StoryEditorOCM
ShowbizNEMA VIŠE ‘IRACA‘

Filmaši koji žele Oscara morat će poštovati različitosti društva: stavljena su četiri kriterija, dva moraju biti ispunjena. Val ljutnje urodio plodom

Piše Hina
9. rujna 2020. - 13:14
Julia Reichert, Jeff Reichert i Steven Bognar za Oscarima za najbolji dokumentarac ”American Factory” na ovogodišnjoj dodjeli AFP

Autori filmova koji se žele natjecati za Oscara za najbolji film morat će ispuniti kriterije poštivanja različitosti društva, objavila je Američka akademija za filmsku umjetnost i znanost.

Akademija je postavila četiri standarda za koja se nada da će poslužiti borbi protiv diskriminacije u društvu i potaknuti ravnopravnu zastupljenost svih u stvaranju filmova.

Oscari su dugo kritizirani zbog nedostatka različitosti, poput male zastupljenosti žena i manjina, kako ispred tako i iza kamere.

Godine 2016. odluka da se za nagrade za najboljeg glumca ne nominira nijedan crni glumac ili pripadnik drugih manjina izazvao je val ljutnje, a mnoge filmske zvijezde bojkotirale su ceremoniju i krenuo je pokret  #OscarsSoWhite (Oskari su tako bijeli).

To je potaknulo promjene i Akademija je...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 22:40