StoryEditorOCM
Šibenikna četiri kotača

Sa svojom knjižarom pjesnikinja Maja Klarić prošla je cijelu Hrvatsku, a njen retro kombi opet je u Šibeniku

Piše Šibenski.hr
14. rujna 2023. - 18:41

Sa svojom knjižarom na četiri kotača, pjesnikinja Maja Klarić prošla je cijelu Hrvatsku. Na karti su joj označene i sve male sredine bez knjižare, knjižnice.

Ljubitelji pisane riječi ondje joj se osobito vesele. Čitanje Klarić promiče posebno među djecom i mladima. Nakon tri godine na cesti kaže: mladi čitaju, no uvijek se može više.

Knjiga je prozor u svijet, a knjižara na kotačima hit među knjigoljupcima. Koji ponavljaju: čitati treba da se ne ostane bez riječi.

Hrvatsku je putujuća knjižara prošla uzduž i poprijeko. Čini tako knjigu dostupnom svima!

- Cilj Bookmobila je da dovede knjigu u mjesta gdje nema knjižnica, gdje nema knjižara, gdje nema književnih programa, rekla je Klarić za HRT.

Knjiga je svevremenska, vremena se za čitanje može i mora naći. Čitati djeci, pak, treba barem 15 minuta dnevno.

Jer čitanje i pripovijedanje, uz ostalo, pomaže i u razvoju jezika i pismenosti. 

- Ja vidim da dolaze osnovnoškolci i srednjoškolci s razvijenim ukusom koji znaju što čitaju, koji znaju knjige koje traže, skupljaju neke kolekcije i slično, rekla je Maja Klarić. 

Dino knjige "guta". Želja mu je tiskati i vlastitu.

- Volim čitati zato što mogu nešto naučiti. Gdje se voli i to, povijest što uključuje, to su mi ono baš super knjige, poručio je Dino.

Retro kombi je i kulisa događanja, mjesto ispred i oko kojeg se druži. S pisanom riječi, dakako.

- Uvijek je to besplatna razmjena knjiga koja se događa tu u prtljažniku kombija, ovaj prednji dio je knjižara. Organiziram čitanje poezije, bilo da čitam ja ili pjesnici koje pozovem u goste, istaknula je Klarić.

Svaka knjiga, kažu oni koji je štuju, ima nešto reći. Što se više čita, više se i zna logično.

- Na prvu nas je privuklo, naravno, dizajnom, a onda kad smo došli i s izborom knjiga. Fantastično mi je to što možete dopuniti svoju knjigu i zamijeniti za drugu, to je više nego održivo u ovom trenu kad se otpad gomila, kazala je Maja Jurić.

Zna se reći knjige i vrata ista su stvar. Otvorite ih i prijeđete u drugi svijet!

28. travanj 2024 22:04