StoryEditorOCM
OstaloVrijedno priznanje

Šibenska pjesnikinja Maja Klarić dobila godišnju nagradu Hrvatskog čitateljskog društva za promicanje čitanja i pismenosti

Piše M. L.
19. srpnja 2023. - 21:23

 

Šibenčanka Maja Klarić, putoholičarka i putopjesnikinja, ponosna vlasnica jedinog hrvatskog bookmobila s kojim obilazi Hrvatsku i čita,  dobitnica je ovogodišnjeg Priznanja "Đurđa Mesić" koje dodjeljuje Hrvatsko čitateljsko društvo (HČD) pojedincima i/ili ustanovama i drugim organizacijama za izvanredan doprinos na području čitanja i pismenosti.  Nagradu je primila i knjižničarska savjetnica Dijana Sabolović-Krajina iz Knjižnice i čitaonice ‘Fran Galović‘ iz Koprivnice.

Maja Klarić organizaotirca je i osnivačica međunarodnog pjesničkog susreta koji se pod nazivom Šumski pjesnici  već godinama održava u  u kolovozu u neposrednoj blizini slapa i ponora Butori nedaleko Šterne u Općini Grožnjan. Jedna je od osnivačica šibenske kulturne udruge Fotopoetika i pokretačica pjesničke rezidencije Vesna Parun na Zlarinu. Objavila je nekoliko knjiga poezije i putopisa. Priznanje koje je dobila osobito ju je ganulo, 

image

 

 

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix/Cropix

-Duboko sam ganuta ovim priznanjem, smatram ga krunom svojih nastojanja da promoviram čitanje među svim uzrastima i velikim poticajem za daljnji rad. Hvala vam od srca - komentirala je Maja Klarić na Facebook stranici HČD-a.

Nagrada je posvećena uspomeni na prerano preminulu utemeljiteljicu i osnivačicu Hrvatskoga čitateljskog društva dr. sc. Đurđu Mesić (1951.-1996.), koja je kao knjižničarska savjetnica u razvojnoj službi Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu svojim neumornim radom obilježila i razvoj narodnog knjižničarstva u Hrvatskoj do prve polovice devedestih godina prošlog stoljeća.

Priznanje "Đurđa Mesić"  ovogodišnjim će laureatkinjama biti uručeno u Zagrebu na Međunarodni dan pismenost, 8. rujna.

 

 

 
27. travanj 2024 23:33