StoryEditorOCM

VIŠKA REGATARegatnoj jurilici Stravaganza zapeo je podizač jedra za vrh jarbola i morali su baciti brod na bok za otpetljati ga. Pogledajte video

Piše Napisala i snimila Sandra Barčot
15. listopada 2022. - 14:59

Posada "Scorpio" kormilara Filipa Babića iz JK Marina Kaštela, pobjednici su regate unutar Viške luke, koja se po tradiciji jedri subotom, pa tako i u sklopu ovogodišnjeg 78. izdanja Viške regate krstaša.

Nakon navigacije petkom od Splita do Visa, flota do 154 broda ima "slobodan" dan, dok oni "najnabrijaniji" jedriličari odjedre subotom još dva plova unutar luke na trapez polju.

I među 13 jedrilica, koje su po laganom vjetru jedrile od startne linije ispred hotela Tamaris, pa do Kuta, te na bivšu Češku vilu, sve do groblja, na cilj, najbrže jedreno vrijeme piše se timu "Scorpio", na RC 44, gdje osim vlasnika Babića jedre i top-jedriličari: Zadrani braća Fantela Šime i Mihovil te Stipe Vitaljić, uz Ivana Matića, Nikolu Kezele, Ivana Šimatovića i Mislava Keleminića.

- Baš smo zadovoljni jedrenjem, obožavamo Višku regatu i ovo danas je bilo savršeno – koncizan je 31-godišnji Babić, koji je godinama vjeran ovoj regati no do sada je kormilo prepuštao iskusnijima.

Ovog puta ga je preuzeo i eto pobjede...

A uz jedreno vrijeme, prvi su oni i u skupini, te su dobili i prigodni poklon od Damira Mumanovića, direktora domicilnog komunalnog poduzeća "Gradina-Vis", uz JK Labud, organizatora ove regate.

Što se druge pozicije tiče, u realnom vremenu, pripala je "Dubrovniku" kormilara Denisa Vukasa iz dubrovačkog JK Orsana, koji su slavili i u svojoj drugoj skupini.

Treći u jedrenom vremenu su također Dubrovčani – kormilar Niko Kmetović u brodu "Stravaganza", dok su četvrti isto ekipa dubrovačkog Orsana, koji su ujedno i zaslužili epitet pobjednika u trećoj skupini - "Južni vjetar" kormilara Jadrana Gamulina, jedriličarskog veterana koji i s 79-godina u životnom kalendaru uspješno parira "unucima".

- Čestitamo posadama i na današnjem jedrenju, uz nadu kako će nas i sutra poslužiti dobro vrijema na povratku za Split.

Hvala i našim viškim domaćinima, uz poziv na druženje i party u režiji Paul &Shark – najavili su daljnji ritam 78. Viške regate Žarko Dešković, predsjednik JK Labuda i kapetan Toni Mlikota, direktor regate.

 

Šetnja po jarbolu

Zanimljiv brod, s balkonima na bokovima, koji je konstruiran za jedrenje na jezerima, "Stravaganza", pobrao je pažnju jedriličara i gledatelja s kopna, tijekom ulaska u drugom plovu u cilj.

Zapeo im je gindac od driftera, odnosno podizač prednjeg jedra koji se zarolao oko vrha jarbola i onda je posada lagano samo brod okrenula na bok.

- Položili smo jarbol na morsku površinu, prošetao sam do vrha jarbola bočno, odmrsio sve i vratio se po jarbolu do palube - onako lakonski kao da šeta po kopnu a ne uskom jarbolu na morskoj površini priča nam član posade Ivan Grgić.

Broda dugog 12,7 metara, teškog 3 tone, s balkonima odnosno izbačenim platformama širine 2 metara, pomičnom kobilicom i nevjerojatnim gazom od pet metara.

I kada su sve "otpetljali", posada u sastavu: kormilar Niko Kmetović, te Mario Gavrić, Vlaho Marčinko, Josip Đamonja, već spomenuti Ivan Grgić, pa Milan Cebalo, Dragan Držanić, Milenko Šain i jedna dama Ruth Matičević – samo su brod opet podigli i nastavili jedriti....

25. travanj 2024 23:32