stdClass Object ( [id] => 1044232 [title] => Ima li nade za izblijedjelo umjetničko djelo u centru Splita? Oživimo Cara iza Teatra! [alias] => ima-li-nade-za-izblijedjelo-umjetnicko-djelo-u-centru-splita-ozivimo-cara-iza-teatra [catid] => 297 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Tog proljeća 1983. godine maturante Umjetničke škole u Splitu nosila je misao nezaboravnog profesora i mentora Gorkoga Žuvele: 'Prastanje treba shvatiti!'

I nije lako brzo shvatiti što je bilo u prastanju i kako se prastanje može odraziti na tadašnje, a pogotovo današnje stanje.
No, ako želimo stvari krajnje pojednostavniti, do razine svakome razumljive, naše, splitsko prastanje iz kojeg je nastalo naše stanje (i najvrjednije imanje), obilježio je upravo jedan čovjek, u svoje vrijeme najmoćnija osoba poznatog univerzuma: car i Jupiterov sin Gaj Aurelije Valerije Dioklecijan.

Splitu kakvog danas poznajemo i kakav je poznat u cijelom svijetu upravo je ovaj imperator udario izvorišnu točku, zacrtao njegovo prastanje.

I dao nam povod da prvi put ispričamo štoriju koja je gotovo četrdeset godina ostala zanemarena, a svima nam je poznat njezin rezultat, mnogima se sviđa i željeli bi ga obnoviti – Dioklecijanov mural na ožbukanoj, južnoj strani kamene kuće iza Kazališta na Ujevićevoj poljani.

A taj je Dioklecijan, markantan mlađi muškarac prepun force, sjajnih očiju i bezbrižnog stava, djelo tadašnje maturantice, a današnje renomirane akademske slikarice Vanje Rogošić Ojdenić i njezinih devet kolegica (možda i jest tako lijep jer ga slikale osamnaestogodišnje cure), uz mentorstvo prof. Žuvele.

Toge, višnje i piće

- Moja kolegica i ja bile smo te godine oslobođene mature, pa dok su ostali učenici pisali maturalne radove mi smo u učionici priredile rimsku gozbu. Sjećam se da smo rasprostrle svilene tkanine po podu, odjenule crveni saten kao toge, donijele smo višnje, čaše s napicima i razbacale novac po podu. Nekako smo bile uživljene u svojevrsnu rimsku atmosferu, što nije čudno u našem gradu koji ima svoje korijene, svoje "prastanje" upravo u antičkom, rimskom ambijentu Dioklecijanove palače.
Više se točno i ne sjećam trenutka kad je pala ideja da oslikamo jedan splitski zid likom Dioklecijana, ali znam da je prof. Žuvela, koji je bio "špirit" naših promišljanja i pothvata, zatražio dozvole i sve organizirao. Skice smo radile nekoliko dana, a potom projicirale sliku na fasadu kuće.

Podignuta je i skela, a mural koji smo radile s akrilnim bojama za beton bio je završen za oko tjedan dana – prisjeća se Vanja Rogošić Ojdenić, koja se domislila i originalnih ukrasa za carevu togu i ruku: kopče i rubove izradila je od ostataka mesinga iz očeve radionice, a prsten od – staklene cjediljke za agrume!

---

image
Zapis iz 'Slobodne' iz vremena izrade murala
Arhiv Sd
---

- Radile smo u akromatskim tonovima; sivo, bijelo, crno. Misao vodilja je bila, a ostala sam joj vjerna do danas, da likovno osmišljavanje prostora treba uključiti u svakodnevni život.

Stoga smo pratile i zatečenu teksturu žbuke na tom zidu, nismo popravljale oštećene dijelove, tamo gdje nije bilo ožbukano nismo ništa dodavale. Čak je i prozor koji i danas ondje stoji bio bitan dio rada. Profesor Žuvela bio je zadovoljan, rekla bih čak i ponosan na nas, a reakcije gradske javnosti bile su vrlo pozitivne.

Sredinom osamdesetih godina u Splitu je djelovala zapažena umjetnička scena, a mi smo upijale znanje od velikih protagonista poput Kažimira Hraste, Aliete Monas Plejić, Gorkog Žuvele, Momčila Goluba, Ante Škaričića i drugih – ističe Vanja Rogošić Ojdenić, a red je i da nabrojimo dame koje su s njom slikale Dioklecijana: Nada Jukić, Volga Lopušinski, Danijela Grgić, Katja Bego, Nevena Cibilić, Snježana Karninčić, Diana Livaja, Tamara Filipović i Duška Krstičević. Svaka im čast!
Vanja Rogošić Ojdenić je nakon mature upisala Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je diplomirala 1989. u klasi prof. Zlatka Kauzlarića Alača.

Odgajala je generacije mladih umjetnika predavajući slikarstvo na splitskoj Umjetničkoj školi, a 1993. godine osnovala je likovnu udrugu "Split u crtežu i slici".

Izlagala je na četrdesetak samostalnih i skupnih izložbi, a prateći manifestacije u Dalmaciji mogli ste je zapaziti na rubu pozornica kad je u realnom vremenu krokirala događaje na sceni. Tako je punih dvadeset i pet godina slikala Omiški festival klapa, također i Splitski festival, Sudamju, stoti rođendan Hajduka na Poljudu...

Pokazuje nam i svoje zanimljive intervencije iz osamdesetih godina na novinskom sadržaju Slobodne Dalmacije, što je također bio dio jedne izložbe.

Ipak, murali su kao umjetničke intervencije koje oplemenjuju prostor i svakodnevlje ostali njezina velika ljubav koju je prenosila i na generacije svojih učenika, pa su tako slikali na Dječjem odjelu splitskog KBC-a, Obrtno-tehničkoj školi, na Bačvicama, u vrtićkim dvorištima, na Osnovnoj školi u Stobreču...

Prastanje treba shvatiti

- Koliko je bitno da murali nose mjeru kreativnosti, originalnosti i umjetničkog pristupa, toliko je važno i da nisu nametljivi. Kad postignemo ublažavanje kontrasta, dobiju na snazi – iznosi naša sugovornica svoja iskustva.
Pitamo je, naravno, što misli o inicijativi za obnovu Dioklecijanova murala, kojem u današnjem Splitu, baš kao i tolikim umjetnički oslikanim zidovima, prijeti opasnost da netko s dvije kante piture zauvijek "presudi" jednom od uličnih simbola grada.

- Kroz ovo razdoblje puno me ljudi, čak i udruga, pitalo bih li ga obnovila. Ali nisu imali dobar pristup. Rekli bi: Evo mi ćemo donijeti boju pa vi onda obnovite mural kakav je i bio. Mislim da se ne radi tako.

Ako bi došlo do obnove, svakako sam za jedan pristup koji bi bio neagresivan, nepretenciozan, baš kakav smo i mi kao učenice primijenile u to vrijeme, nastojeći intervenirati na zadani prostor, stvarajući harmoniju. Onda, obnova bi trebala donijeti i nešto novoga, evo pada mi na pamet, da Dioklecijanov lik dobije zlatni okvir, da se pomiri s prostorom na neki način.

Možda bi bilo dobro i sudjelovanje restauratora s kakvim korisnim savjetom. Rado bih sudjelovala u obnovi, a bilo bi lijepo kad bi i neke od kolegica koje su radile na muralu bile s nama.

Bila bi to umjetnička intervencija koja bi probudila neke stare emocije i dodala novu harmoniju do koje mi je jako stalo. I zar to ne bi bilo upravo u skladu s onim motom profesora Žuvele kako "prastanje treba shvatiti" – zaključuje Vanja Rogošić Ojdenić.

- Obnova "Dioklecijanova murala" stalno je predmet interesa brojnih osoba i udruga, uglavnom na društvenim mrežama, i gotovo da nema teme takvog tipa koju građani tako rado podržavaju, no vjerojatno ni točke koja toliko dugo čeka da je netko i pokuša realizirati - kaže nam Vjeko Santrić, član Građanske inicijative Split, inicijator nedavno oslikanog murala prema djelu Alema Ćurina na radionici HNK u Plinarskoj ulici.

---

image
Vjeko Santrić bio je inicijator izrade murala koji je naslikao Alem Ćurin na fasadi radionice HNK u Plinarskoj ulici.
 
Tom Dubravec/Cropix
---

- Tu sam obnovu zagovarao i kao predsjednik kotarskog vijeća Varoša još u proljeće 2018., kada je ušla u program rada Vijeća, premda se i prije pojavljivala kao nešto za što se u Varošu davala načelna podrška. Kako je, međutim, od načelne podrške do realizacije dug i neizvjestan put, to sam "muralsku inicijativu" iz Varoša prebacio na Građansku inicijativu Split, koje sam također član, pa nam se, izgleda, posrećilo.

Kaže Santrić da se na sličan način, obično na Facebooku, pojave i druge inicijative, vezane na primjer uz obnavljanje nekad postojećih česmi, poput one u Kovačića ulici koja je gotovo potpuno devastirana, ili fontanâ, poput one na Šperunu, koja je projektom arhitekta Ede Šegvića uspješno i revitalizirana.

Slična je stvar i s pokušajima zaštite i sanacije pojedinih crkvica, pa je tako zalaganjem građana svojedobno spašena i crkvica sv. Luke, a trenutno je vrijedan svake pažnje pokušaj da se od propadanja spasi i crkvica sv. Mikule, za što se već dugo zalaže Frane Galzina.

- No, da se zadržim samo na Varošu, i opet na grupi okupljenoj oko Frane Galzine, već nekoliko godina možemo pratiti kako građani sami održavaju, brinu se i druže na nekad posve zapuštenoj i trudom i ljubavlju građana oplemenjenoj parceli ispod marjanske Vidilice. Uostalom, trenutno je najbizarniji primjer da građani sami popravljaju pločnik usred Dioklecijanove palače jer gradske službe za to nemaju volje, interesa ili vremena?!

Kad bismo se samo dotaknuli više nego sulude "bankomatizacije" cijele povijesne jezgre Splita, zbog koje već dvije godine protestira "pola grada", ili činjenice da su gradske službe beskrajno sporo i traljavo uklanjale besprizorne "peći na drva", čija je jedina svrha bila nakaradno oglašavanje u funkciji privatne zarade, pa kad bismo prešli na neviđeno upornu opstrukciju odgovornih da Split uopće donese, a kamoli počne provoditi tzv. komunalni red, onda bismo mogli istog trena pasti u trajnu depresiju – iskren je naš sugovornik.

GIST će dati ruke

- No gradske su udruge i inicijative čudna i žilava bića koja ne posustaju čak ni onda kad ih se pokušava, opet u suradnji s Gradom Splitom, odnosno njegovim aktualnim i prethodnim namjesnicima, sudski goniti i kriminalizirati. Ne da je znakovito, nego je izrazito problematično i zabrinjavajuće da su, na primjer, i Društvo Marjan, i Dnevna doza splitskog nereda i Građanska inicijativa Split i brojne druge aktivistički beskompromisnije udruge stalni predmet tužbi koje protiv njih podižu ne samo pojedini tobože ugroženi "poduzetnici", nego im u tome svesrdno pomaže i s njima interesno povezana gradska vlast.

Zato nas nedavna uspješna izrada Ćurinova murala uopće ne ohrabruje, nego se nadamo da mi njome ohrabrujemo građane u uvjerenju da su pomaci ipak mogući te da će nas gradske, a zašto ne i državne "strukture" prije ili kasnije morati prihvaćati suradno i partnerski, ili naprosto neće biti dobro – ni za koga – uvjeren je.

- Što se "Dioklecijanova murala" tiče, mi iz GIST-a, nakon što smo u Plinarskoj s Ćurinom, Lukom Duplančićem i Ivanom Svagušom pokazali da se može, smatrali smo da je sljedeći na potezu Grad i njegova Turistička zajednica, no budući da "GIST nije cicija" nemamo nikakvih problema odraditi još jedan gratis.

Pogotovu nakon činjenice da je autorica murala, gospođa Vanja Rogošić Ojdenić prihvatila voditi suvislu obnovu tog murala, pa i okupiti dio njezinih kolegica koje su u tome sudjelovale početkom osmdesetih prošlog stoljeća.

Nakon razgovora s umjetnicom i potpunog usuglašavanja s njezinim viđenjem obnove, već smo dogovorili i volontersku izvedbeno-tehničku suradnju s Robertom Makijem Markićem, koji s takvom vrstom poslova ima više nego dovoljno iskustva, tako da opet preostaje s vlasnicima te Gradom i Konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture ishoditi pripadajuće dozvole i Dioklecijanov mural konačno vratiti u nekakvo, što bi Gorki rekao, prastanje – ističe dobru vijest Vjeko Santrić.

- Vremenski, na sredini smo rujna i ne vidim nikakvih razloga da za 'Dioklecijanov mural' bude potrebno više od dva do tri mjeseca, uključujući i dobivanje dozvola i radove. Jer, ako to ne bude tako, odnosno ako ovaj grad nije u stanju nešto tako banalno i beskonfliktno ne čak sam napraviti, nego samo odobriti, onda je doista krajnje vrijeme da se zapitamo u kakvom to gradu živimo te zašto trpimo vlast goru od svojih građana.

Imali li šansi za bolji Split

Mislim da time ovu naoko marginalnu temu uopće ne politiziram ili joj simbolički pridajem značenje veće nego što ga ona objektivno ima, nego s pozicije Građanske inicijative Split, a i ne samo nje, postavljam pitanje što će Grad Split reći kad mu uskoro postavimo neka mnogo krupnija pitanja oko kojih ovi murali simbolički kruže. Na primjer pitanje tzv. projekta Stari plac, kojega Grad Split zapuštenim drži još duže i neusporedivo bolnije nego Dioklecijanov mural – navodi Santrić.

- GIST će nastaviti s ovakvim inicijativama, a kao što smo čuli, sljedeća u planu je obnova Dioklecijana, murala koji je saživio s ovim gradom, jedan je od simbola Splita, a nitko o njemu ne brine.
Dosta je takvih primjera, od neodržavanja običnih kanti za smeće, čistoće zidova i ulica…, stalno upozoravamo upravo na to, a inicijativom muraliziranja pojedinih gradskih fasada želimo pokazati da još postoji šansa za jedan drugi, bolji Split – dodaje Dalibor Popovič iz GIST-a.

---

A što je sa Starim placom?

- I nedavni Ćurinov mural s Gobbovim motom 'Možda bi vam bolje bilo da niste tu'; i obnova 'Dioklecijanova murala' povodom čijeg prvog spuštanja u prostor je Gorki Žuvela uskliknuo: 'Prastanje treba shvatiti'; i Bućanova 'Žar ptica' koju priželjkujemo usred grada i njegove povijesne jezgre, samo su simbolički uvod u pitanje o zakašnjelom odrastanju ovoga grada. A to je pitanje o takozvanom projektu Starog placa, kojega Grad Split zapuštenim drži još duže i neusporedivo bolnije nego Dioklecijanov mural, kojim se ulazi u prostor ne samo Starog placa nego i odavno zagubljenog srca Grada – smatra Vjeko Santrić.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MURAL NA PONOS [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => MURAL NA PONOS 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-09-01 11:29:47 [created_by] => 3108 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-09-14 11:34:20 [modified_by] => 3108 [publish_up] => 2020-09-14 05:59:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 65 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 297 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije s područja politike, društva i kulture. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, spektar, društvo, politika, kultura [secure] => 0 [page_title] => Spektar [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/09\/01\/14495820.jpg","\/images\/slike\/2020\/09\/01\/14495818.jpg","\/images\/slike\/2020\/09\/01\/14495828.jpg","\/images\/slike\/2020\/09\/01\/14543056.jpg","\/images\/slike\/2020\/09\/01\/14543058.jpg","\/images\/slike\/2020\/09\/01\/14495834.jpg","\/images\/slike\/2020\/09\/01\/14371064.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Arhiv Sd","Arhiv Sd 2","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Vanja Rogo\u0161i\u0107 Ojdeni\u0107 pred djelom na Poljani Tina Ujevi\u0107a, koje je izradila sa svojim kolegicama iz Umjetni\u010dke \u0161kole","Vanja Rogo\u0161i\u0107 Ojdeni\u0107 pred djelom na Poljani Tina Ujevi\u0107a, koje je izradila sa svojim kolegicama iz Umjetni\u010dke \u0161kole
\n\u00a0","Skica Vanje Rogo\u0161i\u0107 za mural posve\u0107en Dioklecijanu
\n\u00a0","Zapis iz 'Slobodne' iz vremena izrade murala","Zapis iz 'Slobodne' iz vremena izrade murala","Zapis s porukom prof. \u017duvele: 'Prastanje treba shvatiti'
\n\u00a0","Vjeko Santri\u0107 bio je inicijator izrade murala koji je naslikao Alem \u0106urin na fasadi radionice HNK u Plinarskoj ulici.
\n\u00a0"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","k_14495820_1280.jpg":"1280x1280","k_14495820_1024.jpg":"1024x1024","k_14495820_640.jpg":"640x640","k_14495820_480.jpg":"480x480","k_14495820_340.jpg":"340x340","k_14495820_220.jpg":"220x220","o_14495820_1280.jpg":"1280x853","o_14495820_1024.jpg":"1024x682","o_14495820_640.jpg":"640x426","o_14495820_480.jpg":"480x320","o_14495820_340.jpg":"340x226","o_14495820_220.jpg":"220x146","h_14495820_1280.jpg":"1280x854","h_14495820_1024.jpg":"1024x683","h_14495820_640.jpg":"640x427","h_14495820_480.jpg":"480x320","h_14495820_340.jpg":"340x227","h_14495820_220.jpg":"220x147","pp_14495820_1280.jpg":"1006x1280","pp_14495820_1024.jpg":"805x1024","pp_14495820_640.jpg":"503x640","pp_14495820_480.jpg":"377x480","pp_14495820_340.jpg":"267x340","pp_14495820_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14495818_1280.jpg":"1280x1280","k_14495818_1024.jpg":"1024x1024","k_14495818_640.jpg":"640x640","k_14495818_480.jpg":"480x480","k_14495818_340.jpg":"340x340","k_14495818_220.jpg":"220x220","o_14495818_1280.jpg":"1280x853","o_14495818_1024.jpg":"1024x682","o_14495818_640.jpg":"640x426","o_14495818_480.jpg":"480x320","o_14495818_340.jpg":"340x226","o_14495818_220.jpg":"220x146","h_14495818_1280.jpg":"1280x854","h_14495818_1024.jpg":"1024x683","h_14495818_640.jpg":"640x427","h_14495818_480.jpg":"480x320","h_14495818_340.jpg":"340x227","h_14495818_220.jpg":"220x147","pp_14495818_1280.jpg":"1006x1280","pp_14495818_1024.jpg":"805x1024","pp_14495818_640.jpg":"503x640","pp_14495818_480.jpg":"377x480","pp_14495818_340.jpg":"267x340","pp_14495818_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2528","k_14495828_1280.jpg":"1280x1280","k_14495828_1024.jpg":"1024x1024","k_14495828_640.jpg":"640x640","k_14495828_480.jpg":"480x480","k_14495828_340.jpg":"340x340","k_14495828_220.jpg":"220x220","o_14495828_1280.jpg":"1280x1685","o_14495828_1024.jpg":"1024x1348","o_14495828_640.jpg":"640x842","o_14495828_480.jpg":"480x632","o_14495828_340.jpg":"340x447","o_14495828_220.jpg":"220x289","h_14495828_1280.jpg":"1280x854","h_14495828_1024.jpg":"1024x683","h_14495828_640.jpg":"640x427","h_14495828_480.jpg":"480x320","h_14495828_340.jpg":"340x227","h_14495828_220.jpg":"220x147","pp_14495828_1280.jpg":"1006x1280","pp_14495828_1024.jpg":"805x1024","pp_14495828_640.jpg":"503x640","pp_14495828_480.jpg":"377x480","pp_14495828_340.jpg":"267x340","pp_14495828_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","k_14543056_1280.jpg":"1280x1280","k_14543056_1024.jpg":"1024x1024","k_14543056_640.jpg":"640x640","k_14543056_480.jpg":"480x480","k_14543056_340.jpg":"340x340","k_14543056_220.jpg":"220x220","o_14543056_1280.jpg":"1280x1706","o_14543056_1024.jpg":"1024x1365","o_14543056_640.jpg":"640x853","o_14543056_480.jpg":"480x640","o_14543056_340.jpg":"340x453","o_14543056_220.jpg":"220x293","h_14543056_1280.jpg":"1280x854","h_14543056_1024.jpg":"1024x683","h_14543056_640.jpg":"640x427","h_14543056_480.jpg":"480x320","h_14543056_340.jpg":"340x227","h_14543056_220.jpg":"220x147","pp_14543056_1280.jpg":"1006x1280","pp_14543056_1024.jpg":"805x1024","pp_14543056_640.jpg":"503x640","pp_14543056_480.jpg":"377x480","pp_14543056_340.jpg":"267x340","pp_14543056_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","k_14543058_1280.jpg":"1280x1280","k_14543058_1024.jpg":"1024x1024","k_14543058_640.jpg":"640x640","k_14543058_480.jpg":"480x480","k_14543058_340.jpg":"340x340","k_14543058_220.jpg":"220x220","o_14543058_1280.jpg":"1280x1706","o_14543058_1024.jpg":"1024x1365","o_14543058_640.jpg":"640x853","o_14543058_480.jpg":"480x640","o_14543058_340.jpg":"340x453","o_14543058_220.jpg":"220x293","h_14543058_1280.jpg":"1280x854","h_14543058_1024.jpg":"1024x683","h_14543058_640.jpg":"640x427","h_14543058_480.jpg":"480x320","h_14543058_340.jpg":"340x227","h_14543058_220.jpg":"220x147","pp_14543058_1280.jpg":"1006x1280","pp_14543058_1024.jpg":"805x1024","pp_14543058_640.jpg":"503x640","pp_14543058_480.jpg":"377x480","pp_14543058_340.jpg":"267x340","pp_14543058_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2812","k_14495834_1280.jpg":"1280x1280","k_14495834_1024.jpg":"1024x1024","k_14495834_640.jpg":"640x640","k_14495834_480.jpg":"480x480","k_14495834_340.jpg":"340x340","k_14495834_220.jpg":"220x220","o_14495834_1280.jpg":"1280x1874","o_14495834_1024.jpg":"1024x1499","o_14495834_640.jpg":"640x937","o_14495834_480.jpg":"480x703","o_14495834_340.jpg":"340x497","o_14495834_220.jpg":"220x322","h_14495834_1280.jpg":"1280x854","h_14495834_1024.jpg":"1024x683","h_14495834_640.jpg":"640x427","h_14495834_480.jpg":"480x320","h_14495834_340.jpg":"340x227","h_14495834_220.jpg":"220x147","pp_14495834_1280.jpg":"1006x1280","pp_14495834_1024.jpg":"805x1024","pp_14495834_640.jpg":"503x640","pp_14495834_480.jpg":"377x480","pp_14495834_340.jpg":"267x340","pp_14495834_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1294","k_14371064_1280.jpg":"1280x1280","k_14371064_1024.jpg":"1024x1024","k_14371064_640.jpg":"640x640","k_14371064_480.jpg":"480x480","k_14371064_340.jpg":"340x340","k_14371064_220.jpg":"220x220","o_14371064_1280.jpg":"1280x862","o_14371064_1024.jpg":"1024x690","o_14371064_640.jpg":"640x431","o_14371064_480.jpg":"480x323","o_14371064_340.jpg":"340x229","o_14371064_220.jpg":"220x148","h_14371064_1280.jpg":"1280x854","h_14371064_1024.jpg":"1024x683","h_14371064_640.jpg":"640x427","h_14371064_480.jpg":"480x320","h_14371064_340.jpg":"340x227","h_14371064_220.jpg":"220x147","pp_14371064_1280.jpg":"1006x1280","pp_14371064_1024.jpg":"805x1024","pp_14371064_640.jpg":"503x640","pp_14371064_480.jpg":"377x480","pp_14371064_340.jpg":"267x340","pp_14371064_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 297 [name] => Spektar [alias] => spektar [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8119012 Threads: 4 Questions: 1610657920 Slow queries: 4931306 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112800421 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/spektar ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) [1] => stdClass Object ( [id] => 297 [name] => Spektar [alias] => spektar [parent] => 260 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sd-plus/spektar ) ) [link] => /sd-plus/spektar/ima-li-nade-za-izblijedjelo-umjetnicko-djelo-u-centru-splita-ozivimo-cara-iza-teatra-1044232 [printLink] => /sd-plus/spektar/ima-li-nade-za-izblijedjelo-umjetnicko-djelo-u-centru-splita-ozivimo-cara-iza-teatra-1044232?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [1] => stdClass Object ( [id] => 617624 [name] => car dioklecijan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-14 08:00:07 [main_article_id] => 0 [alias] => car-dioklecijan [link] => /tag/car-dioklecijan ) [2] => stdClass Object ( [id] => 265399 [name] => Umjetnička škola [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => umjetnicka-skola [link] => /tag/umjetnicka-skola ) [3] => stdClass Object ( [id] => 481067 [name] => mural [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mural [link] => /tag/mural ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MURAL NA PONOS [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ima li nade za izblijedjelo umjetničko djelo u centru Splita? Oživimo Cara iza Teatra! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3108 [name] => Damir Šarac [username] => damir-arac [email] => damir-arac@sd.hr [password] => $2y$10$MLK2luxDWc5NQUmWpH19M.UFRDXAOZrwSK.0rp8ZbJS/5E1p8azKW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-sarac-3108 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1626 [gender] => m [description] => [image] => 1626.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1626.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/01/14495820.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Jakov Prkić/Cropix [mainImageDesc] => Vanja Rogošić Ojdenić pred djelom na Poljani Tina Ujevića, koje je izradila sa svojim kolegicama iz Umjetničke škole [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/01/14495820.jpg [title] => Jakov Prkić/CropixVanja Rogošić Ojdenić pred djelom na Poljani Tina Ujevića, koje je izradila sa svojim kolegicama iz Umjetničke škole ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/01/14495818.jpg [title] => Jakov Prkić/CropixVanja Rogošić Ojdenić pred djelom na Poljani Tina Ujevića, koje je izradila sa svojim kolegicama iz Umjetničke škole
 
) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/01/14495828.jpg [title] => Jakov Prkić/CropixSkica Vanje Rogošić za mural posvećen Dioklecijanu
 
) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/01/14543056.jpg [title] => Arhiv SdZapis iz 'Slobodne' iz vremena izrade murala ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/01/14543058.jpg [title] => Arhiv Sd 2Zapis iz 'Slobodne' iz vremena izrade murala ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/01/14495834.jpg [title] => Jakov Prkić/CropixZapis s porukom prof. Žuvele: 'Prastanje treba shvatiti'
 
) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/01/14371064.jpg [title] => Tom Dubravec/CropixVjeko Santrić bio je inicijator izrade murala koji je naslikao Alem Ćurin na fasadi radionice HNK u Plinarskoj ulici.
 
) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Tog proljeća 1983. godine maturante Umjetničke škole u Splitu nosila je misao nezaboravnog profesora i mentora Gorkoga Žuvele: 'Prastanje treba shvatiti!'

I nije lako brzo shvatiti što je bilo u prastanju i kako se prastanje može odraziti na tadašnje, a pogotovo današnje stanje.
No, ako želimo stvari krajnje pojednostavniti, do razine svakome razumljive, naše, splitsko prastanje iz kojeg je nastalo naše stanje (i najvrjednije imanje), obilježio je upravo jedan čovjek, u svoje vrijeme najmoćnija osoba poznatog univerzuma: car i Jupiterov sin Gaj Aurelije Valerije Dioklecijan.

Splitu kakvog danas poznajemo i kakav je poznat u cijelom svijetu upravo je ovaj imperator udario izvorišnu točku, zacrtao njegovo prastanje.

I dao nam povod da prvi put ispričamo štoriju koja je gotovo četrdeset godina ostala zanemarena, a svima nam je poznat njezin rezultat, mnogima se sviđa i željeli bi ga obnoviti – Dioklecijanov mural na ožbukanoj, južnoj strani kamene kuće iza Kazališta na Ujevićevoj poljani.

A taj je Dioklecijan, markantan mlađi muškarac prepun force, sjajnih očiju i bezbrižnog stava, djelo tadašnje maturantice, a današnje renomirane akademske slikarice Vanje Rogošić Ojdenić i njezinih devet kolegica (možda i jest tako lijep jer ga slikale osamnaestogodišnje cure), uz mentorstvo prof. Žuvele.

Toge, višnje i piće

- Moja kolegica i ja bile smo te godine oslobođene mature, pa dok su ostali učenici pisali maturalne radove mi smo u učionici priredile rimsku gozbu. Sjećam se da smo rasprostrle svilene tkanine po podu, odjenule crveni saten kao toge, donijele smo višnje, čaše s napicima i razbacale novac po podu. Nekako smo bile uživljene u svojevrsnu rimsku atmosferu, što nije čudno u našem gradu koji ima svoje korijene, svoje "prastanje" upravo u antičkom, rimskom ambijentu Dioklecijanove palače.
Više se točno i ne sjećam trenutka kad je pala ideja da oslikamo jedan splitski zid likom Dioklecijana, ali znam da je prof. Žuvela, koji je bio "špirit" naših promišljanja i pothvata, zatražio dozvole i sve organizirao. Skice smo radile nekoliko dana, a potom projicirale sliku na fasadu kuće.

Podignuta je i skela, a mural koji smo radile s akrilnim bojama za beton bio je završen za oko tjedan dana – prisjeća se Vanja Rogošić Ojdenić, koja se domislila i originalnih ukrasa za carevu togu i ruku: kopče i rubove izradila je od ostataka mesinga iz očeve radionice, a prsten od – staklene cjediljke za agrume!

---

image
Zapis iz 'Slobodne' iz vremena izrade murala
Arhiv Sd
---

- Radile smo u akromatskim tonovima; sivo, bijelo, crno. Misao vodilja je bila, a ostala sam joj vjerna do danas, da likovno osmišljavanje prostora treba uključiti u svakodnevni život.

Stoga smo pratile i zatečenu teksturu žbuke na tom zidu, nismo popravljale oštećene dijelove, tamo gdje nije bilo ožbukano nismo ništa dodavale. Čak je i prozor koji i danas ondje stoji bio bitan dio rada. Profesor Žuvela bio je zadovoljan, rekla bih čak i ponosan na nas, a reakcije gradske javnosti bile su vrlo pozitivne.

Sredinom osamdesetih godina u Splitu je djelovala zapažena umjetnička scena, a mi smo upijale znanje od velikih protagonista poput Kažimira Hraste, Aliete Monas Plejić, Gorkog Žuvele, Momčila Goluba, Ante Škaričića i drugih – ističe Vanja Rogošić Ojdenić, a red je i da nabrojimo dame koje su s njom slikale Dioklecijana: Nada Jukić, Volga Lopušinski, Danijela Grgić, Katja Bego, Nevena Cibilić, Snježana Karninčić, Diana Livaja, Tamara Filipović i Duška Krstičević. Svaka im čast!
Vanja Rogošić Ojdenić je nakon mature upisala Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je diplomirala 1989. u klasi prof. Zlatka Kauzlarića Alača.

Odgajala je generacije mladih umjetnika predavajući slikarstvo na splitskoj Umjetničkoj školi, a 1993. godine osnovala je likovnu udrugu "Split u crtežu i slici".

Izlagala je na četrdesetak samostalnih i skupnih izložbi, a prateći manifestacije u Dalmaciji mogli ste je zapaziti na rubu pozornica kad je u realnom vremenu krokirala događaje na sceni. Tako je punih dvadeset i pet godina slikala Omiški festival klapa, također i Splitski festival, Sudamju, stoti rođendan Hajduka na Poljudu...

Pokazuje nam i svoje zanimljive intervencije iz osamdesetih godina na novinskom sadržaju Slobodne Dalmacije, što je također bio dio jedne izložbe.

Ipak, murali su kao umjetničke intervencije koje oplemenjuju prostor i svakodnevlje ostali njezina velika ljubav koju je prenosila i na generacije svojih učenika, pa su tako slikali na Dječjem odjelu splitskog KBC-a, Obrtno-tehničkoj školi, na Bačvicama, u vrtićkim dvorištima, na Osnovnoj školi u Stobreču...

Prastanje treba shvatiti

- Koliko je bitno da murali nose mjeru kreativnosti, originalnosti i umjetničkog pristupa, toliko je važno i da nisu nametljivi. Kad postignemo ublažavanje kontrasta, dobiju na snazi – iznosi naša sugovornica svoja iskustva.
Pitamo je, naravno, što misli o inicijativi za obnovu Dioklecijanova murala, kojem u današnjem Splitu, baš kao i tolikim umjetnički oslikanim zidovima, prijeti opasnost da netko s dvije kante piture zauvijek "presudi" jednom od uličnih simbola grada.

- Kroz ovo razdoblje puno me ljudi, čak i udruga, pitalo bih li ga obnovila. Ali nisu imali dobar pristup. Rekli bi: Evo mi ćemo donijeti boju pa vi onda obnovite mural kakav je i bio. Mislim da se ne radi tako.

Ako bi došlo do obnove, svakako sam za jedan pristup koji bi bio neagresivan, nepretenciozan, baš kakav smo i mi kao učenice primijenile u to vrijeme, nastojeći intervenirati na zadani prostor, stvarajući harmoniju. Onda, obnova bi trebala donijeti i nešto novoga, evo pada mi na pamet, da Dioklecijanov lik dobije zlatni okvir, da se pomiri s prostorom na neki način.

Možda bi bilo dobro i sudjelovanje restauratora s kakvim korisnim savjetom. Rado bih sudjelovala u obnovi, a bilo bi lijepo kad bi i neke od kolegica koje su radile na muralu bile s nama.

Bila bi to umjetnička intervencija koja bi probudila neke stare emocije i dodala novu harmoniju do koje mi je jako stalo. I zar to ne bi bilo upravo u skladu s onim motom profesora Žuvele kako "prastanje treba shvatiti" – zaključuje Vanja Rogošić Ojdenić.

- Obnova "Dioklecijanova murala" stalno je predmet interesa brojnih osoba i udruga, uglavnom na društvenim mrežama, i gotovo da nema teme takvog tipa koju građani tako rado podržavaju, no vjerojatno ni točke koja toliko dugo čeka da je netko i pokuša realizirati - kaže nam Vjeko Santrić, član Građanske inicijative Split, inicijator nedavno oslikanog murala prema djelu Alema Ćurina na radionici HNK u Plinarskoj ulici.

---

image
Vjeko Santrić bio je inicijator izrade murala koji je naslikao Alem Ćurin na fasadi radionice HNK u Plinarskoj ulici.
 
Tom Dubravec/Cropix
---

- Tu sam obnovu zagovarao i kao predsjednik kotarskog vijeća Varoša još u proljeće 2018., kada je ušla u program rada Vijeća, premda se i prije pojavljivala kao nešto za što se u Varošu davala načelna podrška. Kako je, međutim, od načelne podrške do realizacije dug i neizvjestan put, to sam "muralsku inicijativu" iz Varoša prebacio na Građansku inicijativu Split, koje sam također član, pa nam se, izgleda, posrećilo.

Kaže Santrić da se na sličan način, obično na Facebooku, pojave i druge inicijative, vezane na primjer uz obnavljanje nekad postojećih česmi, poput one u Kovačića ulici koja je gotovo potpuno devastirana, ili fontanâ, poput one na Šperunu, koja je projektom arhitekta Ede Šegvića uspješno i revitalizirana.

Slična je stvar i s pokušajima zaštite i sanacije pojedinih crkvica, pa je tako zalaganjem građana svojedobno spašena i crkvica sv. Luke, a trenutno je vrijedan svake pažnje pokušaj da se od propadanja spasi i crkvica sv. Mikule, za što se već dugo zalaže Frane Galzina.

- No, da se zadržim samo na Varošu, i opet na grupi okupljenoj oko Frane Galzine, već nekoliko godina možemo pratiti kako građani sami održavaju, brinu se i druže na nekad posve zapuštenoj i trudom i ljubavlju građana oplemenjenoj parceli ispod marjanske Vidilice. Uostalom, trenutno je najbizarniji primjer da građani sami popravljaju pločnik usred Dioklecijanove palače jer gradske službe za to nemaju volje, interesa ili vremena?!

Kad bismo se samo dotaknuli više nego sulude "bankomatizacije" cijele povijesne jezgre Splita, zbog koje već dvije godine protestira "pola grada", ili činjenice da su gradske službe beskrajno sporo i traljavo uklanjale besprizorne "peći na drva", čija je jedina svrha bila nakaradno oglašavanje u funkciji privatne zarade, pa kad bismo prešli na neviđeno upornu opstrukciju odgovornih da Split uopće donese, a kamoli počne provoditi tzv. komunalni red, onda bismo mogli istog trena pasti u trajnu depresiju – iskren je naš sugovornik.

GIST će dati ruke

- No gradske su udruge i inicijative čudna i žilava bića koja ne posustaju čak ni onda kad ih se pokušava, opet u suradnji s Gradom Splitom, odnosno njegovim aktualnim i prethodnim namjesnicima, sudski goniti i kriminalizirati. Ne da je znakovito, nego je izrazito problematično i zabrinjavajuće da su, na primjer, i Društvo Marjan, i Dnevna doza splitskog nereda i Građanska inicijativa Split i brojne druge aktivistički beskompromisnije udruge stalni predmet tužbi koje protiv njih podižu ne samo pojedini tobože ugroženi "poduzetnici", nego im u tome svesrdno pomaže i s njima interesno povezana gradska vlast.

Zato nas nedavna uspješna izrada Ćurinova murala uopće ne ohrabruje, nego se nadamo da mi njome ohrabrujemo građane u uvjerenju da su pomaci ipak mogući te da će nas gradske, a zašto ne i državne "strukture" prije ili kasnije morati prihvaćati suradno i partnerski, ili naprosto neće biti dobro – ni za koga – uvjeren je.

- Što se "Dioklecijanova murala" tiče, mi iz GIST-a, nakon što smo u Plinarskoj s Ćurinom, Lukom Duplančićem i Ivanom Svagušom pokazali da se može, smatrali smo da je sljedeći na potezu Grad i njegova Turistička zajednica, no budući da "GIST nije cicija" nemamo nikakvih problema odraditi još jedan gratis.

Pogotovu nakon činjenice da je autorica murala, gospođa Vanja Rogošić Ojdenić prihvatila voditi suvislu obnovu tog murala, pa i okupiti dio njezinih kolegica koje su u tome sudjelovale početkom osmdesetih prošlog stoljeća.

Nakon razgovora s umjetnicom i potpunog usuglašavanja s njezinim viđenjem obnove, već smo dogovorili i volontersku izvedbeno-tehničku suradnju s Robertom Makijem Markićem, koji s takvom vrstom poslova ima više nego dovoljno iskustva, tako da opet preostaje s vlasnicima te Gradom i Konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture ishoditi pripadajuće dozvole i Dioklecijanov mural konačno vratiti u nekakvo, što bi Gorki rekao, prastanje – ističe dobru vijest Vjeko Santrić.

- Vremenski, na sredini smo rujna i ne vidim nikakvih razloga da za 'Dioklecijanov mural' bude potrebno više od dva do tri mjeseca, uključujući i dobivanje dozvola i radove. Jer, ako to ne bude tako, odnosno ako ovaj grad nije u stanju nešto tako banalno i beskonfliktno ne čak sam napraviti, nego samo odobriti, onda je doista krajnje vrijeme da se zapitamo u kakvom to gradu živimo te zašto trpimo vlast goru od svojih građana.

Imali li šansi za bolji Split

Mislim da time ovu naoko marginalnu temu uopće ne politiziram ili joj simbolički pridajem značenje veće nego što ga ona objektivno ima, nego s pozicije Građanske inicijative Split, a i ne samo nje, postavljam pitanje što će Grad Split reći kad mu uskoro postavimo neka mnogo krupnija pitanja oko kojih ovi murali simbolički kruže. Na primjer pitanje tzv. projekta Stari plac, kojega Grad Split zapuštenim drži još duže i neusporedivo bolnije nego Dioklecijanov mural – navodi Santrić.

- GIST će nastaviti s ovakvim inicijativama, a kao što smo čuli, sljedeća u planu je obnova Dioklecijana, murala koji je saživio s ovim gradom, jedan je od simbola Splita, a nitko o njemu ne brine.
Dosta je takvih primjera, od neodržavanja običnih kanti za smeće, čistoće zidova i ulica…, stalno upozoravamo upravo na to, a inicijativom muraliziranja pojedinih gradskih fasada želimo pokazati da još postoji šansa za jedan drugi, bolji Split – dodaje Dalibor Popovič iz GIST-a.

---

A što je sa Starim placom?

- I nedavni Ćurinov mural s Gobbovim motom 'Možda bi vam bolje bilo da niste tu'; i obnova 'Dioklecijanova murala' povodom čijeg prvog spuštanja u prostor je Gorki Žuvela uskliknuo: 'Prastanje treba shvatiti'; i Bućanova 'Žar ptica' koju priželjkujemo usred grada i njegove povijesne jezgre, samo su simbolički uvod u pitanje o zakašnjelom odrastanju ovoga grada. A to je pitanje o takozvanom projektu Starog placa, kojega Grad Split zapuštenim drži još duže i neusporedivo bolnije nego Dioklecijanov mural, kojim se ulazi u prostor ne samo Starog placa nego i odavno zagubljenog srca Grada – smatra Vjeko Santrić.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Arhiv Sd Arhiv Sd 2 Jakov Prkić/Cropix Tom Dubravec/Cropix
Jakov Prkić/Cropix
Vanja Rogošić Ojdenić pred djelom na Poljani Tina Ujevića, koje je izradila sa svojim kolegicama iz Umjetničke škole
Jakov Prkić/Cropix
Vanja Rogošić Ojdenić pred djelom na Poljani Tina Ujevića, koje je izradila sa svojim kolegicama iz Umjetničke škole
 
Jakov Prkić/Cropix
Skica Vanje Rogošić za mural posvećen Dioklecijanu
 
Arhiv Sd
Zapis iz 'Slobodne' iz vremena izrade murala
Arhiv Sd 2
Zapis iz 'Slobodne' iz vremena izrade murala
Jakov Prkić/Cropix
Zapis s porukom prof. Žuvele: 'Prastanje treba shvatiti'
 
Tom Dubravec/Cropix
Vjeko Santrić bio je inicijator izrade murala koji je naslikao Alem Ćurin na fasadi radionice HNK u Plinarskoj ulici.
 
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/spektar/ima-li-nade-za-izblijedjelo-umjetnicko-djelo-u-centru-splita-ozivimo-cara-iza-teatra-1044232 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ef1f9a5ede06139cad0e258f66a5a7db6aa3518e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ima+li+nade+za+izblijedjelo+umjetni%C4%8Dko+djelo+u+centru+Splita%3F+O%C5%BEivimo+Cara+iza+Teatra%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fima-li-nade-za-izblijedjelo-umjetnicko-djelo-u-centru-splita-ozivimo-cara-iza-teatra-1044232 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fima-li-nade-za-izblijedjelo-umjetnicko-djelo-u-centru-splita-ozivimo-cara-iza-teatra-1044232 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MURAL NA PONOS [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
SpektarMURAL NA PONOS

Ima li nade za izblijedjelo umjetničko djelo u centru Splita? Oživimo Cara iza Teatra!

14. rujna 2020. - 07:59
Vanja Rogošić Ojdenić pred djelom na Poljani Tina Ujevića, koje je izradila sa svojim kolegicama iz Umjetničke školeJakov Prkić/Cropix

Tog proljeća 1983. godine maturante Umjetničke škole u Splitu nosila je misao nezaboravnog profesora i mentora Gorkoga Žuvele: 'Prastanje treba shvatiti!'

I nije lako brzo shvatiti što je bilo u prastanju i kako se prastanje može odraziti na tadašnje, a pogotovo današnje stanje.
No, ako želimo stvari krajnje pojednostavniti, do razine svakome razumljive, naše, splitsko prastanje iz kojeg je nastalo naše stanje (i najvrjednije imanje), obilježio je upravo jedan čovjek, u svoje vrijeme najmoćnija osoba poznatog univerzuma: car i Jupiterov sin Gaj Aurelije Valerije Dioklecijan.

Splitu kakvog danas poznajemo i kakav je poznat u cijelom svijetu upravo je ovaj imperator udario izvorišnu točku, zacrtao njegovo prastanje.

I dao nam povod da prvi put ispričamo štoriju koja je...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 08:32