stdClass Object ( [id] => 1094118 [title] => Premda je njihovo zanimanje jedno od najstarijih i najvažnijih, lučki piloti su za najveći broj putnika u pomorskom prometu potpuna nepoznanica [alias] => lucki-piloti-su-za-najveci-broj-putnika-u-pomorskom-prometu-potpuna-nepoznanica [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Premda je njihovo zanimanje jedno od najstarijih i najvažnijih s aspekta sigurnosti, oni su za najveći broj putnika u pomorskom prometu potpuna nepoznanica. Njihova uloga je rijetko kad vidljiva oku površnog promatrača, rijetko kad ih uopće možemo uočiti u gužvi neke uzavrele luke, primjerice poput one splitske, zadarske ili riječke u kolovozu.

Mnogi putnici za njih niti ne znaju. Sve se odvija kao po špagu jer brodovi uplovljavaju i isplovljavaju u skladu s onim prastarim pomorskim pravilom: Uplovi tiho, isplovi još tiše. Sve je u redu, jer oni su tu, na dužnosti koja ne donosi ni previše slave, ni previše novca. Oni su uporni, tihi junaci svakoga sigurnog porta, neometanog uplovljavanja i isplovljavanja.

Majstori zanata

Oni su radišni mravi koji pomažu graditi najvažniji objekt na svijetu - sigurnost ljudi! Oni su lučki piloti! U nas ih zovu i pomorskim peljarima. U Hrvatskoj udruzi pomorskih peljara ih je tek tridesetak. Dio su velikog članstva Europske udruge pomorskih peljara (European Maritime Pilots Association), a preko nje i Svjetske udruge pomorskih peljara (International Maritime Pilots Association).

Pomorski peljar je pravi majstor pomoračkog zanimanja, s puno godina iskustva u luci u kojoj radi. U sve gušćem pomorskom prometu, potencijalna materijalna i ekološka šteta, do koje bi moglo doći ako bi se oštetio neki veliki tanker ili teretni brod, čine zanimanje pomorskog peljara sve važnijim.

No, dok će njegov američki kolega u luci Los Angelesa na godinu zaraditi između do 200.000 američkih dolara, hrvatski će peljar isti posao, a radi se o istom pomorskom prometu i o istim brodovima koje moraju pratiti, raditi za daleko, daleko manju plaću. Pri tome, od obojice se zahtjeva zadovoljavanje istih zdravstvenih kriterija i jednake pomoračke sposobnosti, znanje i vještine.

---

image
Oni su anđeli čuvari svih porata i brodova
---

Pomorski peljar koristi znanje i iskustvo, ali se nužno oslanja i na osobno poznavanje tajni njegove luke ili prilaza luci, poput struja, režima plime i oseke, dubina i pličina, kako bi brod koji mu je povjeren sigurno uveo u luku. Samo je jedna luka na svijetu baš takva i samo je jedna njegova! On poznaje i koristi lokalne orijentire na kopnu kako bi navigavao što sigurnije.

Kiša, mrak, vjetar...

Drugi bi pomorci u istoj situaciji bili izbezumljeni i izgubljeni. Brod kojeg će uploviti u luku, peljar susreće negdje na prilazima luci, a do njega ga dovozi pilotina, mali, čvrsti i brzi brodić. Potom će se, poput Jakova koji se prema biblijskoj Knjizi postanka u snu penjao ljestvama do raja, popeti do palube ljestvama koje pomorci nazivaju Jakovljevim, uspinjući se po toj ljuljajućoj konstrukciji do 12 metara uvis, nekad i po kiši, vjetru, mraku, po skliskom i nesigurnom, dok oba plovila plove, jer usporiti se najčešće ne može.

Ako ispraća brod iz luke, pilotina će ga pratiti do mjesta rastanka i potom vratiti natrag. Gledano s aspekta pomorskog prava, zapovjednik je uvijek najodgovornija osoba na brodu, dok je peljar tek neka vrsta višeg savjetnika, ali savjetnika čiji se savjet nikad, nikad ne ignorira.

Zadar pilot, Zadar pilot, this is Gongora, Gongora calling, come in, please, over. Pred nekih dvadesetak i više godina sam, ploveći kao pomoćni vikend-ribar na prijateljevoj barčici, čuo na otvorenom radio-kanalu ovaj poziv nekog pomorca, upućen zadarskoj peljarskoj službi.

Iz žablje perspektive naše male barčice, to je bila prava brodusina, koja je nekako neodlučno klizila pored obala otoka Molata, vjerojatno noseći opasni teret kemikalija ili plina iz Trsta prema luci Gaženica, što je zahtijevalo nazočnost peljara na brodu.

Po naglasku bih rekao da je to bio neki Indijac, jer je ono Zadar zvučalo kao Sadar ili Cadar, a meki izgovor kao da je razotkrivao zbunjenog stranca u vodama njemu nepoznatog Jadrana. Ne znam zašto, ali taj mi se poziv duboko usjekao u pamćenje. Možda i stoga da bih jednom o tome nešto napisao na stranicama Otvorenog mora? Tko zna. U čudesnoj eri interneta, nakon preko 20 godina, slika Gongore je ponovo preda mnom.

---

image
Lučki piloti do velikih brodova stižu malim pilotinama
---

Golema odgovornost

Hoće li zapovjednik vještim manevrom krmom uspjeti ispraviti pogrešku pri uplovljavanju u nepoznatu luku? Može li taj rikverc uopće poslužiti na moru? A brod nema kočnice poput automobila! Kako grdosiju od lamarina sigurno provesti kroz lokalne struje, između hridi, usprkos naglim promjenama vjetrova, kroz sve zagonetke što vrebaju između otoka i otočića koje strani pomorci ne poznaju? To najbolje znaju baš oni.

U usporedbi s mnogim drugim bolje plaćenim poslovima, dužnost lučkog pilota je nezamislivo odgovorna i zahtjevna. Ni zamisliti se ne može što ti gospodari luka i lučkog prometa moraju susretati i koje probleme svladati svakog dana. Oni su stoga podložni iznimno naglašenom radnom stresu.

No, stres kojem su izloženi nije samo ono što u uobičajenom govoru nazivamo stresom. Stres nije samo nervoza koju osjećamo u nekoj situaciji opterećenoj prijetećom opasnosti ili nekom neugodom, premda je psihološki stres ipak nekako najpoznatiji. Stres je ukupno reagiranje čitavog našeg tijela na neki podražaj, kako njegove tjelesne strukture, tako i psihološke, duševne, nevidljive nadgradnje.

Pri tome, naše tijelo, naš biokemijski kompjutor koji usput i razmišlja, osjeća i doživljava, na podražaje koje uočava reagira u granicama koje ja rado opisujem kao granice klizanja brisača po prednjem staklu automobila - od krajnje lijevog do krajnje desnog položaja, unutar kojih sve dobro funkcionira. A preko toga? Preko toga nastupa raspad sustava!

Pucanje po šavovima

Jasno, veličina psihološkog stresa se ne ogleda samo u veličini broda kojim pilotiraju, premda je pilotiranje većim brodom zaista daleko zahtjevnije. Zaustavna staza nekog supertankera se izražava u miljama (!) pa i najmanja pogreška u procjeni može imati za posljedicu milijunske štete.

---

image
Poziv s broda je stigao...
Foto: Božo Vukičević/Cropix
---

Pored psihološkog, druga vrsta ili drugi oblik stresa je onaj fiziološki ili biološki, kako ga neki još nazivaju, stres koji djeluje na rad srca, reakciju krvnih žila, žlijezde znojnice i rad žlijezda s unutarnjim izlučivanjem, na poznato izlučivanje hormona stresa.

Stresu lučkih pilota pridonose i strme, visoke stepenice kojima se penju na brod, buka brodskih motora, nemilosrdno ljuljanje njegove vlastite pilotine, valovi, vjetar, vlaga, hladnoća i vrućina, vibracije, ali i jezične barijere, kulturološke osobitosti pojedinih posada i zapovjednika koje susreću tek nakratko da ih možda više nikada u životu ne bi vidjeli, različiti zapovjedni mostovi na kojima borave i rade, nagle promjene vremenskih (ne)prilika te još mnogi, mnogi drugi, svakodnevni čimbenici, tzv. stresori.

Po nekim spoznajama, ako bi bili testirani na toleranciju na stres, navodno bi se samo 12 posto lučkih pilota moglo proglasiti zdravstveno sposobnim u skladu s deklariranim zdravstvenim kriterijima koje propisuju različiti nacionalni zdravstveni autoriteti i tijela.

Čini se da svojim iskustvom, uostalom kao i neki drugi djelatnici u drugim zanimanjima, lučki piloti ipak uspješno kompenziraju negativno djelovanje brojnih radnih opterećenja, no ta kompenzacija ne može trajati u nedogled.

I lučki piloti pucaju po šavovima! Uobičajene posljedice prosječnog radnog vijeka lučkih pilota su zdravstveni problemi, poput povišenog krvnog tlaka, čira na želucu ili dvanaesniku, glavobolje, nesanice, invalidnosti zbog ozljeda te manje ili više naglašenih duševnih tegoba koje najradije nazivamo psihoneurozama.

Daleko od reflektora

Pri tome rijetko mislimo da se ne može baš sve duševno što opterećuje ove ljude opisati riječju neuroza ili nervoza. Mnogi stresni doživljaji lučkih pilota su takve naravi da mogu uzrokovati trajne, duboke i bolne posljedice, poput post - traumatskog stresnog poremećaja, poznatijeg po skraćenici PTSP.

Nažalost, lučki piloti su vrlo često pušači, a čini se da je i manje-više redovito uzimanje alkoholnih pića neka vrsta njihovog samoliječenja, samoterapije, čime se na izvjestan način lagano dozira sredstvo svakodnevnog smirenja bez kojeg se ne može.

Lučki piloti ne tuku debelo more, ali zaslužuju naše poštovanje. Premda spavaju kod kuće, a ne negdje na po Atlantika, također se bude jer sanjaju brod koji u noćnoj mori udara u molo zbog njihove pogreške.

---

image
Pilot je na svakom brodu dragi gost kojeg se s nestrpljenjem čeka
---

Na njima su rijetko kad svečane bijele odore, a za mnoge bi teško rekli da su pomorci, a jesu! No, uvijek se lakše pamte bijeli paradni konji od teglećih mazgi. No, baš mazge, a ne paradni konji, dobivaju ratove, kako one prave, krvave, tako i one druge, svakodnevne, kojih nismo ni svjesni dok plovimo u susret nekom otoku, nepoznatoj, željenoj ili neželjenoj luci, možda avanturi ili se tek vozimo do kuće ili radnog mjesta, udubljeni u kavu i novine.

Piloti mokrih krila, dobri anđeli čuvari svakog porta, dobri duhovi umornih brodova i usnulih kapetana, nevidljivim će konopcima vući brodove u sigurnost luka diljem svijeta i u trenutku u kojem budete čitali ovaj tekst. Jeste li možda čuli da je jedan dan u godini možda posvećen ovim ljudima?

Zastavica sa slovom H

Imamo ili smo imali godinu vode, zemlje, zraka, dupina, medvjeda i vukova, imamo mjesec knjige i tjedan mozga, dane rudara, vojnika i doktora, majki i očeva, ali za dan lučkih pilota nešto baš i nisam čuo. Može li se ova izvjesna nepravda ispraviti?

U međuvremenu, ako vam se učini da se neka grdosija pomalo nesigurno približava pristaništu, pogledajte dobro na jarbole. Ako na nekom od njih ugledate da vijori zastavica koja označava slovo H (hotel) po međunarodnom signalnom kodeksu, a koja se sastoji od po jednog okomitog bijelog i crvenog polja, znajte da je gore na zapovjednom mostu peljar i ne bojte se, brod je u sigurnim rukama!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Majstori pod stresom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Majstori pod stresom 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-03-23 13:05:17 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Dr. Nadan M. Petri, Hrvatsko društvo za pomorsku, podvodnu i hiperbaričnu medicinu [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-09-06 20:16:17 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2021-04-26 12:54:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 62 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/03\/23\/17282478.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/23\/17272886.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/23\/17272884.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/23\/17272882.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/23\/17272880.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/23\/17277222.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/23\/17325882.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Foto: Duje Klari\u0107\/Cropix","","","","","Foto: Bo\u017eo Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Oni idu na zadatak i kad se more i nebo udru\u017ee protiv njih","Lu\u010dki piloti do velikih brodova sti\u017eu malim pilotinama","Pilot je na svakom brodu dragi gost kojeg se s nestrpljenjem \u010deka","Oni su an\u0111eli \u010duvari svih porata i brodova","Pilot se na brod penje Jakovljevim ljestvama","Poziv s broda je stigao...",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1142","hd_17282478_1920.jpg":"1920x1080","k_17282478_1280.jpg":"1280x1280","k_17282478_1024.jpg":"1024x1024","k_17282478_640.jpg":"640x640","k_17282478_480.jpg":"480x480","k_17282478_340.jpg":"340x340","k_17282478_220.jpg":"220x220","o_17282478_1280.jpg":"1280x761","o_17282478_1024.jpg":"1024x609","o_17282478_640.jpg":"640x380","o_17282478_480.jpg":"480x285","o_17282478_340.jpg":"340x202","o_17282478_220.jpg":"220x130","h_17282478_1280.jpg":"1280x854","h_17282478_1024.jpg":"1024x683","h_17282478_640.jpg":"640x427","h_17282478_480.jpg":"480x320","h_17282478_340.jpg":"340x227","h_17282478_220.jpg":"220x147","pp_17282478_1280.jpg":"1006x1280","pp_17282478_1024.jpg":"805x1024","pp_17282478_640.jpg":"503x640","pp_17282478_480.jpg":"377x480","pp_17282478_340.jpg":"267x340","pp_17282478_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","hd_17272886_1920.jpg":"1920x1080","k_17272886_1280.jpg":"1280x1280","k_17272886_1024.jpg":"1024x1024","k_17272886_640.jpg":"640x640","k_17272886_480.jpg":"480x480","k_17272886_340.jpg":"340x340","k_17272886_220.jpg":"220x220","o_17272886_1280.jpg":"1280x852","o_17272886_1024.jpg":"1024x681","o_17272886_640.jpg":"640x426","o_17272886_480.jpg":"480x319","o_17272886_340.jpg":"340x226","o_17272886_220.jpg":"220x146","h_17272886_1280.jpg":"1280x854","h_17272886_1024.jpg":"1024x683","h_17272886_640.jpg":"640x427","h_17272886_480.jpg":"480x320","h_17272886_340.jpg":"340x227","h_17272886_220.jpg":"220x147","pp_17272886_1280.jpg":"1006x1280","pp_17272886_1024.jpg":"805x1024","pp_17272886_640.jpg":"503x640","pp_17272886_480.jpg":"377x480","pp_17272886_340.jpg":"267x340","pp_17272886_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17272884_1920.jpg":"1920x1080","k_17272884_1280.jpg":"1280x1280","k_17272884_1024.jpg":"1024x1024","k_17272884_640.jpg":"640x640","k_17272884_480.jpg":"480x480","k_17272884_340.jpg":"340x340","k_17272884_220.jpg":"220x220","o_17272884_1280.jpg":"1280x853","o_17272884_1024.jpg":"1024x682","o_17272884_640.jpg":"640x426","o_17272884_480.jpg":"480x320","o_17272884_340.jpg":"340x226","o_17272884_220.jpg":"220x146","h_17272884_1280.jpg":"1280x854","h_17272884_1024.jpg":"1024x683","h_17272884_640.jpg":"640x427","h_17272884_480.jpg":"480x320","h_17272884_340.jpg":"340x227","h_17272884_220.jpg":"220x147","pp_17272884_1280.jpg":"1006x1280","pp_17272884_1024.jpg":"805x1024","pp_17272884_640.jpg":"503x640","pp_17272884_480.jpg":"377x480","pp_17272884_340.jpg":"267x340","pp_17272884_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","hd_17272882_1920.jpg":"1920x1080","k_17272882_1280.jpg":"1280x1280","k_17272882_1024.jpg":"1024x1024","k_17272882_640.jpg":"640x640","k_17272882_480.jpg":"480x480","k_17272882_340.jpg":"340x340","k_17272882_220.jpg":"220x220","o_17272882_1280.jpg":"1280x854","o_17272882_1024.jpg":"1024x683","o_17272882_640.jpg":"640x427","o_17272882_480.jpg":"480x320","o_17272882_340.jpg":"340x226","o_17272882_220.jpg":"220x146","h_17272882_1280.jpg":"1280x854","h_17272882_1024.jpg":"1024x683","h_17272882_640.jpg":"640x427","h_17272882_480.jpg":"480x320","h_17272882_340.jpg":"340x227","h_17272882_220.jpg":"220x147","pp_17272882_1280.jpg":"1006x1280","pp_17272882_1024.jpg":"805x1024","pp_17272882_640.jpg":"503x640","pp_17272882_480.jpg":"377x480","pp_17272882_340.jpg":"267x340","pp_17272882_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_17272880_1920.jpg":"1920x1080","k_17272880_1280.jpg":"1280x1280","k_17272880_1024.jpg":"1024x1024","k_17272880_640.jpg":"640x640","k_17272880_480.jpg":"480x480","k_17272880_340.jpg":"340x340","k_17272880_220.jpg":"220x220","o_17272880_1280.jpg":"1280x1920","o_17272880_1024.jpg":"1024x1536","o_17272880_640.jpg":"640x960","o_17272880_480.jpg":"480x720","o_17272880_340.jpg":"340x510","o_17272880_220.jpg":"220x330","h_17272880_1280.jpg":"1280x854","h_17272880_1024.jpg":"1024x683","h_17272880_640.jpg":"640x427","h_17272880_480.jpg":"480x320","h_17272880_340.jpg":"340x227","h_17272880_220.jpg":"220x147","pp_17272880_1280.jpg":"1006x1280","pp_17272880_1024.jpg":"805x1024","pp_17272880_640.jpg":"503x640","pp_17272880_480.jpg":"377x480","pp_17272880_340.jpg":"267x340","pp_17272880_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1260","hd_17277222_1920.jpg":"1920x1080","k_17277222_1280.jpg":"1280x1280","k_17277222_1024.jpg":"1024x1024","k_17277222_640.jpg":"640x640","k_17277222_480.jpg":"480x480","k_17277222_340.jpg":"340x340","k_17277222_220.jpg":"220x220","o_17277222_1280.jpg":"1280x840","o_17277222_1024.jpg":"1024x672","o_17277222_640.jpg":"640x420","o_17277222_480.jpg":"480x315","o_17277222_340.jpg":"340x223","o_17277222_220.jpg":"220x144","h_17277222_1280.jpg":"1280x854","h_17277222_1024.jpg":"1024x683","h_17277222_640.jpg":"640x427","h_17277222_480.jpg":"480x320","h_17277222_340.jpg":"340x227","h_17277222_220.jpg":"220x147","pp_17277222_1280.jpg":"1006x1280","pp_17277222_1024.jpg":"805x1024","pp_17277222_640.jpg":"503x640","pp_17277222_480.jpg":"377x480","pp_17277222_340.jpg":"267x340","pp_17277222_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1322","hd_17325882_1920.jpg":"1920x1080","k_17325882_1280.jpg":"1280x1280","k_17325882_1024.jpg":"1024x1024","k_17325882_640.jpg":"640x640","k_17325882_480.jpg":"480x480","k_17325882_340.jpg":"340x340","k_17325882_220.jpg":"220x220","o_17325882_1280.jpg":"1280x881","o_17325882_1024.jpg":"1024x705","o_17325882_640.jpg":"640x440","o_17325882_480.jpg":"480x330","o_17325882_340.jpg":"340x234","o_17325882_220.jpg":"220x151","h_17325882_1280.jpg":"1280x854","h_17325882_1024.jpg":"1024x683","h_17325882_640.jpg":"640x427","h_17325882_480.jpg":"480x320","h_17325882_340.jpg":"340x227","h_17325882_220.jpg":"220x147","pp_17325882_1280.jpg":"1006x1280","pp_17325882_1024.jpg":"805x1024","pp_17325882_640.jpg":"503x640","pp_17325882_480.jpg":"377x480","pp_17325882_340.jpg":"267x340","pp_17325882_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15395405 Threads: 3 Questions: 3190661072 Slow queries: 7167321 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235792667 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/lucki-piloti-su-za-najveci-broj-putnika-u-pomorskom-prometu-potpuna-nepoznanica-1094118 [printLink] => /om/nautika/lucki-piloti-su-za-najveci-broj-putnika-u-pomorskom-prometu-potpuna-nepoznanica-1094118?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 637040 [name] => lučki peljari [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-26 14:54:14 [main_article_id] => 0 [alias] => lucki-peljari [link] => /tag/lucki-peljari ) [1] => stdClass Object ( [id] => 637041 [name] => lučki piloti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-26 14:54:14 [main_article_id] => 0 [alias] => lucki-piloti [link] => /tag/lucki-piloti ) [2] => stdClass Object ( [id] => 420285 [name] => Sueski kanal [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sueski-kanal [link] => /tag/sueski-kanal ) [3] => stdClass Object ( [id] => 634569 [name] => ever given [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-26 19:01:41 [main_article_id] => 0 [alias] => ever-given [link] => /tag/ever-given ) [4] => stdClass Object ( [id] => 648522 [name] => Nadan M. Petri [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-05 21:07:22 [main_article_id] => 0 [alias] => nadan-m-petri [link] => /tag/nadan-m-petri ) [5] => stdClass Object ( [id] => 321911 [name] => nautika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nautika [link] => /tag/nautika ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Majstori pod stresom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Premda je njihovo zanimanje jedno od najstarijih i najvažnijih, lučki piloti su za najveći broj putnika u pomorskom prometu potpuna nepoznanica [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/23/17282478.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Foto: Duje Klarić/Cropix [mainImageDesc] => Oni idu na zadatak i kad se more i nebo udruže protiv njih [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/23/17282478.jpg [title] => Oni idu na zadatak i kad se more i nebo udruže protiv njih Foto: Duje Klarić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/23/17272886.jpg [title] => Lučki piloti do velikih brodova stižu malim pilotinama ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/23/17272884.jpg [title] => Pilot je na svakom brodu dragi gost kojeg se s nestrpljenjem čeka ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/23/17272882.jpg [title] => Oni su anđeli čuvari svih porata i brodova ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/23/17272880.jpg [title] => Pilot se na brod penje Jakovljevim ljestvama ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/23/17277222.jpg [title] => Poziv s broda je stigao... Foto: Božo Vukičević/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/23/17325882.jpg [title] => AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Premda je njihovo zanimanje jedno od najstarijih i najvažnijih s aspekta sigurnosti, oni su za najveći broj putnika u pomorskom prometu potpuna nepoznanica. Njihova uloga je rijetko kad vidljiva oku površnog promatrača, rijetko kad ih uopće možemo uočiti u gužvi neke uzavrele luke, primjerice poput one splitske, zadarske ili riječke u kolovozu.

Mnogi putnici za njih niti ne znaju. Sve se odvija kao po špagu jer brodovi uplovljavaju i isplovljavaju u skladu s onim prastarim pomorskim pravilom: Uplovi tiho, isplovi još tiše. Sve je u redu, jer oni su tu, na dužnosti koja ne donosi ni previše slave, ni previše novca. Oni su uporni, tihi junaci svakoga sigurnog porta, neometanog uplovljavanja i isplovljavanja.

Majstori zanata

Oni su radišni mravi koji pomažu graditi najvažniji objekt na svijetu - sigurnost ljudi! Oni su lučki piloti! U nas ih zovu i pomorskim peljarima. U Hrvatskoj udruzi pomorskih peljara ih je tek tridesetak. Dio su velikog članstva Europske udruge pomorskih peljara (European Maritime Pilots Association), a preko nje i Svjetske udruge pomorskih peljara (International Maritime Pilots Association).

Pomorski peljar je pravi majstor pomoračkog zanimanja, s puno godina iskustva u luci u kojoj radi. U sve gušćem pomorskom prometu, potencijalna materijalna i ekološka šteta, do koje bi moglo doći ako bi se oštetio neki veliki tanker ili teretni brod, čine zanimanje pomorskog peljara sve važnijim.

No, dok će njegov američki kolega u luci Los Angelesa na godinu zaraditi između do 200.000 američkih dolara, hrvatski će peljar isti posao, a radi se o istom pomorskom prometu i o istim brodovima koje moraju pratiti, raditi za daleko, daleko manju plaću. Pri tome, od obojice se zahtjeva zadovoljavanje istih zdravstvenih kriterija i jednake pomoračke sposobnosti, znanje i vještine.

---

image
Oni su anđeli čuvari svih porata i brodova
---

Pomorski peljar koristi znanje i iskustvo, ali se nužno oslanja i na osobno poznavanje tajni njegove luke ili prilaza luci, poput struja, režima plime i oseke, dubina i pličina, kako bi brod koji mu je povjeren sigurno uveo u luku. Samo je jedna luka na svijetu baš takva i samo je jedna njegova! On poznaje i koristi lokalne orijentire na kopnu kako bi navigavao što sigurnije.

Kiša, mrak, vjetar...

Drugi bi pomorci u istoj situaciji bili izbezumljeni i izgubljeni. Brod kojeg će uploviti u luku, peljar susreće negdje na prilazima luci, a do njega ga dovozi pilotina, mali, čvrsti i brzi brodić. Potom će se, poput Jakova koji se prema biblijskoj Knjizi postanka u snu penjao ljestvama do raja, popeti do palube ljestvama koje pomorci nazivaju Jakovljevim, uspinjući se po toj ljuljajućoj konstrukciji do 12 metara uvis, nekad i po kiši, vjetru, mraku, po skliskom i nesigurnom, dok oba plovila plove, jer usporiti se najčešće ne može.

Ako ispraća brod iz luke, pilotina će ga pratiti do mjesta rastanka i potom vratiti natrag. Gledano s aspekta pomorskog prava, zapovjednik je uvijek najodgovornija osoba na brodu, dok je peljar tek neka vrsta višeg savjetnika, ali savjetnika čiji se savjet nikad, nikad ne ignorira.

Zadar pilot, Zadar pilot, this is Gongora, Gongora calling, come in, please, over. Pred nekih dvadesetak i više godina sam, ploveći kao pomoćni vikend-ribar na prijateljevoj barčici, čuo na otvorenom radio-kanalu ovaj poziv nekog pomorca, upućen zadarskoj peljarskoj službi.

Iz žablje perspektive naše male barčice, to je bila prava brodusina, koja je nekako neodlučno klizila pored obala otoka Molata, vjerojatno noseći opasni teret kemikalija ili plina iz Trsta prema luci Gaženica, što je zahtijevalo nazočnost peljara na brodu.

Po naglasku bih rekao da je to bio neki Indijac, jer je ono Zadar zvučalo kao Sadar ili Cadar, a meki izgovor kao da je razotkrivao zbunjenog stranca u vodama njemu nepoznatog Jadrana. Ne znam zašto, ali taj mi se poziv duboko usjekao u pamćenje. Možda i stoga da bih jednom o tome nešto napisao na stranicama Otvorenog mora? Tko zna. U čudesnoj eri interneta, nakon preko 20 godina, slika Gongore je ponovo preda mnom.

---

image
Lučki piloti do velikih brodova stižu malim pilotinama
---

Golema odgovornost

Hoće li zapovjednik vještim manevrom krmom uspjeti ispraviti pogrešku pri uplovljavanju u nepoznatu luku? Može li taj rikverc uopće poslužiti na moru? A brod nema kočnice poput automobila! Kako grdosiju od lamarina sigurno provesti kroz lokalne struje, između hridi, usprkos naglim promjenama vjetrova, kroz sve zagonetke što vrebaju između otoka i otočića koje strani pomorci ne poznaju? To najbolje znaju baš oni.

U usporedbi s mnogim drugim bolje plaćenim poslovima, dužnost lučkog pilota je nezamislivo odgovorna i zahtjevna. Ni zamisliti se ne može što ti gospodari luka i lučkog prometa moraju susretati i koje probleme svladati svakog dana. Oni su stoga podložni iznimno naglašenom radnom stresu.

No, stres kojem su izloženi nije samo ono što u uobičajenom govoru nazivamo stresom. Stres nije samo nervoza koju osjećamo u nekoj situaciji opterećenoj prijetećom opasnosti ili nekom neugodom, premda je psihološki stres ipak nekako najpoznatiji. Stres je ukupno reagiranje čitavog našeg tijela na neki podražaj, kako njegove tjelesne strukture, tako i psihološke, duševne, nevidljive nadgradnje.

Pri tome, naše tijelo, naš biokemijski kompjutor koji usput i razmišlja, osjeća i doživljava, na podražaje koje uočava reagira u granicama koje ja rado opisujem kao granice klizanja brisača po prednjem staklu automobila - od krajnje lijevog do krajnje desnog položaja, unutar kojih sve dobro funkcionira. A preko toga? Preko toga nastupa raspad sustava!

Pucanje po šavovima

Jasno, veličina psihološkog stresa se ne ogleda samo u veličini broda kojim pilotiraju, premda je pilotiranje većim brodom zaista daleko zahtjevnije. Zaustavna staza nekog supertankera se izražava u miljama (!) pa i najmanja pogreška u procjeni može imati za posljedicu milijunske štete.

---

image
Poziv s broda je stigao...
Foto: Božo Vukičević/Cropix
---

Pored psihološkog, druga vrsta ili drugi oblik stresa je onaj fiziološki ili biološki, kako ga neki još nazivaju, stres koji djeluje na rad srca, reakciju krvnih žila, žlijezde znojnice i rad žlijezda s unutarnjim izlučivanjem, na poznato izlučivanje hormona stresa.

Stresu lučkih pilota pridonose i strme, visoke stepenice kojima se penju na brod, buka brodskih motora, nemilosrdno ljuljanje njegove vlastite pilotine, valovi, vjetar, vlaga, hladnoća i vrućina, vibracije, ali i jezične barijere, kulturološke osobitosti pojedinih posada i zapovjednika koje susreću tek nakratko da ih možda više nikada u životu ne bi vidjeli, različiti zapovjedni mostovi na kojima borave i rade, nagle promjene vremenskih (ne)prilika te još mnogi, mnogi drugi, svakodnevni čimbenici, tzv. stresori.

Po nekim spoznajama, ako bi bili testirani na toleranciju na stres, navodno bi se samo 12 posto lučkih pilota moglo proglasiti zdravstveno sposobnim u skladu s deklariranim zdravstvenim kriterijima koje propisuju različiti nacionalni zdravstveni autoriteti i tijela.

Čini se da svojim iskustvom, uostalom kao i neki drugi djelatnici u drugim zanimanjima, lučki piloti ipak uspješno kompenziraju negativno djelovanje brojnih radnih opterećenja, no ta kompenzacija ne može trajati u nedogled.

I lučki piloti pucaju po šavovima! Uobičajene posljedice prosječnog radnog vijeka lučkih pilota su zdravstveni problemi, poput povišenog krvnog tlaka, čira na želucu ili dvanaesniku, glavobolje, nesanice, invalidnosti zbog ozljeda te manje ili više naglašenih duševnih tegoba koje najradije nazivamo psihoneurozama.

Daleko od reflektora

Pri tome rijetko mislimo da se ne može baš sve duševno što opterećuje ove ljude opisati riječju neuroza ili nervoza. Mnogi stresni doživljaji lučkih pilota su takve naravi da mogu uzrokovati trajne, duboke i bolne posljedice, poput post - traumatskog stresnog poremećaja, poznatijeg po skraćenici PTSP.

Nažalost, lučki piloti su vrlo često pušači, a čini se da je i manje-više redovito uzimanje alkoholnih pića neka vrsta njihovog samoliječenja, samoterapije, čime se na izvjestan način lagano dozira sredstvo svakodnevnog smirenja bez kojeg se ne može.

Lučki piloti ne tuku debelo more, ali zaslužuju naše poštovanje. Premda spavaju kod kuće, a ne negdje na po Atlantika, također se bude jer sanjaju brod koji u noćnoj mori udara u molo zbog njihove pogreške.

---

image
Pilot je na svakom brodu dragi gost kojeg se s nestrpljenjem čeka
---

Na njima su rijetko kad svečane bijele odore, a za mnoge bi teško rekli da su pomorci, a jesu! No, uvijek se lakše pamte bijeli paradni konji od teglećih mazgi. No, baš mazge, a ne paradni konji, dobivaju ratove, kako one prave, krvave, tako i one druge, svakodnevne, kojih nismo ni svjesni dok plovimo u susret nekom otoku, nepoznatoj, željenoj ili neželjenoj luci, možda avanturi ili se tek vozimo do kuće ili radnog mjesta, udubljeni u kavu i novine.

Piloti mokrih krila, dobri anđeli čuvari svakog porta, dobri duhovi umornih brodova i usnulih kapetana, nevidljivim će konopcima vući brodove u sigurnost luka diljem svijeta i u trenutku u kojem budete čitali ovaj tekst. Jeste li možda čuli da je jedan dan u godini možda posvećen ovim ljudima?

Zastavica sa slovom H

Imamo ili smo imali godinu vode, zemlje, zraka, dupina, medvjeda i vukova, imamo mjesec knjige i tjedan mozga, dane rudara, vojnika i doktora, majki i očeva, ali za dan lučkih pilota nešto baš i nisam čuo. Može li se ova izvjesna nepravda ispraviti?

U međuvremenu, ako vam se učini da se neka grdosija pomalo nesigurno približava pristaništu, pogledajte dobro na jarbole. Ako na nekom od njih ugledate da vijori zastavica koja označava slovo H (hotel) po međunarodnom signalnom kodeksu, a koja se sastoji od po jednog okomitog bijelog i crvenog polja, znajte da je gore na zapovjednom mostu peljar i ne bojte se, brod je u sigurnim rukama!

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Foto: Duje Klarić/Cropix Foto: Božo Vukičević/Cropix AFP
Foto: Duje Klarić/Cropix
Oni idu na zadatak i kad se more i nebo udruže protiv njih

Lučki piloti do velikih brodova stižu malim pilotinama

Pilot je na svakom brodu dragi gost kojeg se s nestrpljenjem čeka

Oni su anđeli čuvari svih porata i brodova

Pilot se na brod penje Jakovljevim ljestvama
Foto: Božo Vukičević/Cropix
Poziv s broda je stigao...
AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/lucki-piloti-su-za-najveci-broj-putnika-u-pomorskom-prometu-potpuna-nepoznanica-1094118 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2e2ba2d0b543355168c860dd86736ea5a8b158af [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Premda+je+njihovo+zanimanje+jedno+od+najstarijih+i+najva%C5%BEnijih%2C+lu%C4%8Dki+piloti+su+za+najve%C4%87i+broj+putnika+u+pomorskom+prometu+potpuna+nepoznanica&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Flucki-piloti-su-za-najveci-broj-putnika-u-pomorskom-prometu-potpuna-nepoznanica-1094118 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Flucki-piloti-su-za-najveci-broj-putnika-u-pomorskom-prometu-potpuna-nepoznanica-1094118 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Majstori pod stresom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

Majstori pod stresomPremda je njihovo zanimanje jedno od najstarijih i najvažnijih, lučki piloti su za najveći broj putnika u pomorskom prometu potpuna nepoznanica

Piše Dr. Nadan M. Petri, Hrvatsko društvo za pomorsku, podvodnu i hiperbaričnu medicinu
26. travnja 2021. - 14:54

Premda je njihovo zanimanje jedno od najstarijih i najvažnijih s aspekta sigurnosti, oni su za najveći broj putnika u pomorskom prometu potpuna nepoznanica. Njihova uloga je rijetko kad vidljiva oku površnog promatrača, rijetko kad ih uopće možemo uočiti u gužvi neke uzavrele luke, primjerice poput one splitske, zadarske ili riječke u kolovozu.

Mnogi putnici za njih niti ne znaju. Sve se odvija kao po špagu jer brodovi uplovljavaju i isplovljavaju u skladu s onim prastarim pomorskim pravilom: Uplovi tiho, isplovi još tiše. Sve je u redu, jer oni su tu, na dužnosti koja ne donosi ni previše slave, ni previše novca. Oni su uporni, tihi junaci svakoga sigurnog porta, neometanog uplovljavanja i isplovljavanja.

Majstori zanata

Oni su radišni mravi koji pomažu graditi najvažniji ...

17. svibanj 2024 15:41