StoryEditorOCM

južinaPromocija čuvenog Lokvarskog kalendara: ‘Po jugu bismo mogli pamtiti velik dio ove godine‘

Piše M. I.
2. siječnja 2024. - 11:16

Općina Lokve u Gorskom kotaru i 2023. godinu privela je kraju promocijom nadaleko poznatog Lokvarskog kalendara. Kalendar se iščekuje s velikim zanimanjem jer, korištenjem metode brojanica, donosi pučku prognozu vremena za svaki mjesec nadolazeće godine, izvještaka HRT Radio Rijeka.

- Južni bi nam vjetar veći dio siječnja mogao uskratiti snježni ugođaj zime, a po jugu bismo mogli pamtiti i velik dio nadolazeće godine, kažu pučke prognoze predsjednice etno udruge iz Lokava Mirjane Pleše.

Bit će to jedna vremenski "gnjila" godina, nimalo ohrabrujuće najavljuje Pleše te pojašnjava kako u 2024. možemo očekivati dosta kiše i vlage, ali, za utjehu, ne i prevelike hladnoće.

Snježna i druga tipična obilježja zime izglednija su u veljači, nakon koje bismo proljeće mogli čekati malo duže jer, prema brojanicama, u travnju još uvijek nećemo spremati topliju zimsku odjeću.

Nakon travnja s dosta magle i vjetrovitih dana, tijekom cijelog svibnja možemo očekivati hladne noći, pa i mrazovita jutra. Zato lipanj donosi dosta vedrine i stabilnog vremena.

Nastavak ljeta bit će malo drugačiji jer ćemo nakon sparnih i nestabilnih srpanjskih dana, tijekom kolovoza uživati u vedrom i stabilnom vremenu sve do Rokove 16. kolovoza. Nakon toga slijede južina, oblaci i promjena vremena, pa bi već u kolovozu mogli imati prve naznake jeseni.

Rujan će, prema pučkim prognozerima, biti više oblačan nego vedar. U listopadu očekujmo sunčaniji dio jeseni, a pretposljednji mjesec, sukladno nazivu, počet će studenim vjetrom. Bit će tmuran i oblačan, a niski će se oblaci izmjenjivati s kratkim sunčanim razdobljima.

Neugodni vjetrovi obilježit će posljednji mjesec 2024., sunce će rijetko provirivati kroz oblake, a snijeg je moguć tek krajem prosinca.

Pučke prognoze najavljuju prilično kišovitu, ne baš stabilnu, ali ni odveć snježnu i studenu 2024. godinu, a o točnosti predviđanja u Lokvama ne brinu, jer uslijed klimatskih promjena problema ima i ona pouzdanija, službena meteorologija.

Podsjećamo, brojanice nastaju između blagdana Svete Lucije i Badnjaka. Tijekom tih dvanaest dana neprekidno se bilježe sva vremenska obilježja i izrađuju meteorološka predviđanja za naredno jednogodišnje razdoblje.

29. travanj 2024 15:09