StoryEditorOCM

Desetljeće znanostiTrenutno je zaštićeno samo dva posto površine svjetskih oceana. Gornji sloj zarobljava više topline i sadrži manje hranjivih sastojaka

Piše Lidija Gnjidić Krnić
7. lipnja 2021. - 11:39

Opća skupština UN-a proglasila je u prosincu 2017. godine u New Yorku "Desetljeće znanosti o oceanima za održivi razvoj" (2021.- 2030.), prepoznajući ogromne izazove s kojima se suočava naš plavi planet.

Trenutno je samo dva posto površine svjetskih oceana zaštićeno nekom kategorijom zaštite prirode.

Poznato je već da kemijsko zagađenje u oceanu prijeti ljudskom zdravlju, da oceanskom ekonomijom dominira šačica megabogatih korporacija te zašto globalno zagrijavanje čini ocean stabilnijim - s iznenađujuće zabrinjavajućim rezultatima (kad znanstvenici govore o stabilnosti oceana, misle na to koliko se različiti slojevi mora međusobno miješaju.

Iako bi izraz 'stabilniji ocean' mogao zvučati idilično, stvarnost je manje utješna - to bi moglo značiti da gornji sloj zarobljava više topline i sadrži manje hranjivih sastojaka, s velikim utjecajem na život oceana i klimu).

Postoje, međutim, i dobri razlozi za nadu: oporavlja se, na primjer, populacija polarnih kitova, tim fizičara bavi istraživanjem kako pratiti putovanje svake plastične čestice kad dosegne obalu, a idućeg desetljeća sprega znanosti i očuvanja oceana samo će osnaživati.

image
Ilustracija/AFP
16. travanj 2024 19:49