StoryEditorOCM
TV&RealityIZBJEGAO TRAGEDIJU

Splićanin je prvi pokazao znanje u novom kvizu, ali i šokirao sve: ‘Preživio sam bombaški napad, rušenje Blizanaca...‘

Piše VANESA TENŽERA
27. veljače 2024. - 17:05

Nova era kviza "Joker" započela je uz dinamičan prikaz znanja, zabave i uzbuđenja, sjedinjenih za istim stolom gledatelja.

Na pozornici se predstavio iskusni kvizaš iz Splita, Mario Šimundža, koji sebe ponosno naziva " ponosnim splitskim Vlajem". Osim svojim znanjem, Mario je privukao pažnju i svojom životnom pričom koja je zapanjila mnoge.

Podijelivši svoje iskustvo, Mario je istaknuo trenutak koji je zauvijek urezan u kolektivnu memoriju - događaj 11. rujna, rušenje Blizanaca u New Yorku. Fascinantno, Mario je bio na samom vrhu Blizanaca samo nekoliko sati prije nego što su se srušili. Dok je većina svijeta bila šokirana zbivanjima, on je bio u zraku, na putu za Floridu, nesvjestan tragedije koja se odvijala ispod njega.

"Ja sam to iskustvo doživio (ili bolje rečeno preživio) na letu iz NY za Floridu tog jutra. A na vrhu Twinsa bio 36 sati prije nego su se srušili. Bilo je tu još nekih ‘manje napetih‘ doživljaja s putovanja poput bombaškog napada u Istanbulu, neplaniranog noćenja na rusko-estonskoj granici zbog (za pola sata) istekle vize, vožnje pod policijskom pratnjom u Andaluziji kako bi bili sigurni da ćemo platiti kaznu za prilično upitno počinjeni prometni prekršaj", otkrio je.

Kroz svoje pripovijedanje, Mario je otkrio kako je planirao posjetiti Blizance nakon povratka iz New Yorka, ali je neočekivani kvar automobila njegove rođakinje promijenio te planove. Taj mali zaokret u rasporedu odveo ga je na vrh Blizanaca upravo dan prije nego što su postali poprište jedne od najvećih tragedija modernog doba, prenosi Showbuzz

image
Nova Tv Press/

""Ja sam u New Yorku bio od 1.9. i kupio sam kartu za šest atrakcija, u to vrijeme su to bili i Blizanci, i ja sam taj tjedan obišao sve i trebao sam otići iz New Yorka i posjetiti Blizance tek kad se vratim. A onda u taj utorak ujutro, dok su se avioni i zgrade rušili, doslovce sam bio 3 sata u avionu za Floridu. Poletio sam s Newarka, a s istog aerodroma u isto vrijeme poletio je i jedan od 4 oteta zrakoplova, koji se srušio u Pennsylvaniji." prepričava Šimundža. 

Njegova priča nije stala samo na tome. Dok je bio na putu za Floridu, Mario je gotovo završio na otetom avionu. Suočen s neočekivanom situacijom, gdje su njegova iskustva s putovanja postala nesvjesno povezana s globalnim događajima, Mario je iznio priču koja je izazvala jezu.

"Ja sam doletio tim avionom na Floridu, točnije u Daytonu Beach, nesvjestan ičega. Moje dvije prijateljice su radile u jednom shopping centru, ja sam došetao do njih, svi smo bili nesvjesni ičega. I onda mi je jedna od njih rekla da su se srušili Blizanci u New Yorku, na što sam ja odgovorio: ‘Ma nemoguće, bio sam preksinoć‘." prisjeća se.

Njegovo iskustvo nije bilo samo slučajnost. Kroz svoje istraživanje, Mario je kasnije otkrio da je njegov let bio meta otmičara, koji su planirali koristiti avion za napad na još veće ciljeve. Ova spoznaja dodatno je naglasila koliko je Mario bio blizu sudbine koja je mogla imati potpuno drugačiji ishod. 

""2014. je izašla knjižica jednog novinara naziva "Flight path: The Fitft Plane and the Threat to Air Force", gdje je pisao o šest timova otmičara, ali očito se dva nisu uspjela ukrcat, što se dogodilo u slučaju ovog mog aviona, koji je bio u planovima da bude otet i presretne Air Force One. Oni nisu našli bombu, ali kasnije su našli jednu nepodignutu prtljagu, a u bussinness klasi na tom letu našli su zalijepljene male noževe kakvi su bili u ovim otetim avionima, znači to je bilo pripremljeno. Sve je to vodilo ka tomu da se taj jedan otmičarski tim ukrca u taj i još jedan avion, ali planovi im se nasreću nisu ostvarili" otkrio je Mario za Showbuzz

Nakon šokantne avanture, Mario je pronašao snage za suočavanje s posljedicama tragedije posjetivši Ground Zero, pružajući  uvid u apokaliptične prizore koji su prethodili obnovi tog mjesta. 

image
Nova Tv Press/

Unatoč svojim osobnim iskustvima, Mario nije zaboravio svoje korijene, dijeleći s voditeljem Franom Ridjanom i svoje folklorne uspomene, dok su se kroz razgovor provlačile i teme vezane uz njegovo iskustvo u marketingu i odnosima s javnošću, dok je radio u tvrtki Lada.

Svoju briljantnost u kvizu Mario je demonstrirao već na šestom pitanju, penjući se na sam vrh novčane ljestvice, koja je iznosila 15.000 eura. Međutim, najveći izazov za njega nije bilo samo osvajanje tog iznosa, već i njegovo očuvanje.

Na kritičnom dvanaestom pitanju, koje je glasilo "Tko je prvi dobio prestižnu glazbenu nagradu Grammy u tada novoformiranoj kategoriji ‘Najbolja rap izvedba‘?", ponuđeni su odgovori: Run-DMC, The Fat Boys, DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince i Ice-T. Iako je imao mogućnost odustati, Mario je odlučio iskoristiti svoj joker. Joker mu je između odgovora A i C eliminirao odgovor A, Run-DMC. Na kraju je zaključao odgovor D, Ice-T, što ga je koštalo 15.000 eura, budući da je točan odgovor bio DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince. Odabirom netočnog odgovora uz korištenje jokera, Mario je s vrha novčane ljestvice pao tri mjesta niže, te se vratio kući s osvojenih 1.000 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 16:45