StoryEditorOCM

jedrenjeFrane Brate i ‘Teuta‘ najbrži među splitskim krstašima, donosimo poredak regate u Strožancu

Piše Sandra Barčot
7. prosinca 2023. - 09:32

Frane Brate za kormilom broda "Teuta" iz splitskog kluba Zenta, pobjednik je regate krstaša "Strožanac OPEN 2023."

Flota od petnaest jedrilica iz splitskih klubova: Mornar, Labud, Split, Zenta i Špinut, te domicilnog kluba organizatora ovog nadmetanja Strožanac, jedrila je dva plova na "trokut" regatnom polju.

- "Strožanac OPEN" je regata idejno osmišljena za uigrane jedriličarske timove koji u malome polju jedre u trokut. Stranice polja su 1,1 do 2 nautičke milje što od posada traži iznimnu koncentraciju i uvježbanost – uvodi nas u priču nadmetanja pod jedara, Dubravko Jelić, predsjednik kluba, pa navodi:

- Jedrenje je prvi dan odgođeno zbog loših vremenskih uvjeta, pa se na more izašlo tek drugi dan regate, u akvatoriju ispred naše sportske lučice Strožanac. Pod paskom uigranom sudačkog trija: Slavka Vrlića, Ive Hajduka i Nikole Aljinovića, odjedrena su dva plova po sjevernom vjetru koji je mijenjao i smjer, te dosezao do 28 čvorova, na udare.

image

Pobjeda se piše Frani Brati

Privatni album

I nakon dva plova trijumf se piše Brati, koji je uknjižio drugo pa prvo mjesto, dok mu je u krmu puhao pobjednik od prije dvije godine, naš proslavljeni olimpijac u klasi "fin" sada aktivan u regatama krstaša - Ivan Kljaković Gašpić. Bambi je u kokpitu "Universitas Nova"u prvom plovu bio prvi, a u drugom drugi.

- Na regati 2021. godine slavio je legendarni Bambi, član Labuda, osvajač srebra i bronce na svjetskim prvenstvima i trostruki europski prvak. Dok je lani, 2022. godine na jedrilici "Fatamorgana 2" pobijedio još jedan olimpijac i to iz Mornara, kormilar Mate Arapov, koji je dva puta nastupao na igrama u klasi "laser" i to 2000. i 2004. godine, vlasnik brojnih medalja, među kojima i dva europska srebra. A ova naša treća regata je pripala Brati, pa već sada svi oštre koplja za nove okršaje dogodine, 30. studenoga 2024. kada je opet na rasporedu naše morsko druženje podno jedara – novi poziv za regatu "Strožanac OPEN 2024." uputio je Jelić i svi članovi kluba.

POREDAK:

1. "Teuta", Frano Brate, 2. "Universitas Nova", Ivan Kljaković Gašpić, 3. "Makakada", Davor Bumbak, 4. "Ultra First", Emil Tomašević, 5. "Blue Lady II", Goran Treursić.

image

"Strožanac OPEN 2023." regata krstaša

Privatni album
image

"Strožanac OPEN 2023." regata krstaša uz sudjelovanje 15 posada

Privatni album
29. travanj 2024 09:33