stdClass Object ( [id] => 1044242 [title] => Trump gura Ameriku u ustavnu krizu: prijete li SAD-u oružani sukobi ako jedan od predsjedničkih kandidata odbije priznati poraz? [alias] => trump-gura-ametiku-u-ustavnu-krizu-prije-li-sad-u-oruzani-sukobi-ako-jedan-od-predsjednickih-kandidata-odbije-priznati-poraz [catid] => 297 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U Americi od početka njezina postojanja ideologija demokracija igra odlučnu ulogu, pa se Amerikancima podrazumijeva da svoj glas mogu dati čak i poštom.

Zato ne čudi što posljednjih tjedana američki, ali i europski mediji žustro raspravljaju o Trumpovu otporu "poštanskoj demokraciji", koju on smatra "namještaljkom" Demokratske stranke.

U pozadini ovih rasprava su kontroverzije američkog izbornog sustava, koje nakon predsjedničkih izbora u studenome ove godine mogu izazvati do sada neviđenu ustavnu krizu i provalu nasilja.

Gledano iz hrvatske perspektive, čitava stvar izgleda vrlo neobično jer Trupova stajališta o "poštanskoj demokraciji" dijele oni kojima njegova politika nije po volji. U dubokoj pozadini čitave stvari je, kao i uvijek, novac.

Pošta je pred bankrotom

Kako piše prestižni The Economist, bit je čitavog problema loše poslovanje i mogući bankrot američke pošte.
Američki poštanski servis (United States Postal Service USPS), koji je nekada bio strateški div u vlasništvu države, danas je pred bankrotom prvenstveno zbog toga što pošta više nije tržišno profitabilna kao nekad. Uz to, američki je poštanski sustav zbog koronavirusa pretrpio gubitke "teške" barem nekoliko milijardi dolara te je, od 630 tisuća zaposlenika, njih 17 tisuća završilo u karanteni, 2400 ih je bilo zaraženo virusom, a 60 je umrlo.

Kako sada stoje stvari, Američki poštanski servis bi između travnja i listopada sljedeće godine trebao ostati bez novca, odnosno bankrotirati.

Iako je u nedavnom paketu državne korona-pomoći predviđeno 25 milijardi dolara za ovog posrnulog diva, američki predsjednik Donald Trump tu pomoć blokira.

Naime, Donaldu Trumpu, tvrdokornom poborniku tržišne utakmice, smeta što je pošta gubitaš koji se ne snalazi na tržištu i već godinama živi od državnih kredita. U pozadini svega je, vjeruje se, i Trumpova odbojnost prema činjenici da pošta posluje s Amazonom, čiji vlasnik Jeff Bezos Trumpu već godinama nije po volji.

Zato Trump traži da, prije nego što se Američkom poštanskom servisu odobri pomoć, američko Ministarstvo financija detaljno pregleda njegove poslovne knjige. Uz to, Trumpov čovjek na čelu pošte cilja provesti racionalizaciju, a možda čak i privatizaciju Američkog poštanskog servisa.

Gledano iz perspektive Demokratske stranke, Trumpovo ponašanje je dimna zavjesa iza koje se krije predsjednikova namjera da što više smanji ulogu pošte na nadolazećim izborima. To je, velikim dijelom, istina jer se Trump zaista boji izbornih manipulacija Demokratske stranke koje počivaju na brojnim izbornim poštanskim kontroverzijama.

Poštanski izborni kolaps u New Yorku

Najslikovitiji primjer za te kontroverzije su nedavni izbori za američki Kongres u New Yorku, gdje je 400 tisuća birača, u strahu od koronavirusa, svoje glasove poslalo poštom. Ova, neočekivana, lavina poštanskih glasačkih listića doslovno je zatrpala izborno povjerenstvo, koje je glasove brojilo više od tri tjedna. Na koncu, čitava stvar nije razriješena u vjerodostojnoj demokratskoj proceduri, nego time što je jedan od kandidata priznao poraz.

Gledano iz Trumpove perspektive, ovaj primjer, koji se u mnogim varijantama ponavlja širom Amerike, pokazuje da je poštansko glasovanje "namještaljka" Demokratske stranke, koja na taj način sebi stvara nepostojeće ili nelegitimne glasače. Ipak, prestižni američki tjednik Newsweek u takvom predsjednikovu držanju vidi strah od poraza na izborima u studenome. Tim više što je dvanaest američkih saveznih država dodatno olakšalo glasovanje poštom i time ojačalo američku "poštansku demokraciju", koju nadopunjava strojno i računalno glasovanje.

Usporedno s time, smatra Newsweek, američki izborni sustav, koji je i u najboljim vremenima pun nedostataka, danas je pod opasnim pritiskom izvana.

Rusiji, čiji su se računalni hakeri već uplitali u američke izbore, sada se priključila i Kina, jer obje zemlje imaju sredstva i motive za sijanje nereda na američkim predsjedničkim izborima. Naime, neredi na izborima u najvećoj demokratskoj državi svijeta služe kako bi se na globalnoj političkoj pozornici pokazalo da su totalitarni i nedemokratski sustavi puno bolji i učinkovitiji od demokracije. Osim toga, smatra se da bi Kini odgovaralo da na predsjedničkim izborima pobijedi Joe Biden, koji izgleda puno "mekši" od Donalda Trumpa.

Putin glasa za Trumpa

Gledano iz Moskve, situacija je drugačija jer Putinu, po svemu sudeći, više odgovara Trump nego Biden. U ovako kompliciranoj unutarnjoj i vanjskoj situaciji sasvim je realno očekivati da se nakon predsjedničkih izbora u studenome u Americi dogodi ustavna kriza kakva je bila na pomolu prije dvadeset godina.

Naime, na predsjedničkim izborima 2000. kandidat Republikanske stranke George Bush mlađi i kandidat Demokratske stranke Al Gore suočili su se s vrlo tijesnim izbornim rezultatima pa je izgledalo da Americi predstoji ustavna kriza. No, nakon što su odvjetnici i jedne i druge strane detaljno prebrojili glasove, pa i one poštanske, Al Gore priznao je poraz. Time se odrekao svoga prava da čitavu stvar iznese pred Vrhovni sud i izazove opasnu ustavnu krizu.

No, ta bi se ustavna kriza mogla dogoditi ove godine ako Donald Trump, kao što je najavio, odbije priznati izborne rezultate, posebno glasove pristigle poštom. Iza ovog bi, smatraju Trumpovi protivnici, uslijedio crni scenarij.

U tom scenariju glavnu bi ulogu imali radikalni Trumpovi pristaše, koji su spremni čak i oružjem braniti svoju viziju demokracije. U situaciji kada je Amerika već prošla kroz mjesece nasilnih prosvjeda koje je vjerojatno sponzoriralo krajnje lijevo krilo Demokratske stranke, novi, desničarski neredi mogli bi zaista biti opasni.

36 sati straha

"Najviše se bojim kaosa koji bi mogao uslijediti u prvih 36 sati ako i Biden i Trump proglase pobjedu", rekao je za Newsweek Clint Watts, bivši FBI specijalac koji je danas analitičar utjecajnog Foreign Policy Research Institutea.

Prema predviđanjima ovog eksperta za terorizam, realno je očekivati da bi se na ulicama američkih gradova tada mogli pojaviti ljudi naoružani popularnim lakim strojnicama AR 15, što može biti uvod u lokalne pobune, ali i opće nerede koji vrlo lako mogu izmaknuti kontroli.

Sve ovo znači da bi 2020. mogla biti problematična, pa čak i opasna godina američke povijesti jer se i u najtežim krizama nije tako lako dovodilo u pitanje legitimnost predsjedničkih izbora.

Ipak, nije sve tako crno i beznadno jer su osnivači Amerike prije više od 200 godina predvidjeli ovakvu krizu i za nju smislili rješenje. Prema američkom Ustavu, ako ni jedan kandidat na predsjedničkim izborima ne izađe kao pobjednik, stvar u svoje ruke uzima donji dom američkoga Kongresa koji bira novog predsjednika, i to tako da svaka savezna država kroz delegaciju svojih kongresnika dobije jedan glas.

Kako stvari sada stoje, Trump i Republikanska stranka raspolažu glasovima 26 delegacija, a Biden i Demokratska stranka glasovima 23 delegacije, dok je jedna delegacija neopredijeljena.

Ovo hipotetsko glasovanje trebalo bi biti održano nakon 3. siječnja 2021., kada se održavaju izbori za neka kongresnička mjesta. Ti bi izbori vrlo lako mogli poremetiti sadašnji omjer snaga i stvoriti pat-poziciju u kojoj bi i Republikanska stranka i Demokratska stranka imali po 25 delegacija.

U tom slučaju američki Ustav predviđa da bi za predsjednika trebao biti proglašen predsjednik Zastupničkog doma Kongresa, što bi značilo da bi Amerika dobila svoju prvu predsjednicu.

Riječ je o Nancy Pelosi iz Demokratske stranke, koja je poznata kao vrlo oštra kritičarka Donalda Trumpa i koja bi, vrlo vjerojatno, vodila sasvim drugačiju politiku od svojeg prethodnika.

Gledano iz hrvatske perspektive, u pozadini ovog američkog političkog trilera krije se činjenica da Trumpov otpor "poštanskoj demokraciji" u Hrvatskoj ima sasvim neočekivane pobornike.

Hrvatska i 'poštanska demokracija'

Kad se Trumpova borba protiv poštanske demokracije pogleda iz hrvatske perspektive, mnoge stvari izgledaju vrlo neobično. Naime, većina parlamentarnih stranaka – na prvom mjestu dvije najveće, umjereni konzervativci i socijaldemokrati – dijeli Trumpovu odbojnost prema "poštanskoj demokraciji".

Naime, sve što izlazi izvan okvira tradicionalne predodžbe o glasačkom mjestu na kojem glasači ubacuju glasački listić u posebnu kutiju u Hrvatskoj je, za sada, neprihvatljivo. S druge strane, konzervativna oporba, kojoj je Trump politički vrlo simpatičan, želi više "divlje" američke demokracije jer, među ostalim, traži dopisno glasovanje, koje je Donaldu Trumpu vrlo sumnjivo.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pošta i demokracija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => pošta i demokracija 1 1 1 1 1 1 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-09-07 10:11:29 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Tihomir Rajčić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-09-14 12:04:40 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2020-09-14 07:03:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 22 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 297 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije s područja politike, društva i kulture. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, spektar, društvo, politika, kultura [secure] => 0 [page_title] => Spektar [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/09\/07\/14480732.jpg","\/images\/slike\/2020\/09\/07\/14480528.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Timothy A. Clary\/AFP","Chandan Khanna"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Prosvjednici u New Yorku okomili su se na Trumpa jer \u017eeli presuditi jo\u0161 jednom javnom servisu. On pak optu\u017euje po\u0161tu da radi u korist demokratskog kandidata...","Prosvjednici u Miamiju, na Floridi, tra\u017ee o\u010duvanje dr\u017eavne po\u0161te
\nAFP"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1317","k_14480732_1280.jpg":"1280x1280","k_14480732_1024.jpg":"1024x1024","k_14480732_640.jpg":"640x640","k_14480732_480.jpg":"480x480","k_14480732_340.jpg":"340x340","k_14480732_220.jpg":"220x220","o_14480732_1280.jpg":"1280x878","o_14480732_1024.jpg":"1024x702","o_14480732_640.jpg":"640x439","o_14480732_480.jpg":"480x329","o_14480732_340.jpg":"340x233","o_14480732_220.jpg":"220x150","h_14480732_1280.jpg":"1280x854","h_14480732_1024.jpg":"1024x683","h_14480732_640.jpg":"640x427","h_14480732_480.jpg":"480x320","h_14480732_340.jpg":"340x227","h_14480732_220.jpg":"220x147","pp_14480732_1280.jpg":"1006x1280","pp_14480732_1024.jpg":"805x1024","pp_14480732_640.jpg":"503x640","pp_14480732_480.jpg":"377x480","pp_14480732_340.jpg":"267x340","pp_14480732_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14480528_1280.jpg":"1280x1280","k_14480528_1024.jpg":"1024x1024","k_14480528_640.jpg":"640x640","k_14480528_480.jpg":"480x480","k_14480528_340.jpg":"340x340","k_14480528_220.jpg":"220x220","o_14480528_1280.jpg":"1280x853","o_14480528_1024.jpg":"1024x682","o_14480528_640.jpg":"640x426","o_14480528_480.jpg":"480x320","o_14480528_340.jpg":"340x226","o_14480528_220.jpg":"220x146","h_14480528_1280.jpg":"1280x854","h_14480528_1024.jpg":"1024x683","h_14480528_640.jpg":"640x427","h_14480528_480.jpg":"480x320","h_14480528_340.jpg":"340x227","h_14480528_220.jpg":"220x147","pp_14480528_1280.jpg":"1006x1280","pp_14480528_1024.jpg":"805x1024","pp_14480528_640.jpg":"503x640","pp_14480528_480.jpg":"377x480","pp_14480528_340.jpg":"267x340","pp_14480528_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 297 [name] => Spektar [alias] => spektar [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7933513 Threads: 5 Questions: 1586850568 Slow queries: 4846546 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112198454 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/spektar ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /sd-plus/spektar/trump-gura-ametiku-u-ustavnu-krizu-prije-li-sad-u-oruzani-sukobi-ako-jedan-od-predsjednickih-kandidata-odbije-priznati-poraz-1044242 [printLink] => /sd-plus/spektar/trump-gura-ametiku-u-ustavnu-krizu-prije-li-sad-u-oruzani-sukobi-ako-jedan-od-predsjednickih-kandidata-odbije-priznati-poraz-1044242?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 355771 [name] => SAD [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sad [link] => /tag/sad ) [1] => stdClass Object ( [id] => 297237 [name] => donald trump [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => donald-trump [link] => /tag/donald-trump ) [2] => stdClass Object ( [id] => 617123 [name] => predsjednički izbori u SAD-u [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-08 08:32:00 [main_article_id] => 0 [alias] => predsjednicki-izbori-u-sad-u [link] => /tag/predsjednicki-izbori-u-sad-u ) [3] => stdClass Object ( [id] => 617630 [name] => američki poštanski servis [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-14 09:03:25 [main_article_id] => 0 [alias] => americki-postanski-servis [link] => /tag/americki-postanski-servis ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pošta i demokracija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Trump gura Ameriku u ustavnu krizu: prijete li SAD-u oružani sukobi ako jedan od predsjedničkih kandidata odbije priznati poraz? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-03-00-47-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/07/14480732.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Timothy A. Clary/AFP [mainImageDesc] => Prosvjednici u New Yorku okomili su se na Trumpa jer želi presuditi još jednom javnom servisu. On pak optužuje poštu da radi u korist demokratskog kandidata... [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/07/14480732.jpg [title] => Timothy A. Clary/AFPProsvjednici u New Yorku okomili su se na Trumpa jer želi presuditi još jednom javnom servisu. On pak optužuje poštu da radi u korist demokratskog kandidata... ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/07/14480528.jpg [title] => Chandan KhannaProsvjednici u Miamiju, na Floridi, traže očuvanje državne pošte
AFP
) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

U Americi od početka njezina postojanja ideologija demokracija igra odlučnu ulogu, pa se Amerikancima podrazumijeva da svoj glas mogu dati čak i poštom.

Zato ne čudi što posljednjih tjedana američki, ali i europski mediji žustro raspravljaju o Trumpovu otporu "poštanskoj demokraciji", koju on smatra "namještaljkom" Demokratske stranke.

U pozadini ovih rasprava su kontroverzije američkog izbornog sustava, koje nakon predsjedničkih izbora u studenome ove godine mogu izazvati do sada neviđenu ustavnu krizu i provalu nasilja.

Gledano iz hrvatske perspektive, čitava stvar izgleda vrlo neobično jer Trupova stajališta o "poštanskoj demokraciji" dijele oni kojima njegova politika nije po volji. U dubokoj pozadini čitave stvari je, kao i uvijek, novac.

Pošta je pred bankrotom

Kako piše prestižni The Economist, bit je čitavog problema loše poslovanje i mogući bankrot američke pošte.
Američki poštanski servis (United States Postal Service USPS), koji je nekada bio strateški div u vlasništvu države, danas je pred bankrotom prvenstveno zbog toga što pošta više nije tržišno profitabilna kao nekad. Uz to, američki je poštanski sustav zbog koronavirusa pretrpio gubitke "teške" barem nekoliko milijardi dolara te je, od 630 tisuća zaposlenika, njih 17 tisuća završilo u karanteni, 2400 ih je bilo zaraženo virusom, a 60 je umrlo.

Kako sada stoje stvari, Američki poštanski servis bi između travnja i listopada sljedeće godine trebao ostati bez novca, odnosno bankrotirati.

Iako je u nedavnom paketu državne korona-pomoći predviđeno 25 milijardi dolara za ovog posrnulog diva, američki predsjednik Donald Trump tu pomoć blokira.

Naime, Donaldu Trumpu, tvrdokornom poborniku tržišne utakmice, smeta što je pošta gubitaš koji se ne snalazi na tržištu i već godinama živi od državnih kredita. U pozadini svega je, vjeruje se, i Trumpova odbojnost prema činjenici da pošta posluje s Amazonom, čiji vlasnik Jeff Bezos Trumpu već godinama nije po volji.

Zato Trump traži da, prije nego što se Američkom poštanskom servisu odobri pomoć, američko Ministarstvo financija detaljno pregleda njegove poslovne knjige. Uz to, Trumpov čovjek na čelu pošte cilja provesti racionalizaciju, a možda čak i privatizaciju Američkog poštanskog servisa.

Gledano iz perspektive Demokratske stranke, Trumpovo ponašanje je dimna zavjesa iza koje se krije predsjednikova namjera da što više smanji ulogu pošte na nadolazećim izborima. To je, velikim dijelom, istina jer se Trump zaista boji izbornih manipulacija Demokratske stranke koje počivaju na brojnim izbornim poštanskim kontroverzijama.

Poštanski izborni kolaps u New Yorku

Najslikovitiji primjer za te kontroverzije su nedavni izbori za američki Kongres u New Yorku, gdje je 400 tisuća birača, u strahu od koronavirusa, svoje glasove poslalo poštom. Ova, neočekivana, lavina poštanskih glasačkih listića doslovno je zatrpala izborno povjerenstvo, koje je glasove brojilo više od tri tjedna. Na koncu, čitava stvar nije razriješena u vjerodostojnoj demokratskoj proceduri, nego time što je jedan od kandidata priznao poraz.

Gledano iz Trumpove perspektive, ovaj primjer, koji se u mnogim varijantama ponavlja širom Amerike, pokazuje da je poštansko glasovanje "namještaljka" Demokratske stranke, koja na taj način sebi stvara nepostojeće ili nelegitimne glasače. Ipak, prestižni američki tjednik Newsweek u takvom predsjednikovu držanju vidi strah od poraza na izborima u studenome. Tim više što je dvanaest američkih saveznih država dodatno olakšalo glasovanje poštom i time ojačalo američku "poštansku demokraciju", koju nadopunjava strojno i računalno glasovanje.

Usporedno s time, smatra Newsweek, američki izborni sustav, koji je i u najboljim vremenima pun nedostataka, danas je pod opasnim pritiskom izvana.

Rusiji, čiji su se računalni hakeri već uplitali u američke izbore, sada se priključila i Kina, jer obje zemlje imaju sredstva i motive za sijanje nereda na američkim predsjedničkim izborima. Naime, neredi na izborima u najvećoj demokratskoj državi svijeta služe kako bi se na globalnoj političkoj pozornici pokazalo da su totalitarni i nedemokratski sustavi puno bolji i učinkovitiji od demokracije. Osim toga, smatra se da bi Kini odgovaralo da na predsjedničkim izborima pobijedi Joe Biden, koji izgleda puno "mekši" od Donalda Trumpa.

Putin glasa za Trumpa

Gledano iz Moskve, situacija je drugačija jer Putinu, po svemu sudeći, više odgovara Trump nego Biden. U ovako kompliciranoj unutarnjoj i vanjskoj situaciji sasvim je realno očekivati da se nakon predsjedničkih izbora u studenome u Americi dogodi ustavna kriza kakva je bila na pomolu prije dvadeset godina.

Naime, na predsjedničkim izborima 2000. kandidat Republikanske stranke George Bush mlađi i kandidat Demokratske stranke Al Gore suočili su se s vrlo tijesnim izbornim rezultatima pa je izgledalo da Americi predstoji ustavna kriza. No, nakon što su odvjetnici i jedne i druge strane detaljno prebrojili glasove, pa i one poštanske, Al Gore priznao je poraz. Time se odrekao svoga prava da čitavu stvar iznese pred Vrhovni sud i izazove opasnu ustavnu krizu.

No, ta bi se ustavna kriza mogla dogoditi ove godine ako Donald Trump, kao što je najavio, odbije priznati izborne rezultate, posebno glasove pristigle poštom. Iza ovog bi, smatraju Trumpovi protivnici, uslijedio crni scenarij.

U tom scenariju glavnu bi ulogu imali radikalni Trumpovi pristaše, koji su spremni čak i oružjem braniti svoju viziju demokracije. U situaciji kada je Amerika već prošla kroz mjesece nasilnih prosvjeda koje je vjerojatno sponzoriralo krajnje lijevo krilo Demokratske stranke, novi, desničarski neredi mogli bi zaista biti opasni.

36 sati straha

"Najviše se bojim kaosa koji bi mogao uslijediti u prvih 36 sati ako i Biden i Trump proglase pobjedu", rekao je za Newsweek Clint Watts, bivši FBI specijalac koji je danas analitičar utjecajnog Foreign Policy Research Institutea.

Prema predviđanjima ovog eksperta za terorizam, realno je očekivati da bi se na ulicama američkih gradova tada mogli pojaviti ljudi naoružani popularnim lakim strojnicama AR 15, što može biti uvod u lokalne pobune, ali i opće nerede koji vrlo lako mogu izmaknuti kontroli.

Sve ovo znači da bi 2020. mogla biti problematična, pa čak i opasna godina američke povijesti jer se i u najtežim krizama nije tako lako dovodilo u pitanje legitimnost predsjedničkih izbora.

Ipak, nije sve tako crno i beznadno jer su osnivači Amerike prije više od 200 godina predvidjeli ovakvu krizu i za nju smislili rješenje. Prema američkom Ustavu, ako ni jedan kandidat na predsjedničkim izborima ne izađe kao pobjednik, stvar u svoje ruke uzima donji dom američkoga Kongresa koji bira novog predsjednika, i to tako da svaka savezna država kroz delegaciju svojih kongresnika dobije jedan glas.

Kako stvari sada stoje, Trump i Republikanska stranka raspolažu glasovima 26 delegacija, a Biden i Demokratska stranka glasovima 23 delegacije, dok je jedna delegacija neopredijeljena.

Ovo hipotetsko glasovanje trebalo bi biti održano nakon 3. siječnja 2021., kada se održavaju izbori za neka kongresnička mjesta. Ti bi izbori vrlo lako mogli poremetiti sadašnji omjer snaga i stvoriti pat-poziciju u kojoj bi i Republikanska stranka i Demokratska stranka imali po 25 delegacija.

U tom slučaju američki Ustav predviđa da bi za predsjednika trebao biti proglašen predsjednik Zastupničkog doma Kongresa, što bi značilo da bi Amerika dobila svoju prvu predsjednicu.

Riječ je o Nancy Pelosi iz Demokratske stranke, koja je poznata kao vrlo oštra kritičarka Donalda Trumpa i koja bi, vrlo vjerojatno, vodila sasvim drugačiju politiku od svojeg prethodnika.

Gledano iz hrvatske perspektive, u pozadini ovog američkog političkog trilera krije se činjenica da Trumpov otpor "poštanskoj demokraciji" u Hrvatskoj ima sasvim neočekivane pobornike.

Hrvatska i 'poštanska demokracija'

Kad se Trumpova borba protiv poštanske demokracije pogleda iz hrvatske perspektive, mnoge stvari izgledaju vrlo neobično. Naime, većina parlamentarnih stranaka – na prvom mjestu dvije najveće, umjereni konzervativci i socijaldemokrati – dijeli Trumpovu odbojnost prema "poštanskoj demokraciji".

Naime, sve što izlazi izvan okvira tradicionalne predodžbe o glasačkom mjestu na kojem glasači ubacuju glasački listić u posebnu kutiju u Hrvatskoj je, za sada, neprihvatljivo. S druge strane, konzervativna oporba, kojoj je Trump politički vrlo simpatičan, želi više "divlje" američke demokracije jer, među ostalim, traži dopisno glasovanje, koje je Donaldu Trumpu vrlo sumnjivo.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Timothy A. Clary/AFP Chandan Khanna
Timothy A. Clary/AFP
Prosvjednici u New Yorku okomili su se na Trumpa jer želi presuditi još jednom javnom servisu. On pak optužuje poštu da radi u korist demokratskog kandidata...
Chandan Khanna
Prosvjednici u Miamiju, na Floridi, traže očuvanje državne pošte
AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/spektar/trump-gura-ametiku-u-ustavnu-krizu-prije-li-sad-u-oruzani-sukobi-ako-jedan-od-predsjednickih-kandidata-odbije-priznati-poraz-1044242 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c4343d9b56da247710872f5f0e1dfe3dd43da1ac [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Trump+gura+Ameriku+u+ustavnu+krizu%3A+prijete+li+SAD-u+oru%C5%BEani+sukobi+ako+jedan+od+predsjedni%C4%8Dkih+kandidata+odbije+priznati+poraz%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Ftrump-gura-ametiku-u-ustavnu-krizu-prije-li-sad-u-oruzani-sukobi-ako-jedan-od-predsjednickih-kandidata-odbije-priznati-poraz-1044242 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Ftrump-gura-ametiku-u-ustavnu-krizu-prije-li-sad-u-oruzani-sukobi-ako-jedan-od-predsjednickih-kandidata-odbije-priznati-poraz-1044242 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pošta i demokracija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
Spektarpošta i demokracija

Trump gura Ameriku u ustavnu krizu: prijete li SAD-u oružani sukobi ako jedan od predsjedničkih kandidata odbije priznati poraz?

Piše Tihomir Rajčić
14. rujna 2020. - 09:03
Prosvjednici u New Yorku okomili su se na Trumpa jer želi presuditi još jednom javnom servisu. On pak optužuje poštu da radi u korist demokratskog kandidata...Timothy A. Clary/AFP

U Americi od početka njezina postojanja ideologija demokracija igra odlučnu ulogu, pa se Amerikancima podrazumijeva da svoj glas mogu dati čak i poštom.

Zato ne čudi što posljednjih tjedana američki, ali i europski mediji žustro raspravljaju o Trumpovu otporu "poštanskoj demokraciji", koju on smatra "namještaljkom" Demokratske stranke.

U pozadini ovih rasprava su kontroverzije američkog izbornog sustava, koje nakon predsjedničkih izbora u studenome ove godine mogu izazvati do sada neviđenu ustavnu krizu i provalu nasilja.

Gledano iz hrvatske perspektive, čitava stvar izgleda vrlo neobično jer Trupova stajališta o "poštanskoj demokraciji" dijele oni kojima njegova politika nije po volji. U dubokoj pozadini čitave stvari je, kao i uvijek, novac.

Pošta je pred bankrotom

Kako...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 05:00