StoryEditorOCM
Showbizvrhunski komičar

Legendarni Rowan: Slavu je stekao kao Mr.Bean, razveo se za 65 sekundi, a evo i što mu je najveća životna strast

Piše Ines Stipetić/Gloria
6. siječnja 2024. - 17:05

Rowan Atkinson, jedan od najpopularnijih britanskih komičara kojem je svjetsku slavu donijela uloga Mr. Beana, 6. siječnja slavi 69. rođendan. Po struci diplomirani elektrotehničar i elektroničar s magisterijem s Queen‘s Collegeua u Oxfordu, od studentskih dana bio je zaljubljen u fizičku neverbalnu komediju, a prve glumačke korake napravio je na pozornici.

Fizička komedija očito mu je bila i prihvatljivija s obzirom na to da Atkinson pati od mucanja pa ne voli davati ni intervjue. A ideju za šutljivog Mr. Beana upravo je dobio u studentskim danima kada je izvodio skečeve pa je postao i glavni lik istoimene TV serije od petnaest epizoda koja je započela s emitiranjem 1. siječnja 1990. godine, piše Gloria.

To ‘dijete u tijelu čovjeka‘, neviđeno nespretan, a u neku ruku i sretan lik koji ne govori već tu i tamo nešto promrmlja, osvojio je ne samo britansku publiku već i onu diljem svijeta jer je emitiran u 190 zemalja uključujući i Hrvatsku.

image
Ben Stansall/Afp

U međuvremenu se emitirala i animirana serija, nešto kasnije su snimljena i dva filma o Mr. Beanu, a sada glumac planira seriju u kojoj bi Mr. Beana prikazao kao osobu u ‘zlatnim godinama‘ iako je izjavio da se zasitio tog šutljivog klauna koji mu je donio neviđenu popularnost i bogatstvo.

Ovom komičaru slavu je donio i filmski serijal Johnny English, serija špijunskih akcijskih komedija koje parodiraju tajnog agenta Jamesa Bonda. Posljednju filmsku ulogu odigrao je u aktualnom fantastičnom mjuziklu ‘‘Wonka‘‘ u kojem igra svećenika Juliusa Scamsa koji vodi sirotište, prenosi Gloria.

Rowanu Atkinsonu gluma je donijela brojne nominacije i nagrade među kojima su i BAFTA te ugledna kazališna nagrada Laurence Olivier koju ima i naša Zrinka Cvitešić, a od britanske kraljice je 2013. dobio i orden Commander of the Order of the British Empire za zasluge u kulturi.

Privatno je vrlo povučen i kako to obično biva s komičarima - prilično ozbiljan. 

‘‘Ljudi misle ako ih mogu nasmijati s pozornice, da ću ih nasmijavati i privatno. To uopće nije slučaj. Ja sam u zapravo prilično tiha, dosadna osoba‘‘, kazao je jednom prilikom komičar.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 22:42