvrđavi​Barone početkom 2019. godine potpisan sporazum o suradnji na projektu "Moja tvrđava znanja" između Grada Šibenika, Šibensko-kninske županije i Tvrđave kulture, kojim je osiguran slobodan dnevni ulaz na šibenske tvrđave za sve organizirane grupe predškolske i školske djece obrazovnih ustanova iz Šibenika i županije.

Najmanja od četiri gradske tvrđave, u proteklih je pet godina postala i mjestom održavanja brojnih glazbenih, filmskih, kazališnih, plesnih i drugih kulturnih programa. Ukupno 120 večernjih događaja privuklo je gotovo 12.000 posjetitelja. Mala pozornica u obliku amfiteatra zaživjela je kao intimna scena, terasa i kino pod zvijezdama, ističe Morana Periša, voditeljica odjela programa i produkcije u Tvrđavi kulture.

– Između 86 različitih domaćih i stranih izvođača koje smo ugostili i niza izvrsnih suradnji, nezahvalno je izdvojiti ijednog pojedinca; jer zajednička misao vodilja u kreiranju i odabiru programa na Tvrđavi Barone uvijek je bila kvaliteta. Mislim da smo uspjeli kreirati program koji je zadovoljio različite ukuse, a posebno smo ponosni činjenicom da je naš filmski festival "Srijedom po svijetu" stekao vjernu publiku različitih generacija – zaključuje Periša.

Grad pun tvrđava

S puno hvale, na proteklih pet godina Tvrđave Barone osvrnuo se i šibenski gradonačelnik Željko Burić, koji nije propustio istaknuti kako se u ovoj godini očekuje i završetak obnove susjedne Tvrđave sv. Ivana, čime je, smatra, Grad Šibenik "uspješno priveo kraju priču oko revitalizacije fortifikacijskog sustava grada, povlačeći značajna europska sredstva za njihovu obnovu". Pohvalio je i dosadašnji rad Tvrđave kulture koja je, smatra, obnovljenim tvrđavama "udahnula" novi život.

– Sinergija koju smo proizveli stavljanjem u funkciju naših neiskorištenih kulturno-turističkih potencijala i omogućavanjem da se profiliraju ljudi sa znanjem kako uspješno upravljati tim potencijalima dovela nas je do trenutka u kojem je Šibenik postao poznat kao grad tvrđava – rekao je Burić.

26. travanj 2024 11:40