stdClass Object ( [id] => 1168320 [title] => Kad digne bodlje, treba odmah pucati, popravnog nema! Učimo vas kako loviti ‘magičnog‘ kralja dok prsti zebu [alias] => kralj-ima-magicnu-moc-a-kad-digne-bodlje-treba-odmah-pucati [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Što svakom normalnom čovjeku kad vani prsti zebu pada na pamet - bila je prva rečenica teksta o lovu lubina objavljenog u reviji Otvoreno more prije 14 godina. Što se u proteklom vremenu dogodilo na terenu, odnosno iznad i ispod mora, kakva je situacija danas..., pokušat ću napraviti analizu u ovom malom remakeu.

U prvom redu imamo dokaze kako vrijeme doista leti, u vidu viška kilograma i sijedih u kosi, naravno, ako je ona još uvijek na glavi! Sve se više prisjećamo ulova iz davnih dana u odnosu na one friške, ali dok god živo srce bije svima je uvijek najljepši prizor kad zeleno-zlatni torpedo juri prema vrhu vašeg harpuna.

Lubin ima jednostavno magičnu moć nad svakim podvodnim lovcem, bez obzira na godine i lovačku vještinu. Za početnike on je magičan trofej o kojem sanjaju bruseći svoje vještine na ciplima i salpama, dok iskusni lovci uživaju u nadigravanju s velikim lukavcima koji oprezno prilaze izazivajući maksimalan respekt.

Inteligentni predator

Vretenastog tijela, izražene repne peraje, velikih usta i očiju uz dominatnu bočnu liniju, odlike su vrhunskog predatora koji je uz sve navedene osobine i super inteligentan, što i ne čudi jer dolazi iz porodice vučica gdje pripadaju kirnja, pirka, kanjac i druge vrste - sve odreda vrsni lovci. Zahvaljujući svojoj opremi lubin podjednako lovi i u bistrom i u mutnom moru, ušćima rijeka i lukama gdje pronalazi obilje hrane.

Opet, na drugoj strani fanatici lova na ovog predatora također su lovci ogromnog iskustva i još veće predanosti lovu lubina, a to nije puka fraza. Zamislite se u odijelu debljine 8 – 9 mm, prethodno ste se dobro smrznuli dok ste ga obukli, s dvadesetak kila olova na sebi ulazite u hladno zimsko more dok sunce tek počinje izlaziti.

---

image
Pličina i posidnonija spoj su koji lubini vole
---

To je optimistična verzija, realno ste se već minimum sat vremena smrzavali na gumenjaku dok ste se vozili do pozicije, a sunce je samo na kartolini, jer ste zbog višednevne naoblake zaboravili kako izgleda vedro nebo!

Lubinov habital uglavnom su blago položene kamenite obale gdje se izmjenjuju pojasevi kamena, pijeska i trave, a ako je posidonija izražena, utoliko bolje. Posidonija, kao generator života u moru, idealan je prostor za život cijelog niza ribljih vrsta, posebice u inicijalnom razdoblju života kada su najranjivije, ali isto tako zadržava velika jata male plave ribe poput gavuna. Sami kraj također nudi pregršt slasnih zalogaja poput različitih vrsta račića, posebice kozica koje su lubinu jednostavno neodoljive.

Lovac u mutnom

​Najveći dio godine lubini žive samačkim životom ili su okupljeni u manjim grupama. Sve do sredine i kraja jeseni kad se počinju grupirati u veća jata koja znaju brojiti i više stotina jedinki. Poput svih ribljih vrsta lubin ima svoj interni kalendar koji ga nepogrešivo vodi prema reproduktivnom ciklusu ravnajući se temperaturom mora, ali i položajem sunca u odnosu na zemljinu os, što je lubinu glavni pokazatelj.

Temperatura između 14 i 16 stupnjeva, dugi valovi južnih vjetrova pretvaraju plitke punte u idealno hranilište za našeg predatora. Tu je mala riba osuđena u valovitom moru snažno plivati kako bi se održala, a istovremeno njihove vibracije nepogrešivo locira lubinova bočna linija.

---

image
Važno je biti što manje vidljiv
---

Zapjenjeni i zamućeni kraj idealna je pozicija za skrivanje lubina koji poput munje napada iz muteži neoprezne gavune, ali također možemo vidjeti kretanje i lov većega jata preko livada posidonije na dubini nekada i do deset metara, najčešće oko 4 do 7 metara.

Lovna težina varira od nekih 40 dekagrama pa do 16 kilograma, dok su u lagunama rijeke Po zabilježeni ulovi pojedinačnih primjeraka i do 20 kilograma. Srednja lovna težina na hrvatskoj strani Jadrana najčešće se kreće oko jednog kilograma.

Ribolovne tehnike vezane uz lov lubina mijenjale su se tijekom pedesetak godina, od početnog trčanja i stiskanja ribe u kraju, preko čeke koja je imala svoju premijeru na Novogodišnjem kupu u Malom Lošinju, pa do šuljanja koje je trenutno udarna tehnika.

Sunce iza leđa

Danas, s obzirom na svekoliki ribolovni napor, gdje se lubin rađa takoreći s fakultetom, lovac mora kombinirati tehnike čeke i šuljanja, momentalno se prilagođavati situaciji na terenu i biti spreman na akciju i tamo gdje se najmanje nada.

Čeku više prakticiramo u uvjetima valovitog mora i smanjene vidljivosti kada moramo biti maksimalno koncentrirani i na najmanju sjenu koja se pojavljuje u našem vidokrugu, dok nam šuljanje u uvjetima kada jedva vidite vrh strijele uvelike smanjuje pravovremeno uočavanje lovine.

---

image
Kombinacija šuljanja i čeke daje najbolje rezultate
---

U takvim okolnostima dosta nam pomaže poznavanje terena, ali i iskustvo kako bi opreznim, češćim čekama dobro pročešljali poziciju gdje sumnjamo na prisutnost lovine. Ako je kraj zamućen, zadržavamo se na granici bolje i lošije vidljivosti i ne ulazimo u zonu loše vidljivosti, obavezno sa suncem iza leđa kako bi lubinu pobudili radoznalost, ali i otežali prepoznavanje opasnosti.

Navedeni uvjeti traže od lovca maksimalnu usredotočenost i munjevitu reakciju, jer kada lubin izleti iz muteži morate momentalno pucati, popravni ovdje nije opcija.

Najljepši i najbolji uvjeti su srednje vidljivosti kad vidite desetak metara ispred sebe, visoka plima i umjereno valovito more. Tada možemo isplanirati šuljanje sa zaustavljanjem na optimalnim pozicijama gdje očekujemo ribu.

Pogodak na ražanj

​Prije zarona uputno je smiriti se u kraju i neko vrijeme promatrati situaciju, kretanje male ribe, ili pokušati uočiti siluete u daljini. Dobro pripremite zaron, poput lista spustite se i kliznete kroz kamene kanale, ili uz posidoniju do pozicije koju smo prije primijetili kao dobru za čeku.

---

image
---

Tijekom šuljanja u svakom trenutku morate biti u stanju zaustaviti se ako ugledate lubina koji ide prema vama, ili uočite sumnjivo kretanje male ribe. Upravo panično kretanje male ribe u našem pravcu onaj je magični trenutak kada očekujemo tamno sivu ribu velikih očiju s karakterističnim zlatnim prstenom.

Ako smo pravilno odradili šuljanje bez puno grebanja perajama po dnu i naglih pokreta, te ako smo dobro skriveni koristeći okoliš, lubin nam prilazi mirno s velikom dozom radoznalosti. To se očituje u spuštenoj leđnoj peraji, dok podignuta peraja signalizira uznemirenost i pitanje momenta kad će lubin uključiti mlazni pogon za bijeg.

Lubina najčešće gađamo u dolasku, popularno rečeno na ražanj. Bilo kakvim oklijevanjem ili čekanjem da se okrene bočno, riskiramo munjeviti bijeg potencijalne lovine.

Iskusniji lovci uživaju u nadigravanju s lubinom kojeg ugledaju desetak i više metara ispred sebe kako bezbrižno krstari u potrazi za plijenom. Tada pažljivo iz zaklona promatramo lubinovo kretanje nastojeći predvidjeti smjer, ali isplanirati i naše kretanje uz optimalan zaklon gdje bi se trebali susresti.

Uvijek imajte na umu kako će riba uhvatiti vaše vibracije i krenuti prema vama da provjeri što se zbiva na njenom terenu. To iziskuje dodatnu opreznost, jer se često tijekom šuljanja lubin samo stvori ispred vas.

Puštanje mjehurića

Reakcija lovca mora biti momentalna, drugu priliku lubin vam neće darovati! Doduše, često puta smo u situaciji da smo se došuljali do krajnje pozicije, a riba i dalje ne daje znakove nikakve radoznalosti, već doslovno nezainteresirano lebdi u moru. Bilo kakvo dodatno šuljanje ne dolazi u obzir, jer kad izađemo iz zaklona riba će jednostavno nestati i tada dolazimo do momenta kad vadimo adute iz rukava. Bolje rečeno, mjehuriće iz ustiju.

Lagano se izvlačimo iz zaklona i puštamo nekoliko kontroliranih mjehurića kako bi pobudili radoznalost kod lubina. Kad se riba okrene i krene prema nama, lagano se poput hobotnice počinjemo uvlačiti u zaklon i tako dodatno iritiramo lubina da krene prema nama, hitac mora biti brz i precizan, bez puno buke.

---

image
Čim se lubin pojavi, treba pucati bez oklijevanja
---

​Kako u lovu nema šablone, svaka riba lovina je za sebe, svaki lubin ima svoju priču, tako i lovac mora biti inventivan i intuitivan. Kako bi privukli ribu nerijetko bacamo kamenčiće čiji pad pobuđuje lubinovu znatiželju, a ako nam riba prolazi po boku i ne reagira na sve finte, možemo pokušati s laganim dizanjem vrha strijele. To nekad upali, a nekad i ne, ali vrijedi pokušati.

Poštedite malenog

Kad analiziramo lov lubina iz jata, moramo razlikovati dvije situacije - lov ribe iz jata koja se kreće iznad livada posidonije, ili lov u kraju kada je matica okružena mužjacima. Kod lova na posidoniji lovac mora biti iznimno fizički pripremljen, ali i vraški iskusan uz odlično poznavanje terena.

Fizička sprema potrebna je kako bi se prošuljali nekada i po pedeset metara do pozicije za hitac, dok se iskustvo očituje u pronalaženju jata i izbjegavanju pucanja na male primjerke. Naime, u prirodi vrijede određena pravila koja su prilično okrutna, pa tako i u slučaju lubina.

Kad jato osjeti uljeza na svom terenu, šalje nekoliko izvidnika i na taj način svjesno žrtvuje pojedine ribe iz jata kako bi većina bila na vrijeme upozorena.. Lovac tada pušta malog lubina da mu doslovno prođe preko glave dok polako stiže jato s primjercima vrijednim divljenja.

Normalno, ne drži svaka livada posidonije jato lubina, pa ako ste malog lubina pustili i niste dočekali velike jedinke - nema veze. Učinili ste dobro djelo i poštedjeli malenoga. Lov lubina iz grupe nije možda toliko fizički naporno koliko traži lovačkoga znanja, ali i lovačke etike.

Tijekom šuljanja, pregledavajući teren u daljini možemo uočiti grupu lubina u samome kraju. To je tipična slika mrijesta gdje mužjaci, u pravilu manji primjerci, okružuju maticu, u pravilu najveću ribu u grupi. U određenim vremenskim razmacima jedan od mužjaka izađe iz zone mrijesta, obično kamenog kanala, provjeri situaciju i vrati se natrag.

U ovom slučaju moramo odabrati poziciju gdje možemo pucati u lubina koji izađe iz zone mrijesta. Momentalno ga uklonimo ne izazivajući paniku kod drugih mužjaka. Na ovaj način možemo uloviti i nekoliko riba, ali ne diramo maticu. U prvom redu, jer nije etički uloviti mrijesnu ženku. Drugi je, čisto prozaični razlog, da možemo uloviti nekoliko mužjaka dok je matica mirna.

---

image
Zimski lov traži toplo odijelo
---

Kombinirano odijelo

Oprema za lov lubina tipična je zimska oprema s puškama srednjih dimenzija. Ovisno o terenu i temperaturi koristimo odijela debljine 6,5 do 8 mm, s fudrom na vanjskom dijelu, u pravilu maskirnog dizajna i sa sirovom gumom iznutra. Prednost ovog tipa odijela jest u otpornosti fudre u srazu s oštrim kamenjem kad se šuljamo, ali veliki nedostatak je brzi gubitak topline pri prebacivanju gumenjakom s pozicije na poziciju.

Glatka odijela sa sirovom gumom iznutra odlikuju se izuzetnom elastičnošću, ugodna su za višesatno nošenje i odlična su termička zaštita. Problem je u osjetljivosti i lakom oštećivanju pri kontaktu s kamenjem. Međutim, tu se pokušava doskočiti s kombiniranim odijelima gdje su rukavi i nogavice izrađeni od fudre, dok prsi i leđa dolaze u glatkoj verziji.

Na taj način zaštitili smo najosljetljivije dijelove koji su konstantno u srazu s kamenjem, dok je torzo optimalno termički zaštićen. Peraje u slučaju plitkoga lova ne moraju nužno biti izrađene od karbona, termoplastične manje zvone dok se šuljamo, ali više umaraju lovca, jer nisu dovoljno efikasne.

Osobno sam najviše bio zadovoljan s nešto kraćim karbonskim listovima dužine 670 mm (standard je 760 mm), koje su imale nekoliko prednosti. U prvom redu zadržao sam reaktivnost karbona, nešto kraći listovi imaju bržu reakciju i efikasniji su na malim dubinama, a pjevanje po kamenju sam izbjegavao optimiziranim opterećenjem na nogama. To u prijevodu znači kako sam pomno birao težinu olova na nogama, nastojeći postići da mi noge lagano lebde iznad dna dok se šuljam.

Raspored olova

Optimalna raspodjela olova po tijelu lovca jedan je od najvažnijih faktora uspješnosti kod lova šuljanjem iz više razloga - način na koji zaranjamo je atipičan, jer kod ove tehnike lovac doslovce potone na dno.

---

image
Za lov treba koristiti prsluk s olovnim utezima i olova za noge
---

Dugotrajno plivanje u plitkom pojasu izuzetno je zahtjevno za kičmu, ali i za pripremu zarona, jer ako imamo previše olova na leđima, nismo u mogućnosti dobro se nadisati zbog toga što su nam pluća ispod površine. Iz iskustva preporučujem korištenje leđnog prsluka i tri gumena pojasa s plastičnim kopčama uz olova za noge.

U prsluk obično ide do 8 kg olova, ostatak od 10 - 12 kg olova raspoređujemo po 3 kg na prva dva pojasa koja se nalaze na trbuhu i struku, dok ostatak nosimo nisko na bokovima. Na nogama imamo do 70 dekagrama na svakoj nozi, ovisno o debljini odijela, najčešće je to 0,5 kg. Na ovaj način smo ravnomjerno rasporedili težinu na tijelu, što nam omogućuje pravilan uron i šuljanje bez suvišnog dodirivanja dna, a isto tako poštedjeli lumbalni dio kičme.

Puške za lov lubina možda i najbolje oslikavaju sam tip ovoga lova, gdje nema mjesta topovima, budući je tehnika apsolutno superiorna u odnosu na sirovu snagu. U ovom slučaju se mogu sam posuti pepelom, jer sam godinama inzistirao na drvenim puškama. Doduše, prilično elegantnih tijela, ali sam uvijek tražio nešto bolje i u prvom redu okretnije.

Lagana puška

Rješenje mi je, kako to obično u životu biva, bilo ispred nosa, a to je lagana karbonska puška koja lovcu nudi vrhunsku pokretljivost i preciznost u otežanim uvjetima valovitoga mora. Istine radi, tijekom zadnjih desetak godina tržište je bogatije za više tipova strijela i dijametara laštika. Osobno preferiram karbonske monoblok puške dužine 90 i 100 cm s inverznim mehanizmima, ovisno o terenu i vidljivosti.

Strijele su debljine 6,25 ili 6,38 mm, jedno krilce s gornje strane kako bi što manje trošili vrijeme na napinjanje puške, dok su laštici dvostruki cirkulari promjera 14,5 mm. S ovakvom konfiguracijom dobivamo izuzetno brz i precizan hitac uz lagano napinjanje, što je posebno važno pri lovu u teškim uvjetima poput uzburkanog mora. Mulinel je obavezan, ali malog kapaciteta, tek toliko da smiri velikog lubina!

---

image
Sve je odrađeno kako treba...
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZIMSKa akcija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ZIMSKa akcija 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-01-17 09:03:26 [created_by] => 3262 [created_by_alias] => Mislav Čalo, izbornik Hrvatske reprezentacije u podvodnom ribolovu [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-02-17 07:10:41 [modified_by] => 3262 [publish_up] => 2022-02-17 06:50:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 51 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/01\/17\/12651406.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/17\/12651362.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/17\/12651364.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/17\/12651390.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/17\/12651392.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/17\/12651396.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/17\/12651398.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/17\/12651400.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/17\/12651402.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/17\/12651404.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/17\/12430266.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Pli\u010dine su lubinovo kraljevstvo","Va\u017eno je biti \u0161to manje vidljiv","Pli\u010dina i posidnonija spoj su koji lubini vole","Bitka je uspje\u0161no zavr\u0161ena","Kombinacija \u0161uljanja i \u010deke daje najbolje rezultate","\u010cim se lubin pojavi, treba pucati bez oklijevanja","","Kad kona\u010dno ugleda lovca, ve\u0107 je na strijeli<\/em>","Zimski lov tra\u017ei toplo odijelo","Za lov treba koristiti prsluk s olovnim utezima i olova za noge","Sve je odra\u0111eno kako treba..."],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_12651406_1920.jpg":"1920x1080","k_12651406_1280.jpg":"1280x1280","k_12651406_1024.jpg":"1024x1024","k_12651406_640.jpg":"640x640","k_12651406_480.jpg":"480x480","k_12651406_340.jpg":"340x340","k_12651406_220.jpg":"220x220","o_12651406_1280.jpg":"1280x853","o_12651406_1024.jpg":"1024x682","o_12651406_640.jpg":"640x426","o_12651406_480.jpg":"480x320","o_12651406_340.jpg":"340x226","o_12651406_220.jpg":"220x146","h_12651406_1280.jpg":"1280x854","h_12651406_1024.jpg":"1024x683","h_12651406_640.jpg":"640x427","h_12651406_480.jpg":"480x320","h_12651406_340.jpg":"340x227","h_12651406_220.jpg":"220x147","pp_12651406_1280.jpg":"1006x1280","pp_12651406_1024.jpg":"805x1024","pp_12651406_640.jpg":"503x640","pp_12651406_480.jpg":"377x480","pp_12651406_340.jpg":"267x340","pp_12651406_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_12651362_1920.jpg":"1920x1080","k_12651362_1280.jpg":"1280x1280","k_12651362_1024.jpg":"1024x1024","k_12651362_640.jpg":"640x640","k_12651362_480.jpg":"480x480","k_12651362_340.jpg":"340x340","k_12651362_220.jpg":"220x220","o_12651362_1280.jpg":"1280x960","o_12651362_1024.jpg":"1024x768","o_12651362_640.jpg":"640x480","o_12651362_480.jpg":"480x360","o_12651362_340.jpg":"340x255","o_12651362_220.jpg":"220x165","h_12651362_1280.jpg":"1280x854","h_12651362_1024.jpg":"1024x683","h_12651362_640.jpg":"640x427","h_12651362_480.jpg":"480x320","h_12651362_340.jpg":"340x227","h_12651362_220.jpg":"220x147","pp_12651362_1280.jpg":"1006x1280","pp_12651362_1024.jpg":"805x1024","pp_12651362_640.jpg":"503x640","pp_12651362_480.jpg":"377x480","pp_12651362_340.jpg":"267x340","pp_12651362_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_12651364_1920.jpg":"1920x1080","k_12651364_1280.jpg":"1280x1280","k_12651364_1024.jpg":"1024x1024","k_12651364_640.jpg":"640x640","k_12651364_480.jpg":"480x480","k_12651364_340.jpg":"340x340","k_12651364_220.jpg":"220x220","o_12651364_1280.jpg":"1280x960","o_12651364_1024.jpg":"1024x768","o_12651364_640.jpg":"640x480","o_12651364_480.jpg":"480x360","o_12651364_340.jpg":"340x255","o_12651364_220.jpg":"220x165","h_12651364_1280.jpg":"1280x854","h_12651364_1024.jpg":"1024x683","h_12651364_640.jpg":"640x427","h_12651364_480.jpg":"480x320","h_12651364_340.jpg":"340x227","h_12651364_220.jpg":"220x147","pp_12651364_1280.jpg":"1006x1280","pp_12651364_1024.jpg":"805x1024","pp_12651364_640.jpg":"503x640","pp_12651364_480.jpg":"377x480","pp_12651364_340.jpg":"267x340","pp_12651364_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1155","hd_12651390_1920.jpg":"1920x1080","k_12651390_1280.jpg":"1280x1280","k_12651390_1024.jpg":"1024x1024","k_12651390_640.jpg":"640x640","k_12651390_480.jpg":"480x480","k_12651390_340.jpg":"340x340","k_12651390_220.jpg":"220x220","o_12651390_1280.jpg":"1280x770","o_12651390_1024.jpg":"1024x616","o_12651390_640.jpg":"640x385","o_12651390_480.jpg":"480x288","o_12651390_340.jpg":"340x204","o_12651390_220.jpg":"220x132","h_12651390_1280.jpg":"1280x854","h_12651390_1024.jpg":"1024x683","h_12651390_640.jpg":"640x427","h_12651390_480.jpg":"480x320","h_12651390_340.jpg":"340x227","h_12651390_220.jpg":"220x147","pp_12651390_1280.jpg":"1006x1280","pp_12651390_1024.jpg":"805x1024","pp_12651390_640.jpg":"503x640","pp_12651390_480.jpg":"377x480","pp_12651390_340.jpg":"267x340","pp_12651390_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_12651392_1920.jpg":"1920x1080","k_12651392_1280.jpg":"1280x1280","k_12651392_1024.jpg":"1024x1024","k_12651392_640.jpg":"640x640","k_12651392_480.jpg":"480x480","k_12651392_340.jpg":"340x340","k_12651392_220.jpg":"220x220","o_12651392_1280.jpg":"1280x853","o_12651392_1024.jpg":"1024x682","o_12651392_640.jpg":"640x426","o_12651392_480.jpg":"480x320","o_12651392_340.jpg":"340x226","o_12651392_220.jpg":"220x146","h_12651392_1280.jpg":"1280x854","h_12651392_1024.jpg":"1024x683","h_12651392_640.jpg":"640x427","h_12651392_480.jpg":"480x320","h_12651392_340.jpg":"340x227","h_12651392_220.jpg":"220x147","pp_12651392_1280.jpg":"1006x1280","pp_12651392_1024.jpg":"805x1024","pp_12651392_640.jpg":"503x640","pp_12651392_480.jpg":"377x480","pp_12651392_340.jpg":"267x340","pp_12651392_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_12651396_1920.jpg":"1920x1080","k_12651396_1280.jpg":"1280x1280","k_12651396_1024.jpg":"1024x1024","k_12651396_640.jpg":"640x640","k_12651396_480.jpg":"480x480","k_12651396_340.jpg":"340x340","k_12651396_220.jpg":"220x220","o_12651396_1280.jpg":"1280x853","o_12651396_1024.jpg":"1024x682","o_12651396_640.jpg":"640x426","o_12651396_480.jpg":"480x320","o_12651396_340.jpg":"340x226","o_12651396_220.jpg":"220x146","h_12651396_1280.jpg":"1280x854","h_12651396_1024.jpg":"1024x683","h_12651396_640.jpg":"640x427","h_12651396_480.jpg":"480x320","h_12651396_340.jpg":"340x227","h_12651396_220.jpg":"220x147","pp_12651396_1280.jpg":"1006x1280","pp_12651396_1024.jpg":"805x1024","pp_12651396_640.jpg":"503x640","pp_12651396_480.jpg":"377x480","pp_12651396_340.jpg":"267x340","pp_12651396_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_12651398_1920.jpg":"1920x1080","k_12651398_1280.jpg":"1280x1280","k_12651398_1024.jpg":"1024x1024","k_12651398_640.jpg":"640x640","k_12651398_480.jpg":"480x480","k_12651398_340.jpg":"340x340","k_12651398_220.jpg":"220x220","o_12651398_1280.jpg":"1280x1920","o_12651398_1024.jpg":"1024x1536","o_12651398_640.jpg":"640x960","o_12651398_480.jpg":"480x720","o_12651398_340.jpg":"340x510","o_12651398_220.jpg":"220x330","h_12651398_1280.jpg":"1280x854","h_12651398_1024.jpg":"1024x683","h_12651398_640.jpg":"640x427","h_12651398_480.jpg":"480x320","h_12651398_340.jpg":"340x227","h_12651398_220.jpg":"220x147","pp_12651398_1280.jpg":"1006x1280","pp_12651398_1024.jpg":"805x1024","pp_12651398_640.jpg":"503x640","pp_12651398_480.jpg":"377x480","pp_12651398_340.jpg":"267x340","pp_12651398_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_12651400_1920.jpg":"1920x1080","k_12651400_1280.jpg":"1280x1280","k_12651400_1024.jpg":"1024x1024","k_12651400_640.jpg":"640x640","k_12651400_480.jpg":"480x480","k_12651400_340.jpg":"340x340","k_12651400_220.jpg":"220x220","o_12651400_1280.jpg":"1280x1920","o_12651400_1024.jpg":"1024x1536","o_12651400_640.jpg":"640x960","o_12651400_480.jpg":"480x720","o_12651400_340.jpg":"340x510","o_12651400_220.jpg":"220x330","h_12651400_1280.jpg":"1280x854","h_12651400_1024.jpg":"1024x683","h_12651400_640.jpg":"640x427","h_12651400_480.jpg":"480x320","h_12651400_340.jpg":"340x227","h_12651400_220.jpg":"220x147","pp_12651400_1280.jpg":"1006x1280","pp_12651400_1024.jpg":"805x1024","pp_12651400_640.jpg":"503x640","pp_12651400_480.jpg":"377x480","pp_12651400_340.jpg":"267x340","pp_12651400_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2580","hd_12651402_1920.jpg":"1920x1080","k_12651402_1280.jpg":"1280x1280","k_12651402_1024.jpg":"1024x1024","k_12651402_640.jpg":"640x640","k_12651402_480.jpg":"480x480","k_12651402_340.jpg":"340x340","k_12651402_220.jpg":"220x220","o_12651402_1280.jpg":"1280x1720","o_12651402_1024.jpg":"1024x1376","o_12651402_640.jpg":"640x860","o_12651402_480.jpg":"480x645","o_12651402_340.jpg":"340x456","o_12651402_220.jpg":"220x295","h_12651402_1280.jpg":"1280x854","h_12651402_1024.jpg":"1024x683","h_12651402_640.jpg":"640x427","h_12651402_480.jpg":"480x320","h_12651402_340.jpg":"340x227","h_12651402_220.jpg":"220x147","pp_12651402_1280.jpg":"1006x1280","pp_12651402_1024.jpg":"805x1024","pp_12651402_640.jpg":"503x640","pp_12651402_480.jpg":"377x480","pp_12651402_340.jpg":"267x340","pp_12651402_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2830","hd_12651404_1920.jpg":"1920x1080","k_12651404_1280.jpg":"1280x1280","k_12651404_1024.jpg":"1024x1024","k_12651404_640.jpg":"640x640","k_12651404_480.jpg":"480x480","k_12651404_340.jpg":"340x340","k_12651404_220.jpg":"220x220","o_12651404_1280.jpg":"1280x1886","o_12651404_1024.jpg":"1024x1509","o_12651404_640.jpg":"640x943","o_12651404_480.jpg":"480x707","o_12651404_340.jpg":"340x501","o_12651404_220.jpg":"220x324","h_12651404_1280.jpg":"1280x854","h_12651404_1024.jpg":"1024x683","h_12651404_640.jpg":"640x427","h_12651404_480.jpg":"480x320","h_12651404_340.jpg":"340x227","h_12651404_220.jpg":"220x147","pp_12651404_1280.jpg":"1006x1280","pp_12651404_1024.jpg":"805x1024","pp_12651404_640.jpg":"503x640","pp_12651404_480.jpg":"377x480","pp_12651404_340.jpg":"267x340","pp_12651404_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1231","hd_12430266_1920.jpg":"1920x1080","k_12430266_1280.jpg":"1280x1280","k_12430266_1024.jpg":"1024x1024","k_12430266_640.jpg":"640x640","k_12430266_480.jpg":"480x480","k_12430266_340.jpg":"340x340","k_12430266_220.jpg":"220x220","o_12430266_1280.jpg":"1280x820","o_12430266_1024.jpg":"1024x656","o_12430266_640.jpg":"640x410","o_12430266_480.jpg":"480x307","o_12430266_340.jpg":"340x217","o_12430266_220.jpg":"220x141","h_12430266_1280.jpg":"1280x854","h_12430266_1024.jpg":"1024x683","h_12430266_640.jpg":"640x427","h_12430266_480.jpg":"480x320","h_12430266_340.jpg":"340x227","h_12430266_220.jpg":"220x147","pp_12430266_1280.jpg":"1006x1280","pp_12430266_1024.jpg":"805x1024","pp_12430266_640.jpg":"503x640","pp_12430266_480.jpg":"377x480","pp_12430266_340.jpg":"267x340","pp_12430266_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7399548 Threads: 2 Questions: 1529034428 Slow queries: 4649411 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110615118 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/kralj-ima-magicnu-moc-a-kad-digne-bodlje-treba-odmah-pucati-1168320 [printLink] => /om/ribolov/kralj-ima-magicnu-moc-a-kad-digne-bodlje-treba-odmah-pucati-1168320?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 313797 [name] => podvodni ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => podvodni-ribolov [link] => /tag/podvodni-ribolov ) [1] => stdClass Object ( [id] => 650597 [name] => podvodni ribolov zimi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 23:24:17 [main_article_id] => 0 [alias] => podvodni-ribolov-zimi [link] => /tag/podvodni-ribolov-zimi ) [2] => stdClass Object ( [id] => 667534 [name] => podvodni ribolov brancin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-17 08:04:08 [main_article_id] => 0 [alias] => podvodni-ribolov-brancin [link] => /tag/podvodni-ribolov-brancin ) [3] => stdClass Object ( [id] => 667535 [name] => podvodni ribolov lubin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-17 08:04:08 [main_article_id] => 0 [alias] => podvodni-ribolov-lubin [link] => /tag/podvodni-ribolov-lubin ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZIMSKa akcija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kad digne bodlje, treba odmah pucati, popravnog nema! Učimo vas kako loviti ‘magičnog‘ kralja dok prsti zebu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3262 [name] => Gordan Jelavić [username] => gordan.jelavic [email] => gordan.jelavic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$pjw9/C5Oziy8qZrqHobR7OT3fv5kb/rIGrGqNLgCe25ow8rbnNDcy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gordan-jelavic-3262 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1776 [gender] => m [description] => [image] => 1776.jpeg [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1776.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/17/12651406.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] => Pličine su lubinovo kraljevstvo [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/17/12651406.jpg [title] => Božidar Vukičević/CropixPličine su lubinovo kraljevstvo ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/17/12651362.jpg [title] => Važno je biti što manje vidljiv ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/17/12651364.jpg [title] => Pličina i posidnonija spoj su koji lubini vole ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/17/12651390.jpg [title] => Bitka je uspješno završena ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/17/12651392.jpg [title] => Kombinacija šuljanja i čeke daje najbolje rezultate ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/17/12651396.jpg [title] => Čim se lubin pojavi, treba pucati bez oklijevanja ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/17/12651398.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/17/12651400.jpg [title] => Kad konačno ugleda lovca, već je na strijeli ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/17/12651402.jpg [title] => Zimski lov traži toplo odijelo ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/17/12651404.jpg [title] => Za lov treba koristiti prsluk s olovnim utezima i olova za noge ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/17/12430266.jpg [title] => Sve je odrađeno kako treba... ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Što svakom normalnom čovjeku kad vani prsti zebu pada na pamet - bila je prva rečenica teksta o lovu lubina objavljenog u reviji Otvoreno more prije 14 godina. Što se u proteklom vremenu dogodilo na terenu, odnosno iznad i ispod mora, kakva je situacija danas..., pokušat ću napraviti analizu u ovom malom remakeu.

U prvom redu imamo dokaze kako vrijeme doista leti, u vidu viška kilograma i sijedih u kosi, naravno, ako je ona još uvijek na glavi! Sve se više prisjećamo ulova iz davnih dana u odnosu na one friške, ali dok god živo srce bije svima je uvijek najljepši prizor kad zeleno-zlatni torpedo juri prema vrhu vašeg harpuna.

Lubin ima jednostavno magičnu moć nad svakim podvodnim lovcem, bez obzira na godine i lovačku vještinu. Za početnike on je magičan trofej o kojem sanjaju bruseći svoje vještine na ciplima i salpama, dok iskusni lovci uživaju u nadigravanju s velikim lukavcima koji oprezno prilaze izazivajući maksimalan respekt.

Inteligentni predator

Vretenastog tijela, izražene repne peraje, velikih usta i očiju uz dominatnu bočnu liniju, odlike su vrhunskog predatora koji je uz sve navedene osobine i super inteligentan, što i ne čudi jer dolazi iz porodice vučica gdje pripadaju kirnja, pirka, kanjac i druge vrste - sve odreda vrsni lovci. Zahvaljujući svojoj opremi lubin podjednako lovi i u bistrom i u mutnom moru, ušćima rijeka i lukama gdje pronalazi obilje hrane.

Opet, na drugoj strani fanatici lova na ovog predatora također su lovci ogromnog iskustva i još veće predanosti lovu lubina, a to nije puka fraza. Zamislite se u odijelu debljine 8 – 9 mm, prethodno ste se dobro smrznuli dok ste ga obukli, s dvadesetak kila olova na sebi ulazite u hladno zimsko more dok sunce tek počinje izlaziti.

---

image
Pličina i posidnonija spoj su koji lubini vole
---

To je optimistična verzija, realno ste se već minimum sat vremena smrzavali na gumenjaku dok ste se vozili do pozicije, a sunce je samo na kartolini, jer ste zbog višednevne naoblake zaboravili kako izgleda vedro nebo!

Lubinov habital uglavnom su blago položene kamenite obale gdje se izmjenjuju pojasevi kamena, pijeska i trave, a ako je posidonija izražena, utoliko bolje. Posidonija, kao generator života u moru, idealan je prostor za život cijelog niza ribljih vrsta, posebice u inicijalnom razdoblju života kada su najranjivije, ali isto tako zadržava velika jata male plave ribe poput gavuna. Sami kraj također nudi pregršt slasnih zalogaja poput različitih vrsta račića, posebice kozica koje su lubinu jednostavno neodoljive.

Lovac u mutnom

​Najveći dio godine lubini žive samačkim životom ili su okupljeni u manjim grupama. Sve do sredine i kraja jeseni kad se počinju grupirati u veća jata koja znaju brojiti i više stotina jedinki. Poput svih ribljih vrsta lubin ima svoj interni kalendar koji ga nepogrešivo vodi prema reproduktivnom ciklusu ravnajući se temperaturom mora, ali i položajem sunca u odnosu na zemljinu os, što je lubinu glavni pokazatelj.

Temperatura između 14 i 16 stupnjeva, dugi valovi južnih vjetrova pretvaraju plitke punte u idealno hranilište za našeg predatora. Tu je mala riba osuđena u valovitom moru snažno plivati kako bi se održala, a istovremeno njihove vibracije nepogrešivo locira lubinova bočna linija.

---

image
Važno je biti što manje vidljiv
---

Zapjenjeni i zamućeni kraj idealna je pozicija za skrivanje lubina koji poput munje napada iz muteži neoprezne gavune, ali također možemo vidjeti kretanje i lov većega jata preko livada posidonije na dubini nekada i do deset metara, najčešće oko 4 do 7 metara.

Lovna težina varira od nekih 40 dekagrama pa do 16 kilograma, dok su u lagunama rijeke Po zabilježeni ulovi pojedinačnih primjeraka i do 20 kilograma. Srednja lovna težina na hrvatskoj strani Jadrana najčešće se kreće oko jednog kilograma.

Ribolovne tehnike vezane uz lov lubina mijenjale su se tijekom pedesetak godina, od početnog trčanja i stiskanja ribe u kraju, preko čeke koja je imala svoju premijeru na Novogodišnjem kupu u Malom Lošinju, pa do šuljanja koje je trenutno udarna tehnika.

Sunce iza leđa

Danas, s obzirom na svekoliki ribolovni napor, gdje se lubin rađa takoreći s fakultetom, lovac mora kombinirati tehnike čeke i šuljanja, momentalno se prilagođavati situaciji na terenu i biti spreman na akciju i tamo gdje se najmanje nada.

Čeku više prakticiramo u uvjetima valovitog mora i smanjene vidljivosti kada moramo biti maksimalno koncentrirani i na najmanju sjenu koja se pojavljuje u našem vidokrugu, dok nam šuljanje u uvjetima kada jedva vidite vrh strijele uvelike smanjuje pravovremeno uočavanje lovine.

---

image
Kombinacija šuljanja i čeke daje najbolje rezultate
---

U takvim okolnostima dosta nam pomaže poznavanje terena, ali i iskustvo kako bi opreznim, češćim čekama dobro pročešljali poziciju gdje sumnjamo na prisutnost lovine. Ako je kraj zamućen, zadržavamo se na granici bolje i lošije vidljivosti i ne ulazimo u zonu loše vidljivosti, obavezno sa suncem iza leđa kako bi lubinu pobudili radoznalost, ali i otežali prepoznavanje opasnosti.

Navedeni uvjeti traže od lovca maksimalnu usredotočenost i munjevitu reakciju, jer kada lubin izleti iz muteži morate momentalno pucati, popravni ovdje nije opcija.

Najljepši i najbolji uvjeti su srednje vidljivosti kad vidite desetak metara ispred sebe, visoka plima i umjereno valovito more. Tada možemo isplanirati šuljanje sa zaustavljanjem na optimalnim pozicijama gdje očekujemo ribu.

Pogodak na ražanj

​Prije zarona uputno je smiriti se u kraju i neko vrijeme promatrati situaciju, kretanje male ribe, ili pokušati uočiti siluete u daljini. Dobro pripremite zaron, poput lista spustite se i kliznete kroz kamene kanale, ili uz posidoniju do pozicije koju smo prije primijetili kao dobru za čeku.

---

---

Tijekom šuljanja u svakom trenutku morate biti u stanju zaustaviti se ako ugledate lubina koji ide prema vama, ili uočite sumnjivo kretanje male ribe. Upravo panično kretanje male ribe u našem pravcu onaj je magični trenutak kada očekujemo tamno sivu ribu velikih očiju s karakterističnim zlatnim prstenom.

Ako smo pravilno odradili šuljanje bez puno grebanja perajama po dnu i naglih pokreta, te ako smo dobro skriveni koristeći okoliš, lubin nam prilazi mirno s velikom dozom radoznalosti. To se očituje u spuštenoj leđnoj peraji, dok podignuta peraja signalizira uznemirenost i pitanje momenta kad će lubin uključiti mlazni pogon za bijeg.

Lubina najčešće gađamo u dolasku, popularno rečeno na ražanj. Bilo kakvim oklijevanjem ili čekanjem da se okrene bočno, riskiramo munjeviti bijeg potencijalne lovine.

Iskusniji lovci uživaju u nadigravanju s lubinom kojeg ugledaju desetak i više metara ispred sebe kako bezbrižno krstari u potrazi za plijenom. Tada pažljivo iz zaklona promatramo lubinovo kretanje nastojeći predvidjeti smjer, ali isplanirati i naše kretanje uz optimalan zaklon gdje bi se trebali susresti.

Uvijek imajte na umu kako će riba uhvatiti vaše vibracije i krenuti prema vama da provjeri što se zbiva na njenom terenu. To iziskuje dodatnu opreznost, jer se često tijekom šuljanja lubin samo stvori ispred vas.

Puštanje mjehurića

Reakcija lovca mora biti momentalna, drugu priliku lubin vam neće darovati! Doduše, često puta smo u situaciji da smo se došuljali do krajnje pozicije, a riba i dalje ne daje znakove nikakve radoznalosti, već doslovno nezainteresirano lebdi u moru. Bilo kakvo dodatno šuljanje ne dolazi u obzir, jer kad izađemo iz zaklona riba će jednostavno nestati i tada dolazimo do momenta kad vadimo adute iz rukava. Bolje rečeno, mjehuriće iz ustiju.

Lagano se izvlačimo iz zaklona i puštamo nekoliko kontroliranih mjehurića kako bi pobudili radoznalost kod lubina. Kad se riba okrene i krene prema nama, lagano se poput hobotnice počinjemo uvlačiti u zaklon i tako dodatno iritiramo lubina da krene prema nama, hitac mora biti brz i precizan, bez puno buke.

---

image
Čim se lubin pojavi, treba pucati bez oklijevanja
---

​Kako u lovu nema šablone, svaka riba lovina je za sebe, svaki lubin ima svoju priču, tako i lovac mora biti inventivan i intuitivan. Kako bi privukli ribu nerijetko bacamo kamenčiće čiji pad pobuđuje lubinovu znatiželju, a ako nam riba prolazi po boku i ne reagira na sve finte, možemo pokušati s laganim dizanjem vrha strijele. To nekad upali, a nekad i ne, ali vrijedi pokušati.

Poštedite malenog

Kad analiziramo lov lubina iz jata, moramo razlikovati dvije situacije - lov ribe iz jata koja se kreće iznad livada posidonije, ili lov u kraju kada je matica okružena mužjacima. Kod lova na posidoniji lovac mora biti iznimno fizički pripremljen, ali i vraški iskusan uz odlično poznavanje terena.

Fizička sprema potrebna je kako bi se prošuljali nekada i po pedeset metara do pozicije za hitac, dok se iskustvo očituje u pronalaženju jata i izbjegavanju pucanja na male primjerke. Naime, u prirodi vrijede određena pravila koja su prilično okrutna, pa tako i u slučaju lubina.

Kad jato osjeti uljeza na svom terenu, šalje nekoliko izvidnika i na taj način svjesno žrtvuje pojedine ribe iz jata kako bi većina bila na vrijeme upozorena.. Lovac tada pušta malog lubina da mu doslovno prođe preko glave dok polako stiže jato s primjercima vrijednim divljenja.

Normalno, ne drži svaka livada posidonije jato lubina, pa ako ste malog lubina pustili i niste dočekali velike jedinke - nema veze. Učinili ste dobro djelo i poštedjeli malenoga. Lov lubina iz grupe nije možda toliko fizički naporno koliko traži lovačkoga znanja, ali i lovačke etike.

Tijekom šuljanja, pregledavajući teren u daljini možemo uočiti grupu lubina u samome kraju. To je tipična slika mrijesta gdje mužjaci, u pravilu manji primjerci, okružuju maticu, u pravilu najveću ribu u grupi. U određenim vremenskim razmacima jedan od mužjaka izađe iz zone mrijesta, obično kamenog kanala, provjeri situaciju i vrati se natrag.

U ovom slučaju moramo odabrati poziciju gdje možemo pucati u lubina koji izađe iz zone mrijesta. Momentalno ga uklonimo ne izazivajući paniku kod drugih mužjaka. Na ovaj način možemo uloviti i nekoliko riba, ali ne diramo maticu. U prvom redu, jer nije etički uloviti mrijesnu ženku. Drugi je, čisto prozaični razlog, da možemo uloviti nekoliko mužjaka dok je matica mirna.

---

image
Zimski lov traži toplo odijelo
---

Kombinirano odijelo

Oprema za lov lubina tipična je zimska oprema s puškama srednjih dimenzija. Ovisno o terenu i temperaturi koristimo odijela debljine 6,5 do 8 mm, s fudrom na vanjskom dijelu, u pravilu maskirnog dizajna i sa sirovom gumom iznutra. Prednost ovog tipa odijela jest u otpornosti fudre u srazu s oštrim kamenjem kad se šuljamo, ali veliki nedostatak je brzi gubitak topline pri prebacivanju gumenjakom s pozicije na poziciju.

Glatka odijela sa sirovom gumom iznutra odlikuju se izuzetnom elastičnošću, ugodna su za višesatno nošenje i odlična su termička zaštita. Problem je u osjetljivosti i lakom oštećivanju pri kontaktu s kamenjem. Međutim, tu se pokušava doskočiti s kombiniranim odijelima gdje su rukavi i nogavice izrađeni od fudre, dok prsi i leđa dolaze u glatkoj verziji.

Na taj način zaštitili smo najosljetljivije dijelove koji su konstantno u srazu s kamenjem, dok je torzo optimalno termički zaštićen. Peraje u slučaju plitkoga lova ne moraju nužno biti izrađene od karbona, termoplastične manje zvone dok se šuljamo, ali više umaraju lovca, jer nisu dovoljno efikasne.

Osobno sam najviše bio zadovoljan s nešto kraćim karbonskim listovima dužine 670 mm (standard je 760 mm), koje su imale nekoliko prednosti. U prvom redu zadržao sam reaktivnost karbona, nešto kraći listovi imaju bržu reakciju i efikasniji su na malim dubinama, a pjevanje po kamenju sam izbjegavao optimiziranim opterećenjem na nogama. To u prijevodu znači kako sam pomno birao težinu olova na nogama, nastojeći postići da mi noge lagano lebde iznad dna dok se šuljam.

Raspored olova

Optimalna raspodjela olova po tijelu lovca jedan je od najvažnijih faktora uspješnosti kod lova šuljanjem iz više razloga - način na koji zaranjamo je atipičan, jer kod ove tehnike lovac doslovce potone na dno.

---

image
Za lov treba koristiti prsluk s olovnim utezima i olova za noge
---

Dugotrajno plivanje u plitkom pojasu izuzetno je zahtjevno za kičmu, ali i za pripremu zarona, jer ako imamo previše olova na leđima, nismo u mogućnosti dobro se nadisati zbog toga što su nam pluća ispod površine. Iz iskustva preporučujem korištenje leđnog prsluka i tri gumena pojasa s plastičnim kopčama uz olova za noge.

U prsluk obično ide do 8 kg olova, ostatak od 10 - 12 kg olova raspoređujemo po 3 kg na prva dva pojasa koja se nalaze na trbuhu i struku, dok ostatak nosimo nisko na bokovima. Na nogama imamo do 70 dekagrama na svakoj nozi, ovisno o debljini odijela, najčešće je to 0,5 kg. Na ovaj način smo ravnomjerno rasporedili težinu na tijelu, što nam omogućuje pravilan uron i šuljanje bez suvišnog dodirivanja dna, a isto tako poštedjeli lumbalni dio kičme.

Puške za lov lubina možda i najbolje oslikavaju sam tip ovoga lova, gdje nema mjesta topovima, budući je tehnika apsolutno superiorna u odnosu na sirovu snagu. U ovom slučaju se mogu sam posuti pepelom, jer sam godinama inzistirao na drvenim puškama. Doduše, prilično elegantnih tijela, ali sam uvijek tražio nešto bolje i u prvom redu okretnije.

Lagana puška

Rješenje mi je, kako to obično u životu biva, bilo ispred nosa, a to je lagana karbonska puška koja lovcu nudi vrhunsku pokretljivost i preciznost u otežanim uvjetima valovitoga mora. Istine radi, tijekom zadnjih desetak godina tržište je bogatije za više tipova strijela i dijametara laštika. Osobno preferiram karbonske monoblok puške dužine 90 i 100 cm s inverznim mehanizmima, ovisno o terenu i vidljivosti.

Strijele su debljine 6,25 ili 6,38 mm, jedno krilce s gornje strane kako bi što manje trošili vrijeme na napinjanje puške, dok su laštici dvostruki cirkulari promjera 14,5 mm. S ovakvom konfiguracijom dobivamo izuzetno brz i precizan hitac uz lagano napinjanje, što je posebno važno pri lovu u teškim uvjetima poput uzburkanog mora. Mulinel je obavezan, ali malog kapaciteta, tek toliko da smiri velikog lubina!

---

image
Sve je odrađeno kako treba...
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix
Božidar Vukičević/Cropix
Pličine su lubinovo kraljevstvo

Važno je biti što manje vidljiv

Pličina i posidnonija spoj su koji lubini vole

Bitka je uspješno završena

Kombinacija šuljanja i čeke daje najbolje rezultate

Čim se lubin pojavi, treba pucati bez oklijevanja


Kad konačno ugleda lovca, već je na strijeli

Zimski lov traži toplo odijelo

Za lov treba koristiti prsluk s olovnim utezima i olova za noge

Sve je odrađeno kako treba...
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/kralj-ima-magicnu-moc-a-kad-digne-bodlje-treba-odmah-pucati-1168320 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3cbed8bf5716fe6b4e5e4d05462aff94f72ad86f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kad+digne+bodlje%2C+treba+odmah+pucati%2C+popravnog+nema%21+U%C4%8Dimo+vas+kako+loviti+%E2%80%98magi%C4%8Dnog%E2%80%98+kralja+dok+prsti+zebu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fkralj-ima-magicnu-moc-a-kad-digne-bodlje-treba-odmah-pucati-1168320 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fkralj-ima-magicnu-moc-a-kad-digne-bodlje-treba-odmah-pucati-1168320 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZIMSKa akcija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

ZIMSKa akcijaKad digne bodlje, treba odmah pucati, popravnog nema! Učimo vas kako loviti ‘magičnog‘ kralja dok prsti zebu

Piše Mislav Čalo, izbornik Hrvatske reprezentacije u podvodnom ribolovu
17. veljače 2022. - 07:50

Što svakom normalnom čovjeku kad vani prsti zebu pada na pamet - bila je prva rečenica teksta o lovu lubina objavljenog u reviji Otvoreno more prije 14 godina. Što se u proteklom vremenu dogodilo na terenu, odnosno iznad i ispod mora, kakva je situacija danas..., pokušat ću napraviti analizu u ovom malom remakeu.

U prvom redu imamo dokaze kako vrijeme doista leti, u vidu viška kilograma i sijedih u kosi, naravno, ako je ona još uvijek na glavi! Sve se više prisjećamo ulova iz davnih dana u odnosu na one friške, ali dok god živo srce bije svima je uvijek najljepši prizor kad zeleno-zlatni torpedo juri prema vrhu vašeg harpuna.

Lubin ima jednostavno magičnu moć nad svakim podvodnim lovcem, bez obzira na godine i lovačku vještinu. Za početnike on je magičan trofej o...

12. svibanj 2024 00:41