StoryEditorOCM
Red buttonRED BUTTON

Roditelji, ovo je aplikacija koju svi morate imati! Jednim klikom možete prijaviti nasilje nad svojim djetetom

Piše Katarina Marić Banje
5. veljače 2024. - 22:10

Policijska uprava splitsko-dalmatinska željela je da 2023. godina bude godina sigurnijeg interneta, te su od veljače započeli s intenzivnijim informiranjem i edukacijom građana u sklopu preventivnog projekta “SafetyNet-Bitka za sigurnost”. Jedan od ciljeva je osvijestiti građane o realnoj opasnosti i izloženosti kaznenim djelima iz domene računalnog kriminaliteta. Naime, 2022. godine su zabilježili 196 kaznenih djela računalne prijevare, a 2023. godine ukupno 213 takvih kaznenih dijela. Osim kriminalističkih istraživanja, važnim drže edukaciju i informiranje građana o rizicima kojima se izlažu ako komunikaciji i radu na internetu pristupe lakomisleno i bez provjere za koju je u većini slučajeva dovoljan zdravorazumski pristup i korisna razina sumnje kao zaštitnog faktora u dvojbenim situacijama. O svemu smo se informirali u razgovoru s Paškom Ugrinom, voditeljem poslova prevencije PU splitsko-dalmatinske.

Kada je izrađena aplikacije “Safety Net - Bitka za sigurnost” i tko je sve sudjelovao u njezinoj izradi?

Na pitanje zašto aplikacija, odgovor je da smo morali otvoriti novi način preaktivne komunikacije i dostupnosti informacija i savjeta ciljanim grupama na najpristupačniji i njima najprihvatljiviji način. U suradnji s FESB-om i Udrugom mladih programera DUMP, uz potporu Vijeća za prevenciju grada Splita, 2015. godine je kreirana web aplikacija “SafetyNet-Bitka za sigurnost”, koja se redovito nadograđuje. Bio je to početak ozbiljne bitke za sigurnost na internetu, koja ne prestaje.

image

Paško Ugrina, voditelj poslova prevencije PU splitsko-dalmatinske

Bozidar Vukičević/Cropix

Na koji način se unaprjeđivala tijekom godina?

U siječnju ove godine završen je rad i na mobilnoj aplikaciji, koja je za sada dostupna na mobilnim telefonima s Android sustavom. Aplikacija je rezultat rada i znanja mladih iz DUMP-a, koji su naši ključni partner u ovom projektu od samih početaka. Zajedno smo osmislili kviz znanja za djecu i mlade, potaknuli razvoj aplikacije za mobilne telefone, i redovito surađujemo kod ažuriranja i promocije projekta. Uz činjenicu da se aplikacija do sada nalazila na službenim web stranicama velikog broja osnovnih i srednjih škola Splitsko-dalmatinske županije, od sada je svi zainteresirani mogu preuzeti i instalirati kao aplikaciju iz Trgovine Play. Kliknete na QR code koji smo izradili i začas vam je dostupna aplikacija koja uz kviz nudi veliki broj informacija i savjeta.

Kakve povratne informacije imate vezano za navedeni projekt?

Ovaj projekt prihvatio je najveći broj osnovnih i srednjih škola u Splitsko-dalmatinskoj županiji na način da se aplikacija nalazi na njihovim stranicama. Kroz info materijale i predavanja koja provodimo, djecu i mlade potičemo na sudjelovanje u kvizu i do sada bilježimo pozitivne reakcije, iako smo otvoreni i za konstruktivne kritike, savjete i prijedloge. Kviz za djecu ima i dio kontrolnih pitanja koja kroz odgovore šalju poruku o visokom riziku i načinu odgovora na problem. Cilj nam je smanjiti tamnu brojku djece koja su žrtve na način da prepoznaju negativnu situaciju i zatraže pomoć. Interes za igrom afirmativno se potiče nagrađivanjem najboljih sudionika. Naime, svake godine u veljači, kada se obilježava Dan sigurnijeg interneta, uz pomoć lokalne zajednice nagradimo dvoje igrača koji su pokazali najbolje znanje. Ove godine u suradnji s našim partnerom Odborom za sigurnost SDŽ-a osigurali smo prigodne nagrade. Na ovaj način potičemo i ostale da sudjeluju.

image

Klikom na QR code začas je dostupna aplikacija koja uz kviz nudi veliki broj informacija i savjeta

Planirate li dodatne modifikacije aplikacije?

Aplikacija se kontinuirano nadograđuje u vidu novih pitanja, novih informacija, poveznica, videouradaka, a cilj je edukacija djece kroz igru znanja, i to ćemo nastaviti raditi i dalje. Tu smo otvoreni za prijedloge jer cijenimo da ima dostatno institucija i pojedinaca koji uspješno rade na podizanju razine sigurnosti djece na internetu. Aplikacija nudi mogućnost informiranja roditelja, za koje je osmišljen i “Kutak za roditelje”, koji nudi veliki broj korisnih informacija. Poseban razlog za našu aktivnost su složena i dugotrajnija kriminalistička istraživanja računalnih prijevara, koja se mjerama prevencije mogu reducirati te osloboditi resurse za druge prioritete.

Na koje još načine namjeravate doprijeti do građana?

Preventivni projekt od početaka provodimo zajedno s našim partnerima: Odborom za sigurnost Splitsko-dalmatinske županije, Mrežom Vijeća za prevenciju SDŽ-a, udrugom DUMP, Radio Splitom te IT tvrtkom “Span” d.d. iz Zagreba. Uz pomoć partnera izradili smo i informativne materijale s korisnim savjetima za građane. Na službenoj stranici PU splitsko-dalmatinske objavili smo informativni materijal, opise različitih vrsta prijevara i stvarne primjere negativnih iskustava prevarenih osoba, a sve kako bismo osvijestili građane da se računalna prijevara ne događa u filmovima nego u našoj svakodnevici. Također, na web informativnim plakatima objavljen je QR code kako bi zainteresirani građani preko mobitela mogli doći do potrebnih informacija. Poruka preventivne akcije “Oprez prije klika!” jasna je poruka svim građanima kada su na internetu.

Koje su ciljane skupine?

Ciljane skupine definiramo u više društvenih kategorija: djeca i mladi, starije osobe, studenti, gospodarstvenici, djelatnici u različitim sektorima i dr. Naime, iskustvo nam govori da vješti počinitelji žrtve pronalaze u svim skupinama bez obzira na dob, iskustvo, znanja i vještine. Danas smo svi na internetu, obavljamo različite svakodnevne poslove, specifična vremena epidemije još više su nas približila internetu i mogućnostima koje pruža, ali mislimo da nedostatak informacije može dovesti do velikih problema. Sagledavajući aktualnu statistiku, vidimo da su prevaranti zauzeli virtualan svijet kako bi se domogli tuđeg novca. Učestalije su računalne prijevare od provala, a to vam govori koliko su edukacija i informiranje važni. Ističemo važnost zaštite djece i smanjujemo tamne brojke osoba koje su žrtve i trpe štetu, a to nisu dosad prijavili i nisu zatražili pomoć.

image
/Shutterstock

Uvjetovani razinom specijalističkih znanja naših policijskih službenika za kibernetičku sigurnost i prevenciju, spremni smo preventivno djelovati u različitim segmentima rizika i usmjereno prema različitim ciljanim grupama. Potvrda za to je suradnja s lokalnim zajednicama (Makarska, Omiš, Trogir, Hvar, Solin, Kaštela, Split), Turističkom zajednicom Grada Solina, KBC-om Split, Sveučilišnim odjelom za forenzične znanosti Sveučilišta u Splitu i Hrvatskom gospodarskom komorom. Proveli smo 11 edukacija u vidu panel-rasprava. Razgovaralo se o specifičnim rizicima kibernetičke sigurnosti, negativnim trendovima i ugroženim skupinama, ali i načinu zaštite. Ovo je bio odličan način da sudionici iz “prve ruke” dobiju kvalitetne i točne informacije o sigurnosti na internetu, ali i za nas dobra povratna informacija da ima prostora za jačanje partnerstva i ozbiljan rad na prevenciji.

Koji je način, prema rezultatima akcije, najefikasniji za upozorenje javnosti?

Kako bismo što vjerodostojnije prezentirali realne opasnosti, informiramo javnost na način da im opisujemo realne, stvarne događaje koji su nam prijavljeni, navodimo opis modusa prijevara, ali uvijek uz upozorenja i savjete za građane. Uočili smo da smo na ovaj način uspjeli privući interes predstavnika različitih medija, ali i građana. Na stranicama PU splitsko-dalmatinske objavljeni su različiti primjeri, ali i savjeti za zaštitu i upozorenja. Stranicu redovito ažuriramo s ciljem da savjeti i informacije budu što dostupniji svim građanima Splitsko-dalmatinske županije.

Konačno, možemo s ponosom reći da je “SafetyNet-Bitka za sigurnost” primjer dobre suradnje s mladim i stručnim ljudima čije znanje je pomoglo da realiziramo još jedan preventivni projekt koji je prvotno osmišljen za djecu, ali je s vremenom prerastao u preventivni projekt namijenjen svim kategorijama stanovništva. Upravo iz tog razloga široka je i lista komunikacijskih kanala koje koristimo kako bismo doprli do potencijalnih žrtava. Kroz ovaj preventivni projekt do sada je realizirana suradnja s gradovima iz Mreže Vijeća za prevenciju Odbora za sigurnost SDŽ-a, Turističkom zajednicom Grada Solina, Hrvatskom gospodarskom komorom, Sveučilištem u Splitu, Kliničkim bolničkim centrom Split i evo sada i s tvrtkom “Promet Split” d.o.o. Svi naši partneri prepoznali su značaj ovog preventivnog projekta i svojim sudjelovanjem pokazali brigu za sigurnost zajednice. I na stranicama Slobodne Dalmacije, regionalnim web portalima i regionalnim TV i radiopostajama prenose se primjeri i savjeti PU splitsko-dalmatinske, pa su problem, ali i načini suprotstavljanja ovom riziku sve vidljiviji u najširoj javnosti, čime se ostvaruje važan cilj – osvijestiti građane o opasnostima i ponuditi jednostavna rješenja prevencije.

image

SafetyNet, sučelje aplikacije

Koje su još kampanje aktivirane s istim ciljevima?

Ravnateljstvo policije također je iniciralo preventivnu kampanju naziva “Web heroj”, čiji cilj je kroz edukaciju građana približiti važnost znanja o pojavnim oblicima kibernetičkog kriminala, opasnostima te mjerama prevencije i zaštite. Cilj je identičan onome koji smo imali kada smo pokrenuli informiranje građana u sklopu “SafetyNet-Bitka za sigurnost”, s obzirom da je ovo tema kojoj ćemo trebati u budućnosti posvećivati sve više vremena. Jačanje svijesti građana o ovoj problematici izuzetno je važno, radi čega je potrebno kapacitete preventivnih projekata usmjeriti na ovu temu i pokušati je svakodnevno postavljati u centar medijskog interesa.

Zato još jednom savjetujemo građanima da jednim klikom, skeniranjem QR coda, preuzmu aplikaciju koja će im zasigurno biti od koristi. Uz savjete vezane uz sigurnost na internetu pronaći će i veliki broj informacija o svim preventivnim projektima policije, ali i ostalim opasnostima i izazovima kojima su izloženi djeca i mladi u današnje vrijeme. Uz računalni kriminalitet, osnove prevencije i indikatori prepoznavanja problema alkoholizma, droge, kocke sadržajni su dio aplikacije u mapi Kutak za roditelje pa ova aplikacija može dobro poslužiti i kao podsjetnik roditeljima u različitim kriznim situacijama.

Mislite li da bi broj žrtava navedene vrste nasilja bio veći da nije izrađena navedena aplikacija?

Ono što smo svakako postigli je da je računalna sigurnost postala svakodnevni dio javnog i medijskog prostora, što je od izuzetnog značaja jer ključ je u dostupnosti kvalitetne i točne informacije. Reakcije građana na panel-raspravama i u kontaktima s policijskim službenicima bile su pozitivne i mislimo da smo sigurno osvijestili jedan veliki broj građana, što će u budućnosti svakako utjecati da budu oprezniji i prihvate uobičajene mjere zaštite svog identiteta i imovine kada su na internetu. Pokazatelj broja pravljenih pokušaja računalnih prijevara jedan je od indikatora koji potvrđuje da smo na dobrom tragu.

image
/Shutterstock

Što je “Red Button” i što se sve može prijaviti preko njega?

“Red Button” je kroz poveznicu postao sastavni do naše aplikacije. Služi kao mogućnost da online podnesete prijavu ako ste zabrinuti i imate informaciju o zlostavljanju djeteta ili ste žrtva takvog postupanja. Dakle, kad dijete ili roditelj kroz igru kviza ili provjerom drugih informacija potvrdi zabrinutost za sebe ili dobrobit drugog djeteta, to policiji odmah može prijaviti.

Može li se preko RB-a prijaviti i zlostavljanje druge osobe?

Sve prijave mogu biti zaprimljene i anonimno. Policija će vrlo ozbiljno shvatiti svaku prijavu i poduzeti sve radnje za koje je ovlaštena kako bi spriječila zlostavljanje djeteta. “Red Button” poveznica dostupna je na službenim stranicama MUP-a i svih policijskih uprava u RH. •

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 17:48