StoryEditorOCM

KAD ĆE TAJ PETAK?!Kreće Viška regata: uživanje u borbi s valovima i vjetrom, a po prvi put i u - kužinavanju

Piše Sandra Barčot
12. listopada 2023. - 08:38

Uplovili smo u zadnji tjedan ovogodišnjeg Splitskog festivala jedrenja gdje nas očekuje posljednja od pet regata koje su u organizaciji Jedriličarskog kluba Labud, od rujna organizirane u splitskom akvatoriju.

No sada flota od 170 brodova sa preko tisuću jedriličara kreće put Visa, regatavati na svima za kraj sezone omiljenu Višku regatu krstaša koja starta u petak ispred splitske gradske luke u svom 79. izdanju!

- Tradicija se nastavlja i već uobičajeno trodnevno druženje započinjemo startom točno u 9 sati podno splitskog Sustipana, i jedri se navigacija do Visa u dužini 29 nautičkih milja. U subotu nas čeka regata unutar Viške luke, te nedjelja opet navigacija prema Splitu sa startom u 9 sati – orar događanja diktira nam Ante Toni Mlikota, direktor Viške regate, iznoseći i druga popratna događanja koji ovu “mušku” regatu izdvajaju od ostalih.

Regatu koja se na početku sezone obvezno “zaokruži” na jedriličarskom kalendaru.

- Viška regata je zahtjevna što se tiče samog jedrenja i taktike na regatnom polju, no vremenska prognoza nam je ovaj put naklonjena što se padalina tiče. Neće biti nešto ni previše vjetra, pa ne očekujemo ni neke veće probleme na moru – kazuje nam Mlikota, zadovoljan što na startnoj listi su i svi vrhunski jedriličari, na palubama onih modernih “jurilica”, ali i mnogi zaljubljenici u jedrenje, koji bez obzira na popriličan broj godina u bokovima svojih jedrilica, sudjeluju na Viškoj!

image






 

Nikola Vilić/Cropix

- U petak nas u luci Vis čekaju i delicije od njihovog fažola na brujet te kolača koje spreme učenici Srednje škole Antun Matijašević Karamaneo, kao od ove godine i teča sa sipom i bobom uz Kaštelanski crljenak kojeg po prvi puta za jedriličare organizira Klaster Zora u sklopu projekta Morski puti od Crljenka i predstavljanje ZINFEST-a. Subota sa startom u 10 sati imamo regatu unutar luke Vis, gdje svi mogu uživati sa kopna u praćenju posada koje će jedriti na trapez regatnom polju – kazuje prvi čovjek Viške regate krstaša, najavljujući i ovo:

- Nedjelja je povratak put Splita sa startom u 9 sati, a najbrži brod regate, prvi koji projedri ciljnu liniju dočekat ćemo sa pokalom na mulu ACI-ja. Naravno imamo i svečano proglašenje pobjednika na našem klupskom platou u nedjelju u 20 sati, za prvoplasirane po skupinama, a zatim i koncert rock-sastava Little sister. Kod nas vam je zabava, uz jedrenje uvijek zagarantirana!

Novost kulinarsko nadmetanje

I rekli bi mi ni to nije sve, jer po prvi puta “labudaši” organiziraju i jedno kulinarsko nadmetanje uoči regate, ali i predstavljanja knjiga svojih članova.

Puno toga su organizatori JK Labud, uz podršku grada Splita, TZ Splita, grada Visa, TZ Vis, Gradina Vis i domicilnog jedriličarskog kluba, pripremili za posade koje sudjeluju na Viškoj 79. regati krstaša...

Sada samo treba uživati na moru, krotiti vjetar i val, biti brži od drugih ili pak guštati u jedrenju. 

28. travanj 2024 13:12