StoryEditorOCM
Šuška seKAD TE NEĆE

Političke ambicije Meghan Markle doživjele novi udarac! Ništa od senatorske funkcije za nju, barem zasad....

Piše Marija Čović
5. listopada 2023. - 11:50
Meghan nikad nije skrivala političke ambicije, zbog toga se nije odrekla američkog državljanstva kad se udala za britanskog princa HarryjaBackgrid/Backgrid Usa/Profimedia/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia

Vojvotkinju od Sussexa, suprugu princa Harryja, prošlog su tjedna intenzivno počeli spominjati u krugu potencijalnih kandidatkinja za ispražnjeno kalifornijsko mjesto u američkom Senatu nakon smrti 90-godišnje senatorice Dianne Feinstein.

No, kalifornijski guverner Gavin Newsom je zamjenu za najstariji članicu Kongresa i najdugovječniju senatoricu pronašao u Laphonzi Butler, demokratskoj stručnjakinji za političku strategiju, koja je i predsjednica utjecajne grupe Emily‘s List koja promiče prava na abortus.

Laphonza Butler bila je i savjetnica u predsjedničkoj kampanji aktualnoj američkoj potpredsjednici Kamali Harris, a njezinim izborom Newsom je ispunio obećanje da će na mjesto senatorice Feinstein, ukoliko ono bude upražnjeno prije izbora u studenome 2024. godine, imenovati tamnoputu ženu.

Teško je procijeniti koliko su realni bili temelji hollywoodskog "pumpanja" Meghaninih izgleda da se već u ovoj fazi dočepa privremene senatorske funkcije, ali jedan demokratski donator, blizak guverneru Newsomu, kazao je kako s obzirom na ludilo koje vlada američkom politikom ništa nije nemoguće - "i luđe stvari su se događale".

Ovo nije prvi put da je karizmatični kalifornijski guverner Newsom, kojega mnogi vide kao idealnog kandidata za budućeg predsjednika ukoliko se bilo što dogodi 80-godišnjem predsjedniku Joeu Bidenu, birao zamjenu za upražnjeno mjesto u Senatu. Dogodilo se to i kad je Kamala Harris izabrana za potpredsjednicu, a na njezino senatorsko mjesto Newsom je poslao tadašnjeg kalifornijskog državnog tajnika Alexa Padillu.

image

Kalifornijski guverner Gavin newsom izabrao je Laphonzu Butler za zamjenu pokojne senatorice Dianne Feinstein, a među kandidatkinjama se spominjala i Meghan Markle

Chip Somodevilla/Getty Images Via Afp

I u to su vrijeme neki politički izvori tvrdili kako je Meghan širila mrežu među višim demokratskim dužnosnicima kako bi udarila temelje ostvarenju svojih političkih ambicija, s Bijelom kućom kao krajnjim ciljem. Ona i Harry navodno su imali virtualni jednosatni sastanak s guvernerom Newsomom, ali on se i tada odlučio za drugog kandidata.

Meghan je i sada "izvisila", ukoliko je uopće i bila među ozbiljnijim opcijama, a kako su najbolji kandidati za zamjenu pokojne senatorice Feinstein već najavili kandidaturu za tu poziciju na predstojećim izborima, nije želio nikoga od njih imenovati privremenom zamjenom jer bi to predstavljalo veliku nekorektnu prednost i favoriziranje nekog kandidata.

Nema puno tamnoputih žena koje su mogle popuniti to mjesto, što je vjerojatno i jedan od razloga da je Meghanino ime uopće bilo među potencijalnim kandidatima. Proljetos, kad se špekuliralo o povlačenju senatorice Feinstein zbog njezinih ozbiljnih zdravstvenih problema, najviše se govorilo o slavnoj voditeljici Oprah Winfrey, donatorici na koju su demokrati uvijek mogli računati, kao privremenoj senatorici.

image

 Oprah Winfrey

Roy Rochlin/Getty Images Via Afp

Nakon što je s Harryjem napustila britansku monarhiju i skrasila se u rodnoj Kaliforniji, Meghan je učvrstila prijateljstvo s Oprah kojoj su u ožujku 2021. dali kontroverzni intervju u kojemu su, među ostalim, kraljevsku obitelj optužili za rasizam. Od povratka u Kaliforniju Meghan je razvijala političke kontakte na ljevici, sprijateljila s dijelom obitelji Kennedy, a zbližila se i sa feministicom Gloriom Steinem, koja je vrlo moćna unutar demokratske stranke i upoznavala je Meghan s ključnim ljudima. No, prijateljske odnose s njom i Harryjem zahladili su bivši predsjednički par Barack i Michelle Obama, kao i hollywoodski "teškaš" George Clooney i njegova supruga Amal, priznata međunarodna odvjetnica za ljudska prava.

Premda se prije nekoliko mjeseci pojavila informacija o anketi provedenoj u određenim demokratskim krugovima, prema čijim rezultatima bi dobar dio njih podržao Meghan na putu prema Bijeloj kući, ozbiljan udarac njezinim političkim ambicijama, zbog kojih se nije odrekla američkog državljanstva kad se udala za princa Harryja, dogodio se i u rujnu prošle godine. Tada je Bijela kuća, bolje rečeno, predsjednički par Joe i Jill Biden, odbio Meghaninu i Harryjevu molbu da se nakon pogreba kraljice Elizabete II. iz Londona u Ameriku vrate s njima predsjedničkim avionom Air Force One.

image

Meghan Markle i princ Harry nedavno na Invictus igrama u Njemačkoj

Odd Andersen/Afp

I sadašnji "šušur" oko Meghan kao moguće zamjene za pokojnu senatoricu Feinstein, koji nije urodio plodom, mnoge je demokrate ostavio hladnima. Jedan je izvor kazao "Mislim da se Meghan ne može shvatiti ozbiljno". Čini se da je takvog mišljenja i guverner Newsom, koji je na 13 mjeseci u Washington poslao Laphonzu Butler, koja će, prema pisanju LA Timesa, biti prva otvoreno homoseksualna osoba koja će Kaliforniju predstavljati u Senatu i prva tamnoputa lezbijka na toj poziciji.

Hoće li se možda Meghan upustiti u bitku za senatorsku poziciju na izborima u studenome sljedeće godine, tek ćemo vidjeti, rok za službenu kandidaturu traje do 8. prosinca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 18:18