StoryEditorOCM

trodnevna akcijaKadrovi snimljeni ispod i iznad morske površine: ovako je izgledalo vađenje 20-metarske jahte koja je potonula kod otoka Unije

Piše OM
15. kolovoza 2022. - 12:03

Pripadnici ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Rijeka asistirali su prilikom akcije izvlačenja 20 metara dugačke jahte s 11 metara dubine kod otoka Unije. Akcija je trajala od 11. do 13. kolovoza.

Podsjetimo, 10. kolovoza u 15.42 sati zaprimljen je poziv očevica u MRCC Rijeka o potonuću motorne jahte nedaleko obale otoka Unije, slijedom čega je u suradnji sa Lučkom kapetanijom Rijeka, lučkim ispostavama Mali Lošinj i Cres te Županijskom lučkom upravom Mali Lošinj pokrenuta koordinirana akcija u cilju osiguravanja mjesta potonuća od posljedica onečišćenja mora, uslijed eventualnog istjecanja pogonskog goriva iz brodskog spremnika. O događaju je obaviještena Postaja pomorske i aerodromske policije Rijeka (PPAP Rijeka).

image
DIP Rijeka

Na poziciji potonuća djelatnici ŽLU Mali Lošinj postavili su plutajuće upijajuće brane, a područje potonuća od eventualnog onečišćenja dodatnim branama osigurali su djelatnici tvrtke specijalizirane za pružanje komercijalnih usluga sprječavanja i uklanjanja onečišćenja iz mora.

image
DIP Rijeka

S obzirom da je motorna jahta potonula u području višeg intenziteta pomorskog prometa, po nalogu LK Rijeka putem obalne radio postaje ORP Rijeka-radio odaslana je 'SECURITE' obavijest, o prepreci na plovnome putu.

Na motornoj jahti 'Cleo', dužine oko 20 metara, talijanske zastave, u trenutku havarije boravile su četiri osobe, svi državljani Republike Italije, koji su brodskim tenderom pravovremeno napustili tonuću jahtu te nisu prijavili nikakve ozljede.

Vlasniku potonule motorne jahte iz nadležnosti LK Rijeka izdan je nalog za vađenje plovila s dna mora.

image
DIP Rijeka
16. travanj 2024 16:49