StoryEditorOCM

Traje grozničava bitka za saborsku većinu. Zapeli pregovori HDZ-a i Domovinskog pokreta: ‘Nema popuštanja!‘

Piše Vijesti SD, JL
20. travnja 2024. - 12:54

Ključni događaji:

Profesor prava Đulabić: Upozorenje je duboko protuustavno

Nino Raspudić: Očito je da DP ide s HDZ-om

Nikola Grmoja pozvao DP: Sjednimo i formirajmo antiHDZ koaliciju

Ustavni stručnjak Palić: Milanović ne može postati premijer

Robert Jankovics: Ni Orban, ni Milanović nisu me zvali

 Ustavni stručnjak Podolnjak: Ovo je osveta Ustavnog suda

19:40 

HDZ je sve bliže početku pregovora o sastavljanju nove Vlade s Domovinskim pokretom, govore za Jutarnji neslužbeno izvori s obje strane.

Ono što je trenutačno najveća prepreka finaliziranju ovih početnih, neslužbenih pregovora, kažu nam izvori, jest SDSS.

HDZ bi, naime, i dalje htio vidjeti predstavnike srpske nacionalne manjine u većini, pa makar samo u Saboru, ne u Banskim dvorima, no DP će, kažu nam njihovi predstavnici, inzistirati na tome da Milorada Pupovca ne bude u toj većini.

- Izgledna je koalicija s HDZ-om i to bi bila stabilna Vlada, ali naš je glavni uvjet da nas ne podržava SDSS. Na ostalim točkama pregovora moći ćemo popustiti, ali na ovome nećemo - kaže izvor iz DP-a.

U toj bi varijanti HDZ, uz 13 zastupnika DP-a bez Mislava Kolakušića i pet zastupnika manjina bez SDSS-a, imao komotnu većinu od 79 ruku.

Iako ideja da na svoju stranu HDZ pridobije liberalne stranke, odnosno IDS, Nezavisnu platformu Sjever i Fokus, nije do kraja odbačena - pri čemu bi im onda zajedno s osam zastupnika nacionalnih manjina nedostajale samo dvije ruke u Saboru - u HDZ-u su sve više svjesni kako je to pomalo nemoguća misija. Liberalni krug, kako doznaje Jutarnji, razgovara o zajedničkom nastupu na europskim izborima koji će se održati 9. lipnja, a do 23. travnja predaju se liste, tako da im je i to prepreka da odu u većinu s Plenkovićem. Osim toga, iduće godine održavaju se i lokalni izbori pa u IDS-u, ali i kod Matije Posavca prevladava strah da će ih birači kazniti zbog suradnje s HDZ-om.

HDZ im, pak, preko posrednika poručuje da se ne trebaju bojati koalicije, a argument je i da bi onda svojim biračima mogli reći da su upravo oni spriječili "crnu desnicu" da uđe u Vladu. Kada bi se to dogodilo, a sve su manje šanse za to, onda bi HDZ-ovci krenuli u razgovore s Vesnom Vučemilović i Marijanom Pavličekom iz Hrvatskih suverenista, koji su nastupali na zajedničkoj listi s Mostom, ali i sa Željkom Lackovićem koji je kao nezavisni bio na listi DP-a.

To bi više odgovaralo i HSLS-u i HNS-u, a i Milorad Pupovac, čelnik SDSS-a, bio bi sretniji da ne mora podržavati Vladu u kojoj bi bio DP.

No, kako je za Jutarnji jučer rekao jedan visoki dužnosnik HDZ-a, matematika je jasna.

- Sasvim je sigurno da će i iduću Vladu voditi Andrej Plenković. Liberali ne žele, dakle preostaje nam DP, i to je vrlo izgledna nova većina, uz manjine - kazao im je sugovornik.

U toj većini, govore HDZ-ovci za Jutarnji, vide i SDSS. HDZ-ov je argument da je bolje imati Pupovca unutar institucija hrvatske države, koji svoje probleme rješava u političkom Zagrebu, a ne u Beogradu u okviru "srpskog svijeta".

I ono što nitko ne želi javno reći u HDZ-u, a to je da je DP-u bolje da svi njihovi zastupnici uđu u Vladu zajedno sa svim manjinama i da dobiju respektabilan broj ministarskih mjesta, nego da ih HDZ počne lomiti jednog po jednog.

- Za sve postoji rješenje i to će sigurno biti dio pregovora - smatra izvor iz HDZ-a.

HDZ će u ponedjeljak održati sjednicu Predsjedništva i Nacionalnog odbora na kojoj će biti govora i o konzultacijama s izabranim strankama o osiguravanju većine. Plenković će očito tražiti podršku za pregovore s DP-om. I oni će imati sjednicu Predsjedništva u ponedjeljak, doznajemo. U subotu su održavali sastanke, a njihovi odbori šalju prijedloge za pregovarački okvir, od kojih je najvažniji da nema SDSS-a u većini. 

 

17:00 Gong smatra da se Ustavni sud svojim loše obrazloženim upozorenjem Milanoviću stavio iznad Ustava. Ako predsjednik Republike podnese ostavku, ništa ne smije sprječavati izabrane zastupnike Sabora da odaberu Milanovića za predsjednika Vlade.

"Većina na Ustavnom sudu smatra da je predsjednik svojim sudjelovanjem u kampanji kontinuirao kršio Ustav. No Ustavni sud nikad nije donio odluku da je predsjednik kršio Ustav. Dapače, većina ustavnih sudaca ističe kako rezultati izbora nisu na bilo koji način sporni. Nejasno je stoga, kako izostanak bitne povrede može za posljedicu imati drakonsku kaznu koja nije predviđena nijednom odredbom Ustava.

Svojim zaključkom prijete uskratom političkih prava Zoranu Milanoviću, i volji zastupnika da biraju tko će biti mandatar. U skladu s njegovom ulogom čuvara stabilnosti državne vlasti, Zoran Milanović morao je dati ostavku na mjesto predsjednika države kada se odlučio sudjelovati u parlamentranim izborima. Predsjednik države to nije učinio nego je čak i najavljivao svoje buduće ministre. Važna ustavna uloga predsjednika jest povjeravanje mandata za sastavljanje Vlade. Kako taj proces može biti nepristran, ako Milanović s pozicije predsjednika pomaže jednoj strani u sastavljanju većine?", smatraju u Gongu.

 

14:50 - Vedran Đulabić, profesor s Pravnog fakulteta, u razgovoru za N1 naveo je da je Ustavni sud prešao granice svojih ovlasti.

"Odluka Ustavnog suda me začudila u ovom dijelu gdje je zabranjeno predsjedniku da i nakon podnošenja ostavke obavlja političku dužnost. Mislim da je to duboko protuustavno i ograničavanje političkih prava, prava na političko djelovanje, bez obzira što mi o nekom pojedincu možemo misliti. Mislim da je Ustavni sud tu prešao granice svojih ovlasti u toj odluci", tvrdi Đulabić.

Đulabić navodi da bi imali presedan u Hrvatskoj ako doista dođe do toga da se ponišiti odluka Sabora.

“Bio bi presedan, dosad nismo imali da se ponišiti odluka o povjeravanju mandata. Formalno, to bi se moglo pokrenuti u nekom postupku ocjene ustavnosti, pitanje je kojim argumentima, razlozima, rokovima, puno je nepoznanica, ali s obzirom na jučerašnju konferenciju, možemo sve očekivati, i od strane Ustavnog suda, ali i od strane predsjednika”, istaknuo je.

14:05 - Komunikacijska stručnjakinja Gabrijela Kišiček komentirala je rezultate izbora i odluku Ustavnog suda. 

Dotaknula se i govora Andreja Plenkovića i Peđe Grbina u izbornoj noći. 

“I Grbin i Plenković su željeli ostaviti dojam pobjednika, ali to je bilo prilično neuvjerljivo. Pobjednički govor Andreja Plenkovića započeo je kritikom Zorana Milanovića, pobjednici to ne rade. Nekoliko puta je tijekom kampanje rekao da je Milanović irelevantan, a onda odjednom postaje toliko važan da ga se spomene u pobjedničkom govoru u prvoj rečenici”, rekla je.

Detaljnije pročitajte OVDJE.

12:40 - Tomislav Tomašević je danas odluku Ustavnog suda nazvao protuustavnom, javlja HRT. Poručio je da će Možemo podržati manjinsku SDP-ovu Vladu te da je sada najvažnije konstituirati Sabor.

Mi smo rekli da bi oporbena stranka koja osvoji najviše mandata trebala dati mandatara, to je po svemu sudeći SDP. Hoće li SDP predložiti Milanovića ili nekog drugog, to je na njima, mi ćemo to podržati. Most ima manje mandata nego Možemo jer su dva mandata od Suverenista. Ako krenemo u tu logiku, nećemo se dogovoriti. Ključno je da se konstituira Sabor i da Sabor počne donositi zakone, da smijeni glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića, da ukine lex AP i da napravi set zakona koji bi smanjili mogućnost korupcije, rekao je.

"Što se tiče odluke Ustavnog suda ona je protuustavna, nema nikakvog uporišta u Ustavu za odluku koju su donijeli. Kad smo predavali kandidature u Sabor pozvali smo Ustavni sud i DIP da se očituju hoće li izbori biti regularni, drže li se svi upozorenja ili ne i da to naprave najkasnije na dan izborne šutnje tako da bez obzira na rezultate izbora svi znaju na čemu su", rekao je Tomašević.

"Oni to nažalost nisu napravili. Nisu niti upozoravali. Niti u jednom trenutku nisu rekli da Milanović krši nihovo upozorenje. Nisu rekli koja bi sankcija bila niti na čemu bi je temeljili, dokad vrijedi ta zabrana Milanoviću? I gdje piše u Ustavu da je takva sankcija moguća? Ukoliko izbori nisu bili kontaminirani, kako to da se Milanoviću zabranjuje da bude mandatar?, upitao je Tomašević.

12:20 - Nino Raspudić iz Mosta za N1 komentirao je upozorenje Ustavnog suda predsjedniku Zoranu Milanoviću.

- Nemaju nikakvo uporište za to u Ustavu i zakonu. To je parapolitičko tijelo isluženih HDZ-ovih kadrova, dijelom SDP-ovih. To je skandalozno, to je najsramotnija institucija u Hrvatskoj i mi odavno govorimo da bi ih trebalo ukinuti i prebaciti ovlasti na Vrhovni sud - kazao je.

Komentirao je i rezultate parlamentarnih izbora i moguće koalicije.

- Most neće iznevjeriti ono što je govorio prije izbora, HDZ treba u oporbu, zajednički nazivnik je antikorupcija. Očito je da DP ide s HDZ-om i da je sva domoljubna kritika Plenkovića i HDZ-a bila predstava za sitnu domoljubnu raju.

Osvrnuo se i na fotografiju koju je podijelio Milanović na kojoj se vidi predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović za stolom s Olegom Butkovićem i Brankom Bačićem.

"To je žalosno, to su važni politički akteri koji su imali istaknuti ulogu u kampanji, Butković, a onda u jednoj ležernoj ljetnoj atmosferi ga vidimo s predsjednikom tog istog Ustavnog suda. Pa nije to ništa novo, pa u ovom parku živi blizu, viđam ih po noći kako se smucaju u trenirkama, u nekim čudnim razgovorima. Znamo mi što je Ustavni sud i zašto ih treba raspustiti", poručio je Raspudić.

12:10 - Nikolu Grmoja je ponovno pozvao Domovinski pokret na razgovore, prenosi HRT.

- Dobro je znano zašto mi nismo išli s Domovinskim pokretom, jer smo tvrdili da će ići s HDZ-om. Evo im prilike da ja nisam bio u pravu kroz cijelo ovo predizborno vrijeme. Pozivam ih na razgovore kako bismo formirali antiHDZ koaliciju. Sve je na stolu, ništa nije zadano, trebamo razgovarati i vidjeti što se može napraviti. Ako ne žele izdati birače, ljude koji su im dali povjerenje, onda trebaju sjesti i razgovarati. Sjetimo se što je Plenković o njima govorio uoči izbora, što je govorio o Penavi. Sjetimo se što je sam Domovinski pokret govorio o Plenkoviću, nazivao ga je veleizdajnikom, imali su jumbo plakat gdje kao Plenković sa SDSS-om slavi pad Vukovara, to su jako teške optužbe i sada nakon svega nadam se da neće otrčati u zagrljaj Plenkovića i pokazati da je istina sve što sam tvrdio uoči izbora - rekao je Grmoja.

11:40 - Međimurski župan Matija Posavec osvojio je dva mandata sa svojom Nezavisnom platformom Sjever te je za N1 komentira upozorenje Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar Vlade čak ni ako da ostavku.

"Nisam pravnik, ali sam se informirao o temi. Ustavni sud ne može zabraniti ništa. Ono što u Ustavu nije zabranjeno, znači da je dopušteno i tu je kraj priče. Tu vidimo pravnu nesigurnost, država u toj situaciji ne može normalno funkcionirati. Ni pet minuta poslije ti suci Ustavnog suda nisu jedinstveni, jedni su protiv drugih. Ako već među ustavnim stručnjacima imamo neslaganje, to ukazuje na pravnu nesigurnost. To je opasna situacija. Tko god da formira vladu, treba ići u izmjenu Ustava”, kazao je.

11:30 - Za sada nema pretjeranih ponuda ni grandiovnih sastanaka, no ako do toga i dođe, naći ćemo se, poslušat ćemo. Treba prvo doći određeni poziv - rekao je Dario Zurovec iz Fokusa za N1 televiziju.

- Nama je bliži SDP, s obzirom na to da smo bili oporbena stranka i s obzirom na suradnju u Saboru - dodao je.

Zurovec je najavio i anketu o tome što birači misle s kim treba u koaliciju. “Mislim da dobar dio ljudi mogu pitati i osobno. Postoji jedan krug ljudi s kojima sam od prvih momenata, prvo ću njih pitat u kojem smjeru ići. Također, na društvenim mrežama postoji opcija gdje možete izravno ljude pitati. Ja nisam baš tipičan da me možete utrpati u ladicu i reći ‘a on je žeton’ ili ‘nije žeton’. Ja imam vrijednosti i koje su lijeve i desne i liberalne i konzervativne. Realno, meni su prihvatljivi svi”, istaknuo je.

Kaže da treba vidjeti i kakvu će odluku donijeti Domovinski pokret.

- Ja sam pojedinac. Treba nekad skočiti s visine tog političkog ega i malo se prizemljiti. DP ima 13 mandata, a Kolakušić ne želi ni s kim, možda ni sa samim sobom. Vidjet ćemo kako će tih 13 zastupnika disati, u kojem će smjeru ići i hoće li se dogovoriti s HDZ-om.Milanović je čovjek koji uvijek nekako razdijeli i podigne, ili ga voliš ili ne, nema između i on im je podigao jedna dio postotka”, rekao je govoreći o tome kako je Milanović utjecao na rejting SDP-a. “Ljudi su očekivali da bude kandidat za premijera, no u ovoj situaciji očito da ne bude bio. Sigurno da velika stranka poput SDP-a ima stručnjaka i ljude koji bi mogli uskočiti u to, samo što sumnjam da itko ima karizmu poput njega - kazao je.

Na pitanje hoćemo li imati neku vrstu ustavne krize ako se unatoč upozorenju Ustavnog suda bude inzistiralo na tome da Milanović bude mandatar, Zurovec je kazao: “Ja sam u krizi otkad sam rođen. Ili je rat ili recesija… Mi smo mlada demokracija realno, pa bih rekao da će trebati još dvije-tri generacije da se institucije ojačaju.”

Otkrio je i kome je čestitao na pobjedi na izborima. “Premijeru nisam, čestitao sam Anušiću jer je imao najveći izborni rezultat. S njim sam se čuo i s još nekoliko zastupnika koje znam, koji su gradonačelnici, manje-više smo se svi nazvali i poslali poruke.”

11:00 - Ustavnopravni stručnjak Mato Palić u emisiji "Studio 4" HRT-a naglasio je kako treba uzeti u obzir nekoliko činjenica koje su prethodile donošenju jučerašnjeg upozorenja Ustavnog suda. Naglasio je kako je Ustavni sud još ranije upozorio Milanovića i SDP da aktualni predsjednik Republike ne može biti njihov premijerski kandidat na izborima niti smije sudjelovati u kampanji.

- Kandidat nije bio, to smo vidjeli iz sadržaja kandidacijskih lista koje su predane u Državno izborno povjerenstvo. Međutim, za razliku od SDP-a koji se pridržavao toga upozorenja, predsjednik Zoran Milanović je postupao na drugačiji način. On je u više različitih situacija navodio kako će biti premijer. Čak je u jednoj situaciji navodio tko bi mogli biti ministri u njegovoj vladi, iz čega je bilo jasno da on nastavlja kršiti Ustav unatoč upozorenju Ustavnog suda, podsjetio je Palić, ustavni stručnjak i profesor na Pravnom fakultetu u Osijeku.

Naglasio je da je jučerašnja odluka samo posljedica Milanovićeva ponašanja koja nema veze s uplitanjem Ustavnog suda u izborne procese nego je zapravo onemogućila njegovu kandidaturu i njegovo imenovanje za predsjednika vlade u Hrvatskom saboru.

image

Mato Palić

Dragan Matić/Cropix

- Ova odluka, odnosno upozorenje i priopćenje Ustavnog suda neće poremetiti ništa oko formiranja vlasti u Republici Hrvatskoj i ako bi se izrazili nogometnim rječnikom prvo upozorenje je bilo žuti karton, a ovo što se dogodilo jučer je bio crveni karton za Zorana Milanovića. Dakle, političke stranke iz lijevog političkog spektra koje međusobno komuniciraju nisu onemogućene u prikupljanju potpore od najmanje 76 zastupnika bez koje nije moguće formiranje vlade, naglasio je Palić.

Palić tvrdi da u Ustavu postoji jasno tumačenje koje priječi Zoranu Milanoviću da postane mandatar čak i ako podnese ostavku na mjesto predsjednika Republike, te da je to jučer rekao i predsjednik Ustavnog suda.

- Jedan od pravnih temelja je odredba Ustavnog zakona o Ustavnom sudu u kojoj stoji da akteri koji se tijekom izbornog procesa ponašaju suprotno Ustavu i zakonu, u takvoj situaciji Ustavni sud može poništiti bilo koju izbornu radnju i odluku, a izbornom radnjom se smatra i odluka o povjeravanju mandata za sastav vlade. Ustavni sud je utvrdio kršenje Ustava i zakona od strane predsjednika Republike Hrvatske i sama činjenica da bi on sada, nakon svega što se izdogađalo, podnio ostavku, njega više ne abolira, odnosno ona ne može popraviti neustavnosti koje su se dogodile u prethodnom razdoblju. Podnošenje ostavke, temeljem čega bi on postao Zoran Milanović kao građanin, ne može popraviti posljedice ustavno neprihvatljivog ponašanja i kršenja Ustava koje su se događale u ovom razdoblju, pojasnio je Palić.

Palić ističe kako Ustavni sud ima uporište da izriče sankcije Zoranu Milanoviću. Naglasio je kako je sada odgovornost na političkim strankama i zastupnicima u Hrvatskom saboru da ozbiljno shvate upozorenje Ustavnog suda.

- Ako bi se dogodilo da se zatraži od predsjednika države donošenje odluke o povjeravanju mandata za sastav nove vlade tako da bi to bio predsjednik Republike Hrvatske, to ne bi u tom trenutku mogao biti on, nego druga osoba, odnosno predsjednik Sabora koji u takvom slučaju preuzima privremenu dužnost predsjednika Republike, Ustavni sud bi se pozvao na odredbu Ustavnog zakona i neke druge odredbe Ustava, poništio bi takvu odluku i o tome se u Hrvatskom saboru uopće ne bi moglo glasati- rekao je Palić.

Naglasio je kako više nema nikakve šanse, nakon što su provedeni izbori, da Zoran Milanović postane budući premijer, što ne znači da političke stranke ne mogu odrediti neku drugu osobu da bude mandatar za sastavljanje vlade ako prikupe dovoljan broj glasova.

-Nije nikakva izvanredna situacija, nema nikakvog državnog udara niti Ustavni sud priprema državni udar. Imamo neodgovornu osobu na mjestu predsjednika Republike koja je ignorirala upozorenje Ustavnog suda, ponašala se po svom i sada kad je Ustavni sud reagirao na jedini mogući način.

Troje ustavnih sudaca, Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec, bilo je protiv upozorenja predsjedniku Republike. U svojem su obrazloženju, među ostalim, napisali i da "ono što većina u Ustavnom sudu zapravo govori je sljedeće: rezultate izbora priznat ćemo ako premijer bude netko drugi, a ako to bude Zoran Milanović, onda ih nećemo priznati. To je prijetnja i novom Saboru da paze što rade, i koga podržavaju, što je duboko protuustavno". Dodali su i da ne postoje uvjerljivi temelji za takvu odluku.

- Podsjetio bih javnost da ti suci, kad se donosilo prvo upozorenje, su jasno stali uz stav iako su i tamo imali izdvojeno mišljenje, da predsjednik Republike Hrvatske ne može sudjelovati u kampanji. Međutim, nisu obrazložili zbog čega su oni zaključili da on nije sudjelovao u kampanji, kad je cijela javnost, i to je provjerljivo u svim medijima, vidjela više puta situacije u kojima on govori o sebi kao budućem premijeru, u kojem poziva hrvatski narod neposredno prije izbora da glasaju protiv jedne političke stranke za sve druge političke stranke i u kojem on navodi činjenice tko bi bili ministri u vladi u kojoj bi on bio predsjednik vlade. Bilo bi dobro i transparentno da je to troje Ustavnih sudaca objasnilo jesu li ti postupci predsjednika Republike predstavljali sudjelovanje u kampanji ili se on malo zanio, pa se onda trebamo praviti kao da se ništa nije dogodilo - rekao je Palić.

Predsjednik Milanović jučer je spomenuo termin državnog udara kojeg Ustavni sud, kako on kaže, Ustavni sud nije još izveo, ali priprema se kako bi zadržao Plenkovića i HDZ na vlasti.

- Mi smo sad zapravo u jednom politički gledano vrlo osjetljivom trenutku. Tek je počeo taj proces stranačkog dogovaranja. Tenzije su visoke. Nitko još ne može znati točno na koji način će se odigrati rasplet u smislu tko će s kim koalirati i tko će uspjeti doći do tog magičnog broja od 76 zastupnika kao potpore za uspješan postupak konstituiranja Sabora i formiranja vlade. Ta napeta politička situacija je razlog da se pribjegava retorici koja je apsolutno neprimjerena javnom prostoru, rekao je Palić.

Ističe kako nema nikakvog državnog udara, niti Ustavni sud prijeti Hrvatskom saboru. Dodaje kako bi za sve bilo dobro da "stanu na loptu" i da se smire tenzije.

- Nije nikakva izvanredna situacija, nema nikakvog državnog udara niti Ustavni sud priprema državni udar. Imamo neodgovornu osobu na mjestu predsjednika Republike koja je ignorirala upozorenje Ustavnog suda, ponašala se po svom i sada kad je Ustavni sud reagirao na jedini mogući način. Sad je problem Ustavni sud, sad su problem Ustavni suci i svi su drugi krivi. Treba se ponašati odgovorno, treba poštivati Ustav, a to vrijedi za sve u Republici Hrvatskoj, pogotovo za osobu koja je prilikom preuzimanja dužnosti prisegnula na vrijednost Ustavu - zaključio je Palić na HRT-u.

10:15 - Ustavni stručnjak Robert Podolnjak koji je bio kandidat Mosta u 3. izbornoj jedinici u Novom danu N1 televizije komentirao je upozorenje Ustavnog suda predsjedniku Zoranu Milanoviću. Tvrdi da ovo upozorenje nema veze s Ustavom.

“Ustav je iznad svih i sva državna tijela moraju poštivati Ustav i to je nedvojbeno. Ova odluka je došla potpuno neočekivano, iz vedra neba”, započeo je.

“Ustavnopravno, odluka nema blage veze s Ustavom, odnosno to što oni nazivaju priopćenje ili upozorenje. Kad govorimo o ovome, treba se vratiti na ono prvo upozorenje od prije mjesec dana. Tad sam rekao da Ustavni sud nema ovlast poništiti izbore zbog kršenja predizborne promidžbe od pojedinih sudionika, pa i od strane predsjednika Republike”, naveo je Podolnjak.

Ističe da se izbori mogu poništiti zbog ozbiljnih kršenja u izbornoj proceduri koja se odnosi na otuđivanje izbornog rezultata, postupanje biračkih odbora, izbornih povjerenstava, odnosno na ono što je moglo bitno utjecati na izborni rezultat.

“Ustavni sud nije mogao tijekom izbornog postupka pa ni sada poništiti izbore. Oni su sad konstatirali da je predsjednik Republike ipak na neki način sudjelovao i da nije slušao upozorenje. Na koji način je to moglo utjecati na izbore, nitko to ne zna, to se ne može kvantificirati niti odrediti u bilo kojem smislu je li predsjednik nekom pomogao ili odmogao. Nedvojbeno je da se izbore nije moglo poništiti”, kazao je Podolnjak pa nastavio:

“E sad – ovo upozorenje se i dalje poziva na njegovu ustavnu ovlast da nadzire ustavnost i zakonitost provedenih izbora. Međutim, prema svemu sudeći, izbori su provedeni u skladu sa zakonom i ustavom i Ustavni sud će nakon što DIP utvrdi konačne službene rezultate donijeti odluku da su provedeni s ustavim i zakonom. Nakon toga slijedi konstituiranje Sabora. Izabrani zastupnici imaju mogućnost izabrati osobu za mandatara prema svom izboru.

Ako predsjednik podnese ostavku, jer ne može sam sebi dati mandat za sastavljanje Vlade, onda je jasno da izabrani zastupnici imaju mogućnost birati osobu koju odrede za mandatara. Ono što Ustavni sud sad kaže je da predsjednik kontinuirano krši Ustav, vladavinu prava, da ne poštuje Ustav, ali po Ustavu imamo proceduru kojom je jasno propisano da kad predsjednik krši ustav postoji mogućnost da Sabor pokrene postupak utvrđivanja posebne odgovornosti predsjednika i to dvotrećinskom većinom zastupnika i o tome u konačnici odlučuje Ustavni sud također dvotrećinskom većinom.

Paradoskalno je da je Ustavni sud dvotrećinskom većinom već utvrdio da je predsjednik cijelo vrijeme kršio ustav. Kad bi dobio takav prijedlog od saborskih zastupnika već se unaprijed zna kakva bi odluka Ustavnog suda bila, ali to nije predviđena procedura. Ovo što sad Ustavni sud radi je najobičnija osveta predsjedniku koji je kontinuirano kršio njihovo upozorenje što mu predbacuje i većina u Ustavnom sudu i sankcije koje predviđaju uopće nisu predviđene Ustavom ni ustavnim zakonom o Ustavnom sudu", kazao je Podolnjak za N1.

image

Robert Podolnjak

Željko Hajdinjak/Cropix

“Ustavni sud nema takvu ovlast, tvrdi Podolnjak. “Cijelo vrijeme se pozivaju na njihovu ovlast da nadziru ustavnost i zakonitost izbornog postupka do samog završetka, ali ovo čemu mi govorimo više nije dio izbornog postupka.”

Podolnjak ističe da Ustavni sud sve češće donosi odluke koje se ne mogu nikako opravdati prema Ustavu ili ustavnom zakonu o Ustavnom sudu. “Postavlja se konačno pitanje – tko čuva nas nas od čuvara Ustava, od ustavnih sudaca koji si uzimaju za pravo donositi odluke na koje nemaju pravo.”

9:10 - Na Facebooku se oglasio i Ivan Lovrinović, profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultet i jedan od osnivača stranke Mislava Kolakušića - Pravo i pravda. Ispod prenosimo njegov status u cijelosti.

- HDZ je osvojio 61 mandat, čitava oporba 82, a manjinama pripada po Ustavu 8 mandata. I tko je onda pobjednik ovih izbora? Nije HDZ nego oporba. Samo je pitanje zna li to ona ili im netko treba reći. Ako znamo da je HDZ dobio 8 mandata na poklon od stranaka koje nisu prešle prag onda je on zapravo osvojio svega 53 mandata!

U čemu je onda glavni problem? U tome što oporba mora shvatiti da ima ogromnu većinu od čak 90 zastupnika za sastavljanje vlade. Pa čak ako izuzmemo manjine (njih 😎 i tada ima 82 zastupnika. Dakle, broj ruku za većinu i sve odluke je tu.

image

Ivan Lovrinović

Damir Krajač/Cropix

Samo treba osvijestiti ideju o privremenom zajedničkom cilju a to je micanje HDZ-a da bi se riješio uvjet svih uvjeta - Izborni zakon.

Ta nužna zajednička svijest oporbe pokazala bi da ona može, barem privremeno, izaći iz svojih partikularnih interesa i da je dostojna svoje uloge narodnih zastupnika i više razine promišljanja.

U tom slučaju je HDZ irelevantan čimbenik, kao što je irelevantno mišljenje Ustavnog suda, tog parapolitičkog tijela isluženih političara, koji treba ukinuti i formirati Ustavno vijeće koje neće sudovati o svemu i svačemu i biti sluškinja politike. Takva je praksa u zemljama zrele demokracije.

Kako strpati svu oporbu u zajednički tramvaj koji jedini vozi do odredišta kojem oni ionako pojedinačno teže? U tom tramvaju su crveni, plavi, neobrijani, oni s duginom zastavom, starohrvatskim grbom, oni koji jedu pizzu, guraju se i galame... Zar se tako ponekad i mi ne vozimo i gutamo sve to dok ne dođemo do željenog odredišta. To odredište ili cilj je, kao što rekoh, rušenje HDZ-a. Vrijeme vožnje je ujedinjavanje oporbe; konstituiranje Sabora i privremene vlade. Kada taj politički tramvaj stane - onda "kuda koji mili moji". Tada se raspisuju novi izbori, uz prethodnoo izmijenjeni Izborni zakon premaa kojem će Hrvatska biti samo jedna jedinica a izlazak na izbore obvezan pod prijetnjom novčane kazne. Tek tada ćemo imati Sabor koji odražava volju naroda i koji neće biti trgovačkii centar čiji je vlasnik stranac. S obzirom na reakcije oporbenih stranaka proteklog dana opcija privremenog ujedinjenja je sasvim moguća i prijeko potrebna. Samo je jedna stvar nužna da bi se to i ostvarilo, a to je da se u prijelaznom roku ISKLJUČE IDEOLOŠKA PITANJA.

Samo mali ljudi ne mogu prijećii preko malih stvari - reče jedan mudrac. Samo mali zastupnici i ljudi ne mogu zaboraviti barem nekoliko mjeseci na ono što ih razdvaja od drugih, a staviti u prvi plan ono što im je zajedničko.

I da završim. Čitav sistem izbornogg inženjeringa temelji se na kapilarnoj korupciji, medijskoj propagandi i ucjenama. Ovo je jedinstvenaa prilika da oporba nadmaši samu sebe i time otvori nadu svima nama da se u Hrvatskoj može dogoditi političko čudo; da može pobijediti razum i tolerancija, a to je demokracija.

U protivnom bi nastavio vladati HDZ koji bi na temelju svega dvadesetak posto podrške biračkog tijela imao 10%% vlasti, a oporba za 8%% glasova %% vlasti.

Trebali li nekome ovo još i nacrtati?

U protivnom mi sigurno klizimo prema nastavku svekolikog propadanja i prema ulici.Oporbo - shvati da imaš većinu i vlast u svojmm rukama i zatomi svoje sitne interese pred interesom naroda!

9:00 - Na odluku Ustavnog suda o zabrani predsjedniku Zoranu Milanoviću da bude mandatar, i ako za to skupi saborsku većinu, dosta je žestoko reagirao bivši potpredsjednik Vlade RH i bivši HDZ-ovac dr. Darko Milinović, sada predsjednik regionalne stranke LiPO i kako kaže - desni.

TKO JE TO JAČI OD BILO ČIJIH 76 ? NEĆETE BITI VLASNICI MOGA GLASA ! ! ! !

Završio danas operacije rek‘o idem vidjeti na portalima ima li što novo? Kad ono udarna vijest. Mislim se eto Plenki(čini se bliže tome nego drugi) složio većinu. Reko dobro je da što prije imamo vladu. Čitam dalje-Milanović kršio Ustav, ok to se očekivalo da će Ustavni sud ponoviti.

Čitam dalje-ne može biti mandatar, pa i to znamo, što se ponavljaju? Hoću ugasiti portal i onda shvatim i ako dade ostavku ne može biti mandatar ! ! ! !

Ne mogu vjerovati.

Kada se situacija smirila kada napokon postajemo pristojni, uljuđeni evo Ustavnog suda. Ovakve odluke Ustavnog suda koji se stavljaju iznad Sabora vraćaju nas u kaljužu iz koje izađosmo bar u zadnja 3 dana.

Ejjjj suci Ustavnog suda. Vi bi bili VLASNICI svih glasova na ovim izborima bilo lijevih bilo desnih. NE DAM vam da odlučujete o mom glasu. (glasao sam za desnicu) To je moje i ničije više, a pogotovo ne vaše. To je moj glas koji samo oni za koje sam glasao, a ne Ustavni sud, mogu zlorabiti i razočarati me, a nadam se da neće. Prvi puta mi neugodno djela države za koju sam bio spreman, kao i mnogi, poginuti", naveo je Milinović.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 09:39