stdClass Object ( [id] => 1345113 [title] => ‘Razjareni‘ kraj odlične godine: prva klasa koja je ujednila jedriličare amatere i profesionalce! [alias] => razjareni-kraj-odlicne-godine-prva-klasa-koja-je-ujednila-jedrilicare-amatere-i-profesionalce [catid] => 420 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Pravi jedriličarski uvjeti pratili su završnicu CRO Melges 24 Cupa u Trogiru, gdje se sredinom studenog održalo Otvoreno prvenstvo Hrvatske u organizaciji JK Trogir. Tijekom prva dva dana prkosilo se prilično snažnoj tramuntani i buri, dok je treći dan priroda bonacom umirila brodove. U konačnici, odrađeno je pet jedrenja.

S 27 brodova iz Hrvatske, Italije, Mađarske i Velike Britanije, bila je to najbrojnija ovogodišnja regata Melgesa u Europi nakon SP-a u Danskoj, čime je sa sjajnim brojkama zaključena treća sezona ovog najjačeg hrvatskog jedriličarskog natjecanja.

Pobjednici se znaju: posada kormilara Ante Ćesića, koja je jedrila na brodu Razjaren, postala je novi prvak Hrvatske u klasi Melges 24, a s bodom manje na Otvorenom prvenstvu Hrvatske završila je posada broda Strambapape, s kormilarom Micheleom Paolettijem. Nakon sedam održanih regata, pobjednici ovogodišnjeg Melges 24 Cupa su članovi posade Panjić, s kormilarom Lukom Šangulinom.

– Odjedrili smo sjajnu sezonu, stalno smo bili među prva tri mjesta, što nam je i donijelo bodove za ukupni, najbolji plasman. U Trogiru smo tako osvojili sva tri mjesta na pobjedničkom postolju: broncu na Prvenstvu Hrvatske, srebro na Europskom Melges 24 Cupu i zlato na CRO Melges 24 Cupu.

---

image

Panjić - ukupni pobjednik CroMelges 24 Cupa

---

Izvan sezone

Klasa Melges 24 donijela je hrvatskom jedrenju kvalitetu uz zabavu, iako je kod nas došla malo kasnije, no u ovom trenutku Hrvatska ima najkvalitetnije posade uz SAD. Stranci nas prepoznaju pa dolaze u sve većem broju, a mene veseli što je ova klasa okupila nekad aktualne olimpijske jedriličare. Također, jedri se zimi, kada većina jedriličara to i može sebi priuštiti nakon ljetnih nautičkih poslova – kazao nam je Tomislav Bašić, član posade Panjić, koju čine i Luka Šangulin, Helena Perić, Duje Fržop i Lucijan Jakovljev.

Na trogirskoj regati nastupila je kompletna hrvatska Melges flota, koja trenutno broji 24 broda, što je uz Italiju čini najbrojnijom u Europi i top 3 u svijetu. Zapravo, samo SAD ima više članova od Hrvatske i Italije. Kako doznajemo od Filipa Jurišića, olimpijskog jedriličara u klasi ILCA7 i prvog predsjednika hrvatske klase Melges 24, iduće godine našoj floti pridružit će se još tri broda, što potvrđuje nevjerojatan rast popularnosti klase.

Melges je kao jedriličarski brend krenuo 1945. godine, a od tada su iz njihovih hala izišle mnoge sportske jedrilice, a neki su se modeli etablirali u svijetu jedrenja kao globalne monotip klase.

– Jedna od njih je i Melges 24, malena sportska jedrilica u kojoj može jedriti četiri do pet jedriličara u tehničkim regatama. Klasa je osnovana 1993. godine i neprestano joj raste popularnost jer jedriličari jedre na identičnim brodovima, koji pružaju jednake uvjete svim posadama. Brod je odlično projektiran, cjenovno pristupačan, ima odlične regatne performanse, a za naše je uvjete kao izmišljen! Sjajan je po laganom vjetru, pravi sportaš po jačem, a ljeti je s njim gušt jedriti u našem akvatoriju s obitelji – pun je hvale Jurišić za jedrilicu dužine sedam metara, koja je, kao najbrže rastuća monotip klasa u svijetu, brzo osvojila i vrhunske i amaterske jedriličare. Veli kako je u početku bilo malo skepse oko cijele ideje, no iskusni jedriličari poput Marka Mišure dali su mu ruke da ova priča krene.

Lagani peti član

Spomenut ćemo samo neka zvučna jedriličarska imena koja su jedrila ili jedre u ovoj klasi: Ivan Kljaković Gašpić, Ante Ćesić, Karlo Kuret, Tomislav Bašić, Stjepan Vitaljić, Darko Hajdinjak, Tonči Stipanović, Šime i Mihovil Fantela, Filip Jurišić, Ivan Bulaja, Enia Ninčević, Marija Anđela De Micheli Vitturi, Mihaela De Micheli Vitturi, Tonko Rameša, Antonio Arapović, Luka Šangulin, Enrico Marotti, Ante Botica...

---

image

Melges flota ispred Splita

---

Uz ova imena, u hrvatskoj Melges klasi ponosni su što su u priču uključili i veliki broj jedriličara iz tzv. Corinthian skupine, odnosno posade koje u svojim redovima nemaju jedriličarske profesionalce.

– Među članovima posada u klasi Melges 24 su, znači, profesionalci i amateri, čak i jedna kompletna ženska posada. Zanimljivo je da je krajnja granica za ukupnu kilažu posade 375, tako su kao petog člana posade uključivali žene ili djecu, a onda se pokazalo da na ovakvom brodu svi imaju važnu ulogu jer je brod izuzetno jednostavan i posve prihvatljiv i amaterima. Tako sad na regatama redovito sudjeluju i djeca, poput Brune Princivali (JK Trogir), koja je s posadom Mataran 24 osvojila četiri medalje, i Mije Kljaković Gašpić, kćeri Ivana Kljakovića Gašpića, te drugih jedriličarskih nada. Uskoro će se mijenjati pravila o kilaži pa neće biti ograničenja – veli nam Jurišić, najavivši iduće državno prvenstvo na Hvaru krajem iduće godine u organizacijia JK Mornar i Grada Hvara.

Inače, Jurišića smo uhvatili na Kanarima uoči priprema za Svjetsko prvenstvo u Australiji, a sve ususret Olimpijskim igrama. Ozbiljni treninzi ne ostavljaju puno slobodnog vremena, no otkrio nam je da mu je velika želja opet jedriti na Melgesu.

– Zaista sam fan ove klase i čim bude manje obveza, uključit ću se opet i s guštom zajedriti na nekoj regati sa starim prijateljima – kaže Filip.

---

image

One design je najpošteniji oblik natjecanja

---

---

Žene, djeca i umirovljenici

Klasa Melges 24 svoju je hrvatsku premijeru imala u travnju 2022. godine, na regati u Opatiji. Hrvatska je član međunarodne udruge Melges 24 Class, osnovane u listopadu 1996., a koja broji 24 zemlje svijeta. U toj klasi u svijetu je registrirano više od 900 jedrilica, dok ih je u Hrvatskoj 24.

Posada Mataran 24 u posljednje je dvije godine najuspješnija svjetska posada u klasi. Osvojili su svjetski i europski naslov u Corinthian grupi te srebro na EP-u i broncu na SP-u u Open kategoriji. Hrvatsku klasu čini 15 posto žena, najstariji sudionik je 71-godišnji Srđan Cuco Ninčević.

Ukupni pobjednici CRO Melges 24 Cupa su: Panjić (2021., 2023.), Universitas Nova (2022.).

Prvaci Hrvatske: Tutta Forza (2021.), Mataran 24 (2022.), Razjaren (2023.).

---

---

Pametne bove

Prvenstvo Hrvatske u Trogiru promoviralo je jednu tehnološku inovaciju – pametne bove opremljene s elektromotorom i GPS-om.

– Da, pratimo trendove pa smo nakon par godina pregovaranja uspjeli dovesti kod nas ovo pametno rješenje za regatna polja tvrtke Smartmark. Pametne bove koriste se već neko vrijeme i na regatama America‘s Cupa i Sail GP-a, a njima se upravlja preko tableta. Taj sustav uz pomoć senzora prati startnu liniju i samo regatno polje – kaže Jurišić.

---

---

image

Pametna bova

---

---

Ante Ćesić: Melges 24 brod je bez mane

Uz Antu Ćesića, posadu Razjarena čine Lukasz Podniesinski, Tonči Knezović, Ljubo Jerčić i Anđela de Micheli Vitturi, koja jedri s ekipom kada god joj dopuste obaveze u matičnoj klasi 49er. Antu smo zatekli u Las Palmasu, gdje je bio kormilar hrvatske posade na SSL Gold Cupu.

– Već duže vrijeme u prenošenju regata klase Melges 24 pratimo uspjehe tvoje posade, pa evo i sada. U čemu je tajna?

– Tajna je da nema tajne! U sportu, pa tako i u jedrenju svaki rad i trud uvijek dođu na naplatu. Mi u ovoj klasi jedrimo nešto manje od dvije godine, za to vrijeme smo skupljali iskustvo i znanje, odradili dosta treninga i regata. Sad su se sve kockice posložile, brod, oprema, posada, trim, i to je vidljivo u našim rezultatima.

Kako ocjenjujete proteklo prvenstvo? Zadnja faza u Trogiru nije bila nimalo lagana, imali ste različite vremenske uvjete i jaku konkurenciju?

– Na Prvenstvu Hrvatske uvijek je veliki ulog i jaka konkurencija. Ove je godine bilo 27 posada s internacionalnim karakterom. Uz najjače hrvatske posade, mogu spomenuti tim Strambapapa iz Italije, aktualne europske prvake, te tim Chinook, koji su pobjednici europske serije za sezonu 2023.

Vremenski uvjeti bili su vrlo izazovni, prvi dan smo odradili tri plova po tramuntani srednje jakosti, a drugi dan dva plova po vrlo jakoj buri, koja je nekim posadama zadala dosta problema. Bilo je tu puknutih jarbola, oštećenja kormila, šest, sedam iskidanih genakera. Treći dan nismo jedrili zbog bonace.

Po ovakvim promjenjivim uvjetima mi smo održali konstantu u rezultatima, tako da nam je najgori ulaz u pet plovova bio treće mjesto.

Nastupate s novim brodom, a i posada je sada stalna, što je sjajan preduvjet za daljnje uspjehe...

– Tako je, imamo novi brod od srpnja ove godine, to nam je bio još jedan korak naprijed. Što se posade tiče, imali smo razne promjene u zadnje dvije godine, prije smo jedrili u četvero, sad jedrimo u petero. Zadnje tri regate posada je stalna, dobro smo posloženi te imamo jako dobru motivaciju i energiju unutar posade, što je najvažnije za dobar rezultat.

Klasa Melges 24 sve je popularnija. Čime vas je privukla i koje su to performanse broda koje cijenite kao jedriličar? Ima li taj brod neke manjkavosti?

– U brod Melges 24 praktički sam se zaljubio 2010., kad sam prvi put zajedrio na njemu na regati od 65 brodova na Lago di Garda. To je bila ljubav na prvi pogled. Jedrio sam na mnogo brodova u karijeri, ali i dalje mi je ovo najdraži brod za jedrenje. Praktički brod nema mane, jednostavan je i svaki put kad jedrite s njim, izmami vam osmijeh.

Sretan sam što se nakon mnogo godina uspjela kod nas oformiti one dizajn klasa. Na regatama je prisutna većina naših najboljih jedriličara, od mladih do starih, mnogo je tu olimpijaca, svjetskih i europskih prvaka. Jedri se na vrlo visokom nivou, svaka se pogreška skupo plaća i ne smijete se opustiti ni u jednom trenutku. To daje draž u ovoj klasi.

Čeka vas prvenstvo u Hvaru iduće godine. Do tada, kakav je plan oko priprema?

– Da, iduće prvenstvo je u Hvaru. Kad god smo do sada imali regate u Hvaru, bilo nam je lijepo, tako da vjerujem da će biti i ovaj put. To je zadnja regata u sezoni, na kojoj će sigurno biti dobro jedrenje i dobra zabava za kraj.

Također, iduće sezone nam je najvažnija regata krajem rujna, Europsko prvenstvo koje će se održati u našem klubu JK Split. Nadam se i vjerujem da bi neka od hrvatskih posada opet mogla doći do medalje.

Do tada ćemo odraditi pet regata našeg CroMelges Cupa, vjerojatno jednu do dvije regate Europa kupa. Uz to je plan odraditi dva seta priprema po tri, četiri dana s našim najboljim timovima.

---

---

image

Ante Ćesić i Razjarena posada

---

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => POSADA KORMILARA ANTE ĆESIĆA, KOJA JE JEDRILA NA BRODU RAZJAREN, POSTALA JE NOVI PRVAK HRVATSKE, A S BODOM MANJE NA OTVORENOM PRVENSTVU HRVATSKE ZAVRŠILA JE POSADA BRODA STRAMBAPAPE, S KORMILAROM MICHELEOM PAOLETTIJEM. NAKON SEDAM ODRŽANIH REGATA, POBJEDNICI OVOGODIŠNJEG MELGES 24 CUPA SU ČLANOVI POSADE PANJIĆ, S KORMILAROM LUKOM ŠANGULINOM. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => melges 24 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => POSADA KORMILARA ANTE ĆESIĆA, KOJA JE JEDRILA NA BRODU RAZJAREN, POSTALA JE NOVI PRVAK HRVATSKE, A S BODOM MANJE NA OTVORENOM PRVENSTVU HRVATSKE ZAVRŠILA JE POSADA BRODA STRAMBAPAPE, S KORMILAROM MICHELEOM PAOLETTIJEM. NAKON SEDAM ODRŽANIH REGATA, POBJEDNICI OVOGODIŠNJEG MELGES 24 CUPA SU ČLANOVI POSADE PANJIĆ, S KORMILAROM LUKOM ŠANGULINOM. melges 24 2 0 5342 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-11-23 07:27:52 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Merien Ilić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-12-06 08:40:46 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2023-12-06 08:39:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 420 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--sa-svih-strana [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Sa svih strana [pageclass_sfx] => page--zdravlje-u-fokusu [menu-meta_description] => Donosimo mozaične vijesti i zanimljivosti vezane uz more, kao i kulinarske recepte za morska jela. Za Otvoreno more pišu Tonka Alujević i Edo Šegvić, na pitanja čitatelja odgovara Alen Soldo. Pogledajte i predivne galerije Srđana Vrančića koji snima vrhunske podvodne fotografije, a na njima su najčešće tropske ribe i ostale egzotične morske životinje. [menu-meta_keywords] => Tonka Alujević, Alen Soldo, Edo Šegvić, povijest pomorstva, luksuzna jahta, morski recepti, morsko jelo [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => POSADA KORMILARA ANTE ĆESIĆA, KOJA JE JEDRILA NA BRODU RAZJAREN, POSTALA JE NOVI PRVAK HRVATSKE, A S BODOM MANJE NA OTVORENOM PRVENSTVU HRVATSKE ZAVRŠILA JE POSADA BRODA STRAMBAPAPE, S KORMILAROM MICHELEOM PAOLETTIJEM. NAKON SEDAM ODRŽANIH REGATA, PO [metadata] => robots= author= title='Razjareni' kraj odlične godine: prva klasa koja je ujednila jedriličare amatere i profesionalce! page_title='Razjareni' kraj odlične godine: prva klasa koja je ujednila jedriličare amatere i profesionalce! [metakey] => jedrenje, Melges 24, razjareni, Ante Ćesić, CRO MELGES 24 CUP , LUKA ŠANGULIN [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/11\/23\/26103790.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/23\/26103787.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/23\/26103783.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/23\/26103785.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/23\/26103813.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/23\/26103817.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/23\/26103821.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/23\/26103838.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/23\/26103839.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","MICK ANDERSON","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Uzbu\u0111enje je na svakome valu<\/p>","

Peti \u010dlan posade je \u010desto mla\u0111eg uzrasta<\/p>","

Melges <\/em>flota ispred Splita<\/p>","

Pametna bova<\/p>","

Mataran <\/em>je dvostruki prvak svijeta<\/p>","

Panji\u0107 <\/em>- ukupni pobjednik CroMelges 24 Cupa<\/em><\/p>","

One design<\/em> je najpo\u0161teniji oblik natjecanja<\/p>","

Melges <\/em>je favorit i za natjecanje u ljepoti<\/p>","

Ante \u0106esi\u0107 i Razjarena <\/em>posada<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1080","hd_26103790_1920.jpg":"1920x1080","k_26103790_1280.jpg":"1280x1280","k_26103790_1024.jpg":"1024x1024","k_26103790_640.jpg":"640x640","k_26103790_480.jpg":"480x480","k_26103790_340.jpg":"340x340","k_26103790_220.jpg":"220x220","o_26103790_1280.jpg":"1280x720","o_26103790_1024.jpg":"1024x576","o_26103790_640.jpg":"640x360","o_26103790_480.jpg":"480x270","o_26103790_340.jpg":"340x191","o_26103790_220.jpg":"220x123","h_26103790_1280.jpg":"1280x854","h_26103790_1024.jpg":"1024x683","h_26103790_640.jpg":"640x427","h_26103790_480.jpg":"480x320","h_26103790_340.jpg":"340x227","h_26103790_220.jpg":"220x147","pp_26103790_1280.jpg":"1280x1628","pp_26103790_1024.jpg":"1024x1303","pp_26103790_640.jpg":"640x814","pp_26103790_480.jpg":"480x611","pp_26103790_340.jpg":"340x432","pp_26103790_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26103787_1920.jpg":"1920x1080","k_26103787_1280.jpg":"1280x1280","k_26103787_1024.jpg":"1024x1024","k_26103787_640.jpg":"640x640","k_26103787_480.jpg":"480x480","k_26103787_340.jpg":"340x340","k_26103787_220.jpg":"220x220","o_26103787_1280.jpg":"1280x853","o_26103787_1024.jpg":"1024x682","o_26103787_640.jpg":"640x426","o_26103787_480.jpg":"480x320","o_26103787_340.jpg":"340x226","o_26103787_220.jpg":"220x146","h_26103787_1280.jpg":"1280x854","h_26103787_1024.jpg":"1024x683","h_26103787_640.jpg":"640x427","h_26103787_480.jpg":"480x320","h_26103787_340.jpg":"340x227","h_26103787_220.jpg":"220x147","pp_26103787_1280.jpg":"1280x1628","pp_26103787_1024.jpg":"1024x1303","pp_26103787_640.jpg":"640x814","pp_26103787_480.jpg":"480x611","pp_26103787_340.jpg":"340x432","pp_26103787_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1699x1275","hd_26103783_1920.jpg":"1920x1080","k_26103783_1280.jpg":"1280x1280","k_26103783_1024.jpg":"1024x1024","k_26103783_640.jpg":"640x640","k_26103783_480.jpg":"480x480","k_26103783_340.jpg":"340x340","k_26103783_220.jpg":"220x220","o_26103783_1280.jpg":"1280x960","o_26103783_1024.jpg":"1024x768","o_26103783_640.jpg":"640x480","o_26103783_480.jpg":"480x360","o_26103783_340.jpg":"340x255","o_26103783_220.jpg":"220x165","h_26103783_1280.jpg":"1280x854","h_26103783_1024.jpg":"1024x683","h_26103783_640.jpg":"640x427","h_26103783_480.jpg":"480x320","h_26103783_340.jpg":"340x227","h_26103783_220.jpg":"220x147","pp_26103783_1280.jpg":"1280x1628","pp_26103783_1024.jpg":"1024x1303","pp_26103783_640.jpg":"640x814","pp_26103783_480.jpg":"480x611","pp_26103783_340.jpg":"340x432","pp_26103783_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26103785_1920.jpg":"1920x1080","k_26103785_1280.jpg":"1280x1280","k_26103785_1024.jpg":"1024x1024","k_26103785_640.jpg":"640x640","k_26103785_480.jpg":"480x480","k_26103785_340.jpg":"340x340","k_26103785_220.jpg":"220x220","o_26103785_1280.jpg":"1280x853","o_26103785_1024.jpg":"1024x682","o_26103785_640.jpg":"640x426","o_26103785_480.jpg":"480x320","o_26103785_340.jpg":"340x226","o_26103785_220.jpg":"220x146","h_26103785_1280.jpg":"1280x854","h_26103785_1024.jpg":"1024x683","h_26103785_640.jpg":"640x427","h_26103785_480.jpg":"480x320","h_26103785_340.jpg":"340x227","h_26103785_220.jpg":"220x147","pp_26103785_1280.jpg":"1280x1628","pp_26103785_1024.jpg":"1024x1303","pp_26103785_640.jpg":"640x814","pp_26103785_480.jpg":"480x611","pp_26103785_340.jpg":"340x432","pp_26103785_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26103813_1920.jpg":"1920x1080","k_26103813_1280.jpg":"1280x1280","k_26103813_1024.jpg":"1024x1024","k_26103813_640.jpg":"640x640","k_26103813_480.jpg":"480x480","k_26103813_340.jpg":"340x340","k_26103813_220.jpg":"220x220","o_26103813_1280.jpg":"1280x853","o_26103813_1024.jpg":"1024x682","o_26103813_640.jpg":"640x426","o_26103813_480.jpg":"480x320","o_26103813_340.jpg":"340x226","o_26103813_220.jpg":"220x146","h_26103813_1280.jpg":"1280x854","h_26103813_1024.jpg":"1024x683","h_26103813_640.jpg":"640x427","h_26103813_480.jpg":"480x320","h_26103813_340.jpg":"340x227","h_26103813_220.jpg":"220x147","pp_26103813_1280.jpg":"1280x1628","pp_26103813_1024.jpg":"1024x1303","pp_26103813_640.jpg":"640x814","pp_26103813_480.jpg":"480x611","pp_26103813_340.jpg":"340x432","pp_26103813_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_26103817_1920.jpg":"1920x1080","k_26103817_1280.jpg":"1280x1280","k_26103817_1024.jpg":"1024x1024","k_26103817_640.jpg":"640x640","k_26103817_480.jpg":"480x480","k_26103817_340.jpg":"340x340","k_26103817_220.jpg":"220x220","o_26103817_1280.jpg":"1280x720","o_26103817_1024.jpg":"1024x576","o_26103817_640.jpg":"640x360","o_26103817_480.jpg":"480x270","o_26103817_340.jpg":"340x191","o_26103817_220.jpg":"220x123","h_26103817_1280.jpg":"1280x854","h_26103817_1024.jpg":"1024x683","h_26103817_640.jpg":"640x427","h_26103817_480.jpg":"480x320","h_26103817_340.jpg":"340x227","h_26103817_220.jpg":"220x147","pp_26103817_1280.jpg":"1280x1628","pp_26103817_1024.jpg":"1024x1303","pp_26103817_640.jpg":"640x814","pp_26103817_480.jpg":"480x611","pp_26103817_340.jpg":"340x432","pp_26103817_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_26103821_1920.jpg":"1920x1080","k_26103821_1280.jpg":"1280x1280","k_26103821_1024.jpg":"1024x1024","k_26103821_640.jpg":"640x640","k_26103821_480.jpg":"480x480","k_26103821_340.jpg":"340x340","k_26103821_220.jpg":"220x220","o_26103821_1280.jpg":"1280x720","o_26103821_1024.jpg":"1024x576","o_26103821_640.jpg":"640x360","o_26103821_480.jpg":"480x270","o_26103821_340.jpg":"340x191","o_26103821_220.jpg":"220x123","h_26103821_1280.jpg":"1280x854","h_26103821_1024.jpg":"1024x683","h_26103821_640.jpg":"640x427","h_26103821_480.jpg":"480x320","h_26103821_340.jpg":"340x227","h_26103821_220.jpg":"220x147","pp_26103821_1280.jpg":"1280x1628","pp_26103821_1024.jpg":"1024x1303","pp_26103821_640.jpg":"640x814","pp_26103821_480.jpg":"480x611","pp_26103821_340.jpg":"340x432","pp_26103821_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1917x928","hd_26103838_1920.jpg":"1920x1080","k_26103838_1280.jpg":"1280x1280","k_26103838_1024.jpg":"1024x1024","k_26103838_640.jpg":"640x640","k_26103838_480.jpg":"480x480","k_26103838_340.jpg":"340x340","k_26103838_220.jpg":"220x220","o_26103838_1280.jpg":"1280x619","o_26103838_1024.jpg":"1024x495","o_26103838_640.jpg":"640x309","o_26103838_480.jpg":"480x232","o_26103838_340.jpg":"340x164","o_26103838_220.jpg":"220x106","h_26103838_1280.jpg":"1280x854","h_26103838_1024.jpg":"1024x683","h_26103838_640.jpg":"640x427","h_26103838_480.jpg":"480x320","h_26103838_340.jpg":"340x227","h_26103838_220.jpg":"220x147","pp_26103838_1280.jpg":"1280x1628","pp_26103838_1024.jpg":"1024x1303","pp_26103838_640.jpg":"640x814","pp_26103838_480.jpg":"480x611","pp_26103838_340.jpg":"340x432","pp_26103838_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_26103839_1920.jpg":"1920x1080","k_26103839_1280.jpg":"1280x1280","k_26103839_1024.jpg":"1024x1024","k_26103839_640.jpg":"640x640","k_26103839_480.jpg":"480x480","k_26103839_340.jpg":"340x340","k_26103839_220.jpg":"220x220","o_26103839_1280.jpg":"1280x720","o_26103839_1024.jpg":"1024x576","o_26103839_640.jpg":"640x360","o_26103839_480.jpg":"480x270","o_26103839_340.jpg":"340x191","o_26103839_220.jpg":"220x123","h_26103839_1280.jpg":"1280x854","h_26103839_1024.jpg":"1024x683","h_26103839_640.jpg":"640x427","h_26103839_480.jpg":"480x320","h_26103839_340.jpg":"340x227","h_26103839_220.jpg":"220x147","pp_26103839_1280.jpg":"1280x1628","pp_26103839_1024.jpg":"1024x1303","pp_26103839_640.jpg":"640x814","pp_26103839_480.jpg":"480x611","pp_26103839_340.jpg":"340x432","pp_26103839_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 420 [name] => Sa svih strana [alias] => sa-svih-strana [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7425623 Threads: 6 Questions: 1531410358 Slow queries: 4656414 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110673121 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/sa-svih-strana ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 420 [name] => Sa svih strana [alias] => sa-svih-strana [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/sa-svih-strana ) ) [link] => /om/sa-svih-strana/razjareni-kraj-odlicne-godine-prva-klasa-koja-je-ujednila-jedrilicare-amatere-i-profesionalce-1345113 [printLink] => /om/sa-svih-strana/razjareni-kraj-odlicne-godine-prva-klasa-koja-je-ujednila-jedrilicare-amatere-i-profesionalce-1345113?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 320145 [name] => jedrenje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jedrenje [link] => /tag/jedrenje ) [1] => stdClass Object ( [id] => 639405 [name] => Melges 24 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-23 15:03:29 [main_article_id] => 0 [alias] => melges-24 [link] => /tag/melges-24 ) [2] => stdClass Object ( [id] => 739455 [name] => razjareni [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-06 09:37:33 [main_article_id] => 0 [alias] => razjareni [link] => /tag/razjareni ) [3] => stdClass Object ( [id] => 739456 [name] => Ante Ćesić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-06 09:37:33 [main_article_id] => 0 [alias] => ante-cesic [link] => /tag/ante-cesic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 665003 [name] => CRO MELGES 24 CUP [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-28 22:51:21 [main_article_id] => 0 [alias] => cro-melges-24-cup [link] => /tag/cro-melges-24-cup ) [5] => stdClass Object ( [id] => 277507 [name] => Luka Šangulin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => luka-sangulin [link] => /tag/luka-sangulin ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => POSADA KORMILARA ANTE ĆESIĆA, KOJA JE JEDRILA NA BRODU RAZJAREN, POSTALA JE NOVI PRVAK HRVATSKE, A S BODOM MANJE NA OTVORENOM PRVENSTVU HRVATSKE ZAVRŠILA JE POSADA BRODA STRAMBAPAPE, S KORMILAROM MICHELEOM PAOLETTIJEM. NAKON SEDAM ODRŽANIH REGATA, POBJEDNICI OVOGODIŠNJEG MELGES 24 CUPA SU ČLANOVI POSADE PANJIĆ, S KORMILAROM LUKOM ŠANGULINOM. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => melges 24 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Razjareni‘ kraj odlične godine: prva klasa koja je ujednila jedriličare amatere i profesionalce! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-05-55-57-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/23/26103790.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Uzbuđenje je na svakome valu

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/23/26103790.jpg [title] =>

Uzbuđenje je na svakome valu

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/23/26103787.jpg [title] =>

Peti član posade je često mlađeg uzrasta

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/23/26103783.jpg [title] =>

Melges flota ispred Splita

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/23/26103785.jpg [title] =>

Pametna bova

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/23/26103813.jpg [title] =>

Mataran je dvostruki prvak svijeta

MICK ANDERSON ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/23/26103817.jpg [title] =>

Panjić - ukupni pobjednik CroMelges 24 Cupa

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/23/26103821.jpg [title] =>

One design je najpošteniji oblik natjecanja

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/23/26103838.jpg [title] =>

Melges je favorit i za natjecanje u ljepoti

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/23/26103839.jpg [title] =>

Ante Ćesić i Razjarena posada

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Pravi jedriličarski uvjeti pratili su završnicu CRO Melges 24 Cupa u Trogiru, gdje se sredinom studenog održalo Otvoreno prvenstvo Hrvatske u organizaciji JK Trogir. Tijekom prva dva dana prkosilo se prilično snažnoj tramuntani i buri, dok je treći dan priroda bonacom umirila brodove. U konačnici, odrađeno je pet jedrenja.

S 27 brodova iz Hrvatske, Italije, Mađarske i Velike Britanije, bila je to najbrojnija ovogodišnja regata Melgesa u Europi nakon SP-a u Danskoj, čime je sa sjajnim brojkama zaključena treća sezona ovog najjačeg hrvatskog jedriličarskog natjecanja.

Pobjednici se znaju: posada kormilara Ante Ćesića, koja je jedrila na brodu Razjaren, postala je novi prvak Hrvatske u klasi Melges 24, a s bodom manje na Otvorenom prvenstvu Hrvatske završila je posada broda Strambapape, s kormilarom Micheleom Paolettijem. Nakon sedam održanih regata, pobjednici ovogodišnjeg Melges 24 Cupa su članovi posade Panjić, s kormilarom Lukom Šangulinom.

– Odjedrili smo sjajnu sezonu, stalno smo bili među prva tri mjesta, što nam je i donijelo bodove za ukupni, najbolji plasman. U Trogiru smo tako osvojili sva tri mjesta na pobjedničkom postolju: broncu na Prvenstvu Hrvatske, srebro na Europskom Melges 24 Cupu i zlato na CRO Melges 24 Cupu.

---

image

Panjić - ukupni pobjednik CroMelges 24 Cupa

---

Izvan sezone

Klasa Melges 24 donijela je hrvatskom jedrenju kvalitetu uz zabavu, iako je kod nas došla malo kasnije, no u ovom trenutku Hrvatska ima najkvalitetnije posade uz SAD. Stranci nas prepoznaju pa dolaze u sve većem broju, a mene veseli što je ova klasa okupila nekad aktualne olimpijske jedriličare. Također, jedri se zimi, kada većina jedriličara to i može sebi priuštiti nakon ljetnih nautičkih poslova – kazao nam je Tomislav Bašić, član posade Panjić, koju čine i Luka Šangulin, Helena Perić, Duje Fržop i Lucijan Jakovljev.

Na trogirskoj regati nastupila je kompletna hrvatska Melges flota, koja trenutno broji 24 broda, što je uz Italiju čini najbrojnijom u Europi i top 3 u svijetu. Zapravo, samo SAD ima više članova od Hrvatske i Italije. Kako doznajemo od Filipa Jurišića, olimpijskog jedriličara u klasi ILCA7 i prvog predsjednika hrvatske klase Melges 24, iduće godine našoj floti pridružit će se još tri broda, što potvrđuje nevjerojatan rast popularnosti klase.

Melges je kao jedriličarski brend krenuo 1945. godine, a od tada su iz njihovih hala izišle mnoge sportske jedrilice, a neki su se modeli etablirali u svijetu jedrenja kao globalne monotip klase.

– Jedna od njih je i Melges 24, malena sportska jedrilica u kojoj može jedriti četiri do pet jedriličara u tehničkim regatama. Klasa je osnovana 1993. godine i neprestano joj raste popularnost jer jedriličari jedre na identičnim brodovima, koji pružaju jednake uvjete svim posadama. Brod je odlično projektiran, cjenovno pristupačan, ima odlične regatne performanse, a za naše je uvjete kao izmišljen! Sjajan je po laganom vjetru, pravi sportaš po jačem, a ljeti je s njim gušt jedriti u našem akvatoriju s obitelji – pun je hvale Jurišić za jedrilicu dužine sedam metara, koja je, kao najbrže rastuća monotip klasa u svijetu, brzo osvojila i vrhunske i amaterske jedriličare. Veli kako je u početku bilo malo skepse oko cijele ideje, no iskusni jedriličari poput Marka Mišure dali su mu ruke da ova priča krene.

Lagani peti član

Spomenut ćemo samo neka zvučna jedriličarska imena koja su jedrila ili jedre u ovoj klasi: Ivan Kljaković Gašpić, Ante Ćesić, Karlo Kuret, Tomislav Bašić, Stjepan Vitaljić, Darko Hajdinjak, Tonči Stipanović, Šime i Mihovil Fantela, Filip Jurišić, Ivan Bulaja, Enia Ninčević, Marija Anđela De Micheli Vitturi, Mihaela De Micheli Vitturi, Tonko Rameša, Antonio Arapović, Luka Šangulin, Enrico Marotti, Ante Botica...

---

image

Melges flota ispred Splita

---

Uz ova imena, u hrvatskoj Melges klasi ponosni su što su u priču uključili i veliki broj jedriličara iz tzv. Corinthian skupine, odnosno posade koje u svojim redovima nemaju jedriličarske profesionalce.

– Među članovima posada u klasi Melges 24 su, znači, profesionalci i amateri, čak i jedna kompletna ženska posada. Zanimljivo je da je krajnja granica za ukupnu kilažu posade 375, tako su kao petog člana posade uključivali žene ili djecu, a onda se pokazalo da na ovakvom brodu svi imaju važnu ulogu jer je brod izuzetno jednostavan i posve prihvatljiv i amaterima. Tako sad na regatama redovito sudjeluju i djeca, poput Brune Princivali (JK Trogir), koja je s posadom Mataran 24 osvojila četiri medalje, i Mije Kljaković Gašpić, kćeri Ivana Kljakovića Gašpića, te drugih jedriličarskih nada. Uskoro će se mijenjati pravila o kilaži pa neće biti ograničenja – veli nam Jurišić, najavivši iduće državno prvenstvo na Hvaru krajem iduće godine u organizacijia JK Mornar i Grada Hvara.

Inače, Jurišića smo uhvatili na Kanarima uoči priprema za Svjetsko prvenstvo u Australiji, a sve ususret Olimpijskim igrama. Ozbiljni treninzi ne ostavljaju puno slobodnog vremena, no otkrio nam je da mu je velika želja opet jedriti na Melgesu.

– Zaista sam fan ove klase i čim bude manje obveza, uključit ću se opet i s guštom zajedriti na nekoj regati sa starim prijateljima – kaže Filip.

---

image

One design je najpošteniji oblik natjecanja

---

---

Žene, djeca i umirovljenici

Klasa Melges 24 svoju je hrvatsku premijeru imala u travnju 2022. godine, na regati u Opatiji. Hrvatska je član međunarodne udruge Melges 24 Class, osnovane u listopadu 1996., a koja broji 24 zemlje svijeta. U toj klasi u svijetu je registrirano više od 900 jedrilica, dok ih je u Hrvatskoj 24.

Posada Mataran 24 u posljednje je dvije godine najuspješnija svjetska posada u klasi. Osvojili su svjetski i europski naslov u Corinthian grupi te srebro na EP-u i broncu na SP-u u Open kategoriji. Hrvatsku klasu čini 15 posto žena, najstariji sudionik je 71-godišnji Srđan Cuco Ninčević.

Ukupni pobjednici CRO Melges 24 Cupa su: Panjić (2021., 2023.), Universitas Nova (2022.).

Prvaci Hrvatske: Tutta Forza (2021.), Mataran 24 (2022.), Razjaren (2023.).

---

---

Pametne bove

Prvenstvo Hrvatske u Trogiru promoviralo je jednu tehnološku inovaciju – pametne bove opremljene s elektromotorom i GPS-om.

– Da, pratimo trendove pa smo nakon par godina pregovaranja uspjeli dovesti kod nas ovo pametno rješenje za regatna polja tvrtke Smartmark. Pametne bove koriste se već neko vrijeme i na regatama America‘s Cupa i Sail GP-a, a njima se upravlja preko tableta. Taj sustav uz pomoć senzora prati startnu liniju i samo regatno polje – kaže Jurišić.

---

---

image

Pametna bova

---

---

Ante Ćesić: Melges 24 brod je bez mane

Uz Antu Ćesića, posadu Razjarena čine Lukasz Podniesinski, Tonči Knezović, Ljubo Jerčić i Anđela de Micheli Vitturi, koja jedri s ekipom kada god joj dopuste obaveze u matičnoj klasi 49er. Antu smo zatekli u Las Palmasu, gdje je bio kormilar hrvatske posade na SSL Gold Cupu.

– Već duže vrijeme u prenošenju regata klase Melges 24 pratimo uspjehe tvoje posade, pa evo i sada. U čemu je tajna?

– Tajna je da nema tajne! U sportu, pa tako i u jedrenju svaki rad i trud uvijek dođu na naplatu. Mi u ovoj klasi jedrimo nešto manje od dvije godine, za to vrijeme smo skupljali iskustvo i znanje, odradili dosta treninga i regata. Sad su se sve kockice posložile, brod, oprema, posada, trim, i to je vidljivo u našim rezultatima.

Kako ocjenjujete proteklo prvenstvo? Zadnja faza u Trogiru nije bila nimalo lagana, imali ste različite vremenske uvjete i jaku konkurenciju?

– Na Prvenstvu Hrvatske uvijek je veliki ulog i jaka konkurencija. Ove je godine bilo 27 posada s internacionalnim karakterom. Uz najjače hrvatske posade, mogu spomenuti tim Strambapapa iz Italije, aktualne europske prvake, te tim Chinook, koji su pobjednici europske serije za sezonu 2023.

Vremenski uvjeti bili su vrlo izazovni, prvi dan smo odradili tri plova po tramuntani srednje jakosti, a drugi dan dva plova po vrlo jakoj buri, koja je nekim posadama zadala dosta problema. Bilo je tu puknutih jarbola, oštećenja kormila, šest, sedam iskidanih genakera. Treći dan nismo jedrili zbog bonace.

Po ovakvim promjenjivim uvjetima mi smo održali konstantu u rezultatima, tako da nam je najgori ulaz u pet plovova bio treće mjesto.

Nastupate s novim brodom, a i posada je sada stalna, što je sjajan preduvjet za daljnje uspjehe...

– Tako je, imamo novi brod od srpnja ove godine, to nam je bio još jedan korak naprijed. Što se posade tiče, imali smo razne promjene u zadnje dvije godine, prije smo jedrili u četvero, sad jedrimo u petero. Zadnje tri regate posada je stalna, dobro smo posloženi te imamo jako dobru motivaciju i energiju unutar posade, što je najvažnije za dobar rezultat.

Klasa Melges 24 sve je popularnija. Čime vas je privukla i koje su to performanse broda koje cijenite kao jedriličar? Ima li taj brod neke manjkavosti?

– U brod Melges 24 praktički sam se zaljubio 2010., kad sam prvi put zajedrio na njemu na regati od 65 brodova na Lago di Garda. To je bila ljubav na prvi pogled. Jedrio sam na mnogo brodova u karijeri, ali i dalje mi je ovo najdraži brod za jedrenje. Praktički brod nema mane, jednostavan je i svaki put kad jedrite s njim, izmami vam osmijeh.

Sretan sam što se nakon mnogo godina uspjela kod nas oformiti one dizajn klasa. Na regatama je prisutna većina naših najboljih jedriličara, od mladih do starih, mnogo je tu olimpijaca, svjetskih i europskih prvaka. Jedri se na vrlo visokom nivou, svaka se pogreška skupo plaća i ne smijete se opustiti ni u jednom trenutku. To daje draž u ovoj klasi.

Čeka vas prvenstvo u Hvaru iduće godine. Do tada, kakav je plan oko priprema?

– Da, iduće prvenstvo je u Hvaru. Kad god smo do sada imali regate u Hvaru, bilo nam je lijepo, tako da vjerujem da će biti i ovaj put. To je zadnja regata u sezoni, na kojoj će sigurno biti dobro jedrenje i dobra zabava za kraj.

Također, iduće sezone nam je najvažnija regata krajem rujna, Europsko prvenstvo koje će se održati u našem klubu JK Split. Nadam se i vjerujem da bi neka od hrvatskih posada opet mogla doći do medalje.

Do tada ćemo odraditi pet regata našeg CroMelges Cupa, vjerojatno jednu do dvije regate Europa kupa. Uz to je plan odraditi dva seta priprema po tri, četiri dana s našim najboljim timovima.

---

---

image

Ante Ćesić i Razjarena posada

---

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
MICK ANDERSON

Uzbuđenje je na svakome valu


Peti član posade je često mlađeg uzrasta


Melges flota ispred Splita


Pametna bova

MICK ANDERSON

Mataran je dvostruki prvak svijeta


Panjić - ukupni pobjednik CroMelges 24 Cupa


One design je najpošteniji oblik natjecanja


Melges je favorit i za natjecanje u ljepoti


Ante Ćesić i Razjarena posada

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/sa-svih-strana/razjareni-kraj-odlicne-godine-prva-klasa-koja-je-ujednila-jedrilicare-amatere-i-profesionalce-1345113 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a1a0c1c2168e5b356e19a359efca5b766cc17838 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Razjareni%E2%80%98+kraj+odli%C4%8Dne+godine%3A+prva+klasa+koja+je+ujednila+jedrili%C4%8Dare+amatere+i+profesionalce%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fsa-svih-strana%2Frazjareni-kraj-odlicne-godine-prva-klasa-koja-je-ujednila-jedrilicare-amatere-i-profesionalce-1345113 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fsa-svih-strana%2Frazjareni-kraj-odlicne-godine-prva-klasa-koja-je-ujednila-jedrilicare-amatere-i-profesionalce-1345113 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => POSADA KORMILARA ANTE ĆESIĆA, KOJA JE JEDRILA NA BRODU RAZJAREN, POSTALA JE NOVI PRVAK HRVATSKE, A S BODOM MANJE NA OTVORENOM PRVENSTVU HRVATSKE ZAVRŠILA JE POSADA BRODA STRAMBAPAPE, S KORMILAROM MICHELEOM PAOLETTIJEM. NAKON SEDAM ODRŽANIH REGATA, POBJEDNICI OVOGODIŠNJEG MELGES 24 CUPA SU ČLANOVI POSADE PANJIĆ, S KORMILAROM LUKOM ŠANGULINOM. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => melges 24 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

melges 24‘Razjareni‘ kraj odlične godine: prva klasa koja je ujednila jedriličare amatere i profesionalce!

Piše Merien Ilić
6. prosinca 2023. - 09:39

Pravi jedriličarski uvjeti pratili su završnicu CRO Melges 24 Cupa u Trogiru, gdje se sredinom studenog održalo Otvoreno prvenstvo Hrvatske u organizaciji JK Trogir. Tijekom prva dva dana prkosilo se prilično snažnoj tramuntani i buri, dok je treći dan priroda bonacom umirila brodove. U konačnici, odrađeno je pet jedrenja.

S 27 brodova iz Hrvatske, Italije, Mađarske i Velike Britanije, bila je to najbrojnija ovogodišnja regata Melgesa u Europi nakon SP-a u Danskoj, čime je sa sjajnim brojkama zaključena treća sezona ovog najjačeg hrvatskog jedriličarskog natjecanja.

Pobjednici se znaju: posada kormilara Ante Ćesića, koja je jedrila na brodu Razjaren, postala je novi prvak Hrvatske u klasi Melges 24, a s bodom manje na Otvorenom prvenstvu Hrvatske završila je posada broda ...

12. svibanj 2024 07:55