StoryEditorOCM
TV&RealityBRIŠE PREDRASUDE

Simpatična Amra iz ‘Ljubav je na selu‘: ‘Radim u vijeću ministara, ne sramim se svog romskog podrijetla‘

Piše MOZAIK SD
31. listopada 2023. - 14:13

Amra Ahmetović, kandidatkinja ‘Ljubav je na selu‘ ljubav je odlučila pronaći na farmi Radoslava Biskupovića, no njezine su se nade brzo rasplinule.

Za RTL je otvorila dušu i prisjetila se vremena svog odrastanja, otkrila je i u kakvim je uvjetima živjela, ali i da je prošla cijelu BiH sa svojom obitelji, koja se bavi izradom posuđa.

Premda je živjela u siromašnoj obitelji, Amra ističe kako je svojim djetinjstvom i više nego zadovoljna, te da upravo težim uvjetima života može zahvaliti što se veoma mlada osposobila za sve životne nedaće. 

"Kao malo dijete odeš u vinograd i odradiš malo posla i zaradio si. Vrlo je važno da odmalena shvatiš, to je ono što sam ja iz svog iskustva naučila, što je zanat, a što profesija i kako je to kada se zarađuje odmalena za sebe, ali uz pomoć roditelja. Ne kažem sad da su mene roditelji negdje ostavili na putu, nego oni su bili tu i odgojili su me. Bez obzira kakvi oni bili, ja im se ovim putem zahvaljujem, odnosno majci jer otac mi je preminuo." rekla je Amra za RTL.

 Amra kaže da se ponosi činjenicom što je tako odgojena, a ne kao bogatašica.

"Ovim putem ne vrijeđam bogataše, ali ipak bi trebali naučiti kako se nešto kuha, pegla, kako se nešto radi i jedna najbitnija stvar kome možeš reći ćao, a kome ćao što ima, a s kim samo šutiš i pogledom ga pozdraviš. Vrlo je važno u djetinjstvu imati taj neki karakter. Mudrost se uči kroz život. Ja smatram da svako dijete, pa čak i ono s ulice treba otići u školu,, a ne da se pati." rekla je Amra, objašnjavajući kako roditelji koji danas nude sve djetetu jer danas imaju sve, često zaborave da će dijete u život jednom morati krenuti samo.

"Zašto samo, jer roditelji ne znaju hoće li to dijete naći sebi ženu, hoće li imati djecu... to se nikad ne zna. I glupo je da netko ne zna oprati suđe, što je spužva i tako dalje. I onda ostaje doslovno invalid." tvrdi Amra.

Simpatična Amra ističe da jako voli prirodu, i da je uvijek gladna znanja, a najviše voli putovati, onda kada joj to prilike dozvoljavaju. 

"Volim gledati svijet i upoznavati ljude i procjenjivati ih kakvi su. Da vidim što to postoji tu na zemlji, što nam je to Bog dao, kakvu nam je priliku dao da uživamo, a ne da se nerviramo." ističe.

Amra posebno naglašava da se ne srami svog romskog podrijetla, a svojim obrazovanjem i marljivošću, briše ustaljene predrasude o svom narodu, a jedna od najvećih želja joj je što bolji život Roma u Hrvatskoj.

image
Rtl Media Press/

"Ja sam u svom kantonu, recimo Romkinja koja je najobrazovanija i radi u vijeću ministara i radim sve što treba. Tako da sam zadovoljna i izborit ću se za svoj narod na neki način, koliko god ja to budem mogla i dat ću sve od sebe da moji državljani Romi žive malo bolje." kaže Amra, prenosi RTL.

"Nije problem da oni idu u školu i da imaju zdravstvenu zaštitu, već je problem zaposlenje. Mislim da bi se trebalo raditi na zaposlenju. Najbitnije da se barem malo dogura osoba koja je te populacije koja ima svoju obitelj i koja je željna posla i koja ima svoje neke ideje da može tamo to negdje predati pa da mu se pomogne pa da on sam pokrene." objašnjava.

"Sretna sam što me Bog poslao tim roditeljima i što ih je usrećio sa mnom i što ja imam ovakav život. Meni moji roditelji nisu branili neke stvari koje obično roditelji brane. Zato što sam bila dobro dijete, oni su meni dozvolili doslovno sve, a ja sam izabrala školu, ja sam izabrala posao i snalažljiva sam. Zaista sam sretna što sam ovako ispala." zaključuje Amra priču o sebi.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 12:19