stdClass Object ( [id] => 1247485 [title] => On je bio fini mladić iz bogate obitelji, ona kafanska pjevačica: ovo je pet najslavnijih ljubavnih parova iz bivše države koji su ostali ‘jači i od smrti‘!: Priča dira u srce [alias] => on-je-bio-fini-mladic-iz-bogate-obitelji-ona-kafanska-pjevacica-ovo-je-pet-najslavnijih-ljubavnih-parova-iz-bivse-drzave-koji-su-ostali-jaci-i-od-smrti-prica-dira-u-srce [catid] => 262 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Još u bivšoj Jugoslaviji nastale su neke od najvećih i najpoznatijih ljubavnih veza na javnoj sceni, ovih pet kojih je navedeno u članku zaista su ostale zapamćene u kolektivnoj svijesti.

O njima piše portal Zadovoljna.rs.

Milena Dravić i Dragan Nikolić

Milenu i Dragana spojio je film. Upoznali su se na snimanju "Horoskopa“, 1969. godine, a dvije godine kasnije, u prosincu 1971., su se i vjenčali. Tijekom snimanja filma "Kako su se voljele dvije budale“. Onako, usput…

"Snimali smo u Zvezdarskoj šumi, dramu Duška Radovića. U pauzi za ručak Dragan i ja smo skoknuli do Općtine Vračar i vjenčali se. Na putu do Općine pridružila nam se Seka Sablić. Ona i Dragan su bili dobri prijatelji, družili su se još na FDU.

Kad smo postali službeno bračni par, otišli smo na ručak. Poslije smo se vratili u Opservatorij na Zvezdari i nastavili snimanje, kao da se ništa nije dogodilo. Nemamo ni jednu fotografiju s vjenčanja, nitko nas nije fotografirao“, ispričala je Milena jednom prilikom.

Njihova ljubav je trajala punih 45 godina, sve do Nikolićeve smrti, koju Milena Dravić do posljednjeg dana nije prežalila.

Dragan je o Mileni uvijek pričao na poseban način, činilo se da je iz dana u dan sve više voli.

---

---

"Kad sam joj prišao, imao sam dojam da je djevojka koju poznajem cijeli život. Osvojila me je svojom neposrednošću i normalnošću“, govorio je pokojni Dragan Nikolić.

Jedno drugom su bili i najveća podrška, i najveći kritičari.

"Za brak koji traje četiri desetljeća može se naći više razloga da se prekine, nego da opstane. Ali, najlakše je nešto presjeći i završiti, mnogo je teže boriti se da se sačuva. Ali, ponekad mala svađa može osvježiti dan. Ponekad je potrebno i biti ljubomoran, jer je i to jedan od pokazatelja ljubavi“ - prenosi Zadovoljna.rs Nikolićeve riječi.

Branka Petrić i Bekim Fehmiu

Za razliku od njegovog poslovnog života koji mu je donosio sreću i tugu, život uz suprugu Branku Petrić i sinove Uliksa i Hedona, Bekimu je pričinjavao radost do kraja života.

Bekimova ljubav s kolegicom Brankom bila je poput najljepše filmske priče. On i tadašnja glumačka početnica igrali su supružnike u predstavi Jaje i, mada su se kradom promatrali, tada još nisu započeli vezu.

Sudbina je htjela da ih redatelj Jakov Lind sljedeće godine ponovno angažira, a tijekom snimanja u Opatiji rasplamsale su se emocije koje više ništa nije moglo obuzdati.

Branka je ubrzo ostala u drugom stanju, ali Bekim je tada snimao seriju Odisej u Rimu, pa su se u Vječnom gradu i vjenčali.

---

---

U pratnji kumova Ognjena Price, tadašnjeg jugoslavenskog ambasadora u Rimu, i Zorice Budisavljević, sestre Jovanke Broz, Branka je otputovala u Italiju, gdje su se uspjeli vjenčati iz drugog pokušaja, jer su im nedostajali neki dokumenti.

Slavlje povodom braka organizirano je u prestižnom rimskom restoranu, a među gostima bili su Beba Lončar, prva supruga Dikana Radeljaka, kao i Warren Beatty. Ubrzo im se rodio prvi sin Uliks, a kasnije i drugi Hedon.

Ava Gardner i Candice Bergen, velike glumačke zvijezde, navodno su se udvarale Bekimu, no ni jedna nije mogla otjerati Branku iz njegovog srca.

Ljubav između ovo dvoje vrsnih umjetnika trajala je sve do smrti doajena jugoslavenske kinematografije 2010., koji je počinio samoubojstvo. Pretpostavlja se da na takav očajnički čin odlučio zbog teške bolesti.

Josipa Lisac i Karlo Metikoš

Ljubav za koju se pričalo da je bila "najveća u staroj Jugoslaviji" traje i danas. Josipa Lisac se i nedavno na društvenim mrežama prisjetila svoje velike ljubavi Karla Mekitoša i mjesta na kojem je s njim bila sedamdesetih godina.

"Ovo je Limski kanal, bili smo tu, sjećam se dobro, sedamdesetih godina… Karlo bi iznajmio barku, ponekad nas je bilo dvoje, samo nas dvoje. Ponekad i u društvu, onda bi plutali. Karlo bi se nauživao. Glavni cilj nam je bio kako doći gore u restoran na kamenice. Prva runda je bila 100 komada – 50 meni, 50 njemu“, prisjetila se Josipa Lisac.

Pjevačica ističe da je bila veoma sretna.

"Bili smo sretni. Ja bih se čak onako malo… uplašila. A ono što je preostalo… to neću reći“, bila je i ostala tajnovita glazbenica.

Njemu je posvetila i svoje pjesme:

"Ti si sve što oduvijek sam htjela, dva života spojena u djela“.

---

---

Par je započeo svoju ljubavnu priču u veljači 1971. godine. Josipa je tek zakoračila u dvadesete, još uvijek je bila "djevojčica na muzičkoj sceni". Karlo Metikoš je, s druge strane, već bio glazbeni pustolov Mat Collins. To je bio pseudonim šarmantnog rokera, nastao na ulicama Pariza, gde je Karlo spavao pod vedrim nebom, tragao za angažmanima.

Putevi su ga vodili do Sovjetskog Saveza, Irana, Etiopije. Usput se, piše Zadovoljna.rs, zaručivao puno puta, za jednu groficu, nekoliko manekenki, kći generala, konobarice…

Ali sve je to iz korijena promijenio jedan povratak u Petrinju, gde je na nastupu upoznao Josipu.

"Bila je, onak’, malo debeljuškasta, slatka, al’ je fenomenalno pjevala“, rekao je jednom o njoj. Od tog trenutka njena karijera mu je postala znatno važnija od njegove. Njihov prvi zajednički album zvao se "Dnevnik jedne ljubavi“, sasvim prigodno jer su im životi postali baš to. On je stvarao glazbu za nju, ona ju je izvodila kako nitko drugi nikad ne bi mogao.

Zajedno su stekli slavu, zajedno ostali potpuno drugačiji i sasvim svoji, zajedno putovali i živjeli umjetnost.

Karlo je umro mlad, krajem 1991., u 51. godini života. Ali njihova ljubav nije. Već naredne godine Josipa je organizirala koncert u njegovu čast, koji je ostao tradicija do danas. 

"U braku se gubi identitet, ne bih mogla podnijeti da me itko zove svojom ženom… za Karla nikad nisam bila njegova žena, samo Josipa“ - jednom je ovako odgovorila na pitanje zašto se nikad nisu vjenčali.

Silvana i Radmilo Armenulić

U velikom intervjuu koji je dao za magazin "Newsweek“, teniski stručnjak Radmilo Armenulić govorio je i o braku s tragično nastradalom glazbenom zvijezdom Silvanom Armenulić.

Njihova filmska ljubavna priča počela je kada je fini mladić, sportaš iz imućne obitelji, sreo lijepu kafansku pjevačicu… I ludo se zaljubio!

"Prvi put sam je vidio u hotelu Grand, tamo je pjevala. Bila je veoma zgodna, naručio sam pjesmu, tako je i krenulo… Silvana je bila vrlo inteligentna, iako nije bila školovana, čitala je, drugačije se oblačila. I onda sam se oženio“ - ispričao je Armenulić.

Protiv njihove ljubavi su bili skoro svi, ali on je bio odlučan.

"Nitko nije bio zadovoljan tom vezom. Svi su govorili: kafanska pjevačica, nije to za tebe, ti si ipak školovan čovjek… Je li naš brak bio greška? Nije! A dobili smo i prekrasnu kćer“ - prisjetio se Armenulić godina kad se borio protiv predrasuda sredine.

---

---

A onda se u trenutku kada su i njemu i Silvani karijere bile u usponu, dogodila tragedija.

"Došlo je do sudara na Ibarskoj magistrali, bilo je jezivo. Vozeći 150 na sat uletjeli su pod kamion, šef orkestra Rade Jašarević, Silvana i njezina sestra Mira Barjaktarević, koja je bila u petom mesecu trudnoće“ - ispričao je s tugom Armenulić.

Nevjerojatna priča o životu i sudbini Silvane Armenulić, rođene pod imenom Zilha Barjaktarević u Doboju (gledali smo isječak iz njezine karijere i u hit filmu "Toma"), i danas budi pažnju javnosti.

U vrijeme njihovog braka, tabloide su punile priče o Silvaninom sukobu s navodnom Radmilovom ljubavnicom, ali i njenom bliskom odnosu s pjevačem Tomom Zdravkovićem.

Gabi Novak i Arsen Dedić

"Imaš našeg Matiju i nastavi dalje“, otkrila je Gabi Arsenove posljednje riječi.

U braku su dobili jednog sina, Matiju Dedića, a iz prvog braka veliki kantautor ima kći Sandru Dedić-Slavica.

Zajednički život i brak velikana glazbene scene urodio je desecima albuma i šansona uz koje su odrasle mnoge generacije. Svi pamte i vole predivne skladbe "Pamtim samo sretne dane“ i "On me voli na svoj način“, koje je Arsen napisao za svoju Gabi.

Uvijek je govorio da su oni običan par sa svijetlim i tamnim trenucima.

"Prošli smo zajedno sve oblike nasilja, požar u kući, gubitak prvog deteta, i što su njoj radili, i što su meni radili… U Gabi sam našao podršku, ona mi je obećala da će me do kraja svom snagom štititi. Tako je i bilo".

U javnosti je uvijek prevladavala slika o ljubavnoj idili između žene stijene i ćudljivog umjetnika.

Upoznali su se 1958. godine u Zagrebu ispred televizijskog studija. Oboje su u to vrijeme bili u braku, Gabi sa skladateljem Stipicom Kalođerom, s kojim je ostala sve do 1970. godine, a Arsen s Vesnom Matoš, nećakinjom pjesnika i noveliste Antuna Gustava Matoša.

---

---

Nakon što su se razveli od supružnika postali su ljubavnici, zatim roditelji Matije, a mjesec dana nakon njegovog rođenja i bračni par. Vjenčali su se 1973. godine.

"Moje poštovanje prema Arsenu bilo je veliko, kakav god da je bio fakin. On je dobro znao da će naći u meni ženu koja će ga podržavati do posljednjeg trena, koja će ga njegovati, čuvati, biti na njegovoj strani“, rekla je Gabi nakon Arsenove smrti.

Arsen je duboko cijenio Gabi kao osobu i kao pjevačicu.

"Ja sam tada bio tek estradni početnik, a Gabi je već pjevala s glazbenicima kao što je bio Louis Armstrong, ni manje ni više!“, priznao je Arsen supruzi veliki uspeh, piše Zdovoljna.rs.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => [{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"SVI IH ZNAMO"},{"id":"10","value":""},{"id":"97","value":""},{"id":"65","value":""},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"88","value":""},{"id":"95","value":"0"},{"id":"105","value":""},{"id":"106","value":""},{"id":"107","value":""},{"id":"112","value":"9118"},{"id":"78","value":"2"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"63","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"67","value":"1"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"71","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"79","value":"1"},{"id":"87","value":"1"},{"id":"91","value":"1"},{"id":"92","value":"1"},{"id":"93","value":"1"},{"id":"94","value":"1"},{"id":"96","value":"1"},{"id":"98","value":"1"}] [extra_fields_search] => SVI IH ZNAMO 0 9118 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-12-09 09:53:49 [created_by] => 3166 [created_by_alias] => Mozaik SD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-12-09 11:03:58 [modified_by] => 3166 [publish_up] => 2022-12-09 09:53:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 910 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 262 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Showbiz [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 0 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => 0 [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=On je bio fini mladić iz bogate obitelji, ona kafanska pjevačica: ovo je pet najslavnijih ljubavnih parova iz bivše države koji su ostali 'jači i od smrti'!: Priča dira u srce [metakey] => slavni parovi, ljubavni parovi, velike ljubavi [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/12\/09\/23960794.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Arhiva\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Gabi Novak, Milena Dravi\u0107 i Dragan Nikoli\u0107, te Josipa Lisac<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1447","hd_23960794_1920.jpg":"1920x1080","k_23960794_1280.jpg":"1280x1280","k_23960794_1024.jpg":"1024x1024","k_23960794_640.jpg":"640x640","k_23960794_480.jpg":"480x480","k_23960794_340.jpg":"340x340","k_23960794_220.jpg":"220x220","o_23960794_1280.jpg":"1280x964","o_23960794_1024.jpg":"1024x771","o_23960794_640.jpg":"640x482","o_23960794_480.jpg":"480x361","o_23960794_340.jpg":"340x256","o_23960794_220.jpg":"220x165","h_23960794_1280.jpg":"1280x854","h_23960794_1024.jpg":"1024x683","h_23960794_640.jpg":"640x427","h_23960794_480.jpg":"480x320","h_23960794_340.jpg":"340x227","h_23960794_220.jpg":"220x147","pp_23960794_1280.jpg":"1280x1628","pp_23960794_1024.jpg":"1024x1303","pp_23960794_640.jpg":"640x814","pp_23960794_480.jpg":"480x611","pp_23960794_340.jpg":"340x432","pp_23960794_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [description] => [parent] => 477 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15557181 Threads: 6 Questions: 3211150777 Slow queries: 7242027 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236182058 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 32 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /scena/showbiz ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [parent] => 477 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /scena/showbiz ) ) [link] => /scena/showbiz/on-je-bio-fini-mladic-iz-bogate-obitelji-ona-kafanska-pjevacica-ovo-je-pet-najslavnijih-ljubavnih-parova-iz-bivse-drzave-koji-su-ostali-jaci-i-od-smrti-prica-dira-u-srce-1247485 [printLink] => /scena/showbiz/on-je-bio-fini-mladic-iz-bogate-obitelji-ona-kafanska-pjevacica-ovo-je-pet-najslavnijih-ljubavnih-parova-iz-bivse-drzave-koji-su-ostali-jaci-i-od-smrti-prica-dira-u-srce-1247485?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 651869 [name] => slavni parovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-05 17:11:23 [main_article_id] => 0 [alias] => slavni-parovi [link] => /tag/slavni-parovi ) [1] => stdClass Object ( [id] => 675178 [name] => ljubavni parovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-23 19:24:56 [main_article_id] => 0 [alias] => ljubavni-parovi [link] => /tag/ljubavni-parovi ) [2] => stdClass Object ( [id] => 602532 [name] => velike ljubavi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-02-26 17:15:30 [main_article_id] => 0 [alias] => velike-ljubavi [link] => /tag/velike-ljubavi ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => On je bio fini mladić iz bogate obitelji, ona kafanska pjevačica: ovo je pet najslavnijih ljubavnih parova iz bivše države koji su ostali ‘jači i od smrti‘!: Priča dira u srce [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3166 [name] => Marijana Klarić [username] => marijana-klari [email] => marijana-klari@sd.hr [password] => $2y$10$cEy3SarMmT9ZCMFni1Z8vOpK6K2PYYlXYI30QrQLxCeLS/f6IXVqG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marijana-klaric-3166 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1684 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f7740f5e7f685a1d01afdb326c18229e?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/09/23960794.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Arhiva/Cropix [mainImageDesc] =>

Gabi Novak, Milena Dravić i Dragan Nikolić, te Josipa Lisac

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/09/23960794.jpg [title] =>

Gabi Novak, Milena Dravić i Dragan Nikolić, te Josipa Lisac

Arhiva/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Još u bivšoj Jugoslaviji nastale su neke od najvećih i najpoznatijih ljubavnih veza na javnoj sceni, ovih pet kojih je navedeno u članku zaista su ostale zapamćene u kolektivnoj svijesti.

O njima piše portal Zadovoljna.rs.

Milena Dravić i Dragan Nikolić

Milenu i Dragana spojio je film. Upoznali su se na snimanju "Horoskopa“, 1969. godine, a dvije godine kasnije, u prosincu 1971., su se i vjenčali. Tijekom snimanja filma "Kako su se voljele dvije budale“. Onako, usput…

"Snimali smo u Zvezdarskoj šumi, dramu Duška Radovića. U pauzi za ručak Dragan i ja smo skoknuli do Općtine Vračar i vjenčali se. Na putu do Općine pridružila nam se Seka Sablić. Ona i Dragan su bili dobri prijatelji, družili su se još na FDU.

Kad smo postali službeno bračni par, otišli smo na ručak. Poslije smo se vratili u Opservatorij na Zvezdari i nastavili snimanje, kao da se ništa nije dogodilo. Nemamo ni jednu fotografiju s vjenčanja, nitko nas nije fotografirao“, ispričala je Milena jednom prilikom.

Njihova ljubav je trajala punih 45 godina, sve do Nikolićeve smrti, koju Milena Dravić do posljednjeg dana nije prežalila.

Dragan je o Mileni uvijek pričao na poseban način, činilo se da je iz dana u dan sve više voli.

---

---

"Kad sam joj prišao, imao sam dojam da je djevojka koju poznajem cijeli život. Osvojila me je svojom neposrednošću i normalnošću“, govorio je pokojni Dragan Nikolić.

Jedno drugom su bili i najveća podrška, i najveći kritičari.

"Za brak koji traje četiri desetljeća može se naći više razloga da se prekine, nego da opstane. Ali, najlakše je nešto presjeći i završiti, mnogo je teže boriti se da se sačuva. Ali, ponekad mala svađa može osvježiti dan. Ponekad je potrebno i biti ljubomoran, jer je i to jedan od pokazatelja ljubavi“ - prenosi Zadovoljna.rs Nikolićeve riječi.

Branka Petrić i Bekim Fehmiu

Za razliku od njegovog poslovnog života koji mu je donosio sreću i tugu, život uz suprugu Branku Petrić i sinove Uliksa i Hedona, Bekimu je pričinjavao radost do kraja života.

Bekimova ljubav s kolegicom Brankom bila je poput najljepše filmske priče. On i tadašnja glumačka početnica igrali su supružnike u predstavi Jaje i, mada su se kradom promatrali, tada još nisu započeli vezu.

Sudbina je htjela da ih redatelj Jakov Lind sljedeće godine ponovno angažira, a tijekom snimanja u Opatiji rasplamsale su se emocije koje više ništa nije moglo obuzdati.

Branka je ubrzo ostala u drugom stanju, ali Bekim je tada snimao seriju Odisej u Rimu, pa su se u Vječnom gradu i vjenčali.

---

---

U pratnji kumova Ognjena Price, tadašnjeg jugoslavenskog ambasadora u Rimu, i Zorice Budisavljević, sestre Jovanke Broz, Branka je otputovala u Italiju, gdje su se uspjeli vjenčati iz drugog pokušaja, jer su im nedostajali neki dokumenti.

Slavlje povodom braka organizirano je u prestižnom rimskom restoranu, a među gostima bili su Beba Lončar, prva supruga Dikana Radeljaka, kao i Warren Beatty. Ubrzo im se rodio prvi sin Uliks, a kasnije i drugi Hedon.

Ava Gardner i Candice Bergen, velike glumačke zvijezde, navodno su se udvarale Bekimu, no ni jedna nije mogla otjerati Branku iz njegovog srca.

Ljubav između ovo dvoje vrsnih umjetnika trajala je sve do smrti doajena jugoslavenske kinematografije 2010., koji je počinio samoubojstvo. Pretpostavlja se da na takav očajnički čin odlučio zbog teške bolesti.

Josipa Lisac i Karlo Metikoš

Ljubav za koju se pričalo da je bila "najveća u staroj Jugoslaviji" traje i danas. Josipa Lisac se i nedavno na društvenim mrežama prisjetila svoje velike ljubavi Karla Mekitoša i mjesta na kojem je s njim bila sedamdesetih godina.

"Ovo je Limski kanal, bili smo tu, sjećam se dobro, sedamdesetih godina… Karlo bi iznajmio barku, ponekad nas je bilo dvoje, samo nas dvoje. Ponekad i u društvu, onda bi plutali. Karlo bi se nauživao. Glavni cilj nam je bio kako doći gore u restoran na kamenice. Prva runda je bila 100 komada – 50 meni, 50 njemu“, prisjetila se Josipa Lisac.

Pjevačica ističe da je bila veoma sretna.

"Bili smo sretni. Ja bih se čak onako malo… uplašila. A ono što je preostalo… to neću reći“, bila je i ostala tajnovita glazbenica.

Njemu je posvetila i svoje pjesme:

"Ti si sve što oduvijek sam htjela, dva života spojena u djela“.

---

---

Par je započeo svoju ljubavnu priču u veljači 1971. godine. Josipa je tek zakoračila u dvadesete, još uvijek je bila "djevojčica na muzičkoj sceni". Karlo Metikoš je, s druge strane, već bio glazbeni pustolov Mat Collins. To je bio pseudonim šarmantnog rokera, nastao na ulicama Pariza, gde je Karlo spavao pod vedrim nebom, tragao za angažmanima.

Putevi su ga vodili do Sovjetskog Saveza, Irana, Etiopije. Usput se, piše Zadovoljna.rs, zaručivao puno puta, za jednu groficu, nekoliko manekenki, kći generala, konobarice…

Ali sve je to iz korijena promijenio jedan povratak u Petrinju, gde je na nastupu upoznao Josipu.

"Bila je, onak’, malo debeljuškasta, slatka, al’ je fenomenalno pjevala“, rekao je jednom o njoj. Od tog trenutka njena karijera mu je postala znatno važnija od njegove. Njihov prvi zajednički album zvao se "Dnevnik jedne ljubavi“, sasvim prigodno jer su im životi postali baš to. On je stvarao glazbu za nju, ona ju je izvodila kako nitko drugi nikad ne bi mogao.

Zajedno su stekli slavu, zajedno ostali potpuno drugačiji i sasvim svoji, zajedno putovali i živjeli umjetnost.

Karlo je umro mlad, krajem 1991., u 51. godini života. Ali njihova ljubav nije. Već naredne godine Josipa je organizirala koncert u njegovu čast, koji je ostao tradicija do danas. 

"U braku se gubi identitet, ne bih mogla podnijeti da me itko zove svojom ženom… za Karla nikad nisam bila njegova žena, samo Josipa“ - jednom je ovako odgovorila na pitanje zašto se nikad nisu vjenčali.

Silvana i Radmilo Armenulić

U velikom intervjuu koji je dao za magazin "Newsweek“, teniski stručnjak Radmilo Armenulić govorio je i o braku s tragično nastradalom glazbenom zvijezdom Silvanom Armenulić.

Njihova filmska ljubavna priča počela je kada je fini mladić, sportaš iz imućne obitelji, sreo lijepu kafansku pjevačicu… I ludo se zaljubio!

"Prvi put sam je vidio u hotelu Grand, tamo je pjevala. Bila je veoma zgodna, naručio sam pjesmu, tako je i krenulo… Silvana je bila vrlo inteligentna, iako nije bila školovana, čitala je, drugačije se oblačila. I onda sam se oženio“ - ispričao je Armenulić.

Protiv njihove ljubavi su bili skoro svi, ali on je bio odlučan.

"Nitko nije bio zadovoljan tom vezom. Svi su govorili: kafanska pjevačica, nije to za tebe, ti si ipak školovan čovjek… Je li naš brak bio greška? Nije! A dobili smo i prekrasnu kćer“ - prisjetio se Armenulić godina kad se borio protiv predrasuda sredine.

---

---

A onda se u trenutku kada su i njemu i Silvani karijere bile u usponu, dogodila tragedija.

"Došlo je do sudara na Ibarskoj magistrali, bilo je jezivo. Vozeći 150 na sat uletjeli su pod kamion, šef orkestra Rade Jašarević, Silvana i njezina sestra Mira Barjaktarević, koja je bila u petom mesecu trudnoće“ - ispričao je s tugom Armenulić.

Nevjerojatna priča o životu i sudbini Silvane Armenulić, rođene pod imenom Zilha Barjaktarević u Doboju (gledali smo isječak iz njezine karijere i u hit filmu "Toma"), i danas budi pažnju javnosti.

U vrijeme njihovog braka, tabloide su punile priče o Silvaninom sukobu s navodnom Radmilovom ljubavnicom, ali i njenom bliskom odnosu s pjevačem Tomom Zdravkovićem.

Gabi Novak i Arsen Dedić

"Imaš našeg Matiju i nastavi dalje“, otkrila je Gabi Arsenove posljednje riječi.

U braku su dobili jednog sina, Matiju Dedića, a iz prvog braka veliki kantautor ima kći Sandru Dedić-Slavica.

Zajednički život i brak velikana glazbene scene urodio je desecima albuma i šansona uz koje su odrasle mnoge generacije. Svi pamte i vole predivne skladbe "Pamtim samo sretne dane“ i "On me voli na svoj način“, koje je Arsen napisao za svoju Gabi.

Uvijek je govorio da su oni običan par sa svijetlim i tamnim trenucima.

"Prošli smo zajedno sve oblike nasilja, požar u kući, gubitak prvog deteta, i što su njoj radili, i što su meni radili… U Gabi sam našao podršku, ona mi je obećala da će me do kraja svom snagom štititi. Tako je i bilo".

U javnosti je uvijek prevladavala slika o ljubavnoj idili između žene stijene i ćudljivog umjetnika.

Upoznali su se 1958. godine u Zagrebu ispred televizijskog studija. Oboje su u to vrijeme bili u braku, Gabi sa skladateljem Stipicom Kalođerom, s kojim je ostala sve do 1970. godine, a Arsen s Vesnom Matoš, nećakinjom pjesnika i noveliste Antuna Gustava Matoša.

---

---

Nakon što su se razveli od supružnika postali su ljubavnici, zatim roditelji Matije, a mjesec dana nakon njegovog rođenja i bračni par. Vjenčali su se 1973. godine.

"Moje poštovanje prema Arsenu bilo je veliko, kakav god da je bio fakin. On je dobro znao da će naći u meni ženu koja će ga podržavati do posljednjeg trena, koja će ga njegovati, čuvati, biti na njegovoj strani“, rekla je Gabi nakon Arsenove smrti.

Arsen je duboko cijenio Gabi kao osobu i kao pjevačicu.

"Ja sam tada bio tek estradni početnik, a Gabi je već pjevala s glazbenicima kao što je bio Louis Armstrong, ni manje ni više!“, priznao je Arsen supruzi veliki uspeh, piše Zdovoljna.rs.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Arhiva/Cropix
Arhiva/Cropix

Gabi Novak, Milena Dravić i Dragan Nikolić, te Josipa Lisac

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/scena/showbiz/on-je-bio-fini-mladic-iz-bogate-obitelji-ona-kafanska-pjevacica-ovo-je-pet-najslavnijih-ljubavnih-parova-iz-bivse-drzave-koji-su-ostali-jaci-i-od-smrti-prica-dira-u-srce-1247485 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=69d17fd06118aa3454e41b95c9ca449c1ff5396e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=On+je+bio+fini+mladi%C4%87+iz+bogate+obitelji%2C+ona+kafanska+pjeva%C4%8Dica%3A+ovo+je+pet+najslavnijih+ljubavnih+parova+iz+biv%C5%A1e+dr%C5%BEave+koji+su+ostali+%E2%80%98ja%C4%8Di+i+od+smrti%E2%80%98%21%3A+Pri%C4%8Da+dira+u+srce&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fon-je-bio-fini-mladic-iz-bogate-obitelji-ona-kafanska-pjevacica-ovo-je-pet-najslavnijih-ljubavnih-parova-iz-bivse-drzave-koji-su-ostali-jaci-i-od-smrti-prica-dira-u-srce-1247485 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fon-je-bio-fini-mladic-iz-bogate-obitelji-ona-kafanska-pjevacica-ovo-je-pet-najslavnijih-ljubavnih-parova-iz-bivse-drzave-koji-su-ostali-jaci-i-od-smrti-prica-dira-u-srce-1247485 )
[{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"SVI IH ZNAMO"},{"id":"10","value":""},{"id":"97","value":""},{"id":"65","value":""},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"88","value":""},{"id":"95","value":"0"},{"id":"105","value":""},{"id":"106","value":""},{"id":"107","value":""},{"id":"112","value":"9118"},{"id":"78","value":"2"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"63","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"67","value":"1"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"71","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"79","value":"1"},{"id":"87","value":"1"},{"id":"91","value":"1"},{"id":"92","value":"1"},{"id":"93","value":"1"},{"id":"94","value":"1"},{"id":"96","value":"1"},{"id":"98","value":"1"}]
StoryEditorOCM
ShowbizSVI IH ZNAMO

On je bio fini mladić iz bogate obitelji, ona kafanska pjevačica: ovo je pet najslavnijih ljubavnih parova iz bivše države koji su ostali ‘jači i od smrti‘!: Priča dira u srce

Piše Mozaik SD
9. prosinca 2022. - 10:53

Još u bivšoj Jugoslaviji nastale su neke od najvećih i najpoznatijih ljubavnih veza na javnoj sceni, ovih pet kojih je navedeno u članku zaista su ostale zapamćene u kolektivnoj svijesti.

O njima piše portal Zadovoljna.rs.

Milena Dravić i Dragan Nikolić

Milenu i Dragana spojio je film. Upoznali su se na snimanju "Horoskopa“, 1969. godine, a dvije godine kasnije, u prosincu 1971., su se i vjenčali. Tijekom snimanja filma "Kako su se voljele dvije budale“. Onako, usput…

"Snimali smo u Zvezdarskoj šumi, dramu Duška Radovića. U pauzi za ručak Dragan i ja smo skoknuli do Općtine Vračar i vjenčali se. Na putu do Općine pridružila nam se Seka Sablić. Ona i Dragan su bili dobri prijatelji, družili su se još na FDU.

Kad smo postali službeno bračni par, otišli smo na ručak....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 12:37