stdClass Object ( [id] => 61678 [title] => Naturizam u Koversadi: Goli kroz tri generacije [alias] => naturizam-u-koversadi-goli-kroz-tri-generacije [catid] => 297 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>
Naturizam se često prenosi s roditelja na djecu i unuke. Važna je razlika između nudista i naturista u tome što su nudisti često i ekshibicionisti koji samo prezentiraju golo tijelo, dok naturisti uživaju u slobodi, nesputanosti i suživotu s prirodom

Naturistički park Koversada, kraj Vrsara, najstariji i najveći kamp takve namjene u Europi, iduće godine slavi svoj 50. rođendan. Tijekom posjeta naše ekipe ovom naturističkom raju, rasprostranjenom na 85 hektara, čiji se istočni dio “slijeva” u Limski zaljev, bilo je očigledno kako gosti kampa, uglavnom iz Njemačke, Austrije, Italije i Slovenije, žive i odmaraju se “do daske” sljubljeni s prirodom, slobodnog tijela, duha i duše.

Naturizam je za njih stil života, pokret kojem pripadaju i po tri generacije jedne obitelji, te bez kojeg ne mogu zamisliti “punjenje životnih baterija”. Svi se rado pozivaju na definiciju naturizma, sa Svjetskog kongresa Međunarodne naturističke federacije 1974. po kojoj je naturizam “način života u skladu s prirodom, koji se očituje u zajedničkoj golotinji, samopoštovanju, kao i uvažavanju drugačijeg načina razmišljanja i poštovanju okoliša”.

U ovom malom turističkom gradu, u kojemu sve besprijekorno funkcionira, jer se poštuju pravila “igre” i kućni red, o čemu brine 130 zaposlenika i 70-ak vanjskih suradnika, ovog vikenda živi više od 5000 gostiju. U kampu nije dopušteno snimanje ni fotografiranje, na plaži nema mjesta za odjevene kupače, od 14 sati do 16 sati moraju vladati mir i tišina, kao i od 24 do 7 sati, na što upozorava znak s prstom na ženskim usnama.

Unatoč strogim propisima, po riječima šefa recepcije Edija Krizmanića i kontrolora Vlade Ligovića, koji su nam bili sjajni vodiči po kampu, osoblje pokazuje razumijevanje i toleranciju prema primjerice adolescentima, koji se u početku srame skinuti, pa im treba vremena da se naviknu na svoje golo tijelo pred drugima, kao i prema gošćama u vrijeme mjesečnice, kada se tolerira donji dio kupaćeg kostima.

Koliko se gosti opuste i zanesu, govori i primjer gosta iz Njemačke, koji je gol na biciklu prošao recepciju i krenuo put Vrsara. Srećom, uočio ga je kontrolor, kulturno upozorio, nakon čega se on ispričavajući vratio u kamp, te potom odjeven krenuo izvan njega.

Oaza

Direktor Koversade Igor Vidas zadovoljan je porastom broja gostiju do konca srpnja za 2 posto u odnosu na lani, vraćanjem dugogodišnjih vjernih “stanara” i bukingom za iduću godinu.

Na pitanje u čemu je jačina ”magneta” kojim ovaj raskošan naturistički park privlači već pola stoljeća goste iz Europe, Vidas ističe tradiciju naturizma, zatim odanost dugogodišnjih gostiju, te atraktivnost prirode, čijoj čari pridonose čisto more i ljepota ovog dijela istarske rivijere, zbog čega Koversadu smatraju jednim od najljepših naturističkih kampova u Europi - Ekonomska kriza u Koversadi nije uzela poveći “danak” - iako se primjećuje kraći boravak gostiju u odnosu na predrecesijsko vrijeme.

Tvrtka Maistra puno je uložila u obnovu parcela za kampiste, infrastrukturu, obnovu pet restorana, rekonstrukciju apartmanskog naselja s 4 zvijezdice “Blesićka”, barova na plaži, sanitarne čvorove, a velika se pozornost pridaje uređenju hortikulture i okoliša, te sportsko-rekreativnim sadržajima.

Plava zastava u Koversadi se vijori 10 godina, zbog čega su primili Srebrnu plaketu “Lijepe naše”. Simpatičan bračni par iz talijanskoga grada Modene Aldo Bianchini i Silvana Storchi, s 50-godišnjim bračnim stažom, te s 18-godišnjom vjernošću Koversadi, puni su pohvala za ovaj kamp, to više jer su boravili u naturističkim kampovima u Španjolskoj i Francuskoj.

Za osoblje kažu da je educirano, puno respekta i razumijevanja prema gostima, njihovim guštima i potrebama, a ističu i prirodne ljepote u kojima se prepliću kamenite i stjenovite plaže, brdski dio, livade, šume, te iznimno visoku sigurnost gostiju i njihove imovine, o čemu brinu kontrolori i zaštitari. Za njih je Koversada jedinstvena oaza mira i tišine i uvijek će joj se vraćati.

Nema bojkota

- Važna je razlika između nudista i naturista što su nudisti ekshibicionisti koji samo prezentiraju svoje golo tijelo, dok smo mi naturisti svi isti, slobodni, nesputani, živimo i uživamo u suživotu s prirodom”, pojašnjava nam gospođa Silvana. Pri tomu navodi kako obitelj njezine sestre i brata, kao i nećaci, ne žele prihvatiti naturističku životnu filozofiju, jer robuju tradicionalnome mentalitetu, pa niti ne pokušavaju promijeniti “čip” u glavi u korist svoga tijela, duha i duše.

U kampu vlada prijateljska atmosfera, vele oni, među kampistima, koji su također educirani i uzajamno se poštuju, a dok smo s njima razgoavarali, iz susjednog kampera obratila im se Britanka udana za Talijana s gromkim “Dobro vam jutro!”. Posebno su oduševljeni čistoćom i opremljenošću sanitarnih čvorova, te navode kako se u svijetu plaća tuširanje i ne nudi se sapun i šampon, a u Koversadi svega toga ima besplatno do “mile volje”.

U Španjolskoj im smeta što nema stabala i hlada, u Francuskoj im nedostaje više sunca, a smeta ih velika razlika u plimi i oseki, zbog čega se kupači upozoravaju kada (ne)smiju u more. Zatekli smo ih 43. dana ovosezonskog odmora, a planiraju, kao i svako ljeto, biti više od dva mjeseca. Rezervirali su si staro mjesto za iduću, kao i za 2011. godinu. Oboje su umirovljenici, puni su volje za životom, te kako zaključiše, bez Koversade ne mogu zamisliti život i svoju budućnost.

Majda iz Celja, dipl. eoc. u mirovini te profesorica u privatnoj ekonomskoj školi, u Koversadu dolazi više od četvrt stoljeća, a tu pronalazi inspiraciju za slikanje, pisanje, te životnu “infuziju”. Obiteljska tragedija kada joj je suprug pilot - koji je često boravio na sportskom aerodromu u Vrsaru, pa su zajedno “kibicirali” Koversadu - poginuo u zrakoplovnoj nesreći na Korzici 1981., dovela ju je potom samu, s dvogodišnjom kćerkicom, nesretnu i tužnu u ovaj, kako sama kaže, raj na zemlji.

 Talijani Aldo Bianchini i Silvana Storchi 18 godina su vjerni Koversadi
Oduševila se prirodom i ljudima i sada je “ovisna” o ovom kampu. “Koversada mi je nakon te tragedije dala životnu snagu da se ne izgubim, da se pronađem. Dala mi je smisao života. Ovdje mi je obitelj, svi su iznimno ljubazni i susretljivi prema meni, mojoj kćerki Maji, koja je danas doktorica znanosti, i prema mojim prijateljima koji samnom dolaze”, s osmijehom govori Majda, pokazujući nam kamenje iz mora, koje joj nosi sreću kroz život i koje, nakon povratku u Sloveniju, nosi u torbi, drži pod jastukom, u kuhinji...

- Naturizam je za mene stil života, a sigurna sam da bi i moj suprug, kao pilot, koji je osvajao nebeska prostranstva i bio slobodan poput ptice u letu, danas uživao samnom u ovakvoj slobodi i ljepoti odmora. Ne mogu se kupati s robom na sebi, predivan je osjećaj plivati gol i biti po cijelom tijelu taman od sunca, bez bijelih tragova kupaćeg kostima, govori Majda.

Na pitanje o lošim hrvatsko-slovenskim odnosima te mogućnostima “bojkota” slovenskih turista našeg Jadranskog mora, ona tvrdi da se među ljudima jedne i druge zemlje ti loši odnosi ne osjećaju i ne primjećuju, jer ljude, kao ni nju, politika ne zanima. Odnosi između Slovenaca i Hrvata, za razliku od njihovih političara, bili su i ostali super, ističe Majda.

Recesiju ona ne osjeća, barem kada je boravak u Koversadi u pitanju, jer, veli, da nema novca, išla bi prati suđe da može ovdje platiti odmor, kojega se ni po koju cijenu ne želi odreći. Dok dolazi u Koversadu, ne treba joj liječnik, niti kozmetičarka radi skidanja celulita, ni solarij, jer sve prirodne tretmane crpi u moru i iz mora.

Devetnaestogodišnja Janja, kćerka Majdinih prijatelja, priznaje kako bi stalno bila u Koversadi, jer su more i priroda predivni. Priznaje da joj je prvi dan bilo neugodno, kada se trebala skinuti gola, ali drugi dan već joj je bilo lijepo. - Za mene je to bio novi događaj, izazov, a sada vidim koliko se bolje i slobodnije osjećam nego na tekstilnoj plaži. Ovdje bih zauvijek ostala - kazuje Janja, koja je završila srednju medicinsku školu.

Goli u prirodi

“Sjeme” naturizma posađeno je 1960. godine na otoku Koversadi, sada spojenom mostom s kopnom, kada je njemačka turistička agencija “Miramare” prvi put dovela skupinu gostiju koji su boravili goli u prirodi, temeljem ugovora tada potpisanog s tvrtkom Anita Vrsar.

Tada je ubrzo val naturizma zapljusnuo cijelu obalu, proširio se na kopno, te ušao u povijest hrvatskog i europskog naturizma. Sredinom 80-ih u kampu je znalo boraviti oko 11.000 gostiju. Proslava 50-godišnjeg jubileja program je zajedničkog projekta ove njemačke turističke agencije i naturističkog parka Koversada.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Naturizam se često prenosi s roditelja na djecu i unuke. Važna je razlika između nudista i naturista u tome što su nudisti često i ekshibicionisti koji samo prezentiraju golo tijelo, dok naturisti uživaju u slobodi, nesputanosti i suživotu s prirodom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => REPORTERI ‘SLOBODNE’ U KOVERSADI GDJE SE SLAVI LJEPOTA DUHA I TIJELA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2009-07-31 16:29:52 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2009-07-31 16:42:05 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2009-08-01 11:59:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 35183 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 297 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije s područja politike, društva i kulture. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, spektar, društvo, politika, kultura [secure] => 0 [page_title] => Spektar [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2009/08/01/spektar/KOVERSADA00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x250" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 297 [name] => Spektar [alias] => spektar [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7363297 Threads: 6 Questions: 1525043496 Slow queries: 4636525 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110510560 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/spektar ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) [1] => stdClass Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [parent] => 260 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) ) [link] => /sd-plus/spektar/naturizam-u-koversadi-goli-kroz-tri-generacije-61678 [printLink] => /sd-plus/spektar/naturizam-u-koversadi-goli-kroz-tri-generacije-61678?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 61260 [name] => Naturizam [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => naturizam [link] => /tag/naturizam ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Naturizam se često prenosi s roditelja na djecu i unuke. Važna je razlika između nudista i naturista u tome što su nudisti često i ekshibicionisti koji samo prezentiraju golo tijelo, dok naturisti uživaju u slobodi, nesputanosti i suživotu s prirodom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => REPORTERI ‘SLOBODNE’ U KOVERSADI GDJE SE SLAVI LJEPOTA DUHA I TIJELA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Naturizam u Koversadi: Goli kroz tri generacije [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-12-37-11-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2009/08/01/spektar/KOVERSADA00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2009/08/01/spektar/KOVERSADA00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}
Naturizam se često prenosi s roditelja na djecu i unuke. Važna je razlika između nudista i naturista u tome što su nudisti često i ekshibicionisti koji samo prezentiraju golo tijelo, dok naturisti uživaju u slobodi, nesputanosti i suživotu s prirodom

Naturistički park Koversada, kraj Vrsara, najstariji i najveći kamp takve namjene u Europi, iduće godine slavi svoj 50. rođendan. Tijekom posjeta naše ekipe ovom naturističkom raju, rasprostranjenom na 85 hektara, čiji se istočni dio “slijeva” u Limski zaljev, bilo je očigledno kako gosti kampa, uglavnom iz Njemačke, Austrije, Italije i Slovenije, žive i odmaraju se “do daske” sljubljeni s prirodom, slobodnog tijela, duha i duše.

Naturizam je za njih stil života, pokret kojem pripadaju i po tri generacije jedne obitelji, te bez kojeg ne mogu zamisliti “punjenje životnih baterija”. Svi se rado pozivaju na definiciju naturizma, sa Svjetskog kongresa Međunarodne naturističke federacije 1974. po kojoj je naturizam “način života u skladu s prirodom, koji se očituje u zajedničkoj golotinji, samopoštovanju, kao i uvažavanju drugačijeg načina razmišljanja i poštovanju okoliša”.

U ovom malom turističkom gradu, u kojemu sve besprijekorno funkcionira, jer se poštuju pravila “igre” i kućni red, o čemu brine 130 zaposlenika i 70-ak vanjskih suradnika, ovog vikenda živi više od 5000 gostiju. U kampu nije dopušteno snimanje ni fotografiranje, na plaži nema mjesta za odjevene kupače, od 14 sati do 16 sati moraju vladati mir i tišina, kao i od 24 do 7 sati, na što upozorava znak s prstom na ženskim usnama.

Unatoč strogim propisima, po riječima šefa recepcije Edija Krizmanića i kontrolora Vlade Ligovića, koji su nam bili sjajni vodiči po kampu, osoblje pokazuje razumijevanje i toleranciju prema primjerice adolescentima, koji se u početku srame skinuti, pa im treba vremena da se naviknu na svoje golo tijelo pred drugima, kao i prema gošćama u vrijeme mjesečnice, kada se tolerira donji dio kupaćeg kostima.

Koliko se gosti opuste i zanesu, govori i primjer gosta iz Njemačke, koji je gol na biciklu prošao recepciju i krenuo put Vrsara. Srećom, uočio ga je kontrolor, kulturno upozorio, nakon čega se on ispričavajući vratio u kamp, te potom odjeven krenuo izvan njega.

Oaza

Direktor Koversade Igor Vidas zadovoljan je porastom broja gostiju do konca srpnja za 2 posto u odnosu na lani, vraćanjem dugogodišnjih vjernih “stanara” i bukingom za iduću godinu.

Na pitanje u čemu je jačina ”magneta” kojim ovaj raskošan naturistički park privlači već pola stoljeća goste iz Europe, Vidas ističe tradiciju naturizma, zatim odanost dugogodišnjih gostiju, te atraktivnost prirode, čijoj čari pridonose čisto more i ljepota ovog dijela istarske rivijere, zbog čega Koversadu smatraju jednim od najljepših naturističkih kampova u Europi - Ekonomska kriza u Koversadi nije uzela poveći “danak” - iako se primjećuje kraći boravak gostiju u odnosu na predrecesijsko vrijeme.

Tvrtka Maistra puno je uložila u obnovu parcela za kampiste, infrastrukturu, obnovu pet restorana, rekonstrukciju apartmanskog naselja s 4 zvijezdice “Blesićka”, barova na plaži, sanitarne čvorove, a velika se pozornost pridaje uređenju hortikulture i okoliša, te sportsko-rekreativnim sadržajima.

Plava zastava u Koversadi se vijori 10 godina, zbog čega su primili Srebrnu plaketu “Lijepe naše”. Simpatičan bračni par iz talijanskoga grada Modene Aldo Bianchini i Silvana Storchi, s 50-godišnjim bračnim stažom, te s 18-godišnjom vjernošću Koversadi, puni su pohvala za ovaj kamp, to više jer su boravili u naturističkim kampovima u Španjolskoj i Francuskoj.

Za osoblje kažu da je educirano, puno respekta i razumijevanja prema gostima, njihovim guštima i potrebama, a ističu i prirodne ljepote u kojima se prepliću kamenite i stjenovite plaže, brdski dio, livade, šume, te iznimno visoku sigurnost gostiju i njihove imovine, o čemu brinu kontrolori i zaštitari. Za njih je Koversada jedinstvena oaza mira i tišine i uvijek će joj se vraćati.

Nema bojkota

- Važna je razlika između nudista i naturista što su nudisti ekshibicionisti koji samo prezentiraju svoje golo tijelo, dok smo mi naturisti svi isti, slobodni, nesputani, živimo i uživamo u suživotu s prirodom”, pojašnjava nam gospođa Silvana. Pri tomu navodi kako obitelj njezine sestre i brata, kao i nećaci, ne žele prihvatiti naturističku životnu filozofiju, jer robuju tradicionalnome mentalitetu, pa niti ne pokušavaju promijeniti “čip” u glavi u korist svoga tijela, duha i duše.

U kampu vlada prijateljska atmosfera, vele oni, među kampistima, koji su također educirani i uzajamno se poštuju, a dok smo s njima razgoavarali, iz susjednog kampera obratila im se Britanka udana za Talijana s gromkim “Dobro vam jutro!”. Posebno su oduševljeni čistoćom i opremljenošću sanitarnih čvorova, te navode kako se u svijetu plaća tuširanje i ne nudi se sapun i šampon, a u Koversadi svega toga ima besplatno do “mile volje”.

U Španjolskoj im smeta što nema stabala i hlada, u Francuskoj im nedostaje više sunca, a smeta ih velika razlika u plimi i oseki, zbog čega se kupači upozoravaju kada (ne)smiju u more. Zatekli smo ih 43. dana ovosezonskog odmora, a planiraju, kao i svako ljeto, biti više od dva mjeseca. Rezervirali su si staro mjesto za iduću, kao i za 2011. godinu. Oboje su umirovljenici, puni su volje za životom, te kako zaključiše, bez Koversade ne mogu zamisliti život i svoju budućnost.

Majda iz Celja, dipl. eoc. u mirovini te profesorica u privatnoj ekonomskoj školi, u Koversadu dolazi više od četvrt stoljeća, a tu pronalazi inspiraciju za slikanje, pisanje, te životnu “infuziju”. Obiteljska tragedija kada joj je suprug pilot - koji je često boravio na sportskom aerodromu u Vrsaru, pa su zajedno “kibicirali” Koversadu - poginuo u zrakoplovnoj nesreći na Korzici 1981., dovela ju je potom samu, s dvogodišnjom kćerkicom, nesretnu i tužnu u ovaj, kako sama kaže, raj na zemlji.

 Talijani Aldo Bianchini i Silvana Storchi 18 godina su vjerni Koversadi
Oduševila se prirodom i ljudima i sada je “ovisna” o ovom kampu. “Koversada mi je nakon te tragedije dala životnu snagu da se ne izgubim, da se pronađem. Dala mi je smisao života. Ovdje mi je obitelj, svi su iznimno ljubazni i susretljivi prema meni, mojoj kćerki Maji, koja je danas doktorica znanosti, i prema mojim prijateljima koji samnom dolaze”, s osmijehom govori Majda, pokazujući nam kamenje iz mora, koje joj nosi sreću kroz život i koje, nakon povratku u Sloveniju, nosi u torbi, drži pod jastukom, u kuhinji...

- Naturizam je za mene stil života, a sigurna sam da bi i moj suprug, kao pilot, koji je osvajao nebeska prostranstva i bio slobodan poput ptice u letu, danas uživao samnom u ovakvoj slobodi i ljepoti odmora. Ne mogu se kupati s robom na sebi, predivan je osjećaj plivati gol i biti po cijelom tijelu taman od sunca, bez bijelih tragova kupaćeg kostima, govori Majda.

Na pitanje o lošim hrvatsko-slovenskim odnosima te mogućnostima “bojkota” slovenskih turista našeg Jadranskog mora, ona tvrdi da se među ljudima jedne i druge zemlje ti loši odnosi ne osjećaju i ne primjećuju, jer ljude, kao ni nju, politika ne zanima. Odnosi između Slovenaca i Hrvata, za razliku od njihovih političara, bili su i ostali super, ističe Majda.

Recesiju ona ne osjeća, barem kada je boravak u Koversadi u pitanju, jer, veli, da nema novca, išla bi prati suđe da može ovdje platiti odmor, kojega se ni po koju cijenu ne želi odreći. Dok dolazi u Koversadu, ne treba joj liječnik, niti kozmetičarka radi skidanja celulita, ni solarij, jer sve prirodne tretmane crpi u moru i iz mora.

Devetnaestogodišnja Janja, kćerka Majdinih prijatelja, priznaje kako bi stalno bila u Koversadi, jer su more i priroda predivni. Priznaje da joj je prvi dan bilo neugodno, kada se trebala skinuti gola, ali drugi dan već joj je bilo lijepo. - Za mene je to bio novi događaj, izazov, a sada vidim koliko se bolje i slobodnije osjećam nego na tekstilnoj plaži. Ovdje bih zauvijek ostala - kazuje Janja, koja je završila srednju medicinsku školu.

Goli u prirodi

“Sjeme” naturizma posađeno je 1960. godine na otoku Koversadi, sada spojenom mostom s kopnom, kada je njemačka turistička agencija “Miramare” prvi put dovela skupinu gostiju koji su boravili goli u prirodi, temeljem ugovora tada potpisanog s tvrtkom Anita Vrsar.

Tada je ubrzo val naturizma zapljusnuo cijelu obalu, proširio se na kopno, te ušao u povijest hrvatskog i europskog naturizma. Sredinom 80-ih u kampu je znalo boraviti oko 11.000 gostiju. Proslava 50-godišnjeg jubileja program je zajedničkog projekta ove njemačke turističke agencije i naturističkog parka Koversada.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/spektar/naturizam-u-koversadi-goli-kroz-tri-generacije-61678 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6375077d374470bff4edfc7beecca12b7c90cd32 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Naturizam+u+Koversadi%3A+Goli+kroz+tri+generacije&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fnaturizam-u-koversadi-goli-kroz-tri-generacije-61678 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fnaturizam-u-koversadi-goli-kroz-tri-generacije-61678 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Naturizam se često prenosi s roditelja na djecu i unuke. Važna je razlika između nudista i naturista u tome što su nudisti često i ekshibicionisti koji samo prezentiraju golo tijelo, dok naturisti uživaju u slobodi, nesputanosti i suživotu s prirodom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => REPORTERI ‘SLOBODNE’ U KOVERSADI GDJE SE SLAVI LJEPOTA DUHA I TIJELA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
SpektarREPORTERI ‘SLOBODNE’ U KOVERSADI GDJE SE SLAVI LJEPOTA DUHA I TIJELA

Naturizam u Koversadi: Goli kroz tri generacije

Piše PSD.
1. kolovoza 2009. - 13:59
Naturizam se često prenosi s roditelja na djecu i unuke. Važna je razlika između nudista i naturista u tome što su nudisti često i ekshibicionisti koji samo prezentiraju golo tijelo, dok naturisti uživaju u slobodi, nesputanosti i suživotu s prirodom

Naturistički park Koversada, kraj Vrsara, najstariji i najveći kamp takve namjene u Europi, iduće godine slavi svoj 50. rođendan. Tijekom posjeta naše ekipe ovom naturističkom raju, rasprostranjenom na 85 hektara, čiji se istočni dio “slijeva” u Limski zaljev, bilo je očigledno kako gosti kampa, uglavnom iz Njemačke, Austrije, Italije i Slovenije,...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 14:37