StoryEditorOCM

78. izdanjeDojmovi pobjednika Viške regate ‘Generalija‘: ‘Obožavam jedriti na ‘Viškoj’, volim nadmetanje, posebno s braćom Dešković, jer imamo iste brodove‘

Piše Sandra Barčot
17. listopada 2022. - 19:00

Uvijek je napeto kada se jedri Viška regata krstaša, jer ova “muška” regata, kako joj tepaju, bude puna iznenađenja jer bez obzira na ulogu favorita, pobjeda može izmaknuti u trenu.

Budući vjetar vodi neku svoju igru, a suparnici samo čekaju vašu i najmanju grešku, pa je izuzetno teško biti pobjednik “Viške”, u što se uvjerila flota od 154 broda, koliko ih je jedrilo na ovogodišnjem 78. izdanju regate.

Oduševljeni Slovenci

I odmah ćemo reći – najbrže vrijeme, ono jedreno vrijeme prolaza od starta do cilja, piše se posadi broda “Generali”, tip TP 52, kormilara Same Žvana iz slovenskog kluba Mariborčanka, koji su prvu etapu od Splita do Visa projedrili kao drugi, tek osam sekundi iza pobjednika “Polet Furioso” kormilara Nikole Deškovića iz JK-a Labud, ujedno i organizatora regate.

“Generali” je povratak u Split, novih 29 jedrenih milja od Visa do Splita prošao treći, no zbroj jedrenog vremena opet ih je doveo do trona i epiteta najbrže posade i 78. Viške regate.

- Pokal je vaš za najbrže vrijeme, dok će na svečanom proglašenju pobjednika biti nagrađen i pobjednik Viške regate po ORC razvrstanju, te OPEN skupinama, znači po korigiranim vremenima – najavio je kapetan Toni Mlikota, direktor regate, Slovencima još jedno uručivanje pobjedničkog pehara jer su im odmah domaćini regate na ACI-jevu mulu dali nagradu.

image

Direktor regate Toni Mlikota u uručio je kormilaru Generalija Samu Žvanu pobjednički trofej

Nikola Vilić/Cropix

Tik nakon uplovljavanja u Split.

Oduševljena posada zdušno je proslavila svoj trijumf nakon skoro šest sati jedrenja od Visa po laganom vjetru, koji se srećom “pretopio” u dovoljno čvorova maestrala da se regata uspješno i odjedri.

- Obožavam jedriti na Viškoj, volim ovo sportsko nadmetanje, posebno s braćom Nikom i Žarkom Deškovićem, jer imamo iste brodove. Svaka regata je novo nadmudrivanje, iskazivanje znanja i vještina, baš uživamo doći u Split – kazao nam je Mariborčanin Samo Žvan, zadovoljan pobjedom, ali i zacementiranim naslovom rekordera “Viške”, budući da su lani skinuli rekord za najbrže vrijeme prijeđene rute do Visa - 2:14 sati.

Uz još jedan kuriozitet vezan za ovog top skipera.

Cijeli život jedri i sudjeluje na hrvatskim regatama, Dalmaciju i Split obožava, a kako i ne bi!

- Kad sam rođen isti dan i godinu kad i vaš Gibonni, 13. kolovoza 1968. godine! - naglašava Samo, skiper broda dugog 15,84 metara.

‘Stravaganza‘ pobjednik druge etape

Uz slavlje Slovenaca za epitet najbržeg broda regate, idemo se vratiti na raport s morske pučine, gdje je pobjednik druge etape regate od Visa do Splita, nakon 5:37,25 sati jedrenja, posada "Stravaganza" kormilara Nike Kmetovića iz dubrovačkog kluba "Orsan". Prvi su oni odlukom izbora "desne" strane nakon starta točno u 9 sati, jedrenjem uz Hvar pa uz Brač, uhvatili povoljan vjetar i prvi ujedrili u Splitska vrata oko 13 sati.

image

Speranza je stigla prva u Split u drugoj etapi

Nikola Vilić/Cropix

Na krilima maestrala "u podizanju" stigli su prvi do bove podno splitskog Sustipana u 14.37,25, prije drugoplasiranih momaka na brodu "Molo Longo Tutta Trieste" kostrenskog kluba "Galeb" s Krešimirom Đakulovićem za kormilom, kojima se piše prolaz kroz cilj u 14,46,24. 

Treći su ušli momci na "Generaliju" u 14,51,55, ispred broda "Paula" skipera Kolje Dumanića s vremenom prolaza 14,59,21, te petoplasiranih jedriličara na "Fatamorgani 2" kormilara Tome Stipanovića iz splitskog "Mornara" s vremenom uplovljavanja u cilj 14,59,58.

Posada Generalija

Posada najbržeg broda regate “Generali” sastoji se od 15 članova iz cijele Slovenije, a matični im je klub JK Mariborčanka iz Maribora.

Kormilar jedrilice tip TP 52 je Samo Žvan, sa tu su i Miha Brantuša, Nejc Mužina, Gorazd Gerlič, Miran Krivec, Aleksander Valenčić, Neven Rodica Milošević, Tomaž Kranjc, Matijaž Šparakl, Gregor Gerbec, Matijaž Senica, Gregor Muhić, Tone Repouž, Istok Turk i Miha Bezjak.

20. travanj 2024 16:26