stdClass Object ( [id] => 1296672 [title] => Tonči Huljić nam priča što drugima nikad nije, kako je ‘stvorio monstruma‘: Od 18. ja sam sebi sve! Tajna je u ovome [alias] => tonci-huljic-nam-prica-sto-drugima-nikad-nije-kako-je-stvorio-monstruma-od-18-ja-sam-sebi-sve-tajna-je-u-ovome [catid] => 262 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Da proveden tri života s njin u četri oka, malo bi, malo bi bilo, da mi ispriča sve od početka ‘80-ih do danas. Da mu sto put kažemo fala za sve ono šta je njegova muzika dala, malo bi, malo bi, bilo.

Ipak, ono što smo, naš najveći hitmaker, skladatelj, tekstopisac, glazbenik i producent Tonči Huljić, i moja malenkost stigli u par sati razgovora i par kava, ispričati jest - ono najvažnije iz njegovog života. Huljić nam je otvorio dušu i po prvi put ispričao u komadu svoju istinu i put od početka karijere do danas.

---

---


Njegova supruga Vjekoslava, spisateljica i pravnica, autorica brojnih tekstova pjesama koje su postali evergreeni, kći Hana Huljić Grašo, prva osoba ikad koja je na Glazbenoj akademiji u Splitu diplomirala kompoziciju, također i pjevačica i autorica, majka malene Albe i supruga glazbene zvijezde Petra Graše, sin Ivan Huljić, pravnik, tekstopisac i autor, zet Petar Grašo...

Pa onda sve pjevačice Magazina i grupa Magazin, bend Madre Badessa, njegova prva pop misa na svijetu, Misa Mediteranea, preko 1500 napisanih pjesama, tajne hitova, potom vjera, ljubav i životne mudrosti, otegotne okolnosti, umjetnost kao takva i "poremećaji" umjetnika, navike u iću i piću… ma samo su neke od tema koje smo pretresli s Tončem.

Huljićevu životnu ispovijest podijelit ćemo u četiri dijela.

DIO PRVI

Kad krenemo od vaših početaka, moramo ustanoviti da ste mrzili srednju glazbenu školu i klavir, i uopće niste htjeli biti muzičar…

- To je točno. Postoje tri kategorije male djece koja se upisuju u Muzičku školu. Jedni misle da su talentirani, pa žele ić u tu školu, drugi ne shvaćaju da su talentirani, pa ne žele ić u muzičku školu, treći budu jedno i drugo, zaista talentirani i žele ići u muzičku školu… I onda postanu Pogorelić ili Maksim Mrvica.

Ja sam bio ova druga skupina. Svi su mi govorili da sam talentiran, ali ja to nisam osjećao u sebi. Normalno da mi se nije dalo ić u Muzičku i vježbat klavir, sve to mi je bila jedna velika tlaka, i normalno da sam se htio ispisat. Doma sam vršio pritisak da me ispišu, ali doma nisi ti taj koji odlučuje, nego mama i tata. Onda sam shvatio da kao sin jedinac moram prihvatit sva ta "iživljavanja" i ambicije roditelja na meni. Pa sam opslužio tu nižu i srednju muzičku. Nije to bilo jednostavno. Živio sam u socijalizmu, ali sam živio po kapitalističkim principima od svoje 18. godine. Od 18. sam ja sam sebi sve.

Uglavnom, tražio sam roditelje da mi maknu taj klavir iz sobe, više ga nisam mogao gledat‘, to mi je izazivalo traume, taj stres koji doživljavaš na tim godišnjim ispitima, gdje trebaš pokazat što si radio cijelu godinu, a radio si ništa, jer ništa nisi stigao radit jer si išao u tri srednje škole…

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Ja sam išao u Umjetničku, pa sam tu pratio predmete koje prate kipari i likovnjaci, tamo nas je bilo petero u razredu, to je bilo prekrasno, simpatično i fantastično, osjećao si se nekako povlašteno, ali loša strana toga je da nisi mogao izbjeć ni jedno pitanje, znači uvijek si morao biti spreman. Onda su nas priključili novinarskoj srednjoj školi, pa sam imao i to usmjerenje. I treća je bila glazbena srednja škola. Srednja umjetnička je bila kod švora, ali taj drugi srednje u novinarskoj je meni bio susret s jednim potpuno novim svijetom, ali i novom vrstom glazbe.

Kako je to izgledalo?

- Sjećam se, pod je bio od drvenih dasaka koje su držale poprečne grede, pa bi vidjeli ove učenike na donjem katu i pljucali ih (smijeh). Tada nas je skočilo s pet na 38 učenika u razredu! Ovi u zadnjim klupama su pušili, profesori ništa nisu kužili, jer je učionica već ionako smrdila na garburu, pošto je peć bila na drva.

Čistačice bi dolazile ranije i naložile da se razred zagrije, to je sve toliko smrdilo i bilo zadimljeno… Oni iz zadnjih klupa su slušali progressive rock, a mi smo došli kao klasika sa Splitskog festivala. To su bila dva sraza, i tu sam, u drugom srednje, prvi put otkrio The Doors, Led Zeppelin, itd.

Nevjerojatno je da su mi se u srednjoj likovnoj, s tim likovnjacima, otvorile skroz neke nove perspektive u muzici. Nakon svih tih mojih "neću svirat", tek sam poslije radi toga došao doma i rekao "hoću, ali kupite mi električni klavir". Naravno da sam dobio odbijenicu.

Ali evo, tu mi je muzika počela biti malo interesantnija, ne radi Splitskog festivala, nego ekipe koja je pušila u srednjoj Umjetničkoj u zadnjim klupama i slušala rock. Mi smo bili djeca, fino odgojena, u početku nam je to sve bilo neobično, ali smo se vrlo brzo prilagodili tom hedonističkom načinu života.

I onda ste završili u Magazinu kao zamjena za klavijaturistu 1979. godine?

- Da, tamo je bio obiteljski prijatelj, svirali su u hotelu Astarea u Mlinima kraj Dubrovnika. Imali su cjelogodišnju gažu. Bili su poznati gažerski bend. Bilo je isplativo svirat s njima, jer su imali posla, svirke po maturalnim plesovima, vjenčanjima, terasama itd. Bili su reproduktivni, skidali su strane pjesme.

Vrhunac glazbe bio je Bee Gees, Groznica subotnje večeri... Po prvi put sam se tada sreo s nekim drugačijim šiframa od onih koje mi koristimo u klasičnoj glazbi. U klasičnoj glazbi čitaš note, ovdje su bile šifre. Počeo sam skidati pjesme i onda sam po prvi put počeo analizirati strukturu harmonizacije tih pjesama koje skidamo. Bee Gees su bili jako komplicirani i jedni od najboljih ikad. Zapravo ne volim tu riječ "jedni od". Kad čujem "jedan od"… Nemoj me stavljat u "jedan od". Ili jesam, ili nisam. Na mojoj strani je matematika, lako se izračuna.

---

image
Nikola Vilić/Cropix
---

Da se vratim na Magazin, najbitniji element toga što sam išao svirati tamo je što sam po prvi put počeo upoznavati strukturu i kognitivno prihvaćati pjesme. Do tada slušaš pjesmu i gledaš sviđa li ti se ili ne. Ovako je stavljaš u sociološki kontekst. Kome ta pjesma treba, zašto je to napravljeno ovako ili onako…

Kada kreneš od jednog akorda, možeš završit bilo gdje. Postoji pitanje zašto neki ljudi uvijek pogode taj slijed akorda koji ljudima paše više nego drugi? To smatram kognitivnim slušanjem glazbe. Kada slušam što radi bas, koji je ritam, koji je tempo, zašto je razvio tu melodiju tako… I divna je stvar kad imaš ljude s kojima o tome možeš pričati. Stvarno sam imao sreće da sam imao te ljude s kojima sam mogao pričat o tome.

Ja sam bio dijete i imao sam milost Božju da sam već tada mogao pričati s takvim velikanima koji su mi pružili ruku i prepoznali talent u meni. Prvi Zdenko Runjić. On napiše pjesmu, ja napišem pjesmu. Pokažemo je jedan drugome, i objašnjavamo zašto smo nešto tako napravili i razmišljali tako. Jer, muzika nije pala s neba, to su tekovine. Glazbu je s jedne strane stvorila Crkva, s druge dvorovi. Oni su glazbeno odgojili Europu.

Tako ste saznali tajnu kako napraviti hit, počeli na klaviru skladati kao gitarist i otkrili slijed akorda koji paše ljudskom uhu…?

Skidajući tako Bee Geese, počeo sam analizirati strukturu i ostali repertoar koji su oni svirali, počeo sam komparirati što sam ja svirao u srednjoj muzičkoj. Onda izvučeš te note i počneš ulaziti u strukturu harmonija koje zapravo ne vidiš, jer kada sviraš, ti od šume ne vidiš stablo. Mislio sam da je ta klasična glazba nešto tako veliko i nedostižno, to je zapravo vrlo jednostavno i jednostavnije od toga što se radilo u pop muzici 80-ih godina.

U tim klasičnim formama ne moraš toliko ići da se napadno dopadneš slušateljstvu, nego imaš kompletnu slobodu da radiš s harmonijama što god hoćeš. Tu slobodu sam po prvi put osjetio pišući Misu Mediteraneu.

---

image

Huljićeva ‘Misa Mediterana‘ premijerno je izvedena lani u sklopu Splitskog ljeta u Galeriji Meštrović. Na istom mjestu ove će se godine održati kao prva večer Melodija Jadrana 

Ante Čizmić/Cropix
---

Sve ovo vrijeme moraš biti zatvoren u neki slijed akorda koji je blizak ljudskom mozgu. Potpuno drugačije radiš ako pišeš za domaće tržište ili anglosaksonsko tržište, to su skroz druga pravila... Ali tada su mi se počeli razvijati upravo ta analitičnost i kognitivno praćenje muzike.

I dvije godine nakon toga, napisao sam prvu pjesmu, "Sjećanja", 1981., u toj pjesmi sam pokazao kakav ću biti kompozitor. Imala je melodiju, osjećaj. Do toga da ću napisati pjesmu sam došao zbog kompetitivnosti, a i postao sam i tehnološki višak u bendu kad je ovaj kojeg sam mijenjao ozdravio. Srećom je ovaj koji je tada svirao gitaru otišao u vojsku, pa sam ja ostao i to mi je bila druga velika škola.

Zato je Magazin priča koja je bitna za moje formiranje. Onda sam kupio instrument koji je zvučao kao gitara i morao sam naučiti razmišljat gitarski. Ja jako volim gitaru i nemam je pojma svirat. Jedna od tajni mojih pjesama je što sam naučio ritmizirati stvari kao gitarist, jer sam morao imitirati. To je sve postepeno bila jedna škola.

Bog me pripremao korak po korak za ono što trebam postati, što sam danas. Danas kad sjednem za klavir ja razmišljam gitaristički. Dakle, ja na klaviru skladam pjesmu gitaristički. Odmah ritmiziram, zato mi ne trebaju grooveovi, loopovi, i ovo što danas rade ovi mladi.

Ima još jedan lik kao ja. Max Martin, Šveđanin, mlađi je od mene, on piše za sve najpopularnije i najveće zvijezde tamo, koje nije stvorio. Ja radim samo s onima koje sam ja stvorio. Nisam nikad gostovao. Jesam jedino u slučaju Doris Dragović i Jasmina Stavrosa. Taj tko te stvorio, taj te treba i pratiti. To je nepisani kodeks.

I što se događalo otkad ste napisali "Sjećanja"?

- Za "Sjećanja" sam dobio nagradu i taj trenutak je stvoren monstrum (smijeh)! I to za narednih nekoliko desetljeća, jer sam se tada navukao na nagrade. Počneš onda pisat pjesmu da bi dobila nagradu, a ne da prođe kod ljudi.

Kako se piše pjesma da dobije nagradu?

- Moraš imat socijalnu inteligenciju. Točno znaš na što ideš. Pitanje je odluke "za što je ovo?". Rozga npr. sada puni koncert na samo jednu objavu na Instagramu. Bez intervjua, bez plakata, ičega drugoga. To je neviđeno. Puni ih na one pjesme koje nisu prošle s njom u Magazinu i koje smo morali mijenjat, jer eto publika je zaželjela "da promijenimo čarape".

---

image

‘Rozga sada puni koncert na samo jednu objavu na Instagramu! Bez intervjua, bez plakata, ičega drugoga. To je neviđeno‘

Joško Šupić/Cropix
---

Tada sam bio sklon zaključku da su tri pjevačice za Magazin bile dosta. Godine 2006. je došao biološki kraj ciklusa gdje je bila podnošljiva razlika u godinama između pjevačica i ostalih članova grupe. Poslije bi se dogodilo da ti dođe još deset godina mlađa pjevačica, a oni su još deset godina stariji. To je jedan veliki disbalans, više ne znaš kojoj se publici obraćaš.

---

image

Hana Huljić Grašo, Andrea Šušnjara, Tonči Huljić, Danijela Martinović i Vjekoslava Huljić

Ranko Šuvar/Cropix
---

Dođe nova mlada djevojka i ti njenu energiju trebaš ispoštovat. To onda više nema veze s bendom koji je bio prije. Tri pjevačice su se dale pokriti godinama, stilom pjevanja... Mada mislim, na koncu svega, da sam čak i u tome uspio, jer su se, činjenica, ljudi navikli da u slučaju Magazina to mora biti tako.

Imate li neku formulu onda po kojoj pišete pjesme za ovo ili ono?

- Nema formule. Onog trenutka kada pomisliš da si našao formulu, ti si mrtav kao autor. Trebaš znati što gađaš. Nekad se Vjekoslava i ja pokoškamo oko teksta, ja kažem "prefin je, prelijep je", onda ona kaže "ali ja baš hoću tako", onda ja kažem "ne, ovo ne može u ovaj kontekst…".

Čija je onda zadnja?

- Kompozitor je uvijek integralni autor i uvijek je on taj koji stoji iza toga. A mi imamo tu sreću ili nesreću da najprije ja radim muziku, pa onda ona ima sreće da ipak kreće od neke emocije, a ja krećem ni iz čega... Ja krećem iz duboke analize čega ima, a ne treba nam i čega nema, a svima fali. Najbitnije je biti prvi u tome.

---

image

Tonči i Vjekoslava u svom splitskom domu: Mi imamo tu sreću ili nesreću da najprije ja radim muziku, pa onda ona ima sreće da ipak kreće od neke emocije, a ja krećem ni iz čega...

Tom Dubravec/Cropix
---

Nakon nekog vremena stvori se niz loših kopija i anuliraju tu novost u tome, jer nisu svi na istoj razini kao ti, ovi koji te počnu kopirat spuste to na nižu vrijednost, i onda, kako je uvijek više onih osrednjih nego onih izuzetnih, a mi smo kao društvo stvoreni da gazimo izuzetke i da gajimo osrednjost, onda se u toj osrednjosti ljudi glođu oko kostiju.

Sve ono što iskače iz okvira društveno je opasna pojava. Samostalnost je najskuplja na svijetu i njima je uvijek najteže. Najljepša stvar je kada dođeš do te faze da možeš reći "neću" ili "jebe me se" (smijeh). Ima i knjiga, svjetski bestseller "J*** mi se" koji objašnjava taj fenomen. Ono što je interesantno, za doći do takve lingvističke konstrukcije "j… mi se", zapravo trebaš doći do mudrosti. Ne možeš to reći bez da si osigurao leđa i pozadinu.

Cijeli život radiš da možeš jednom to reći i da se ne bojiš za posljedice toga.

(NASTAVAK SUTRA)

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => [{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"ŽIVOTNA ISPOVIJEST"},{"id":"10","value":""},{"id":"97","value":""},{"id":"65","value":""},{"id":"63","value":"2"},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"88","value":""},{"id":"95","value":"0"},{"id":"105","value":""},{"id":"106","value":""},{"id":"107","value":""},{"id":"112","value":"12174"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"67","value":"2"},{"id":"78","value":"2"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"71","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"79","value":"1"},{"id":"87","value":"1"},{"id":"91","value":"1"},{"id":"92","value":"1"},{"id":"93","value":"1"},{"id":"94","value":"1"},{"id":"96","value":"1"},{"id":"98","value":"1"},{"id":"99","value":"1"}] [extra_fields_search] => ŽIVOTNA ISPOVIJEST 2 0 12174 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-07 15:28:44 [created_by] => 3271 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-07 18:30:00 [modified_by] => 3271 [publish_up] => 2023-06-07 18:14:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 142 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 262 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Showbiz [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 0 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => 0 [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Tonči Huljić nam priča što drugima nikad nije, kako je 'stvorio monstruma': Od 18. ja sam sebi sve! Tajna je u ovome [metakey] => Tonči Huljić, životna ispovijest Tonča Huljića [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/07\/24960336.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/07\/25048599.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/07\/25048598.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/07\/24960342.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/07\/24960340.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/07\/24684756.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/07\/20837276.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/07\/20253200.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/07\/20253204.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikola Vili\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Ranko \u0160uvar\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Hulji\u0107eva \u2018Misa Mediterana\u2018 premijerno je izvedena lani u sklopu Splitskog ljeta\u00a0u Galeriji Me\u0161trovi\u0107. Na istom mjestu ove \u0107e se godine odr\u017eati kao prva ve\u010der\u00a0Melodija Jadrana\u00a0<\/p>","","","","

\u2018Rozga\u00a0sada puni koncert na samo jednu objavu na Instagramu!\u00a0Bez intervjua, bez plakata, i\u010dega drugoga. To je nevi\u0111eno\u2018<\/p>","","

Ton\u010di i Vjekoslava u svom splitskom domu: Mi imamo tu sre\u0107u ili nesre\u0107u da najprije ja radim muziku, pa onda ona ima sre\u0107e da ipak kre\u0107e od neke emocije, a ja kre\u0107em ni iz \u010dega...<\/p>","

Hana Hulji\u0107 Gra\u0161o, Andrea \u0160u\u0161njara, Ton\u010di Hulji\u0107, Danijela Martinovi\u0107\u00a0i Vjekoslava Hulji\u0107<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_24960336_1920.jpg":"1920x1080","k_24960336_1280.jpg":"1280x1280","k_24960336_1024.jpg":"1024x1024","k_24960336_640.jpg":"640x640","k_24960336_480.jpg":"480x480","k_24960336_340.jpg":"340x340","k_24960336_220.jpg":"220x220","o_24960336_1280.jpg":"1280x853","o_24960336_1024.jpg":"1024x682","o_24960336_640.jpg":"640x426","o_24960336_480.jpg":"480x320","o_24960336_340.jpg":"340x226","o_24960336_220.jpg":"220x146","h_24960336_1280.jpg":"1280x854","h_24960336_1024.jpg":"1024x683","h_24960336_640.jpg":"640x427","h_24960336_480.jpg":"480x320","h_24960336_340.jpg":"340x227","h_24960336_220.jpg":"220x147","pp_24960336_1280.jpg":"1280x1628","pp_24960336_1024.jpg":"1024x1303","pp_24960336_640.jpg":"640x814","pp_24960336_480.jpg":"480x611","pp_24960336_340.jpg":"340x432","pp_24960336_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1247","hd_25048599_1920.jpg":"1920x1080","k_25048599_1280.jpg":"1280x1280","k_25048599_1024.jpg":"1024x1024","k_25048599_640.jpg":"640x640","k_25048599_480.jpg":"480x480","k_25048599_340.jpg":"340x340","k_25048599_220.jpg":"220x220","o_25048599_1280.jpg":"1280x831","o_25048599_1024.jpg":"1024x665","o_25048599_640.jpg":"640x415","o_25048599_480.jpg":"480x311","o_25048599_340.jpg":"340x220","o_25048599_220.jpg":"220x142","h_25048599_1280.jpg":"1280x854","h_25048599_1024.jpg":"1024x683","h_25048599_640.jpg":"640x427","h_25048599_480.jpg":"480x320","h_25048599_340.jpg":"340x227","h_25048599_220.jpg":"220x147","pp_25048599_1280.jpg":"1280x1628","pp_25048599_1024.jpg":"1024x1303","pp_25048599_640.jpg":"640x814","pp_25048599_480.jpg":"480x611","pp_25048599_340.jpg":"340x432","pp_25048599_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1031","hd_25048598_1920.jpg":"1920x1080","k_25048598_1280.jpg":"1280x1280","k_25048598_1024.jpg":"1024x1024","k_25048598_640.jpg":"640x640","k_25048598_480.jpg":"480x480","k_25048598_340.jpg":"340x340","k_25048598_220.jpg":"220x220","o_25048598_1280.jpg":"1280x687","o_25048598_1024.jpg":"1024x549","o_25048598_640.jpg":"640x343","o_25048598_480.jpg":"480x257","o_25048598_340.jpg":"340x182","o_25048598_220.jpg":"220x118","h_25048598_1280.jpg":"1280x854","h_25048598_1024.jpg":"1024x683","h_25048598_640.jpg":"640x427","h_25048598_480.jpg":"480x320","h_25048598_340.jpg":"340x227","h_25048598_220.jpg":"220x147","pp_25048598_1280.jpg":"1280x1628","pp_25048598_1024.jpg":"1024x1303","pp_25048598_640.jpg":"640x814","pp_25048598_480.jpg":"480x611","pp_25048598_340.jpg":"340x432","pp_25048598_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_24960342_1920.jpg":"1920x1080","k_24960342_1280.jpg":"1280x1280","k_24960342_1024.jpg":"1024x1024","k_24960342_640.jpg":"640x640","k_24960342_480.jpg":"480x480","k_24960342_340.jpg":"340x340","k_24960342_220.jpg":"220x220","o_24960342_1280.jpg":"1280x1920","o_24960342_1024.jpg":"1024x1536","o_24960342_640.jpg":"640x960","o_24960342_480.jpg":"480x720","o_24960342_340.jpg":"340x510","o_24960342_220.jpg":"220x330","h_24960342_1280.jpg":"1280x854","h_24960342_1024.jpg":"1024x683","h_24960342_640.jpg":"640x427","h_24960342_480.jpg":"480x320","h_24960342_340.jpg":"340x227","h_24960342_220.jpg":"220x147","pp_24960342_1280.jpg":"1280x1628","pp_24960342_1024.jpg":"1024x1303","pp_24960342_640.jpg":"640x814","pp_24960342_480.jpg":"480x611","pp_24960342_340.jpg":"340x432","pp_24960342_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_24960340_1920.jpg":"1920x1080","k_24960340_1280.jpg":"1280x1280","k_24960340_1024.jpg":"1024x1024","k_24960340_640.jpg":"640x640","k_24960340_480.jpg":"480x480","k_24960340_340.jpg":"340x340","k_24960340_220.jpg":"220x220","o_24960340_1280.jpg":"1280x1920","o_24960340_1024.jpg":"1024x1536","o_24960340_640.jpg":"640x960","o_24960340_480.jpg":"480x720","o_24960340_340.jpg":"340x510","o_24960340_220.jpg":"220x330","h_24960340_1280.jpg":"1280x854","h_24960340_1024.jpg":"1024x683","h_24960340_640.jpg":"640x427","h_24960340_480.jpg":"480x320","h_24960340_340.jpg":"340x227","h_24960340_220.jpg":"220x147","pp_24960340_1280.jpg":"1280x1628","pp_24960340_1024.jpg":"1024x1303","pp_24960340_640.jpg":"640x814","pp_24960340_480.jpg":"480x611","pp_24960340_340.jpg":"340x432","pp_24960340_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2010","hd_24684756_1920.jpg":"1920x1080","k_24684756_1280.jpg":"1280x1280","k_24684756_1024.jpg":"1024x1024","k_24684756_640.jpg":"640x640","k_24684756_480.jpg":"480x480","k_24684756_340.jpg":"340x340","k_24684756_220.jpg":"220x220","o_24684756_1280.jpg":"1280x1340","o_24684756_1024.jpg":"1024x1072","o_24684756_640.jpg":"640x670","o_24684756_480.jpg":"480x502","o_24684756_340.jpg":"340x355","o_24684756_220.jpg":"220x230","h_24684756_1280.jpg":"1280x854","h_24684756_1024.jpg":"1024x683","h_24684756_640.jpg":"640x427","h_24684756_480.jpg":"480x320","h_24684756_340.jpg":"340x227","h_24684756_220.jpg":"220x147","pp_24684756_1280.jpg":"1280x1628","pp_24684756_1024.jpg":"1024x1303","pp_24684756_640.jpg":"640x814","pp_24684756_480.jpg":"480x611","pp_24684756_340.jpg":"340x432","pp_24684756_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1162","hd_20837276_1920.jpg":"1920x1080","k_20837276_1280.jpg":"1280x1280","k_20837276_1024.jpg":"1024x1024","k_20837276_640.jpg":"640x640","k_20837276_480.jpg":"480x480","k_20837276_340.jpg":"340x340","k_20837276_220.jpg":"220x220","o_20837276_1280.jpg":"1280x774","o_20837276_1024.jpg":"1024x619","o_20837276_640.jpg":"640x387","o_20837276_480.jpg":"480x290","o_20837276_340.jpg":"340x205","o_20837276_220.jpg":"220x133","h_20837276_1280.jpg":"1280x854","h_20837276_1024.jpg":"1024x683","h_20837276_640.jpg":"640x427","h_20837276_480.jpg":"480x320","h_20837276_340.jpg":"340x227","h_20837276_220.jpg":"220x147","pp_20837276_1280.jpg":"1280x1628","pp_20837276_1024.jpg":"1024x1303","pp_20837276_640.jpg":"640x814","pp_20837276_480.jpg":"480x611","pp_20837276_340.jpg":"340x432","pp_20837276_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1331","hd_20253200_1920.jpg":"1920x1080","k_20253200_1280.jpg":"1280x1280","k_20253200_1024.jpg":"1024x1024","k_20253200_640.jpg":"640x640","k_20253200_480.jpg":"480x480","k_20253200_340.jpg":"340x340","k_20253200_220.jpg":"220x220","o_20253200_1280.jpg":"1280x887","o_20253200_1024.jpg":"1024x709","o_20253200_640.jpg":"640x443","o_20253200_480.jpg":"480x332","o_20253200_340.jpg":"340x235","o_20253200_220.jpg":"220x152","h_20253200_1280.jpg":"1280x854","h_20253200_1024.jpg":"1024x683","h_20253200_640.jpg":"640x427","h_20253200_480.jpg":"480x320","h_20253200_340.jpg":"340x227","h_20253200_220.jpg":"220x147","pp_20253200_1280.jpg":"1280x1628","pp_20253200_1024.jpg":"1024x1303","pp_20253200_640.jpg":"640x814","pp_20253200_480.jpg":"480x611","pp_20253200_340.jpg":"340x432","pp_20253200_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_20253204_1920.jpg":"1920x1080","k_20253204_1280.jpg":"1280x1280","k_20253204_1024.jpg":"1024x1024","k_20253204_640.jpg":"640x640","k_20253204_480.jpg":"480x480","k_20253204_340.jpg":"340x340","k_20253204_220.jpg":"220x220","o_20253204_1280.jpg":"1280x853","o_20253204_1024.jpg":"1024x682","o_20253204_640.jpg":"640x426","o_20253204_480.jpg":"480x320","o_20253204_340.jpg":"340x226","o_20253204_220.jpg":"220x146","h_20253204_1280.jpg":"1280x854","h_20253204_1024.jpg":"1024x683","h_20253204_640.jpg":"640x427","h_20253204_480.jpg":"480x320","h_20253204_340.jpg":"340x227","h_20253204_220.jpg":"220x147","pp_20253204_1280.jpg":"1280x1628","pp_20253204_1024.jpg":"1024x1303","pp_20253204_640.jpg":"640x814","pp_20253204_480.jpg":"480x611","pp_20253204_340.jpg":"340x432","pp_20253204_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [description] => [parent] => 477 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8102300 Threads: 2 Questions: 1676218890 Slow queries: 4991678 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112371689 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 33 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /scena/showbiz ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [parent] => 477 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /scena/showbiz ) ) [link] => /scena/showbiz/tonci-huljic-nam-prica-sto-drugima-nikad-nije-kako-je-stvorio-monstruma-od-18-ja-sam-sebi-sve-tajna-je-u-ovome-1296672 [printLink] => /scena/showbiz/tonci-huljic-nam-prica-sto-drugima-nikad-nije-kako-je-stvorio-monstruma-od-18-ja-sam-sebi-sve-tajna-je-u-ovome-1296672?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 335385 [name] => Tonči Huljić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tonci-huljic [link] => /tag/tonci-huljic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 719036 [name] => životna ispovijest Tonča Huljića [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-07 20:15:11 [main_article_id] => 0 [alias] => zivotna-ispovijest-tonca-huljica [link] => /tag/zivotna-ispovijest-tonca-huljica ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Tonči Huljić nam priča što drugima nikad nije, kako je ‘stvorio monstruma‘: Od 18. ja sam sebi sve! Tajna je u ovome [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3271 [name] => Ivana Kapetanović [username] => ivana.kapetanovic@slobodnadalmacija.hr [email] => ivana.kapetanovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$OmTs/imYojk0U2lnJXM43uHwmFTXw.yH92JTXlWUAnY.g5OmdI/9S [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivana-kapetanovic-3271 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1784 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":"","customparams_layout":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/ea6190ae66f23754bb03378e261af015?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/07/24960336.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikola Vilić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/07/24960336.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/07/25048599.jpg [title] =>

Huljićeva ‘Misa Mediterana‘ premijerno je izvedena lani u sklopu Splitskog ljeta u Galeriji Meštrović. Na istom mjestu ove će se godine održati kao prva večer Melodija Jadrana 

Ante Čizmić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/07/25048598.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/07/24960342.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/07/24960340.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/07/24684756.jpg [title] =>

‘Rozga sada puni koncert na samo jednu objavu na Instagramu! Bez intervjua, bez plakata, ičega drugoga. To je neviđeno‘

Joško Šupić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/07/20837276.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/07/20253200.jpg [title] =>

Tonči i Vjekoslava u svom splitskom domu: Mi imamo tu sreću ili nesreću da najprije ja radim muziku, pa onda ona ima sreće da ipak kreće od neke emocije, a ja krećem ni iz čega...

Tom Dubravec/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/07/20253204.jpg [title] =>

Hana Huljić Grašo, Andrea Šušnjara, Tonči Huljić, Danijela Martinović i Vjekoslava Huljić

Ranko Šuvar/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Da proveden tri života s njin u četri oka, malo bi, malo bi bilo, da mi ispriča sve od početka ‘80-ih do danas. Da mu sto put kažemo fala za sve ono šta je njegova muzika dala, malo bi, malo bi, bilo.

Ipak, ono što smo, naš najveći hitmaker, skladatelj, tekstopisac, glazbenik i producent Tonči Huljić, i moja malenkost stigli u par sati razgovora i par kava, ispričati jest - ono najvažnije iz njegovog života. Huljić nam je otvorio dušu i po prvi put ispričao u komadu svoju istinu i put od početka karijere do danas.

---

---


Njegova supruga Vjekoslava, spisateljica i pravnica, autorica brojnih tekstova pjesama koje su postali evergreeni, kći Hana Huljić Grašo, prva osoba ikad koja je na Glazbenoj akademiji u Splitu diplomirala kompoziciju, također i pjevačica i autorica, majka malene Albe i supruga glazbene zvijezde Petra Graše, sin Ivan Huljić, pravnik, tekstopisac i autor, zet Petar Grašo...

Pa onda sve pjevačice Magazina i grupa Magazin, bend Madre Badessa, njegova prva pop misa na svijetu, Misa Mediteranea, preko 1500 napisanih pjesama, tajne hitova, potom vjera, ljubav i životne mudrosti, otegotne okolnosti, umjetnost kao takva i "poremećaji" umjetnika, navike u iću i piću… ma samo su neke od tema koje smo pretresli s Tončem.

Huljićevu životnu ispovijest podijelit ćemo u četiri dijela.

DIO PRVI

Kad krenemo od vaših početaka, moramo ustanoviti da ste mrzili srednju glazbenu školu i klavir, i uopće niste htjeli biti muzičar…

- To je točno. Postoje tri kategorije male djece koja se upisuju u Muzičku školu. Jedni misle da su talentirani, pa žele ić u tu školu, drugi ne shvaćaju da su talentirani, pa ne žele ić u muzičku školu, treći budu jedno i drugo, zaista talentirani i žele ići u muzičku školu… I onda postanu Pogorelić ili Maksim Mrvica.

Ja sam bio ova druga skupina. Svi su mi govorili da sam talentiran, ali ja to nisam osjećao u sebi. Normalno da mi se nije dalo ić u Muzičku i vježbat klavir, sve to mi je bila jedna velika tlaka, i normalno da sam se htio ispisat. Doma sam vršio pritisak da me ispišu, ali doma nisi ti taj koji odlučuje, nego mama i tata. Onda sam shvatio da kao sin jedinac moram prihvatit sva ta "iživljavanja" i ambicije roditelja na meni. Pa sam opslužio tu nižu i srednju muzičku. Nije to bilo jednostavno. Živio sam u socijalizmu, ali sam živio po kapitalističkim principima od svoje 18. godine. Od 18. sam ja sam sebi sve.

Uglavnom, tražio sam roditelje da mi maknu taj klavir iz sobe, više ga nisam mogao gledat‘, to mi je izazivalo traume, taj stres koji doživljavaš na tim godišnjim ispitima, gdje trebaš pokazat što si radio cijelu godinu, a radio si ništa, jer ništa nisi stigao radit jer si išao u tri srednje škole…

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Ja sam išao u Umjetničku, pa sam tu pratio predmete koje prate kipari i likovnjaci, tamo nas je bilo petero u razredu, to je bilo prekrasno, simpatično i fantastično, osjećao si se nekako povlašteno, ali loša strana toga je da nisi mogao izbjeć ni jedno pitanje, znači uvijek si morao biti spreman. Onda su nas priključili novinarskoj srednjoj školi, pa sam imao i to usmjerenje. I treća je bila glazbena srednja škola. Srednja umjetnička je bila kod švora, ali taj drugi srednje u novinarskoj je meni bio susret s jednim potpuno novim svijetom, ali i novom vrstom glazbe.

Kako je to izgledalo?

- Sjećam se, pod je bio od drvenih dasaka koje su držale poprečne grede, pa bi vidjeli ove učenike na donjem katu i pljucali ih (smijeh). Tada nas je skočilo s pet na 38 učenika u razredu! Ovi u zadnjim klupama su pušili, profesori ništa nisu kužili, jer je učionica već ionako smrdila na garburu, pošto je peć bila na drva.

Čistačice bi dolazile ranije i naložile da se razred zagrije, to je sve toliko smrdilo i bilo zadimljeno… Oni iz zadnjih klupa su slušali progressive rock, a mi smo došli kao klasika sa Splitskog festivala. To su bila dva sraza, i tu sam, u drugom srednje, prvi put otkrio The Doors, Led Zeppelin, itd.

Nevjerojatno je da su mi se u srednjoj likovnoj, s tim likovnjacima, otvorile skroz neke nove perspektive u muzici. Nakon svih tih mojih "neću svirat", tek sam poslije radi toga došao doma i rekao "hoću, ali kupite mi električni klavir". Naravno da sam dobio odbijenicu.

Ali evo, tu mi je muzika počela biti malo interesantnija, ne radi Splitskog festivala, nego ekipe koja je pušila u srednjoj Umjetničkoj u zadnjim klupama i slušala rock. Mi smo bili djeca, fino odgojena, u početku nam je to sve bilo neobično, ali smo se vrlo brzo prilagodili tom hedonističkom načinu života.

I onda ste završili u Magazinu kao zamjena za klavijaturistu 1979. godine?

- Da, tamo je bio obiteljski prijatelj, svirali su u hotelu Astarea u Mlinima kraj Dubrovnika. Imali su cjelogodišnju gažu. Bili su poznati gažerski bend. Bilo je isplativo svirat s njima, jer su imali posla, svirke po maturalnim plesovima, vjenčanjima, terasama itd. Bili su reproduktivni, skidali su strane pjesme.

Vrhunac glazbe bio je Bee Gees, Groznica subotnje večeri... Po prvi put sam se tada sreo s nekim drugačijim šiframa od onih koje mi koristimo u klasičnoj glazbi. U klasičnoj glazbi čitaš note, ovdje su bile šifre. Počeo sam skidati pjesme i onda sam po prvi put počeo analizirati strukturu harmonizacije tih pjesama koje skidamo. Bee Gees su bili jako komplicirani i jedni od najboljih ikad. Zapravo ne volim tu riječ "jedni od". Kad čujem "jedan od"… Nemoj me stavljat u "jedan od". Ili jesam, ili nisam. Na mojoj strani je matematika, lako se izračuna.

---

image
Nikola Vilić/Cropix
---

Da se vratim na Magazin, najbitniji element toga što sam išao svirati tamo je što sam po prvi put počeo upoznavati strukturu i kognitivno prihvaćati pjesme. Do tada slušaš pjesmu i gledaš sviđa li ti se ili ne. Ovako je stavljaš u sociološki kontekst. Kome ta pjesma treba, zašto je to napravljeno ovako ili onako…

Kada kreneš od jednog akorda, možeš završit bilo gdje. Postoji pitanje zašto neki ljudi uvijek pogode taj slijed akorda koji ljudima paše više nego drugi? To smatram kognitivnim slušanjem glazbe. Kada slušam što radi bas, koji je ritam, koji je tempo, zašto je razvio tu melodiju tako… I divna je stvar kad imaš ljude s kojima o tome možeš pričati. Stvarno sam imao sreće da sam imao te ljude s kojima sam mogao pričat o tome.

Ja sam bio dijete i imao sam milost Božju da sam već tada mogao pričati s takvim velikanima koji su mi pružili ruku i prepoznali talent u meni. Prvi Zdenko Runjić. On napiše pjesmu, ja napišem pjesmu. Pokažemo je jedan drugome, i objašnjavamo zašto smo nešto tako napravili i razmišljali tako. Jer, muzika nije pala s neba, to su tekovine. Glazbu je s jedne strane stvorila Crkva, s druge dvorovi. Oni su glazbeno odgojili Europu.

Tako ste saznali tajnu kako napraviti hit, počeli na klaviru skladati kao gitarist i otkrili slijed akorda koji paše ljudskom uhu…?

Skidajući tako Bee Geese, počeo sam analizirati strukturu i ostali repertoar koji su oni svirali, počeo sam komparirati što sam ja svirao u srednjoj muzičkoj. Onda izvučeš te note i počneš ulaziti u strukturu harmonija koje zapravo ne vidiš, jer kada sviraš, ti od šume ne vidiš stablo. Mislio sam da je ta klasična glazba nešto tako veliko i nedostižno, to je zapravo vrlo jednostavno i jednostavnije od toga što se radilo u pop muzici 80-ih godina.

U tim klasičnim formama ne moraš toliko ići da se napadno dopadneš slušateljstvu, nego imaš kompletnu slobodu da radiš s harmonijama što god hoćeš. Tu slobodu sam po prvi put osjetio pišući Misu Mediteraneu.

---

image

Huljićeva ‘Misa Mediterana‘ premijerno je izvedena lani u sklopu Splitskog ljeta u Galeriji Meštrović. Na istom mjestu ove će se godine održati kao prva večer Melodija Jadrana 

Ante Čizmić/Cropix
---

Sve ovo vrijeme moraš biti zatvoren u neki slijed akorda koji je blizak ljudskom mozgu. Potpuno drugačije radiš ako pišeš za domaće tržište ili anglosaksonsko tržište, to su skroz druga pravila... Ali tada su mi se počeli razvijati upravo ta analitičnost i kognitivno praćenje muzike.

I dvije godine nakon toga, napisao sam prvu pjesmu, "Sjećanja", 1981., u toj pjesmi sam pokazao kakav ću biti kompozitor. Imala je melodiju, osjećaj. Do toga da ću napisati pjesmu sam došao zbog kompetitivnosti, a i postao sam i tehnološki višak u bendu kad je ovaj kojeg sam mijenjao ozdravio. Srećom je ovaj koji je tada svirao gitaru otišao u vojsku, pa sam ja ostao i to mi je bila druga velika škola.

Zato je Magazin priča koja je bitna za moje formiranje. Onda sam kupio instrument koji je zvučao kao gitara i morao sam naučiti razmišljat gitarski. Ja jako volim gitaru i nemam je pojma svirat. Jedna od tajni mojih pjesama je što sam naučio ritmizirati stvari kao gitarist, jer sam morao imitirati. To je sve postepeno bila jedna škola.

Bog me pripremao korak po korak za ono što trebam postati, što sam danas. Danas kad sjednem za klavir ja razmišljam gitaristički. Dakle, ja na klaviru skladam pjesmu gitaristički. Odmah ritmiziram, zato mi ne trebaju grooveovi, loopovi, i ovo što danas rade ovi mladi.

Ima još jedan lik kao ja. Max Martin, Šveđanin, mlađi je od mene, on piše za sve najpopularnije i najveće zvijezde tamo, koje nije stvorio. Ja radim samo s onima koje sam ja stvorio. Nisam nikad gostovao. Jesam jedino u slučaju Doris Dragović i Jasmina Stavrosa. Taj tko te stvorio, taj te treba i pratiti. To je nepisani kodeks.

I što se događalo otkad ste napisali "Sjećanja"?

- Za "Sjećanja" sam dobio nagradu i taj trenutak je stvoren monstrum (smijeh)! I to za narednih nekoliko desetljeća, jer sam se tada navukao na nagrade. Počneš onda pisat pjesmu da bi dobila nagradu, a ne da prođe kod ljudi.

Kako se piše pjesma da dobije nagradu?

- Moraš imat socijalnu inteligenciju. Točno znaš na što ideš. Pitanje je odluke "za što je ovo?". Rozga npr. sada puni koncert na samo jednu objavu na Instagramu. Bez intervjua, bez plakata, ičega drugoga. To je neviđeno. Puni ih na one pjesme koje nisu prošle s njom u Magazinu i koje smo morali mijenjat, jer eto publika je zaželjela "da promijenimo čarape".

---

image

‘Rozga sada puni koncert na samo jednu objavu na Instagramu! Bez intervjua, bez plakata, ičega drugoga. To je neviđeno‘

Joško Šupić/Cropix
---

Tada sam bio sklon zaključku da su tri pjevačice za Magazin bile dosta. Godine 2006. je došao biološki kraj ciklusa gdje je bila podnošljiva razlika u godinama između pjevačica i ostalih članova grupe. Poslije bi se dogodilo da ti dođe još deset godina mlađa pjevačica, a oni su još deset godina stariji. To je jedan veliki disbalans, više ne znaš kojoj se publici obraćaš.

---

image

Hana Huljić Grašo, Andrea Šušnjara, Tonči Huljić, Danijela Martinović i Vjekoslava Huljić

Ranko Šuvar/Cropix
---

Dođe nova mlada djevojka i ti njenu energiju trebaš ispoštovat. To onda više nema veze s bendom koji je bio prije. Tri pjevačice su se dale pokriti godinama, stilom pjevanja... Mada mislim, na koncu svega, da sam čak i u tome uspio, jer su se, činjenica, ljudi navikli da u slučaju Magazina to mora biti tako.

Imate li neku formulu onda po kojoj pišete pjesme za ovo ili ono?

- Nema formule. Onog trenutka kada pomisliš da si našao formulu, ti si mrtav kao autor. Trebaš znati što gađaš. Nekad se Vjekoslava i ja pokoškamo oko teksta, ja kažem "prefin je, prelijep je", onda ona kaže "ali ja baš hoću tako", onda ja kažem "ne, ovo ne može u ovaj kontekst…".

Čija je onda zadnja?

- Kompozitor je uvijek integralni autor i uvijek je on taj koji stoji iza toga. A mi imamo tu sreću ili nesreću da najprije ja radim muziku, pa onda ona ima sreće da ipak kreće od neke emocije, a ja krećem ni iz čega... Ja krećem iz duboke analize čega ima, a ne treba nam i čega nema, a svima fali. Najbitnije je biti prvi u tome.

---

image

Tonči i Vjekoslava u svom splitskom domu: Mi imamo tu sreću ili nesreću da najprije ja radim muziku, pa onda ona ima sreće da ipak kreće od neke emocije, a ja krećem ni iz čega...

Tom Dubravec/Cropix
---

Nakon nekog vremena stvori se niz loših kopija i anuliraju tu novost u tome, jer nisu svi na istoj razini kao ti, ovi koji te počnu kopirat spuste to na nižu vrijednost, i onda, kako je uvijek više onih osrednjih nego onih izuzetnih, a mi smo kao društvo stvoreni da gazimo izuzetke i da gajimo osrednjost, onda se u toj osrednjosti ljudi glođu oko kostiju.

Sve ono što iskače iz okvira društveno je opasna pojava. Samostalnost je najskuplja na svijetu i njima je uvijek najteže. Najljepša stvar je kada dođeš do te faze da možeš reći "neću" ili "jebe me se" (smijeh). Ima i knjiga, svjetski bestseller "J*** mi se" koji objašnjava taj fenomen. Ono što je interesantno, za doći do takve lingvističke konstrukcije "j… mi se", zapravo trebaš doći do mudrosti. Ne možeš to reći bez da si osigurao leđa i pozadinu.

Cijeli život radiš da možeš jednom to reći i da se ne bojiš za posljedice toga.

(NASTAVAK SUTRA)

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikola Vilić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Joško Šupić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Tom Dubravec/Cropix Ranko Šuvar/Cropix
Ante Čizmić/Cropix

Huljićeva ‘Misa Mediterana‘ premijerno je izvedena lani u sklopu Splitskog ljeta u Galeriji Meštrović. Na istom mjestu ove će se godine održati kao prva večer Melodija Jadrana 

Joško Šupić/Cropix

‘Rozga sada puni koncert na samo jednu objavu na Instagramu! Bez intervjua, bez plakata, ičega drugoga. To je neviđeno‘

Tom Dubravec/Cropix

Tonči i Vjekoslava u svom splitskom domu: Mi imamo tu sreću ili nesreću da najprije ja radim muziku, pa onda ona ima sreće da ipak kreće od neke emocije, a ja krećem ni iz čega...

Ranko Šuvar/Cropix

Hana Huljić Grašo, Andrea Šušnjara, Tonči Huljić, Danijela Martinović i Vjekoslava Huljić

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/scena/showbiz/tonci-huljic-nam-prica-sto-drugima-nikad-nije-kako-je-stvorio-monstruma-od-18-ja-sam-sebi-sve-tajna-je-u-ovome-1296672 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=cb9e4b97cbcf02100a82d6f1506fa2de6749720d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ton%C4%8Di+Hulji%C4%87+nam+pri%C4%8Da+%C5%A1to+drugima+nikad+nije%2C+kako+je+%E2%80%98stvorio+monstruma%E2%80%98%3A+Od+18.+ja+sam+sebi+sve%21+Tajna+je+u+ovome&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Ftonci-huljic-nam-prica-sto-drugima-nikad-nije-kako-je-stvorio-monstruma-od-18-ja-sam-sebi-sve-tajna-je-u-ovome-1296672 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Ftonci-huljic-nam-prica-sto-drugima-nikad-nije-kako-je-stvorio-monstruma-od-18-ja-sam-sebi-sve-tajna-je-u-ovome-1296672 )
[{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"ŽIVOTNA ISPOVIJEST"},{"id":"10","value":""},{"id":"97","value":""},{"id":"65","value":""},{"id":"63","value":"2"},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"88","value":""},{"id":"95","value":"0"},{"id":"105","value":""},{"id":"106","value":""},{"id":"107","value":""},{"id":"112","value":"12174"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"67","value":"2"},{"id":"78","value":"2"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"71","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"79","value":"1"},{"id":"87","value":"1"},{"id":"91","value":"1"},{"id":"92","value":"1"},{"id":"93","value":"1"},{"id":"94","value":"1"},{"id":"96","value":"1"},{"id":"98","value":"1"},{"id":"99","value":"1"}]
StoryEditorOCM
ShowbizŽIVOTNA ISPOVIJEST

Tonči Huljić nam priča što drugima nikad nije, kako je ‘stvorio monstruma‘: Od 18. ja sam sebi sve! Tajna je u ovome

7. lipnja 2023. - 20:14

Da proveden tri života s njin u četri oka, malo bi, malo bi bilo, da mi ispriča sve od početka ‘80-ih do danas. Da mu sto put kažemo fala za sve ono šta je njegova muzika dala, malo bi, malo bi, bilo.

Ipak, ono što smo, naš najveći hitmaker, skladatelj, tekstopisac, glazbenik i producent Tonči Huljić, i moja malenkost stigli u par sati razgovora i par kava, ispričati jest - ono najvažnije iz njegovog života. Huljić nam je otvorio dušu i po prvi put ispričao u komadu svoju istinu i put od početka karijere do danas.


Njegova supruga Vjekoslava, spisateljica i pravnica, autorica brojnih tekstova pjesama koje su postali evergreeni, kći Hana Huljić Grašo, prva osoba ikad koja je na Glazbenoj akademiji u Splitu diplomirala kompoziciju, također i pjevačica i autorica, maj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 04:28