StoryEditorOCM

FANTOM 18x/24xJasno vide i ptice i brodice: Garmin najavio nove radare u kupoli koji nude 50 vata izlazne snage čak i pri velikim brzinama

Piše Ž. S.
7. prosinca 2021. - 12:09

Američki Garmin, najveći proizvođač nautičke elektronike na svijetu, najavio je nove GMR Fantom 18x i GMR Fantom 24x radare u kupoli, koji nude 50 vata izlazne snage čak i pri velikim brzinama.

Opremljene poznatom Garmin tehnologijom MotionScope, nove Fantom 18x/24x radarske antene mogu bolje otkriti mete u pokretu te pružiti nautičarima informacije o položaju plovila, vremenskoj prognozi i još mnogo drugih pogodnosti.

S velikom izlaznom snagom novi radari nude raspon od 20 do 48 nautičkih milja što omogućuje još bolje uočavanje meta, čak i u magli ili kiši. Osim toga, isporučuju brzinu rotacije do 60 okr/min koja može bolje otkriti kretanje, uključujući i brodove koji se približavaju velikom brzinom.

Zahvaljujući novom načinu rada za uštedu energije, korisnici mogu birati kada će koristiti punu snagu, a kada je smanjiti, štedeći tako energiju za one prilike kada će im ponovno trebati. Osim toga, korisnici mogu uz način rada za tempirano emitiranje odrediti aktivno i neaktivno vrijeme plovila kako bi smanjili potrošnju energije.

Za lakše razumijevanje funkcija dobro ih je pojasniti. MotionScope tehnologija služi se Dopplerovim efektom kako bi otkrila mete u pokretu pomažući tako korisnicima pri navigaciji između drugih brodova ili u teškim vremenskim uvjetima, a ujedno im može pokazati i najpogodnija mjesta za ribolov jer ima opciju automatskog otkrivanja ptica.

Tragovi odjeka služe za lakšu identifikaciju meta u pokretu i izbjegavanje mogućih sudara, kao i Dual Range kako bi korisnici na jednom ekranu istovremeno mogli vidjeti trenutnu situaciju u blizini, ali i na velikim udaljenostima.

Valja spomenuti i Podršku za dva radara – opciju preuzimanja podataka iz jednog od dva različita radarska izvora kako bi se osigurao što opširniji prikaz.

Nadalje, nude funkcije Dinamičke automatske osjetljivosti za prilagođavanje okolini kako bi izvedba bila što bolja u svim uvjetima, Dinamički filter za more za automatsko prepoznavanje uzburkanosti mora (mirno, srednje mirno, uzburkano more) i Radarsko preklapanje kako bi korisnici vrlo jednostavno mogli preklopiti stranicu karte na ploteru radarskom slikom.

Nove nautičke radarske antene prve su dosad koje se nude u bijeloj i crnoj boji.

Nove antene 18 "GMR Fantom 18x i 24" GMR Fantom 24x dolaze u bijeloj i crnoj boji, nalaze se u ponudi tvrtke Garmin Hrvatska, a cijenama im je između 2499 i 3099 eura.

25. travanj 2024 08:45